Petass Petass komentáře u knih

Podfuk jako víno Podfuk jako víno Peter Mayle

Peter Mayle píše vtipně, příběhy obvykle lehce plynou a člověk si jen užívá lenivou Francii. Tady tomu nebylo jinak. Vzhledem k rozsahu jsem neočekávaná žádné převratné dílo. Dostala jsem fajn detektivku v paperbackovém balení, celkově jednoduchý a naivní příběh. Ideální na cestu šalinou, nebo možná letadlem do Paříže. Překlad byl ovšem místy děsivý... to by snad praštilo do očí i třeťáka. Mayle ode mě dostává 3, překladatel 1 hvězdu. Další díl si přibalím na nejbližší dovolenou :)

24.04.2024 3 z 5

Světla zimní noci Světla zimní noci Pam Jenoff

Zajímavé prostředí, dramatická doba ale nepřesvědčilo mě to, k postavám jsem si nevytvořila vztah, pořád jsem zvláštně klouzala po povrchu. Nic nebylo skutečné, jako bych celou dobu koukala zpoza kulis na amatérské divadelní představení. Přečtěte si, ale nečekejte nic převratného.

13.11.2023 3 z 5

Nečekaná láska Nečekaná láska Julia Quinn

Autorka už opakuje motiv i konkrétní situace, ale i tak jsem se bavila. Zvlášť rozhovory s Colinem jsem si užila. Byla to sranda. Po čínském trilleru jsem potřebovala něco na odlehčení. Splnilo očekávání.

17.02.2023 3 z 5

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Chtěla jsem si ji koupit, tolik nadšených recenzí, pak se objevila v naší knihovně, no ještě že tak... Naprosto se ztotožňuji s komentářem od Prazskanaplava: autor hezky pomaloval papír a doplnil ho citáty ala Malý princ a Medvídek Pú bez ladu a skladu. Nemá to ovšem děj a poselství Exupéryho, ani dětskou naivitu a roztomilost Pua. Zbyl jen osamělý Kryštůfek Robin s nenažraným krtkem, němou liškou (proč tam vůbec byla) a koněm, který všechny veze, aby se vůbec někam pohnuli.

Půjčila jsem ji s nadšením, že ji přečteme s dcerou druhačkou. Po otevření jsem se mírně vyděsila, protože použitý font je šílený a pro mladého čtenáře nevhodný. Dcera se do ní nakonec pustila sama a pak mi řekla: "Jsem ji už přečetla... Ale vůbec jsem to nepochopila, jen ten krtek chtěl pořád zákusek, pak ho snědl... Ale nevím, kde ho vzal..." Takže tak. Ilustrace jsou dechbroucí... Dokud nezjistíme, že jsou na jedno brdo, furt dokola... Jedna hvězda za snahu a i to mi přijde až moc.

edit: za přečtení stojí i komentáře od čtenářů Aykiru a Padfoot

14.05.2022 1 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Miluju fantasy a tady jsem se bála, že to bude spíš červená knihovna... Moje obavy se potvrdily, ale ve výsledku mi to nevadilo. Poslední dobou podobné předvídatelné a naivní romantické příběhy potřebuju. Na dramata, distopie a filozofickou klasiku bude prostě čas jindy. Autorka nepřišla s ničím novým, spíš čtivě zpracovala ohraný motiv: chudá hrdinka, zakletý princ, říše víl, zlá královna... atd. Fungování světa má navíc určité mezery. Přečetla jsem za víkend a nemůžu se dočkat až si přinesu "dvojku". Dala bych dvě hvězdy, ale ten Tam s drápky... Hvězda na víc za něj :)

08.05.2022 3 z 5

Jak byl Fiškus malý a ztratil se Jak byl Fiškus malý a ztratil se Sven Nordqvist

Synovi (5 let) oblíbenci v dalším bláznivém příběhu. I tentokrát jsme se dobře bavili nad textem i obrázky. Vždycky rádi hledáme na každé straně vtipné detaily. Příběh s dortem máme asi raději, tento mě jako dospěláka až tak nebavil. Děti jsou spokojené a to je hlavní. Doporučujeme a těšíme se na další setkání s nezapomenutelnou dvojicí.

29.08.2021 4 z 5

Slaná vůně přílivu Slaná vůně přílivu Joanne Harris

Jsem příjemně překvapená. Čekala jsem úplně jednoduchou červenou knihovnu, tu jsem sice dostala, ale bylo to mnohem poutavější, než jsem očekávala. Sice jsem měla celou dobu zmatek ve vedlejších postavách, ale vlastně to ničemu nevadilo. Užila jsem si ji. Na dovolenou, či na dlouhý zimní karanténní večer doporučuji!

