Peter73 komentáře u knih
História Grécka podaná nám laikom. Autor s neznámou osobou zostane zaseknutý vo výťahu. Na otázku, že čo robí, odpovedá, že je archeológ. A potom už len rozpráva v stručnosti dejiny Grécka. Neznámy človek sa ho vypytuje, niektorým veciam nerozumie, ale zaujíma ho to, je tak trochu otravný, prekážal i mne. Inak kniha je dobrá, autor sa snaží podať dejiny Grécka v krátkosti so zreteľom na jednoduchosť, jasné podanie pre laikov, a bez zložitostí, popularizuje archeológiu a vzbudzuje záujem o staroveké dejiny, čo sa mu aj darí. Vysvetľuje nám čo je aj archeológia a rozpovedá nám, ako to bolo s tými gréckymi vojnami a nájdenými črepinami nádob, trochu zabŕdne aj do mytológie.
Z tejto knihy som sklamaný. Kúpil som si ju na základe oficiálnej anotácia, ktorá sľubovala tajomný a napínavý príbeh, dej sa odohráva medzi svetovými vojnami, čo sú dramatické a pohnuté roky poznačené nástupom nacizmu - toto má súvis aj s dejom. Dej bol veľmi rozvláčný, viac dejových liníí, len nektoré sa spoja, alebo vysvetlia v tomto dieli, dej “nemal ťah“, ako hovoria motoristi. Postava Vanga je tajomná a dalo sa z tohto nápadu po upravách spraviť lepšiu knihu. Chybou vydaveteľa slovenského vydania bolo aj to, že rozdelil knihu na dve časti a prvý diela je takto neukončený a neviem či presvedčí čitateľa, aby siahol po druhom diele. Zároveň chápem, že kniha mála osloviť mladých čitateľov a vydanie knihy s počtom cez 700 strán ich odradí. Za mňa sklamanie, aj keď niektoré myšlienky, pasáže boli “tajomne" dobré.
Ako napísať recenziu, keď táto kniha je jedna z najlepších fantasy kníh na svete. Len samé superlatívy, super, bomba, cool, najlepšia. Knihu napísal R.E Howard ako jediný román. Prezentuje Conana ako vládcu Aquilonie, neohrozeného kráľa s inštinktami barbara, ktorý ide za svojím cieľom. Kniha je napísaná ako veľká dobrodružná cesta krajinami Hyborského sveta. Odporúčam všetkým, ktorí ešte nečítali žiadnu fantasy, táto kniha je správny krok, aby ste si obľúbili tento žáner. Hodinu Draka by mal prečítať každý, ja som ju čítal 5x, v knižnici mám 6 vydaní, takže o pár rokov si dáme znovu repete.
Humoristicko-satirický príbeh, na ktorom je poznať, že bol napísaný v 30-tych rokoch, ale vtipné dielko. V jednej z 12 stoličiek sú skryté rodinné šperky. Dedič Hypolit Matvejevič s Ostapom Benderom idú po nich ako pes po kosti. Hypolit je prototyp starého režimu, neschopný a pohltený novým režimom Sovietskeho zväzu. Ostap je všetkými masťami mazaný a prefíkaný, vždy nad vecou, postavu som si obľúbil. Autor perfektne vykreslil postavy, každá z nich reprezentuje svoju dobu. V knihe sa píše o nezmyselných rozhodnutiach občanov a pokiaľ sú posvätené stranou, sú spoločnosťou akceptované, krádeže sú bežné, veci sa riešia tak nejako po "rusky". Iľja Iľf a Jevgenij Petrov odviedli dobrú prácu.
Autor si vybral 50 historických miest, od Olduvajskej rokliny - kolísky človeka "zručného" až po organizáciu CERN - miesta vzniku internetu. Field v krátkosti rozpráva o dôležitých miestach, kde sa písala história ľudstva. História je podaná pútavou formou, knihu trochu kazí slabší preklad.
