Pítrs85 Pítrs85 komentáře u knih

Miro Žbirka – Zblízka Miro Žbirka – Zblízka Honza Vedral (p)

Knížka pro všechny hudební blázny, pro přesně takové, jako je Miro Žbirka sám. Tudíž ani nemusíte být nutně fanoušci "pátého Beatla", abyste si tuto biografii užili. Před přečtením jsem měl, přiznám se, určitý despekt vůči autorovi, pač k práci Honzy Vedrala mám jisté výhrady. Ale v tomto případě nebyly na místě, protože Vedral k biografii největšího sympaťáka na poli česko-slovenské populární hudby přistoupil přesně tak, jak si Miro zaslouží- bez jakýchkoliv manýr, patosu nebo klišé. Miro Žbirka- Zblízka je totiž pohodová, příjemně se čtoucí knížka. Jestli u někoho platí, že je to v první řadě člověk (s velkým Čé) a až potom umělec, pak právě u Žbirky, ke kterému chovám velký respekt nejen pro jeho beatlesovskou obsesi (kterou trpím taky), nejen pro jeho muzikálnost, ale (hlavně) pro jeho empatii a sympatičnost. Ke knize samotné dodám snad jen tolik, že je trefně vystavěná na Mirových deskách, které posouvají (životní) děj kupředu, to vše v kvalitním grafickém provedení... Zkrátka pokud hudbu dýcháte 24/7, pokud je pro vás něčím víc než jen kulisou, budete si tuto výbornou biografii užívat také.

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Na knihu Na smrt by se hodilo jediné všeříkající slovo- nekompromisní. Snesu hodně, ať už ve filmech nebo v knížkách, ale tahle kniha byla silný kafe už i na mě. Každopádně Jozef Karika se pro mě stává pomalu objevem roku, Na smrt má totiž parametry světového románu. Samozřejmě to není nic, co by se snad citovalo za padesát let, svým způsobem je to vlastně braková literatura, ale má tak krásný sloh, tak čtivý, strhující... 690 stran? A co, kdyby byl čas, přečtete to za týden, sto stran za večer vám uteče jak nic... A přestože závěr je hrozně přitaženej za vlasy, ten úplnej závěr je naopak přesně takový, v jaký jsem doufal a tento jinak drsný příběh krásně uzavírá.

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Je jasné, že Boyne cílí na dětského čtenáře, proto zvolil styl, jaký zvolil (každá další kapitola začíná rekapitulací co se stalo v té minulé, což, vzhledem k tomu, že vaše paměť už není, co bývala, vlastně ani moc nevadí :-). Ze začátku jsem s tím stylem měl trochu problém, přál jsem si děj o něco dramatičtější a zkrátka vyspělejší. Ale jak se dostanete na jeho vlnu, ponoříte se, ani nebudete vědět jak. Viděl jsem dřív filmovou předlohu, proto mě závěr už tolik nešokoval, ale stejně ve mně rezonoval. Silné, ve své naivitě.

Zpověď knihkupce Zpověď knihkupce Shaun Bythell

Kniha stejným dílem zábavná jako poučná, a pro nás, kdo pracujeme v oboru, navíc zajímavá, zajímavá v tom, jak knihkupecký svět funguje na západě (vlastně stejně jako kdekoliv jinde, především tedy co se našich milovaných zákazníků týče). Jediným minusem tak fakt, že deník je z roku 2015 (končí posledním prosincem dvapatnáct), tudíž už vlastně ne moc aktuální. No nedalo mi to a podíval jsem se, co je u Shauna nového. Naštěstí jeho antikvariát i v této nelehké době očividně funguje, Shaun, na rozdíl od knihy, už není misantropický starý mládenec, ale v průběhu let se oženil (ach, Shaune :-/ :-), napsal třetí knihu (Dybbuku, doufám, že si toho všímáš), pořád nesnáší Kindle... A já si Wigtown (tedy místo, kde sídlí jeho antikvariát) píši na seznam měst, která bych moc rád navštívil.

