pejty
![Ztracený princ Ztracený princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454845/ztraceny-princ-ZTr-454845.jpg?v=1601984415)
Starý dobrý Hraničářův učeň nezklamal. Jako obvykle se kniha četla sama. Jediný problém zde vidím v tom, že si musím počkat na další knihu, abych věděl jak to dopadlo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zjevení démona Zjevení démona](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388610/zjeveni-demona-Ikw-388610.jpg?v=1536247112)
Původně jsem nemel v úmyslu tuto knihu číst, ale nakonec jsem rád, že jsem se k ni v rámci čtenářské výzvy dostal. Neskutečně zajímavá kniha, která mě bavila od první do poslední stránky a já si opět užil tento skvělý svět plný démonů. Doufám v další knihy z tohoto světa.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245839/deti-ktere-prezily-mengeleho-dIl-245839.jpg?v=1559911620)
Velice silný zážitek si z přečtení této knihy odnáším. Je hrozné si představit, že něčeho takového byl/je člověk vůbec schopen a je neskutečné, že to někdo vůbec dokázal přežít.
Kniha je napsaná neskutečně čtivě a předá čtenáři pohled jedenáctileté dívky na to, co zažila (přežila) v Osvětimi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Návrat Temudžajů Návrat Temudžajů](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429949/navrat-temudzaju-wOl-429949.jpg?v=1578166466)
Už prostě nemůžu hodnotit lépe. Kniha ačkoliv jsem ji přečetl jedním dechem mě opravdu zklamala. Dobrodružství Volavek na mě působilo stroze a připadalo mi, že Flanagan už neví co by napsal a tak jen prodlužuje úspěšnou sérii o další kousky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pád Gondolinu Pád Gondolinu](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406174/pad-gondolinu-l9N-406174.jpg?v=1553189077)
Tak tato kniha se pro mě stala noční můrou, kterou jsem dočetl jen díky mojí tvrdohlavosti. Jednu hvězdu dávám za to, že samostatný příběh je moc zajímavý a opravdu mě oslovil. Ale jinak na knize shledávám všechno špatně. Opravu jsem totiž nečekal, že budu číst čtyři příběhy. Bohužel naprosto stejné!! Kde jediný rozdíl byl v tom, že je na nich vidět autorův vývoj. Další velký problém pro mě byl ten, že polovina knihy byla psaná spíše stylem odborné publikace na téma: jak se vyvíjel Pán prstenů, jeho svět a mytologie. Posledním problémem pro mě bylo, že na konci byly rejstříky obrázků, kde by mě opravdu zajímalo, proč je tam dávají, když čísla stránek se stříleli spíše od boku než, že by odkazovali na správné stránky. Ten poslední problém bych normálně přešel, ale bohužel jsem knihou tak frustrovaný, že mě tato skutečnost opravdu dorazila. Opravdu velké zklamání.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Kniha hřbitova Kniha hřbitova](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1191/kniha-hrbitova-fb1-1191.jpg?v=1510749172)
Bohužel musím říct, že jsem z knihy zklamaný. Kniha má velmi zajímavý příběh a odehrává se na skvělém místě, takže jsem očekával něco velkolepého. Bohužel jsem dostal jen malou ochutnávku toho, v co jsem doufal. Prvnich 200 stran jsem se celkem nudil. Autor strašně natahoval příběh a já jsem se dozvídal každou nepodstatnou věc. Pak když konečně kniha přidala na obrátkách, tak během několika málo okamžiků najednou skončila a já byl plný frustrace, protože my došlo, že příběh skončil, aniž bych dostal jedinou odpověď na všechny podstatné otázky ohledně děje a postav. Myslím, že tato kniha je vzor nevyužitého potenciálu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Minulost Minulost](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403608/minulost-Bgn-403608.jpg?v=1566147573)
Další skvělí kousek s Reacherem v hlavní roli. Tato postava mě asi nikdy neomrzí a já vždy budu nadšeně hltat každou stránku. Musím ale říct, že jsem už četl lepší knihy o Reacherovi. Tentokrát mě totiž trochu zarazil pomalý rozjezd a vlastně po celou dobu knihy celkem vlažný děj, který se poměrně táhne a ani konec který konečně přinesl nějaké napětí mě nijak neohromil. Ale byl to Reacher, takže jsem byl spokojen.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nahraný Nahraný](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405525/nahrany-ixN-405525.jpg?v=1553855318)
Pro mě určitě nejlepší kniha ze série. Atticus a Granuaile to tentokrát rozjeli na plný pecky. Akce střídá akci a hláška střídá hlášku. Úžasná knížka, která prostě nešla odložit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední tango v Havaně Poslední tango v Havaně](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330799/posledni-tango-v-havane-iNp-330799.jpg?v=1534951685)
Mistr české fantasy Kotleta opět rozpoutal pekelnou smršť hlášek, sexu a akce, čímž obohatil českou literaturu o další neocenitelný kousek, nad kterým by se určitě všichni velikáni české literatury otáčeli v hrobě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední případy slečny Marplové Poslední případy slečny Marplové](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223040/posledni-pripady-slecny-marplove-223040.jpg?v=1412358654)
Nebýt posledních dvou povídek hodnotil bych všemi pěti hvězdičkami. Ty dvě poslední povídky mě prostě nebavily a byly tam navíc. Jinak to byla super knížečka, která se přečetla sama.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Prohnaný Prohnaný](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126466/prohnany-126466.jpg?v=1340208997)
Tak právě jsem objevil svoji oblíbenou fantasy sérii. První díl byl naprosto úžasný. Nebudu zde ani vypisovat klady této knihy, protože by to bylo na velmi dlouho. Tak napíšu jediný zápor, který mě napadá a to je ten, že to bylo tak rychle přečtené. Jediné čeho se bojím je to, že si další díly neudrží kvalitu, protože tady je laťka nasazená hodně vysoko.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Volný pád Volný pád](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/4569/volny-pad-THv-4569.jpg?v=1567021454)
Naprosto úžasný díl. Miluju, když se objeví v příběhu Neagleyová, protože je to vždycky jedna z mála osob, která dokáže s Reacherem držet krok. A v tomto příběhu se těch osob objevilo více, neboť se zde shromáždilo několik členů staré Reacherovy jednotky. A to pak bylo hned vyšetřování zajímavější a i zábavnější.
