Predator3313 Predator3313 komentáře u knih

Deník z Hirošimy Deník z Hirošimy Mičihiko Hačija

Zapisník lékaře, který byl u výbuchu atomové pumy… Rozhodně zajímavé a stojí za přečtení, nicméně jednou mi to stačilo. Zařadil bych do povinné četby. Rozhodně se to čte lépe než Dostojevskij :D

13.09.2017 4 z 5

Helikonie – Léto Helikonie – Léto Brian Wilson Aldiss

Je to už chvilka, co jsem to četl…ale stejně jako první díl mi přijde kniha napsaná trochu encyklopedicky, tedy je to zajímavé ale děj se vleče pro mě celkově horší než Jaro. Ale hodně se mi líbí myšlenka, že lidé mají nad fagory navrch, a mohli by je vyhubit, kdyby chtěli. Někteří to ale odmítají, protože je to už mnoho generací od poslední zimy, kdy byla planeta pod nadvládou fagorů a vyhynutí hrozilo lidstvu. Především lidé válčí mezi sebou. Něco mi říká, že této chyby budou litovat jejich potomci ve třetí knize. K její četbě se odhodlávám už pár let, tak třeba se k tomu konečně dostanu. Celkově dávám 4*, i když jsem uvažoval o 3, jelikož mi toho v paměti z této knihy moc nezůstalo a nejspíš už ji nikdy číst nebudu. Aspoň ne v příštích 10-20ti letech.

13.09.2017 4 z 5

Helikonie - Jaro Helikonie - Jaro Brian Wilson Aldiss

Helikonie, planeta s velkým a malým rokem. Nevím, jestli B. Aldiss přišel s tímto nápadem jako první, každopádně je to první kniha, kde jsem o něm četl. Celkově je celá série psána dle mého trochu jako encyklopedie. Metodicky popsané události, které dělí desítky a stovky let, na úkor plynulého děje. Celkový dojem byl opravdu zvláštní, chtěl jsem číst dál, abych se o této planetě a jejich obyvatelích dozvěděl víc, ale na druhou stranu se čtení dost vleklo. Takže za nápad a popis planety 5*, za děj 3*. Jsem rád, že jsem ji četl, a že ji mám doma, ale nejsem si jistý, jestli se do toho někdy pustím znovu.

12.09.2017 4 z 5

Ravenor: Odpadlík Ravenor: Odpadlík Dan Abnett

(SPOILER) Rozhodně nejlepší díl, a to už je co říct.
Dalo by se říct, že stejně jako Eisenhorn se Ravenor ve své poslední knize dostává mimo zákon a musí nejen pronásledovat svého odvěkého nepřítele ale zároveň unikat ostatním inkvizitorům.
Líbil se mi nápad s dveřmi. Je to sice trochu moc šílené, ale ta pasáž mě zaujala, stejně jako to co následovalo, kdy to už Ravenor vzdal a defakto čekal na smrt...dokonce několikrát, pokud se nepletu.
Nakonec ale díky přátelům přežil, vrátil se a dokonce byl ochotný se spolčit s prozatím nejhorším nepřítelem, aby se postavil nepříteli ještě strašlivějšímu.
A konečně jsem se dočkal konce, jaký bych si představoval ! Trvalo to sice 6 knih, ale nakonec je to tam :D

23.10.2024 5 z 5

Ravenor: Návrat Ravenor: Návrat Dan Abnett

Dobré pokračování které navazuje na první díl. Na rozdíl od Eisenhorna, kde události dělily desítky let.
Líbilo se mi přidání nových postav. Zvlášť nového kapitána jsem měl rád a doufám, že se ještě ukáže v posledním dílu.
Jen musím říct, že ten konec mi zase nesedl, nevím přesně proč....
Každopádně se to četlo bezvadně, jsem zvědavý na konec série

04.10.2024 5 z 5

Hrad smrti Hrad smrti Joe Dever

Za mě dobrý díl.
Bavil mě, byla tam akce, několikrát mě chytili, ale dokázal jsem zase utéct.
Je pravda, že je složitější než dřívější díly, ale mezi jinými GB jde pořád o snadnou knihu. I když před finálním soubojem jsme se synem trochu podváděli a vraceli se hledat náš meč :D
Škoda, že mapa která patří k tomuto dílu je defakto k ničemu. Kromě pár odkazů se vše odehrává na hradě a jeho okolí.
Každopádně bezva pokračování série, určitě budeme se synem pokračovat dalším dílem.