16.01.2021 3 z 5

Ledový dech Ledový dech Diana Gabaldon

Nikdy jsem nepřečetla tolik dílů červené knihovny, natož tak tlustých, jako je píše Diana. To mluví za vše... Stále mě to baví. Postavy jsou stále zajímavé, prostředí barvitě popsané a došlo i na nečekané zvraty. Konec podzimního kovidu v nedohlednu... Jdu si objednat další díl.

31.10.2020 4 z 5

Ostrov, kde rostou housle Ostrov, kde rostou housle Josef Brukner

Kolem knihy jsem chodila celé dětství a ta zubatá obálka, mě vždy jen odradila. Knížku jsem vzala na milost až teď. Ve srovnání s dnešními knihami je neuvěřitelně pečlivě zpracovaná. Od úvodu, přes obrazovou stránku až po přehled autorů a překladatele. Nonsensová poezie není můj šálek čaje. Četla jsem postupně po pár stránkách, když byla chuť. Básně jsou pečlivě rozděleny do oddílů, většina mě bavila. Kniha je prezentována jako "pro děti". Moje děti (4a6 let) vůbec nezaujala. Navíc si myslím, že moderní umění děti neocení a ani se jim nelíbí. Beru to spíš jako "alibi", jak v nepříznivé době vydat západní autory. Překvapilo mě, že báseň "Kdyby" není Petra Skoumala, vůbec jsem to netušila. Nejvíce se mi líbily "hravé" básně. Titulní "Ostrov kde rostou housle" a třeba "Žirafa u fotografa". Určitě stojí za to vzít knihu do ruky, i když ji třeba jen prolistujete.

11.04.2020 4 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Autorka se chopila velmi závažného tématu. Vystavila zajímavý a poutavý příběh. Hltala jsem každé slovo a čekala, jak to dopadne... Googlila popisované druhý hub, viděla před sebou šumavský les... Ale nějak autorce její postavy nevěřím... Sisi a Vojta pro mě ožili, postavu matky a bratrů ale autorka až zesmešňovala. Odbíhání do špajzu apod. Místo reálných postav pro mě byli spíš karikaturami. Konec mě pak docela zklamal. Doporučuji přečíst! Vracet se nebudu.

03.11.2019 3 z 5

Nebeský vězeň Nebeský vězeň Carlos Ruiz Zafón

Atmosféra se stále drží, postavy z předchozích dvou dílů se prolínají a propojují v jeden příběh. Knížku jsem si užila, četla se mi dobře. Přes to všechno mi tento díl připadá uspěchaný, málo propracovaný... Spíš mi Nebeský vězeň připomíná takové intermezzo, než přijde "šokující" závěr. Určitě si počkám na další díl, jsem prostě zvědavá, jak to dopadne.

30.08.2019 3 z 5

Ve znamení Štíra Ve znamení Štíra Maggie Stiefvater

Krása! Přesně to jsem potřebovala. Učarovali mi vodní koně i hlavní hrdina. Jak je možné, že to nemá pokračování?! Bez Seana nemůžu žít!

13.05.2019 5 z 5

Jak katolická církev budovala západní civilizaci Jak katolická církev budovala západní civilizaci Thomas E. Woods

Nedočetla jsem, nebudu hodnotit hvězdami, nemám chuť pokračovat, autor církev idealizuje a nepřipouští žádná negativa. Souhlasím s Candide a Stilico.
Hned v první kapitole autor uvádí, že knihu napsal, protože ostatní autoři o církvi píší jen negativně jako o zkažené instituci. Následně pak uvádí, že to není pravda např. zde: "Přesto nejnovější věděcká práce zásadně zrevidovala některé historické epizody, jež se uvádějí jako doklad zkaženosti Církve. Tak například dnes víme, že inkvizice nebyla zdaleka tak přísná, jak se dříve tvrdilo, a že počet těch, kdo před ní stanuli, byl řádově nižší než dříve přijímané přehnané odhady..." Citace mluví za vše... Byli jste někdy ve Velkých Losinách? Ještě dnes je tam cítit na každém kroku tíseň. I kdyby před inkvizicí stanul jen jeden člověk, nelze to takto bagatelizovat.

Dále už pokračuje popis kladných vlivů církve vytržených z celkového kontextu.
Neubírám církvi její vliv, naše kultura stojí na jejích základech, ale to jakým způsobem to autor předkládá... Každá strana má dvě mince a ukazovat jen jednu je vždycky špatně.
Pokud chce někdo popularizovat církev, měl by raději ukazovat činy, než psát podobné publikace. U nás je zářným příkladem např. pater Josef Suchár a Neratovské společenství. Měla jsem možnost se s ním osobně setkat a byl to jeden ze zásadních okamžiků mého života. Místo čtení této nešťastně sestavené knihy si raději udělejte výlet do Neratova, bude to mnohem přínosnější.

