petaSk petaSk komentáře u knih

Dora Bruderová Dora Bruderová Patrick Modiano

S autorem sledujeme stopy dospívající Dory Bruderové, židovky, která za druhé světové války utekla z internátu a po dobu tří měsíců se skrývala neznámo kde. Poté ji odchytili policejní složky a ona zmizela v nelidské mašinérií, která stála život mnoho židů. Kniha Dora Bruderová je spíše seznamem událostí a faktů, díky kterým se autor snaží dívku poznat. Není zde žádná přímá řeč, žádné hlavní postavy, krom Dory, ale ta v knize nikdy nevystupuje. Je to pohled do minulosti, jako kdybychom četli diplomovou práci na téma Dora Bruderová. Jistě, kniha přibližuje všechno zlo, které se za války dělo, ale nikdy nám nedovolí nikoho blíže poznat, včetně Dory. Což vlastně autor přiznává.

22.11.2014 3 z 5

Umění života Umění života Zygmunt Bauman

Ačkoliv Bauman očividně tíhne k levici, jeho dílo obsahuje spoustu podnětných myšlenek, které při honbě a pochopení štěstí pomohou smířit člověka se sebou samým. Žádný výrok není stoprocentně pravdivý a úděl jednoho nemusí být údělem druhého, i to lze v Umění života nalézt. Je to útlá knížečka, ale rozhodně to není lehké čtení.

28.09.2014 4 z 5

Příliš mnoho štěstí Příliš mnoho štěstí Alice Munro

Zvláštní kniha. Povídky plynou nenásilně a volně až k samému konci, který je stejně mírný a přirozený. Příběhy se vyhýbají vyzdvihování velkých dramat a předkládají je jako nevyhnutelné části života. Alice Munro jistě rozumí psychologii, a hlavně psychologii žen, škoda jen, že povahy postav příliš popisuje místo, aby nechala čtenáře je poznat jejich konáním. Povídky se odehrávaly buď v minulých dobách nebo je vyprávěly starší ženy, a tak působí až moc staromilsky. Témata jsou současná, příběhy ale ne. Knihu doporučuji si přečíst, ale není to čtení na jeden zátah - ne kvůli náročnosti, ale právě kvůli jejich formě, která není lehce vstřebatelná.

26.09.2014 4 z 5

Květy temnoty Květy temnoty Aharon Appelfeld

Knihu jsem přečetla za pár hodin. Styl psaní je stručný a úderný. Trochu jsem měla problém s hrdinovým věkem a to jak rychle dospěl v muže. Některé postavy mi přišly dost bláznivé a scény se zbytečně opakovaly, ale to byl možná autorův úmysl, zachytit rutinu tehdejší doby se vším svým opakováním a absurdností. Květy temnoty jsou čtivý, poutavý a drsný příběh.

16.08.2014 4 z 5

Neuróza a lidský růst Neuróza a lidský růst Karen Horney

Hutná kniha, co do informací. Nevím, jak platné nebo rozvinuté jsou poznatky Karen Horney dnes, ale její výklad o neuróze mi smysl dával a pomohl mi nahlížet na mnohé vnitřní konflikty z jiného pohledu. Ale jak píše sama Horney, intelekutální uvědomění nestačí, musíme své konkrétní konflikty procítit, abychom poznali sami sebe. Ačkoliv je kniha velmi poučná, nemyslím si, že by v případě neurotiků stačila jako náhrada za psychoterapii. Ale to by nedokázala žádná kniha a tato k tomu ani nebyla určena.

06.07.2014 5 z 5

Kolejmoří Kolejmoří China Miéville

New Weird a vlaky. Lepší spojení neznám. China M. se inspiroval příběhem o Mobydickovi, ze kterého učinil jen doplněk jiného velkolepého příběhu. Podivnosti světa Kolejmoří popsané skvěle šíleným Miévillem a jeho brilantním jazykem. Jeho fantazie a um vypravěčství nezná hranic. Vedle Nádraží Perdida a Jizvy pro mě stejně skvostný román tohoto autora.

01.06.2014 5 z 5

O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí Stephen Grosz

Zajímavé lidské příběhy, které dávají nahlédnout do duše jiných. Ale nejsem zase takový optimista, abych si nemyslela, že autor věděl, proč právě vybírá ty které případy, a tak s námi lehce manipuluje. Mnohé z nich vyzní do ztracena, jsou bez konkrétního závěru a zdánlivě nám tak mají nechat prostor k přemýšlení. Přitom autor pomoci správně zvolených slov a nitě, která se příběhy line, nám podsouvá, co je správné, abychom si mysleli. Ale tento fakt je tak jemný, že to možná ani nepostřehnete.

