Refadora komentáře u knih
Moc hezká knížka s výborně vykreslenou atmosférou a propracovanou hlavní hrdinkou. Kniha je vyprávěna v první osobě 13 letou dívkou a toto vyprávění působí velmi autenticky a je v něm cítit i určitý vývoj v průběhu času a dospívání hrdinky. Děj není příliš zamotaný. Spíše než o akci jde v knížce o prožívání situace jednou z aktérek. Rozhodně nejde o typický thriller a i anotace je částečně zavádějící. Půl hvězdičky bych strhla za ne úplně uzavřený konec- nezískala jsem všechny odpovědi, které mně zajímaly. Převládá ve mně ale velmi příjemný pocit z příběhu a prostředí.
Knížku jsem si koupila kvůli jejímu autorovi, který je mi sympatický z facebookové skupiny knihkupectví. Nejsem čtenářkou scifi, ale moc se mi líbil jeden seriál, ve kterém se cestuje v čase a prostoru (Dark), tak jsem doufala, že by kniha pro mě mohla být zajímavá. Bohužel z knihy mám rozporuplné pocity.
Autor bezpochyby umí psát a výpravné pasáže z jiných světů bez hlavních hrdinů mně moc bavily.
Co se týče hlavních hrdinů a jejich putování, v tomto ohledu jsem byla zklamaná, protože hlavní postavy jsou popsané tak málo, že jsem si k nim nedovedla vytvořit vztah a jejich osud mi byl skoro lhostejný. Chápu, že to má opodstatnění v zápletce, kdy nebylo možné předčasně odhalit identitu osob, ale přesto bych byla ráda za nějaké bližší seznámení alespoň s jejich pocity a povahou.
Dále mi v hlavním příběhu chybělo více konverzace a celkově interakcí mezi postavami- dost často někdo pouze někam jde a autor popisuje, jak to tam vypadá a jaké na člověka čekají překážky, ale to je veškerý děj.
Samotný příběh byl opravdu komplikovaný a autor má můj obdiv, že něco takového vymyslel a dal dohromady, ale jak už zmínili jiní čtenáři, občas je frustrující, když se příběh pořád jen zaplétá a nenabídne téměř žádné částečné rozuzlení v průběhu příběhu.
Z knihy jsem měla tedy trochu pocit, jako bych četla encyklopedii nebo řešila rébus, ve kterém bylo mým cílem hlavně dostat se na konec, spíš než že by mně opravdu zajímalo rozuzlení.
Tuhle knížku asi není možné brát moc vážně, situace je od začátku naprosto nereálná, hlavní postavy jsou supermani, kteří i při život ohrožujícím zranění uskakují před kulkami, pachatel má za sebou přes 50 vražd, které mu bez problémů prošly.. Ale když od čtení nic nečekáte, nebudete zklamaní, knížka je občas vtipná (zvláštním černým humorem) a děj rychle odsýpá.
Fakt divný téma..líbí se mi styl psaní autorky a námět knihy byl opravdu originální, ale do knížky jsem se dlouho nemohla začíst a s výjimkou prostřední části mi kniha ani nepřišla moc napínavá.
Z knížky mám rozporuplné pocity. Čte se dobře a postavy i situace jsou vylíčené tak, že se do nich dokážu vžít a některé scény mám stále před očima. S dějem to už ale je horší. Přiznám se, že si po týdnu nepamatuji skoro nic, jen to, že jsem hlavního záporáka odhadla hned, jak přišel na scénu.
Knížku jsem přečetla za jednu noc a asi od půlky jsem četla jen kapitoly "Minulost", protože jsem chtěla trochu ušetřit čas a vyspat se, ale nakonec mi to nedalo a poté jsem přečetla i kapitoly "Přítomnost" a skončila jsem ve 4 ráno. Kniha je tedy opravdu velmi čtivá a myslím, že střídání kapitol z "minulosti" (i když ke konci už navazuje na přítomnost) a "přítomnosti" čtivosti ještě napomáhá, protože čtenáře drží vždy chvíli v napětí, jak bude načatý příběh pokračovat.
I přesto nemůžu knížku hodnotit dost vysoko, protože jde podle mého o nenáročnou jednohubku bez přidané hodnoty a navíc ke konci je děj dost nerealistický. Chování hlavního záporáka od určitého momentu vůbec nedává smysl a rozuzlení je dost náhodné.