28.04.2022 4 z 5

Howard P. Lovecraft: Ten, kdo psal v temnotách Howard P. Lovecraft: Ten, kdo psal v temnotách Alex Nikolavitch

Mně to zas tak tragický nepřišlo, jasně, Lovecraftovou biografií se to nazývat nedá, kresba není úplně topková (mně osobně se líbila, jediné, co mi trochu vadilo, bylo, že každá stránka byla podivně fialovo-modro-zelená, ale možná to byl záměr), ale jako komiks pro lidi, co od H.P. Lovecrafta (zatím) četli sotva nějakou povídku, to není vůbec špatné. A kdybych poznal všechny ty odkazy na jeho dílo, asi by se mi to líbilo ještě víc.

O čertovi O čertovi Pavel Čech

Milý, tak trochu vánoční příběh o čertovi, který díky lásce přestane lidem škodit, ale naopak jim začne pomáhat. A i tu svoji lásku si nakonec najde. Příběh je to pěkný, ale samozřejmě knížku dělají především Čechovi ilustrace, protože jestli je někdo dnes vůdčí osobností české ilustrace, tak právě Pavel Čech, jehož talent stavím na roveň velikánů Josefa Lady nebo Zdeňka Smetany (bez přehánění).

Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Národní třída se hrozně těžko hodnotí (aspoň pro mě). Líbí se mi ten syrovej jazyk, jakým to Rudiš napsal. On už ten, víceméně skrytý, portrét Irvine Welshe na titulce dává tušit, co vás asi tak čeká. Ale na rozdíl od svého skotského kolegy je Rudiš přímočařejší, možná i tím, že je, víceméně celá, knížka psána formou přímé řeči hlavního "hrdiny". Samotný příběh je pak samozřejmě naprosto triviální, ale o to tu ani tak moc nejde. Takže čtvrtou hvězdu dávám z úcty ke Svalům z Bruselu, protože jeho "otočka-kop do držky" je prostě legendární. Cajk? Cajk.

Pokrývač Pokrývač Miloň Čepelka

Podobně jako u kolegy Svěráka je i čtení Miloně Čepelky jedna velká radost (ta krásná čeština!). Příběh nijak zvlášť komplikovaný, ale to od sto třiceti pěti stran snad ani nelze chtít. Zkrátka kdyby snad na vás šel nějaký splín, tady Pokrývač ví jak na něj.

Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Kniha měla všechny ingredience pro to, aby mě strhla, nebo alespoň bavila. Historii, téma první (ale i druhé) světové války a hlavně železnici, vlaky, které jsem miloval už jako čtyřletý sopel a nutil své rodiče na aspoň hodinové pozorování vláčků. Bohužel, kniha mě těžce minula. Po jejím dočtení dost možná chápu, co tím vším chtěl autor říct, ale forma, kterou zvolil... docela utrpení to 400+ stran číst. Tři hvězdy tedy za téma a taky za tu mrazivou atmosféru, která je tím vším prostoupena. Leč čekal jsem víc. (Ještě oceňuji obal knihy, jenž je po rozložení mapou Rakouska-Uherska, skvělý nápad!).

28.04.2022 2 z 5

Život na uzdě Život na uzdě Marian Jelínek

O motivačních koučích a podobných šamanech si myslím své, nemám nic proti tomu, když chce někdo změnit svůj život od základů a takového placeného motivátora si vezme na pomoc, ale zkrátka, jak se ostatně píše i v knize, když je něco IN, vyrojí se spoustu hochštaplerů a včíl mudruj. Ale Marian Jelínek, pro kterého je označení -motivační kouč- spíše urážka, k nim určitě nepatří. Inteligentní člověk, se správně nastavenými morálními zásadami, zkrátka někdo, kdo to má v hlavě srovnané a je hoden následování. Kniha mi, kromě příjemného, zajímavého a poučného interview (velkým dílem i díky paní Červenkové, která 'věděla, jak a na co se ptát'), představila autory a knihy, které bude stát za to si přečíst.

