Ramiel komentáře u knih
Po několika stránkách jsem si začal říkat, že tohle jsem už někde četl. A pak mi to došlo... Autorovi zřejmě dochází nápady a vypadá to tak, že v podstatě kopíruje své předešlé knihy ze série o Hynku Tasovi z Boru. Wolfram je takovým Hynkem číslo dvě svým chováním. No a Beneš zase prožívá podobné příhody. Třeba to křižování kraje s jízdní hlídkou, nebo dobývání Křivákova hradu na hranicích s Bavorskem.
Rytíři z Vřesova nevybočují z linie autorových historických románů. Zase zde máme hlavní hrdiny z nevýznamných rodů, kteří slouží mocným mužům v českém království. Jen jsme se z dob Václava IV. přesunuli do dob jeho děda Jana. A opět mohou intriky mocných začít...
Na knize je již poznat, že je čtvrtou v sérii. Bohužel už mi to připadá jako nastavovaná kaše, kde se autor snaží využít popularity předchozích dílů.
Hynka stíhá jedna rána za druhou, ale pokaždé se dokáže znovu vrhnout do boje. Spolu s tím však u mě klesá i věrohodnost a sounáležitost s jeho postavou.
Knížka je to čtivá. Hynek stále stejně zásadový a smrtonosný. Jen se člověk musí oprostit od volného nakládání autora s historickými postavami.
Pro mě zřejmě nejlepší kniha od pana Niedla. Vykreslení postav i atmosféry doby panování Václava IV. se mu velice povedlo.
Závěrečný díl trilogie mi přišel nejslabší. Zápletka až příliš neuvěřitelná. Ale celkově se mi celá série líbila.
Původně jsem doufal, že Lukáš bude jiným typem hrdiny, který bude spíše obyčejný a "slabý", respektive že zůstane pavoukem. Bohužel se z něj stává hrdina, který si dovede poradit v každé situaci a ve finále ovládá i umění zabíjet. Milým překvapením je propojení s příběhem Hynka Tase z Boru.
Spíše než o historický román se jedná o pohádku, jak "hloupý" Lukáš ke štěstí přišel, která byla zasazena do středověké Prahy, která je vykreslena vcelku povedeně. Hodnotím spíše jako nenáročné oddychové čtení.