13.09.2024 5 z 5

Xenos Xenos Dan Abnett

Nebude asi patřit k mým nejoblíbenějším, ani to není literární skvost, ale oddechovka která pobaví.
Seznamovačka s hlavními hrdiny, Einsenhorn není rozhodně žádný superhrdina. Není neobvyklé, že dostane celkem po tlamě. Často ho musí zachránit přátelé nebo spojenci. Ale to je mi právě sympatické.
Trochu mi vadí, že je na inkvizitora trochu měkký a řekl bych, že mu jako inkvizitorovi "normální" lidé neprojevují dost úctu. Když se někde objeví, měli by všichni kdo můžou vzít roha nebo dělat, že tam nejsou. To tady neni skoro vůbec, ale beru to, že je prostě jiný.
Líbilo se mi jak autor přistoupil k prostředí mimozemšťanů a snažil se ho udělat defakto pro lidi nepochopitelné.

19.08.2024 4 z 5

Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Pro mě docela zklamání.
Čekal jsem něco jako encyklopedii.
Kdyby u každého popsaného tvora byl obrázek + třeba poměr velikosti s člověkem, jako bývá třeba v knihách s dinosaury. Hned by to mělo úplně jinou úroveň.
Samotný úvod ohledně zařazení mě celkem bavil.
Celkově to na mě působí ale jen jako prostředek, jak se přiživit na HP.
Kdyby něco takového nemělo spojitost s HP, tak se tomu jen všichni vysmějí.

03.07.2024

Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Trochu jsem si lámal hlavu, co vůbec napsat.
Je to rozhodně hodně dobrá kniha, ale při tom obrovském doporučování, které jsem slyšel, jsem čekal ještě o malinko víc.
Za mě autor klade důraz hlavně na popis města, rozjíždí hodně dějových linek a to v několika časech. Na tom není vůbec nic špatného, ale pro mě osobně přitom nedokázal udržet tempo akce. Což je škoda, protože děj se točí kolem „superhrdinů,“ tajných agentů a výcviku zabijáků, což je docela silná kombinace.
I tak prostě to nebyla ta kniha, co mě chytne naplno a nemůžu se dočkat, až zase budu číst.
Ačkoli musím říct, že poslední stránky jsou přesně jak bych si představoval.
Doufám, že se to udrží v druhé knize, protože svět děje už máme popsaný a snad nebude nic bránit, aby to autor rozjel naplno.
A ještě musím říct že Jasonova povaha mi na Downtownera jaksi nesedí, žít v tomhle městě a být až takhle dobrácký a naivní… ale zase tu vidím místo pro nějakou významnou změnu. Stejně jsem zvědavý jak se bude vyvíjet vztah Tom-Luco, protože tam to taky vypadá na dost zajímavé možnosti.

08.05.2024 4 z 5

Kaltské jeskyně Kaltské jeskyně Joe Dever

Možná jsem měl štěstí, ale opravdu se mi to zdálo, až moc snadné.
Což ale vyhovovalo mému 6ti letému synovi, který těžce zvládá, když jsme v průběhu hraní zabiti :D
I finálový souboj byl vyřešen za 3 hody, skoro bez ztráty životů. I když jsem byl celkem překvapen, že mohu přijít o Sommerswerd, což by asi značně zvýšilo náročnost.
Každopádně i dějově mi kniha přišla zatím nejslabší. Žádné cestování, jen 2x jsem si vybral cestu.
Jako je to dobré, ale minule knihy byly lepší. Jdu na další díl :)

27.02.2024 4 z 5

Oheň na vodě Oheň na vodě Joe Dever

(SPOILER) Dějově se mi kniha líbila víc než první díl.
Různé destinace, hodně lidí, hodně situaci. Herna byla super, kolikrát jsem měl poledních pár zlatých a nakonec si odnesl skoro plný měšec
Ale 2 místa mi vyloženě vadila. Jedno je již mnohokrát zmíněné kopí, bez kterého se nehnete a jeho získání je ..zajímavé.
Druhé místo je situace kdy v plné hospodě najednou musím vybrat kterého spolucestujícího zabiju to je hodně na hlavu padla situace.
Jinak super, plynule pokračuju dalším dílem