01.08.2018

Dračí náhrdelník Dračí náhrdelník Vlastimil Vondruška

Přečteno během pár dní s mužem na rybách, splnilo účel, pobavilo, zaplnilo čas, ale jinak nic. Kvalita knih s každou další klesá... Bylo to složité, zamotané, moc dvojníků, masek, jmen, dost nepřehledné... Knihy z počátku série jsou určitě zajímavější a to jak příběhem, tak jazykem. Chtělo by to zpomalit tempo psaní, nebo nechat Oldřicha úplně chvíli u ledu... Do další "nové" knihy teď nepůjdu. Spíš se třeba vrátím na dovolené k některé ze začátku série.

20.06.2018 2 z 5

O zahradnictví O zahradnictví Walahfrid Strabo

Ač drobná kniha, tak plná krásných slov a zcela profesionálně zpracovaná. Překlad básně Walahfrida Straba spolu s originálním latinským zněním navíc doplněno o výklad básně - vazby na další autory, poznámky k léčivým účinkům apod. Prostě skvělé! Pohled na vlastní autorovu zahradu v 9. století jen dokazuje, že vše už jsme jednou uměli a věděli, jen jsme to zapomněli... a teď to znovu objevujeme. Krásný počin pro všechny milovníky zahrad, léčivých rostlin a zahradního umění. Zaujme i grafické zpracování. Pokud se zajímáte o latinu, ideální text pro ověření znalostí. Rozhodně doporučuji!

19.05.2018 5 z 5

Červený Bedrník Červený Bedrník Emma Orczy

Přečetla jsem všechny díly na gymnáziu a od té doby se je marně snažím získat... Nikde jsem na ně dosud nenarazila. Filmové zpracování je také zdařilé. Doufám, že ho ještě někdy přečtu. Napínavé dobrodružné historické romány. Něco mezi černým tulipánem, mušketýry a Hrabětem Monte Christo :) Jestli na něj narazíte, neváhejte! Stojí za přečtení.

01.05.2018 5 z 5

Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Ano, stálo to za to, ale žádná velká pecka... Ze začátku mě příběh nebavil, nemohla jsem se začíst, autorka mě naštvala hned na začátku osudem jedné z postav :) a celé mi to připadalo jako drbárna z maloměsta... Čtenář musí být ve střehu kvůli množství postav a střídání jednotlivých dějových linek, to mi ale nevadí, spíš naopak. Autorka umí skvěle popsat prostředí, při čtení opravdu cítíte mlhu kolem sebe a mokro pod nohama. Děj časem dostal spád a objevil se ten známý pocit zvědavosti... jak to dopadne? No a dopadlo. U této knihy mi dost vadí ta otevřenost konce, postavy se nikam nevyvinuly, celé "řešení" zabralo pár stran a je konec... Nechci spoilerovat, nebudu to víc rozvádět. Do tmy jsem hodnotila 4 hvězdami, Ke dnu je v závěsu, dávám tři. Knihy Anny Bolavé mě zaujaly, chápu ocenění Do tmy Magnesia Litera, ale nenominace Hany od Morštajnové oproti nominaci Ke dnu je směšné. Kniha "Ke dnu" splnila účel, vtáhla mě do příběhu, vypnula jsem mozek a myslela jen na postavy z knihy, ale to je tak všechno... Nic zásadního si neodnáším. Jen doufám, že autorka opět volně naváže a dozvím se osud některé z dalších postav, Áňa se neopouštěla lehce ;)

01.04.2018 3 z 5

Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

Četla jsem už někdy před 15 lety na základce. Nedokážu sice už přesně popsat děj, ale pamatuji si, jak jsem knihu četla dlouho do noci a po tvářích se mi řinuly slzy... Konec byl pro mě hodně náročný a několik dní jsem na příběh nemohla přestat myslet. Kniha mi tehdy hodně dala a už nějakou dobu přemýšlím, že ji přečtu znovu, abych zkusila, zda mě dokáže oslovit i dnes. Určitě doporučuji.

04.03.2018 5 z 5

Husa Líza Husa Líza Petr Horáček

Jedna z našich oblíbených. Krásné jednoduché ilustrace. Syn si ji oblíbil už v roce a půl, takže vhodná i pro nejmenší čtenáře. Výborná jako dárek pro kterékoliv dítě.

01.02.2018 5 z 5

Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák Irena Dousková

Už to nebylo tak brilantní jako "Budžes", ale i tak jsem ráda, že jsem ji přečetla. Chyběl mi v tom ten svět malé holky. Kouzlo naivního pohledu na věci, kterým děti nerozumí, se už vytratilo. I tak to bylo dobré. Připomenutí smutné doby, kterou bychom neměli zapomenout. Určitě doporučuji přečíst.

28.01.2018 3 z 5