03.05.2014 4 z 5

Dvousečná zbraň: Rub a líc americké výjimečnosti Dvousečná zbraň: Rub a líc americké výjimečnosti Seymour Martin Lipset

Zevrubné objasnění toho proč je Amerika Amerikou. Autorovi se to dařilo nejen díky porovnávání s Japonskem, Kanadou a Evropou. Nicméně na pár místech je stále poznat, že i on je Američanem a považuje svou zemi za nejlepší na světě. Ale i tak popisuje různé fenomény USA, takové jaké opravdu jsou a opírá to o velké množství statistik. Kniha psaná z 90% s profesním nadhledem sociologa.

30.04.2014 5 z 5

Tázání po nemožném Tázání po nemožném Jiddu Krišnamurtí

Netvrdím, že jsem všechno pochopila, ale hlavní myšlenku asi chápu. Stále mi ovšem zůstává mnoho otázek. Toto není kniha, kterou si lze jen přečíst, odložit a čekat, že z ní budete mít užitek. Proces pozorování bez analýzy přináší klid, vnímavost, ale je to o praxi a hledání.

17.03.2014 4 z 5

Kopni do té bedny Kopni do té bedny Seth Godin

Je to ten klasický americký motivační styl: jděte do toho, nebojte se výzev, vyčnívejte.... Mnozí z nás to jistě potřebují, ale takto kniha nepřichází s ničím novým, jen pořád dokola omílá jednu a tu stejnou věc. Prostě všichni musíme být iniciátoři, ať jsou naše založení a iniciování jakékoliv. Zapomenutelné dílko, kterých jsou stovky. Nenabízí žádné nástroje, jen podněcuje. Lidé s inovační energií knihu nepotřebují, a těm ostatním stačit nebude.

30.01.2014 2 z 5

Imzadi II. – Trojúhelník Imzadi II. – Trojúhelník Peter David

Když jsem četla první knihu Imzadi měla jsem pocit osudovosti a při čtení ve mně vířily emoce. U Imzadi II jsem měla celou dobu pocit, že je něco špatně. Vztah Worfa a Troi, přílišná přeslazenost příběhu, vlažnost, a konec. Byla jsem zklamaná.
Pak jsem si na konci knihy přečetla rozhovor s Peterem Davidem. A hned přiznává, že nechtěl psát pokračování Imzadi, že kniha se měla jmenovat jinak a s Imzadi neměla být vůbec spojována, a že chtěl napsat úplně jiný konec. Sám je z knihy zklamaný. Imzadi II je dobrá kniha, ale lépe by působila bez nadpisu Imzadi, protože v tomto svazku neměl Worf co dělat. Peter David byl bohužel spoután tím, že knihu psal v době, kdy byl rozjetý Star Trek: Hluboký vesmír devět a Nová generace skončila a všichni věděli, jak vztah Worfa, Troi a Rikera dopadl. Nemohl narušit už zaběhlou dějovou linku. Peter David je dobrý vypravěč, chybou je, že nemohl říct, co chtěl.

30.12.2013 3 z 5

Naslouchej sám sobě a porozumíš i druhým Naslouchej sám sobě a porozumíš i druhým Jacques Salomé

Kniha o vlastním vymezení, snaze změnit druhého, pasivní agresivitě, požadavcích na druhé, nevyslovených přáních, o tom, že nejsme zodpovědní za cizí emoce, ale za ty svoje.
Kniha je místy hodně složitá a překlad obsahuje pár chyb. Je to hutná publikace a zdroj mnoha informací ohledně komunikace a o tom, jak začíná nedorozumění. Otevírá oči a dává nám nemilosrdný pohled na sebe sama. Toto ale není kniha na jedno přečtení.

16.12.2013 5 z 5

Motivace - Mýtus dnešní doby Motivace - Mýtus dnešní doby Jiří Kuchař

Souhrn známých myšlenek v hezké a čtivé formě. Nenabízí žádný hluboký vhled, ale spíše odkazy na jiné filozofy a myslitele.

23.11.2013 3 z 5

100% Photoshop 100% Photoshop Steve Caplin

Knížka, která na českém trhu chyběla. Jak si v Photoshopu vytvářet vlastní grafiku bez použití cizího materiálu. Bohužel některé návody nejsou dost podrobné, autor některé kroky přeskakuje, s tím, že si pak musím domýšlet, jak k efektu dospěl a mnohdy se vracet zpátky.

10.11.2013 4 z 5