Táto útla knižka mi padla do oka na pulte novinového stánku, áááá kúpim, prečítam, zistím, čo teraz píšu začínajúci slovenskí autori. Takmer všetky poviedky hovoria o živote, niektoré sú bez pointy, za to pekne štylizované. Najlepšie boli Rok života vločky, R611 (veľmi vtipná, jedna z najlepších) a Celý život (túto napísal skoro profesionálny spisovateľ, ktorý má na konte už nejaké vydané knihy). Nezaujala ma poviedka víťaza, 2-3 poviedky boli nezaujímavé, neviem čím zaujali porotu.
Dlho som nečítal tak nevyrovnanú knihu. Striedali sa nezáživné pasáže akoby z lacných romantických zošitov s dobrou fantasy, s dobrým dejom a nápadmi. Príbeh kazia banálne chyby v štýle "Aelin si napustila vaňu kohútikom s teplou vodou. Otvorila chladničku....". Ale kniha má aj dobré neopozerané nápady okolo mágie, bojov a postáv. Mne ostáva už len vnútorný boj, pustiť sa do ďalšieho dielu, alebo ukončiť túto ságu štvrtým dielom ?
Ide o ságu, ktorá pochádza z 11. storočia, reč zodpovedá viacmenej danej dobe. Sága sa skladá z takmer stovky kapitol, nie všetky sú o Grettim. Trochu mi pri tejto ságe vadilo, že veľa kapitol začína rozmluvou, kto je koho syn, otec, matka a ďalšie príbuzenstvá. Mien je v tejto ságe veľa, väčšina začína na Thor.... Samotné rozprávanie o Grettiho živote sú zaujímavé. Súčasťou knihy je aj stať o islandskej literatúre z ranného stredoveku. Prišlo mi to trochu ako učebnica so štúdijným textom islandských ság.
Pri čítanie tejto časti dosť vnímam, že je to dielo od "nastročného" pre "nástročných". Začiatok sa pomaly rozbieha, povedal by som že až nudne.
Dej a opisy jednoduché, všetko sa točí okolo vzťahu medzi hlavnou hrdinkou, kráľovým synom a veliteľom stráže a v pozadí je nejaké spiknutie proti kráľovi. Posledná štvrtina knihy bola magická, aj doslovne, človek pochopí prečo táto kniha láka čitateľov.
Kniha ma sklamala..... Myšlienka dobra, hlavný hrdina sa dostane do minulosti, do Londýna 19. storočia a nepríjemnou náhodou tam zostane, autor popisuje život tejto doby, mesto plné žobrákov, básnikov a ďalších "Angličanov". Dej je plný vedľajších postav, ktorý ho robí zamotaný a neprehľadný. Kniha sa miestami ťažko číta a budí dojem nudného čítania. Možno som si mal prečítať úvod kde autor hovorí, že knihu mu vydavateľ odmietal a vyšla až 6 rokov po jej napísaní s úpravami. Aj bonusová poviedka je slabá. Od tohto spisovateľa už nebudem nič čítať.
Feist je Feist, odporúča 6 z 5 piratov, Dobrý rozpravačský talent spisovateľa, očistený od zbytočných zdlhavých opisov, kniha má dobrý dej, klasika fantasy kníh. No proste Feist je Feist .
Steampunk mám rád, táta kniha má byť mix niečoho z diel J. Verne a klasických dobrodružných diel, autor to ale nie moc dobre spojil, miestami nudné, miestami zaujímavé, koniec ma prekvapil ale celkovo je to slabšia kniha s množstvom chyb a nelogických konaní postáv a deja. "Taká prvotina začínajúceho spisovateľa"
Kniha čítaná na základe čitateľskej výzvy: "Kniha, u níž jste viděli nejprve filmové zpracování". Celé dielo je spracované formou poviedok, autor použil nárečie z Kopaníc, čo dodáva knihe punc dediny a danej doby. Veľká časť poviedok bola vo filmovej podobe. Myslím, že toto je jedna z kníh, kde filmové spracovanie bolo populárnejšie vďaka nesmrteľnej postave sváka Ragana, ktorú stvárnil Jozef Kroner. Druhá časť knihy sú poviedky z rokov medzivojnového a vojnového obdobia. Sú o obyčajných ľuďoch, ktorí sa snažia nejako "vybabrať" s niekým ,alebo niečim. Niektoré sú vtipné, ale sú písané štýlom vtedajšej doby. Z dnešného pohľadu nie sú také atraktívne.