Knížky od S.J. Bolton mám obecně ráda a ani tato nebyla vyjímkou. Nechybí jí napětí ani šokující zvraty a čte se téměř sama- i přes její délku jsem ji přečetla za dva dny. Ze začátku mi připomínala Má ji rád, nemá ji rád, hlavní hrdinka si i tady držela od čtenářů trochu odstup a nepustila je úplně do své hlavy. To jediné mi trošku vadilo, do děje jsem se nemohla plně vcítit a prožívat ho spolu s postavami.
Dobrá knížka. Příběh je zajímavý, i když některé události hodně děsí a až moc připomínají historii. Líbí se mi styl psaní autorky, kapitoly jsou vyprávěné několika postavami ve dvou časových perspektivách a dění dokreslují dobové novinové články. Kniha by mohla být i delší a některé vztahy mezi lidmi a události by mohly být vykresleny více do podrobna, trochu mě mrzelo velmi rychlé ukončení knihy po poměrně zdlouhavém začátku.
Jsem hodně zklamaná! Kniha se špatně četla, kromě úplného začátku skoro chyběly popisy okolí a vůbec jsem si neuměla představit, kde a jak se scény odehrávají. Šlo z velké části jen o dialogy. Ani vykreslení postav mi nepřišlo dobré. Hlavní hrdinka má zřejmě zajímavou životní historii, ale nechávala mne úplně chladnou- a nejen ona. S žádnou postavou z knihy jsem se neuměla ztotožnit nebo si ji aspoň představit jako osobu, která by ve skutečném světě mohla existovat. Chování postav i vztahy mezi nimi mi přišly hodně přitažené za vlasy. No a co se týče děje, nelíbilo se mi spojení dvou případů, nic nebylo dotažené do konce a viníka jsem odhalila skoro hned po jeho příchodu na scénu.
Už jsem asi přečetla a viděla moc detektivních příběhů, takže jsem viníka trefila správně hned ze začátku. Jinak z knížky jsem byla chvílemi úplně nadšená, chvílemi trochu zmatená (hlavně mezi vrstevníky hlavních hrdinů jsem se trochu ztrácela) a na konci trochu rozčarovaná, proto váhám mezi 3 a 4 hvězdami. Přikláním se ale ke 4 hvězdám, protože jde o prvotinu autorky. Trochu bych jí vytkla práci s časem, nebylo vždy úplně snadné zasadit si děj do kontextu (kapitoly "dříve" a "nyní" a na konci podle mně celkem zbytečně nastínila na několika stránkách děj několik let dopředu). Z knížky jsem měla celkem teskný pocit a nečetla se mi úplně lehce, lidem v depresi bych ji nedoporučovala. Moc se mi ale líbil námět i propracování postav a jejich vývoj v průběhu příběhu.
Super knížka! Jedna z těch, které jsem nepřečetla za dva dny jen proto, že jsem si ji šetřila, aby mi déle vydržela a abych si ji mohla pořádně vychutnat. Na začátku jsem si myslela, že zápletka bude mnohem jednodušší a i tak bych byla nadšená díky stylu vyprávění a vhledu do pocitů hlavních postav. Kniha mně ale překvapila výborně vystavěným a tak akorát složitým příběhem, který dával smysl. Doporučuji a autorku budu sledovat!
Dala bych tak 2,5 hvězdiček kdyby to šlo. Námět knihy byl zajímavý, ale příběh mne do sebe nijak zvlášť nevtáhl. Hlavní hrdina mi možná i díky své ztrátě paměti nebyl moc blízký, v knize prožíval různá dobrodružství, ale bylo mi to v podstatě jedno. Zároveň to byl velmi pasivní hrdina. Věci se kolem něho jen tak děly (dost často dílem náhody) a on na něco vždy zareagoval, zdůvodnil si proč není čas jít na policii a za chvíli ho potkalo další nebezpečí, z kterého další náhodnou reakcí vyvázl. Zápletka nakonec dávala celkem smysl a rozuzlení pro mě bylo celkem překvapivé, vše ale působí velmi nepravděpodobně a motivace všech účastníků nebyla dostatečně objasněna.
