RemiBlack
![Bláznivý úplněk Bláznivý úplněk](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34702/blaznivy-uplnek-34702.jpg?v=1271973405)
2023/5
Fool Moon jsem četla strašně dlouho (respektive na několikrát poslouchala audioknihu, a pak to četla ještě v papíru), a to mi z knihy určitě sebralo trochu nadšení. Ale jinak se mi příběh líbil.
Při poslechu audioknihy mi to přišlo až překombinované, pletly se mi postavy a tak, čili jsem v tom měla celkem zmatek. Při čtení se to ale zlepšilo, a případné zmatení rozhodně vyvažují cool postavy. Doufám, že se někdy brzo pustím i do dalších dílů. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Upírova fotografie Upírova fotografie](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60501/oliver-nocturno-upirova-fotografie-60501.jpg?v=1295736406)
2022/35
První díl Olivera Nocturna jsem už Merlin-ví-jak-dlouho měla na čtečce, a teď jsem se přes něho tedy konečně prokousala. Tématiku upírů mám ráda, zvlášť, když to nejsou romantiky. Ale už jsem na Olivera asi trochu stará, a vystupování hlavních postav mi moc nesedlo (přece jen je jim třináct, nebo kolik. Ale asi je to i stylem psaní, protože třeba u dualogie Prospera Reddinga mi stejný věk hrdinů vůbec nevadil).
Takže ano, věřím, že pro mladší čtenáře to může být cool čtení, ale mně to přišlo moc jednoduché/mírné (nepřekvapivě), nesedla mi Emalie, a moc mě to celkově nebavilo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Gruffalinka Gruffalinka](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231722/gruffalinka-231722.jpg?v=1417609690)
2022/26
Roztomilost sama. :) Tahle mini-knížečka mi hrozně dlouho ležela na poličce, kdysi jsem ji dostala jako dárek. Nutno dodat ve francouzštině! Tak jsem si ji teď prolistovala, ať si tu fj malinko osvěžím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kam tě vítr zavane Kam tě vítr zavane](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487981/kam-te-vitr-zavane-Ffz-487981.jpg?v=1646730372)
2021/18
U knih Rainbow Rowell těžce nezvládám předklady do češtiny, takže jsem četla anglicky.
Máme tu závěr série o Simonu Snowovi, a stejně jako autorce, i mně budou postavy neskutečně chybět. Zdaleka nejvíc mě bavil první díl. Osudy Agáty nebo Sheparda mě moc nezaujaly, zato Baz je moje srdcovka.
Interakce Simona a Baze byly skvělé, a kniha mě dost bavila. Na druhou stranu, komentář píšu zpětně (o půl roku), a vůbec nemůžu dát dohromady, co se v knize vlastně dělo. Každopádně Rainbow Rowell a její psaní je pro mě něco výjimečného. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zachraňte Steva Zachraňte Steva](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475895/zachrante-steva-tCT-475895.png?v=1637010809)
2022/25
Na knihu jsem narazila náhodou, když jsem hledala recenze na něco úplně jiného. Upřímně řečeno měla mizerné hodnocení a příběh mě zaujal tak napůl, ale nějak se stalo, že se mi i tak ocitla na seznamu k přečtení. :) Neměla jsem moc očekávání, protože spousta recenzí byla detailní ohledně toho, co lidi štvalo, ale asi právě díky tomu se mi ve finále docela líbila.
Řeknu to takhle: nebylo to žádné veledílo. Protesty na záchranu pralesů a žraloků mi nejsou úplně blízké, takže mi trochu chyběla vazba na hlavního hrdinu. Cam byl všechno tohle - protesty, vegetariánství, feminismus... Na ničem z toho samozřejmě není špatného, ba naopak, ale u náctiletého kluka mi to přišlo podané až trochu na sílu. Hodně dlouho si o sobě myslel, jak je ten skvělý a úžasný 'nice guy', který rád nezjištně pomůže atd, ale kniha je v podstatě o tom, jak se snaží sbalit zadanou holku, takže si asi sami dokážete udělat obrázek.