11.02.2024 4 z 5

Otisky Chribdy Otisky Chribdy Kristina Waagnerová

(SPOILER) Recenzi minulé knihy jsem zakončil tím, že další kniha bude snad pěkný nářez. A musím říct, že jsem se trefil naprosto přesně!
Tentokrát z velké části převládá akce.
Hlavní část děje se přesouvá k sarrei, přesněji do deváté bašty.
Vzhledem k místu děje se mnohem víc dozvídáme o životě sarrei, kteří jsou stejní manipulátoři jako jorrei, ale na rozdíl od nich nejsou tak upjatí a platí tu především právo silnějšího.
Je zde hodně kladen důraz na psychiku Isarell, na kterou má vliv jednak zajetí a její momentální situace, ale taky jejich složitý vztah s Pátým. Hodně se mi líbí, jak vede v duchu rozhovor s jednotlivými Eyr.
Co se mi líbí na celé sérii, ale tady to už graduje, je nepřehlednost celého hlavního děje. Jorrei, sarrei i lidé mají mnoho možností, kterým směrem se dát, s kým se spojit nebo na koho a kde zaútočit. Autorka nás udržuje v záměrném napětí a nevědomosti.
Totéž ale v menším zažíváme při spiknutí, které zosnoval Barhain Sae, i když tam jsem trochu tušil, jak to má v plánu.
Bohužel jsem se nedočkal nějaké akce se Stíny, snad si je autorka šetří do posledního dílu.
Pátý je daleko zajímavější postava, než jsem si původně myslel, ale trochu doufám, že ještě neukázal to „nejlepší“, co v něm je. Chtěl bych pořádný masakr. No tak uvidíme.
Na konci knihy začínají do děje promlouvat i Bohové/démoni, což já osobně moc nemám rád. Ale zase to ukazuje, že i hlavní hrdinové mají omezené možnosti, a některé věci bez pomoci prostě nedokáží.
Každopádně jsem knihu přečetl o dost rychleji, než mám normálně ve zvyku a těším se na velké finále!

A i když to není mým zvykem, přidám jeden úryvek z knihy samotné :
Všichni čtyři karadhei se nyní kroutili na zemi s množstvím hlubokých ran. Raythár, sedmsetletý upír patřící k Původním, si tiskl tepenné krvácení z téměř amputované levačky. Jeho hojivé ornamenty plály takovou silou, že oslepovaly přibíhající léčitele, a v očích mu hořela kombinace zášti a strachu o život.
Pátý měl modřinu na čele a škrábanec na hrudním plátu.
Isarell se uvolnil pramen z copu

:D to mě prostě totálně dostalo

15.12.2023 5 z 5

Mega hustej nářez Mega hustej nářez František Kotleta (p)

Nejlepší díl série, teda až do chvíle, kdy už jsou hlavní hrdinové prakticky nesmrtelní ( což jsou celou dobu,ale tohle bylo už fakt moc).
To už bylo nudné a souboj na atomovém spáleništi ..... To jako proč?

25.11.2023 3 z 5

Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Tak po Spadu a Legií jsem se dal i do bratrstva krve...
Nápad je skvělý, boj mezi mimozemšťany co vypadají jako stáhnutý králík a upíry je prostě špička. Nicméně musím říct, že asi zatím nejslabší kniha co jsem od Kotlety četl. Nechytlo mě to tak, jako ty ostatní, i když ani nevím proč.
No jdu koupit další díly a uvidíme