Knížka se četla úplně sama a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Nemůžu tedy dát jiné hodnocení než 4*, i když rozuzlení nebylo úplně překvapivé ani stoprocentně realistické. Moc se mi líbil především autorčin popis ženského přátelství a všech jeho aspektů, toto téma je mi velmi blízké a do postav jsem se uměla dobře vžít. Mám také ráda příběhy vyprávěné z pohledu více osob, takže i v tomto ohledu jsem byla moc spokojená. Doporučuji (hlavně ženám)!
Pro mne to byla ztráta času. Možná čtu mnoho podobných knih, ale hlavní zápletku jsem odhadla už podle anotace a ani úplný závěr mě moc nepřekvapil. V knize mě navíc rušil způsob vyprávění- myšlenky Cary skákaly od tématu k tématu a i když chápu, že to tak bývá i ve skutečnosti, moc dobře se mi takový styl psaní nečetl.
Autorku mám moc ráda a její knížky mne většinou baví, proto budu v hodnocení možná přísnější než kdyby šlo o pro mě neznámého autora. Knížka má silnou atmosféru a především její začátek vypadá velmi slibně a napínavě. S postupem času a hlavně vyústěním knížka trochu ztrácí dech a samotná postava viníka mi přijde málo propracovaná a odůvodněná. V knížce se také opakují některé vzorce chování hrdinky v mezilidských vztazích z předchozích knih a začínají mi připadat trochu jako klišé. Nakonec, musím varovat čtenáře, kteří nečetli první díl série, aby si jej přečetli před touto knížkou.. z první knížky by mohli mít zkažený zážitek.
Knížka se četla skoro sama a asi posledních 150 stran jsem se od ní nemohla odtrhnout. Propojení s příběhem z minulosti bylo zajímavé, ale i když jsem četla skoro bez přestávky, v příběhu a postavách jsem se dost ztrácela. Autorka vymyslela zajímavý a komplikovaný děj, ale výsledný příběh mi přišel hodně neuvěřitelný a překombinovaný. K orientaci v ději moc nepomáhalo ani to, že se některé postavy objevovaly na různých místech pod různými jmény.
Autorka umí velmi dobře a barvitě popsat prostředí i hlavní postavy, do děje mě opravdu vtáhla a věřím, že atmosféra knihy mi zůstane dlouho pod kůží. Četla jsem od ní ale téměř všechny další knihy a proto se neubráním určitému srovnání. Je trochu poznat, že jde o její prvotinu. Knížka je nejnapínavější přibližně uprostřed, tam má i největší spád. Pak vyprávění prudce zpomalí, autorka odkryje skoro všechny karty a posledních asi 40 stran už je celkem předvídatelných. A kdo má tu možnost, doporučuji číst před sérií o Lacey.
Autorku mám moc ráda, ale tato knížka mě zklamala. Na začátku působila jen jako dokument o vztazích vězňů s jejich obdivivatelkami, až přibližně po 300 stranách se děj trochu rozběhl. Chybělo mi ale napětí i něco v popisu hlavních postav, co by mne donutilo zajímat se o jejich osud. Nemyslím, že je knížka odfláknutá a autorka i v takto těžkém materiálu ukázala, že umí psát, ale přijde mi, že obětovala téměř vše "šokujícímu" zvratu ke konci knihy, který se navíc dal alespoň z poloviny dost dobře předvídat.
Tuto knížku jsem četla jako třetí od autorky, nebýt toho, možná bych dala i plný počet. Autorka se při psaní knih drží velmi podobných schémat- nejlepší kamarádky, mezi kterými se něco stane, šokující (rádoby nečekané, ale u ní bohužel už očekávané) závěry a dramatické líčení situace, od kterého se nemůžeme odpoutat. Mimo jiné ve všech jejich knihách vnímám velmi barvité líčení přírody a hlavně moře. Nic z výše zmíněného nepovažuji za nedostatek, jen musím říct, že mi v knížkách Lucy Clarke trošku chybí moment překvapení, který v různých knihách nalézám u jiných autorů. Jinak, komu se téma líbilo, doporučuji Malé temné lži od Sharon Bolton.
Taková pohodovka, čekala jsem trochu víc napětí a spíš thriller než pomalu plynoucí romanticky laděný příběh, ale i tak to bylo fajn. Doporučuji Modrou od stejné autorky, tam je i trochu toho napětí.