Špatně jsem taky zvládala to množství trapných scén - hlavně Camových úkolů. Sice jsem je spíš tak prolítla, abych mě ten cringe nezabil, ale kupodivu se tady promítla Camova lepší stránka - že se vším prokousal, nedělal z toho zpětně drama (když už ho tolik bylo na místě) a pořád pokračoval dál.
Nakonec to ale ubíhalo rychle a četlo se to dobře. Nikdy jsem nečetla nějaké další cancer lovestory typu Hvězdy nám nepřály, a tady je to věřím bráno o něco odlehčeněji, což mi vyhovovalo. Linka Steva byla vážnější stránka knihy, takže z toho nevznikla úplná fraška, ale zároveň to neznělo nějak hrozně tragicky. Víceméně tedy oddechové čtení.
+SPOILER: Co se mi ale hlavně líbilo, byl konec. To, že v závěru vlastně nevznikl žádný romantický vztah považuju za moudré rozhodnutí, které tomu vlastně dalo i určitou uvěřitelnost. Přátelství postavy potřebovaly v téhle fázi mnohem víc, a i mně jako čtenářovi to takhle víc vyhovovalo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Strašlivý příběh Prospera Reddinga Strašlivý příběh Prospera Reddinga](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430442/straslivy-pribeh-prospera-reddinga-Z9a-430442.jpg?v=1594724286)
2022/22
Málokdy se mi stane, že bych nějakou knížku objevila takhle náhodně a v ten samý den ji dočetla. To samo o sobě značí, že to mělo něco do sebe. :)
Jako jo, je to middle-grade a já už pár let nejsem cílovka. Ale hrdinové byli na svůj věk vyspělí (necelých 13, ale už jsem četla knížky o 17 letých, kteří se chovali mnohem hůř) a tím, že je to o mladších, úplně odpadá takové to vztahové drama typické pro YA (které může být dobře zpracované, edukativní, zábavné... ale dost často prostě není), což mi vyhovovalo, a místo toho jsme se mohli věnovat ději.
Navíc i když téma démonů bylo zpracované tak, aby ho přelouskal mladší čtenář (na odlehčenější notu, Alastor měl světlejší chvíle, ale někdy byly zase hodně zajímavé momenty, když se snažil otřást Prosperovou vírou v jiné), tak se ve psaní jedné z mých postav věnuju něčemu podobnému, a tak to byla milá motivace/inspirace.
Četla jsem anglicky, protože k českému vydání jsem se tak honem nedostala, ale jak tak čtu anotaci, říkám si, že to byla výhra. Dívat se na slovo Fiend přeložené jako Psanec bych dlouho nevydržela... Těším se, že si někdy přečtu druhý díl!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zrození mýtu aneb Další pěkná šlamastyka Zrození mýtu aneb Další pěkná šlamastyka](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25177/zrozeni-mytu-aneb-dalsi-pekna-slama-2X7-25177.jpg?v=1552647433)
2022/17
Pokračujeme tam, kde nás zanechal první díl, a tentokrát s ještě větší dávkou šíleností. Je to příjemná odpočinková braková fantasy, čili jeden z mých nejoblíbenějších žánrů.