Zamarovský je fenomén. V minulosti som od neho niečo čítal ( Za siedmimi divmi sveta, Dejiny písané Rímom ). Rozhodol som sa, že si ho prečítam komplet, na trhu sú momentálne 2 knihy od neho v slovenčine. Ja som si vybral na začiatok túto knihu, ale nespravil som dobre, autor ju napísal ako poslednú. Na malom počte strán zhrnúť takmer celý starovek je nemožné. Informácií je veľmi veľa, sú stručné a pôsobili na mňa ako referát stredoškolského študenta, povedať čo najviac, ale musí sa to zmestiť na určitý počet strán. No, čo už..., mal som čítať na záver, je to také zhrnutie jeho tvorbou, ale myslím si, že maestro takúto knižku nemal vydať.
(SPOILER) Kriminálná novela, kde sa vyšetruje vražda filatelistického cisára. Kniha je značne poznačená socialistickou ideológiou. Vraha pomáha dolapiť osoba, ktorá má na zreteli blaho spoločnosti, aj keď zneužije svoje postavanie ale vie, že jej povinnosťou je to oznámiť príslušným orgánom. Autor si v závere neodpustí hodnotenie a kritiku súčasnej mládeže a analyzuje kto, kde a kedy urobil chybu. Kult socializmu uberá na hodnote diela, pravdepodobne to bolo napísané na objednávku jedinej strany, je to dielo predchádzajúceho režimu. Aby som len nehanil, je tu niečo aj pozitívne - človek sa dozvie čo to o filatelistike, napr. čo je to "silážovanie" vo filatelistickom slangu.
Hrdina, ktorý ma v batohu ponožky a čarodejník je gay. Tak toto je moderné fantasy. Som z toho sklamaný, aj ked niektoré pasáže boli dobré a je tam aj zopár vtipných dialogov, dejov, ale celkovo to vyznie ako slabá kniha. Autor bol fanúšikom RPG hier: hlavných postáv je päť, každý má svoje obľúbené zbrane a prišer a ras je celá plajedá, - inšpirácia je z hier Heroes of Might and Magic. Táto fantasy nie je podľa môjho gusta.
Dobrá kniha, bavil som sa. Skupina teenegerov z roku 1904 na ceste naprieč Amerikou.
Feist je Feist, odporúčam, je dobré si prečítať predchádzajúce diela, nakoľko tento na neho naväzuje.
Na krimi romány som náročný, píše sa ich veľa, niektoré dobré, niektoré zlé. Tento nepatril ani do jednej kategórie. Autor si dobre naštudoval dobu a mesto Klodzko (mal som tú česť ho navštíviť, nádherné mestečko ), ale to už robia všetci súčasní autori. Kniha je pekné vizuálne spravená, ale to sú už dnes takmer všetky. Zápletka je tak tajomná, že sa v nej ťažšie orientuje, nevieme o čo ide, aký je motív, čo chce páchateľ, až v závere sa to vysvetlí. Najhoršie je ale to, že hlavná postava mi nebola sympatická, ničím ma nezaujala, obľúbil som si ale strážmajstra Koschellu. Ale aby som len nehanil, autorov štýl je vycibrený, vtipný a ovláda dobre prácu so slovami - veď je to predsa novinár. Pre mňa priemerná kniha z priemerných kníh.
Literatúra faktu v populárno-náučnom prevedení. Autor hovorí o histórii desiatich svetových ríš. V stručnosti popisuje najdôležitejšie udalosti tej ktorej ríše a v závere zhodnotí aspekty, ktoré prispeli k jej pádu. Čo nám ako ľudstvu zanechali, resp. čím prispeli k ďalšiemu vývoju ľudstva počnúc epochou prechodu k pastierstvu, až po liberálnu demokraciu, prezentovanú Spojenými štátmi americkými :-)). Knihu kazí slabší preklad, niektoré slovné spojenia patria do beletrie, nie do literatúry faktu. Vadili mi aj názory autora na spomínané osoby, ich skutky a dejinné udalosti, ktorými je text často pretkaný.