HHhH HHhH Laurent Binet

Zvláštní knížka, určena spíše zahraničním čtenářům, které by tato dějinná událost mohla zajímat. Pokud ale o operaci Anthropoid víte víc, než že o tom nedávno natočili film 's tím hercem z Padesáti odstínů šedi', tak HHhH nejspíš odmávnete. O Gabčíkovi, Kubišovi a hlavně o Řezníkovi z Prahy existuje určitě mnoho lepších knih.

09.05.2022 3 z 5

Audrey Hepburn: intimní životopis Audrey Hepburn: intimní životopis Diana Maychick

Narozdíl od biografie od Barryho Parise je tato psána docela v bulvárním stylu, až to chvílemi vypadá, že si nějaké pasáže autorka malinko přibarvila. I tak, samozřejmě hlavně díky tomu, že je to životopis právě o Audrey, se četla jedním dechem a i když pro mě už nepřinesla moc nových zajímavostí anebo poznatků, určitě se k ní ještě v budoucnu vrátím.

Dopisy Johna Lennona Dopisy Johna Lennona John Lennon

Jakožto velký fanoušek The Beatles mám radost z každé publikace pojednávající o této nejslavnější kapele všech dob, o to větší z každé, která je OPRAVDU od samotných Brouků. Dopisy (a pohlednice a vzkazy), které ve svém životě John napsal, ukazují, jak moc zajímavou a komplikovanou osobností tenhle muzikant byl. Přestože jsem měl chvílemi skoro až voayeurský pocit (některá z těch psaní jsou docela osobní), jsem rád, že jsem mohl Johna vidět a 'poznat' zase z jiné stránky.

05.05.2022 3 z 5

John Lennon - Ilustrovaná biografie John Lennon - Ilustrovaná biografie Gareth Thomas

Knížka plná fotografií Johna Lennona, Yoko Ono, dalších členů Beatles a vůbec lidí, kteří měli tu čest, že se mohli ocitnout v blízkosti tohoto hudebního génia. Ke každé fotce krátký popisek, v závěru knihy pak časově chronologický přehled nejdůležitějších událostí v Johnově životě. To vše na kvalitním křídovém papíru. Povedené, ovšem díky své "šířce" přečteno za den...

Zlý začátek Zlý začátek Daniel Handler

Příjemná pohádka z řádnou dávkou černého humoru, líbí se mi styl, jakým způsobem je napsána, kdy nás celým příběhem provází doprovodným slovem sám Lemony Snicket. Tahle knižní předloha si zasloužila lepší filmovou verzi, než tu z roku 2005. Plusem je i její (ne)délka, člověka to navnadí, aby se porozhlédl po dalších částech. A nezapomeňte, že jsem vás varoval, pokud máte rádi knížky s dobrým koncem, sáhněte raději po nějaké jiné ;-)

Poštovní úřad Poštovní úřad Charles Bukowski

Klasickej Chuck, na Poštovní úřad jsem se chystal dlouho a po jeho přečtení určitě nejsem zklamanej, přestože kvalit Bukowského nejlepšího románu (Faktótum) určitě nedosahuje. Ale narozdíl od takového Hollywoodu anebo Kapitán odešel na oběd... tu je Henry Chinaski ještě ve formě, i když prací na poště skoro polomrtvej :-) Psát o obyčejných věcech tak zábavně umí asi fakt jenom ten Bukowski...

Švábi Švábi Jo Nesbø

Harry Hole podruhé a o něco lépe než v Netopýrovi. Jestli byl první díl této série teprve rozjezdový (byť ne špatný), řekl bych, že Švábi už ukazují, co se dá od tohoto norského spisovatele, jehož jméno se nikdy nenaučím skloňovat, asi tak čekat- příběh je dobře zamotaný, jeden twist střídá druhý, Harry správně drsnej a na první pohled nezúčastněnej, a závěr? Podobně přestřelenej jak v Netopýrovi, ale to už asi do tohoto světa tak nějak patří. Velkým plusem bylo skvěle popsané prostředí thajské metropole, včetně neustále se potícího a vařícího se Holea a taky několikrát zmíněný nejlepší klub na světě- Manchester United (a ano, ať se to Ibsenovi, Dahlovi, Ullmanové, Amundsenovi anebo i tomu Nesbomu líbí anebo ne, nejslavnějším Norem je bývalá hvězda United Ole Gunnar Solskjaer ;-). Za mě tedy o něco větší spokojenost než minule, těšing na třetí díl, tahle série mě dostala tak, jak jsem předpokládal, Nesbo je šéf.