Můžu se směle podepsat pod předchozí komentáře - očekávejte milé, nenáročné čtení, a nebudete zklamáni.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Další prima mýtus Další prima mýtus](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45147/dalsi-prima-mytus-45147.jpg?v=1284324311)
2022/16
Dlouho dlouho jsem čekala, než se zase pustím do nějaké brakové fantasy (v dobrém slova smyslu), a konečně se mi to povedlo. Je to jednoduché, zábavné, oddechové. Velmi podobná mi přijde série Ebenezum (Craig Shaw Gardner), o čaroději s alergií na magii, která má učně, a musí se prokousat různými šílenými situacemi. Ebenezum mě asi bavil o kousek víc, ale tohle je taky fajn.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bílá nemoc Bílá nemoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154980/bila-nemoc-NET-154980.png?v=1618044092)
2022/15
Předposlední kniha, co mi chyběla k maturitě. RUR mě bavilo o něco víc, ale já Čapka obecně moc nemusím. Je mi jasné, že to byl cíl, ale jsem v tomhle jednoduchá a prostě nemám ráda špatné konce (ani konce alarmující proti válkám a zmanipulovaným davům). Postavy nesympatické, doba smutná.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Bouřková fronta Bouřková fronta](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116134/bourkova-fronta-116134.jpg?v=1332831732)
2022/14
Už dlouho jsem se do Dresden files chtěla pustit, a nakonec mě k tomu přiměla až potřeba dát si někdy o svaťáku pauzu. :D Takže jsem přeposlouchala audioknihu, a vůbec to nebylo špatné. Harry je pro mě příjemný hrdina, i vedlejší postavy mě chytly. Je to sice takové docela jednoduché čtení (poslouchání), ale přesně to jsem chtěla. Doufám, že k dalším dílům se nedostanu zase za dva roky...
![Druhák Druhák](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127410/druhak-127410.jpg?v=1341474750)
2022/12
Storytime: Kolem téhle knížky jsem v našem místním antikvariátu chodila snad několik let a vždycky jsem si řekla, že to bude nějaká příšerná YA kvality na stupnici od 1 do 10 tak -6. Well, well, well... Nakonec jsem samozřejmě neodolala, a bylo to dobře investovaných 20 Kč. ;)
Je to totálně oddechová literatura, do které jsem šla více méně bez očekávání, ale bylo to příjemné. Příběh jasný s jednoduchou linkou, zajímavá témata (i když 'upírská střední' sama o sobě křičí tuctovost), a i docela příjemné postavy.
Jako objektivně to není 5*, ale zpříjemnila jsem si odpoledne, takže za mě fajn.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Balada o žaláři v Readingu Balada o žaláři v Readingu](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103155/balada-o-zalari-v-readingu-103155.jpg?v=1325597445)
2022/9
Mám ráda Wilda, a líbilo se mi, že se to pěkně rýmovalo, vystihnutí všeho... Dokonce budu znít posh a řeknu, že úchvatně zachytil syrovou atmosféru. I tak dávám mizerné hodnocení, protože prostředí Readingu a situace vězňů byla hrozná. Nekritizuji dílo, ale spíš situaci. Z toho by jako zlomený člověk vyšel asi každý.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Zjevení démona Zjevení démona](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388610/zjeveni-demona-Ikw-388610.jpg?v=1536247112)
2022/8
Kdysi dávno, když u nás série Učedník vycházela, jsem si dostala k narozeninám. Učedníka jsem přečetla, ale místy se mi zdál takový docela průměrný, tak mi Zjevení démona dlouho jen tak leželo na poličce. Teď jsem se k tomu vrátila a musím říct, vůbec to nebylo špatné.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Písně z Lesbu Písně z Lesbu](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30221/pisne-z-lesbu-2XE-30221.png?v=1680554284)
2022/6
Jak píší ostatní - těžko hodnotit dílo, ze kterého se zachovaly pouze střípky. Mám ráda řeckou mytologii a proto jsou mi některé části blízké; jiné mě moc nezaujaly. Pro jednou jsem v knize přečetla i doslov. Dozvědět se něco ze Sapfina života je zajímavé, nicméně dost poznamenané dobou napsání (oh yeah, *Sapfó* from *Lesbos* couldn't have been more straight, am I right, my fellow historians? ;)).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sny andělů a chimér Sny andělů a chimér](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342836/sny-andelu-a-chimer-n0r-342836.jpg?v=1501505924)
2022/4
První díl jsem rozečetla v roce 2019 a konečně můžu říct, že mám tuhle sérii dočtenou. Ani to nebylo nějak špatné, ale nevím, jestli mi nesedl styl nebo co se to stalo, ale všechny knihy se mi četly hrozně zdlouhavě. Některá zakonční byla cliché, jiná docela cool. Líbilo se mi, že autorka dokázala pospojovat různé příběhy tak, aby do sebe nakonec zapadly. 3,5*
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466397/jak-se-kral-zeme-vil-naucil-nenavid-vsi-466397.jpg?v=1622462361)
2021/16
Hezká doplňková kniha, rychle se čte, má pěkný příběh, zábava na jeden večer. :)
(2021/17
Pumpkin Heads - Rainbow Rowell)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Podlý král Podlý král](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413577/podly-kral-x4u-413577.jpg?v=1623963684)
2020/16
Tak tohle byla jiná jízda, než první díl. Podlý král mě určitě bavil o hodně víc a i když mu k čistým pěti hvězdičkám něco málo chybí, stojí za přečtení.
