PetraBery komentáře u knih
Šesté setkání s Ericou Fosterovou bylo stejně jako v předchozích dílech čtivé, rychlé a povedené čtení. Další případ, jeho vyšetřování i nahlédnutí do osobního života detektivů. Tenhle autor mě pořád baví.
Třetí kniha autorky a i tato mě bavila. Kam se ztratila Layla, přítelkyně hlavního hrdiny Finna? A kdo po letech oživuje vzpomínky a zasahuje Finnovi s novou partnerkou Ellen, která byla Laylinou sestrou, do života? Svižné čtení s celkem překvapivým závěrem. Přesto pro mě o něco málo slabší než předchozí knihy.
Trochu netradiční hlavní hrdina, muž Caleb, který je téměř plně neslyšící, vyšetřuje vraždu svého spolupracovníka a kamaráda. Čtivá, rychle ubíhající detektivka, kde pachatele lze uhádnout, ale konečné rozuzlení možná překvapí. O malinko lepší průměr, uvidíme, jak se autorka popere s případným dalším dílem.
Osm zajímavých rozhovorů se samotáři žijícími na Šumavě doplněné krásnými fotografiemi. Nahlédnutí pod pokličku jejich života, myšlenek a prožitků nejen v této nádherné části země. Rozhodně kniha k zamyšlení, každému může přinést nový a jiný pohled na život. 4,5 *
Thrillerem bych tuto knihu asi nenazvala, spíše psychologickým románem střihlým detektivkou. Sourozenci Caitlin a Sean se v horách vydávají na trénink, ze kterého se však Caitlin nevrátí a Sean je zraněný. Co se na odlehlém místě odehrálo a přežila Caitlin? Pocity a myšlenky rodičů i bratra a jejich následný život po této události je hlavní linkou této knihy. Pro mě byla kniha rozvláčná a zdlouhavá, proto hodnotím průměrně.
Výpravný historický román z doby 16.století převážně z Benátek. Chudý chlapec, židovský „lékař“ a jeho dcera jsou hlavními postavami této knihy. Autor stejně jako v ostatních knihách dokáže popsat všechny radosti a strasti té doby, takže kniha je opravdu čtivá, nikde nedrhne a stále se něco děje. Jen se mi druhé dvě knihy líbily o něco víc, takže tentokrát za 4*.
Další z děsivých svědectví o zvěrstvech páchaných v koncentračních táborech. Autor popisnou formou líčí život dospívajícího židovského chlapce odvezeného do lágru. Téměř nezúčastněné pozorovací a vypravovací schopnosti hlavního hrdiny činí z knihy syrovou osobní výpověď. Neobvyklý doslov tuto opravdovou knihu završil. Získané ocenění si tato kniha právem zaslouží.
Psychothriller o rodině, která přišla o dceru – o jednu z dvojčat. Opravdu zemřela Lydia nebo došlo k omylu a byla to Kirstie? A co tragické události předcházelo? Dobře napsané, výborně vykreslená ponurá atmosféra ostrova, kam se rodina vydala začít nový život. Nepochopení, tajnosti i lži rodičů a zmatenost druhé dcerky. Ledové čtení, stejně jako název knihy.
Poslední díl série Monumentu byl stejně jako předchozí díly čtivý, občas překvapivý a odpovídající žánru. Za mě ano, konec byl sice typicky americký, ale to dalo čekat. Takže 4 hvězdy, mě se to líbilo.
Krátká dojemná pětiminutová modlitba s nádhernými ilustracemi a textem s přesahem. Smutná knížka o osudu jednoho uprchlického otce, syna a ostatních, kteří se vydávají na nejistou cestu ze své země.
Už dávno nejsem cílová skupina, pro kterou jsou psané knihy této autorky. Ale i přesto po jejích knížkách někdy ráda sáhnu. A i tentokrát spokojenost. Hezký příběh Lily a jejího neznámého dopisovatele se čte opravu lehce, autorka nezklamala.
Hodně dobře napsaný psychologický příběh dívky/ženy Dolores a její životní pouti. Osud jí nebyl vždy dobře nakloněn, naloženo toho měla někdy až opravdu dost. Kniha o hledání sebe sama a toho podstatného v životě. Rozhodně čtivé dílo, celkem mě překvapuje relativně nízký počet čtenářů… Kniha si přečtení určitě zaslouží.
Další případ Kim a jejího týmu, tentokrát v součinnosti s policií z vedlejšího okresu. Odkrývání starých vražd i zločiny z nenávisti ze současnosti mě stejně jako ostatní knihy ze série bavily.
Dvojčata Eva a Miriam byla společně s dalšími vybranými dvojčaty pokusnými objekty Anděla smrti – doktora Mengeleho. Jak bylo těžké přežít jeho experimenty, jak holocaust vnímala desetiletá dívenka? To je příběh Evy, dítěte, které přežilo Mengeleho. Útlá knížka s velkou výpovědní hodnotou, psaná jednoduše, srozumitelně a opravdově.
Skvělé výpravné pokračování sourozenců Kadena, Valyna a Adare, jejich životní osudy a zkoušky. Stejně jako předchozí díl nesmírně čtivé, překvapivé, akční a často nečekané. Nové zvraty a dobrodružství budou bavit každého, kdo má tento žánr rád. Moc se těším na poslední díl.
Jak kniha dopadne je u tohoto žánru celkem jasné, přesto alespoň trochu překvapení v podobě Pandořina tajemství. Oddechová knížka, pěkný závěr série.
Moje první setkání s autorem a určitě ne poslední. Ano, příběh z podivné knihovny je zvláštní, přesto neskutečně čtivý a podbarvený povedenými ilustracemi. Je to prostě jiný příběh, kdy se autorova fantazie přenesla na papír. Já hodnotím kladně.
Další případ pro tým okolo Eriky Fosterové. Opět brutální vraždy, psychopatický vrah a napínavé vyšetřování. Za mne stále stejně dobré jako předchozí díly.
Aby Aria získala andělská křídla, musí pomoci lidské dívce Gabby Torresové. Krásný příběh o přátelství, důležitosti každého v rodině i hledání sebe sama. Příběh je psán pro mladší dívky a myslím, že věkově odpovídá. Je dostatečně srozumitelný, díky nemoci bratra Gabby není vždy veselý, ale rozhodně vyznívá pozitivně. Za mě určitě palec nahoru.
Silný příběh zachránce Oskara Schindlera je poutavým příběhem o nezměrné lidské odvaze v době válečného běsnění. Spíše literatura faktu, podložená svědectvím přeživších. Kniha se nečte snadno, jako žádná jiná kniha z této doby. Přesto je nutné si toto období připomínat. Aby se nikdy neopakovalo.