Červenka Červenka Jo Nesbø

Nesbo potřetí a opět lépe než posledně, Červenka potvrdila stoupající kvalitu příběhů Harryho Holea a Jo se každou další knížkou překonává, uvidíme, jestli zůstane tenhle stav až do poslední části (pokud ano, tak Policie musí být neskutečná bomba :-). Jestli byli Netopýr a Švábi hlavně na konci až zbytečně hollywoodsky přeplácaný, tady se Nesbo už přeci jen drží při zemi (celkem). Navíc velkým plusem tu jsou dvě dějové, vzájemně se prolínající linky, jedna ze současnosti a druhá ze druhé světové, aby na konci do sebe vše pěkně zapadlo. Harry sám je tu takovej zabržděnější, moc nechlastá, ba co víc, i docela poslouchá své nadřízené autority. Nesbo třetím dílem jen a jen potvrdil, že i když má velkou konkurenci (třeba v Olsenovi), tak na poli severských detektivek je on prostě špička, minimálně mně se do vkusu trefil maximálně.

Chinaski poprvé Chinaski poprvé Michal Malátný

Nemusíte být nutně fanouškem Chinaski pro to, aby jste si tuhle knížku fakt užili, nakonec i já už mám dobu, kdy jsem si dozblbnutí zpíval "ty kurvo zkurvenááá" (znalí vědí), jaksi za sebou, ale minimálně jejich první tři čtyři desky si poslechnu rád skoro kdykoliv. Ona totiž je tahle knížka v první řadě hrozně čtivá, Michal Malátný, frontman a (nejen) tvůrčí duše kapely, mi je co do charakteru v lecčems hrozně blízký, introvert, melancholik, co by se nejednou rád sebral a odešel kamsi do hor, hlavě co nejdál od lidí. Knížka je pak čtivá i pro ty, co by se chtěli dovědět, jak to v takové hudební kapele vlastně chodí a že to, co pak vidíme jako výsledný "produkt" je jen špička ledovce jinak velice komplikovaného procesu. Plusem jsou i rozhovory dalších členů kapely nebo spousta fotek z různých etap Chinasek. Ale jak už jsem psal, nejzajímavější části knihy jsou ty, kdy nám dává Malátný nahlédnout do své rozervané duše (nejlepší část je pak asi ta, kdy se vydal na koncert Stinga :-D).

04.05.2022 4 z 5

Můj příběh Můj příběh Alex Ferguson

Kniha nejen pro fanoušky Manchesteru United, ale hlavně pro ně, protože oni prostě vědí. Vědí, co má nejlepší klub pod sluncem za sebou, když je šestadvacet let vedl Sir Alex Ferguson, a že to byly roky setsakra úspěšné- třináct titulů v lize a dva tituly v Lize mistrů, to je jen krátký výčet toho, čeho tento legendární Skot v barvách United dosáhl. Dokázal odrazit útok Wengerova Arsenalu, Mourinhovi Chelsea i arabských ManCity. Knížka popisuje především poslední sezóny (nejspíš i dílem tím, že Ferguson už jednu autobiografii dříve napsal). Nechává tu nahlédnout pod pokličku, jak to vlastně v tak velkém fotbalovém klubu chodí, že je to zkrátka práce na 24/7. Popisuje svoje vztahy s hráči, včetně největších legend (a že člověk při tom ztratil zepár iluzí :-), ale i to, že jménem znal i posledního trávníkáře nebo kuchařku. A i to ukazuje, jak velkému respektu se mohl těšit. V knize nechybí ani nezbytné statistiky či bohatá fotogalerie. Pro fanoušky United samozřejmě povinnost.

04.05.2022 4 z 5