Jude se sebrala a jde si za svým (i když si tím není moc jistá). Začaly mě bavit ty postavy - třeba Cardan, který mi v prvním díle lezl na nervy, a děj se taky příjemně rozběhl.
Těším se na pokračování, jen se mi vůbec nechce čekat... ;)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dlouhá noc v Démonii Dlouhá noc v Démonii](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15692/dlouha-noc-v-demonii-15692.jpg?v=1242146524)
2020/15
A jsme ve finále. Guxx je v plné síle a rýmuje, co mu jeho nebásnické síly stačí. Ve třech čtvrtinách knihy to dokonce (!) vypadá, že bychom se mohly taky podívat do Vušty. Z naší různorodé skupinky je tým, který nezaskočí snad ani celá Démonie, Hrůzní Exekutoři, Guxx a sliz-o-ráma dohromady.
Taky se konečně na většinu knihy zbavíme Alei (měl to být pokus o milostný trojúhelník, nebo jak? Ale nakonec to dopadlo dobře, tak to necháme být), na druhou stranu zase nafasujeme nejotravnější meč, jaký kdy v Démonii viděli. Člověk nemůže mít všechno.
Tenhle díl je docela jízda. Distributor smrti (to je, lidi, tak skvělá postava) se mihne taky, a co teprve ty fretky! Ty jsou úžasné. I ten konec se mi celkově líbil.
Odpočinková, nenáročná, ne úplně duchaplná, ale zábavná trilogie. 3,5*
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Příliš mnoho příšer Příliš mnoho příšer](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15693/prilis-mnoho-priser-15693.jpg?v=1242146620)
2020/14
Totéž, co první díl. Jednoduchá fantasy, kdy se hrdinové probíjí přes nové a nové problémy na cestě do Vušty. Už ne tak vtipné, zato možná o chlup víc děje.
Upřímně, trošku mi lezlo na nervy neustálé opakování se skřítků a zdlouhavá část s mytologickými bytostmi. A ještě jedna věc: dostanou se už konečně do té &*§!* Vušty? Mluví se o tom pořád, ale po Vuště ani vidu ani slechu. Chjo.
Zase mě ale začaly hodně bavit takové ty úryvky na začátcích kapitol. Snarks a Hendy začínají být docela dobrý tým, a Brax je taky zabávné spestření. Celkově to bylo fajn.
2020/13
Tak si to shrneme. Není to žádná fantasy vysoké kvality a dalekého přesahu. (Ale to snad podle anotace ani nikdo nečekal, ne? - Proto to neberu jako mínus.)
Místy je to trochu zdlouhavé, na druhou stranu místy je to hodně vtipné (první díl je zdaleka nejvtipnější) a člověk si u toho krásně odpočine. Rýmující démon Guxx rýmuje úžasně hrozně (vážně, ty jeho verše jsou za moc), Ebenezum a Wuntvor příběhem proplouvají, jak jen mohou ("Ta ovce se neukradne sama!").
Zbožňuji prostinké požitky. Jsou posledním útočištěm složitých povah. - to jediné se na to dá říct. Fajn oddechovka. :)