21.10.2023 4 z 5

Dotek viatáru Dotek viatáru Kristina Waagnerová

Takže, máme tady druhý díl a po jeho přečtení si troufnu říct, že celá série bude mít opravdu vysokou úroveň.
Začal bych anotacívýrazně lepší než ta první
Je z ní cítit, že tentokrát to bude pro Isarell a Bastiena skutečná zkouška, která možná bude i nad jejich společné síly.
První část knihy jsem bral jako takovou přípravnou před pravým cílem knihy, což byla mise do stínu. To ale vůbec neznamená, že bych se nudil. Kromě hlavní dějové linky s Isarell se dozvídáme trochu víc o sarrei a navíc je tu Kreon a jeho padlí Jorrei, kteří nám přibližují události ve stínu. Ukazuje se, že s lidmi se v tomto světě ještě musí rozhodně počítat.
U jorrei se trochu dostáváme pod pokličku politických her a machinací. Ukazuje se, že ačkoli je Ymira známá intrikánka, rozhodně není ani zdaleka jediná, a nejspíš ani ta největší.
Líbí se mi, jaký je výrazný rozdíl u emocí jednotlivých postav. Na jednu stranu je tu Ymira, která nejspíš svoje reakce až přehrává, aby si udržela image šílence. Na druhou stranu původní Jorrei princ Azrael, který po stovkách let existence, už zapomněl, jaké je to mít lidské emoce.
To je mimochodem podle mě drobnost, která ale ukazuje na logickou promyšlenost celé série.
Stejné srovnání emocí můžeme vidět třeba u Bastiena, který jako dobře vychovaný jorrei přijme naprosto klidně, že mu nevěstu vybere otec. Na rozdíl od Isarell, která má z toho pomalu panický záchvat.
Trochu mě mrzelo, že víc prostoru nedostali Stíni, jednotka vytvořená z grai, kterou trénovala sama Isarell a následně mistr Tanečník. Doufám, že jejich potenciál využije autorka v dalších knihách.
V recenzi na první díl, jsem psal, že výcvik mě nevtáhl do děje. Když ale teď Isarell testovala svou jednotku na misi do stínu, bylo to přesně tak, jak si to představuju. Po přečtení jsem skoro cítil, jak mě bolí nohy a nemůže se pořádně nadechnout.
Těšil jsem se, jakým způsobem Isarell vezme do rukou samotnou misi a tušil jsem, že to nebude klasický jorreiský styl. Což se víc, než potvrdilo a hrozně se mi líbila myšlenka maskovacího oblečení, včetně toho, že část byla inspirována erotickým prádlem
Druhá část knihy, čili samotná mise do stínu a všechny její následky mě opravdu pohltila a bylo to super. Mělo to spád, hodně akce, a hlavně člověk nevěděl, co se bude dít, a kdo v jaké potyčce vyhraje. Velkou úmrtnost asi každý očekával, ale abych se vyjádřil k posledním stranám a poslednímu mrtvému: Kristíno, jako proč zrovna ON?
No vlastně je mi jasné proč, protože si umím domyslet, že dej další knihy si to žádal, ale stejně jsem pořád doufal.
Čili bych to zase shrnul:
Klasicky na rozdíl od většiny komentářů, co jsem četl, mi tento díl nepřipadal lepší než první.
I když sama autorka tvrdí, že první díl byl vlastně úvod k tomuto druhému dílu, mě připadá, že první byl parádní uvedení do tohoto světa a až tento díl byl více méně přípravný.
Nicméně to bylo super čtení. Těším se a doufám, že ten třetí díl bude pokračovat tam kde tento skončil, a věřím že to bude pěkný nářez!

19.09.2023 5 z 5

Zaklínač a jeho svět Zaklínač a jeho svět Marcin Batylda

Pěkné doplnění a takový souhrn "ze života zaklínače"
Provedení se mi hodně líbilo, jen jsem teda čekal lepší bestiář.
Myslel jsem, že popis monster bude hrát v knize Prim ale místo toho, to bylo spíš aby se neřeklo. Za mě tam chyběly i úplně základní monstra.

11.08.2023 5 z 5

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

První kniha kterou jsem četl z Bradavické knihovny a musím přiznat, že jsem byl příjemné překvapení. Bylo to docela zábavné, nicméně k tomu asi přispělo poměrně málo stran.
Bohužel to ale nic nezměnilo na mém názoru, že famfrpál je docela nelogicky vymyšlená hra, kdy prakticky většina zápasu je jen o čekání, kdo chytí zlatonku.
PS: ale vysvětlení jak vlastně vznikla zlatonka je superní

04.02.2023 4 z 5

Prach Prach Hugh Howey

V Prachu vše směřuje ke konci, ale k jakému je až do posledních stránek docela záhada, protože v sile 1, které stále hraje prim se situace značně změnila. Část knihy je vlastně detektivka :)
Podle mě velmi slušné zakončení, navíc děj je rovným dílem jak v silu 1 tak v silech 17/18 :) Dále spoiler!
Jen mi přišlo, že mohl být trochu lepší poměr mrtvých/zachráněných. Když to tak vezmu, padlo celé silo 1 a ze sila 18 přežilo kolik? 2% lidí ..... a nevím jestli by stovka lidí dokázala vytvořit životaschopnou populaci :)

24.05.2022 5 z 5

Turnus Turnus Hugh Howey

(SPOILER) Druhý díl byl pro mě trochu méně zábavný než Silo, nicméně podle mě skvěle doplnil potřebné informace a ačkoli jsem dříve neměl moc rád knihy kde se poskakuje v čase sem a tam, tady jsem s tím problém neměl.
A celkem důležitě ukáže že i ti v sile 1 co tahají za nitky, to nemají zrovna růžové....

24.05.2022 5 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Ano jak je již xkrát zmíněno, už to nebylo úplně takové žůžo, a značně labilní velká část hlavních hrdinů mi šla trochu na nervy. Ale špatné to nebylo.

19.02.2022 4 z 5