K tomu mě autor nutil hltat jednu stránku za druhou neboť mě furt napínal s tím jak dopadnou osudy jednotlivých členů jednotky A co je nejlepší, tak to napětí dokázal udržet od začátku až do konce. No prostě paráda.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Artemis Artemis](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365035/artemis-aGI-365035.jpg?v=1522591666)
Tuto knihu nelze nesrovnávat s Marťanem. Bohužel pokud to uděláte, tak budete z Artemis zklamaní. Já to udělala a málem knihu nedočetl, což by nakonec byla škoda.
Je to kniha, která v sobě má vtip, je ze zajímavého prostředí a nakonec i ten příběh není špatný. Jenže pak je tady ještě ten Marťan.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hrdinové Pacifiku Hrdinové Pacifiku](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318389/hrdinove-pacifiku-v0j-318389.jpg?v=1477595164)
Velice zajímavý a čtivý válečný román, který čtenáře provede bitvami v Pacifiku za druhé světové války a přitom ještě stihne vyprávět strhující příběh několika hrdinů. Četlo se to jedním dechem od první až do poslední stránky.
Akorát člověk, který očekává přesné historické informace, tak bude maličko zklamaný, neboť autor si maličko tyto fakta pozměnil (jména torpédoborců a jejich kapitánů a také průběh některých bitev).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deníček prince George Deníček prince George](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343290/denicek-prince-george-vhV-343290.jpg?v=1494341240)
Kniha, kde se to anglickým humorem jenom hemží. Což je důvod proč tato kniha není pro každého, neboť ten kdo tento styl humoru moc nemusí, tak tady tvrdě narazí, ale kdo ho má rád, tak se bude bavit a to prakticky na každé stránce. Já se bavil opravdu královsky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Umění války Umění války](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30105/umeni-valky-dOB-30105.jpg?v=1527447112)
Na tuto knížku jsem se chystal již dlouhou řádku let a teď jsem se k ní konečně dostal. Dnes jsem jí přečetl za necelou hodinu, ale již teď vím že si jí přečtu znovu a tentokráte budu při čtení mnohem pozornější, neboť tato kniha je plná moudrosti, kterou bych si aspoň z části chtěl osvojit. Neskutečně nadčasová kniha.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Večerní škola Večerní škola](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335514/vecerni-skola-ijm-335514.jpg?v=1492679141)
Jack Reacher je hrdina, který snad nikdy nezestárne. V tomto případě naopak omládl, neboť autor opět vydal knihu, kde se vrací zpět do let, kdy byl Jack Reacher ještě v armádě. Autor čtenářům naservíroval vynikající příběh, který se tentokrát namísto zaběhnutých kolejí z předchozích knih odvíjí spíše v poklidném duchu a jen se špetkou akce. Ale vcelku napínavá atmosféra spojená se záhadným případem dodává knize potřebný spád a čtenáře nutí k tomu, aby knihu odkládal co nejméně. Od Childa jsem už sice přečetl lepší kousky, ale i tak jsem spokojený s tím, že jsem měl možnost si přečíst další dobrodružství mého oblíbeného hrdiny a budu se těšit na další, které nám snad autor brzy dodá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hra s ohněm Hra s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301234/hra-s-ohnem-vaU-301234.jpg?v=1468257745)
Tess Gerritsenová má neskutečný literární dar, kde dokáže ve svých příbězích proplést minulost a současnost v jeden krásný a smysluplný celek. Tentokrát to nebyla klasická detektivka, na které jsem si už od této autorky zvykl, ale byl to krásný a zároveň nesmírně smutný příběh, který si určitě získá srdce mnoha čtenářů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu](https://www.databazeknih.cz/img/books/9_/2/pan-prstenu-spolecenstvo-prstenu-7Bu-2.jpg?v=1422437245)
Tuto knihu jsem poprvé četl na základní škole a už tehdy jsem se zamiloval do tohoto příběhu, ale paradoxně jsem měl problém tehdy tuto knihu dočíst, neboť se mě kniha zdála poměrně nudná a byl to pro mě spíš jen zdlouhavý úvod k dalším dílům tohoto příběhu. Teď asi po 15 letech, kdy jsem se rozhodl, že je načase oživit si toto veledílo jsem si knihu užil mnohem více, než když jsem byl puberťák, ale přesto musím říct, že mě tato kniha opět nepřesvědčila o své velikosti, neboť pro mě je prostě moc poklidná a chybí jí větší množství napětí a akce. Proto bych tuto knihu označil asi jako nutné zlo před krásným pokračováním.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Malý princ Malý princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/maly-princ-1a9-606.jpg?v=1566229658)
Když jsem tuto knížečku četl poprvé byl jsem ve školních letech a byl jsem moc mladý na to abych dokázal ocenit jednoduchost a krásu tohoto příběhu. Teď si naopak po přečtení této knížečky připadám až moc starý na to, aby mě tento nádherný a jednoduchý příběh dokázal ještě uchvátit.