Rinoa18 komentáře u knih
Konečně kniha, která se Yoli (a samozřejmě autorce) povedla! Příběh jsem zhltla i s navijákem. :) Má hluboká poklona patří taktéž panu překladateli. Vřele doporučuji všem, kteří občas musí zápasit se svými vnitřními démony, stejně jako hlavní protagonisté.
Příběh skončil a ve mně zůstal pocit, že ani pořádně nezačal. Jediným důvodem, proč jsem četla stále dál, bylo právě ono očekávání, kdy se konečně začne něco dít. To se ale nenaplnilo. Přijde mi, že ani autor sám pořádně nevěděl, co se svými postavami dělat. Z mého úhlu pohledu jednoznačná ztráta času. Vše by se dalo shrnout do několika vět.
Právě dočteno. Epické završení epické série. Víc slov netřeba. Prostě si to přečtěte.
Surový příběh z postapokalyptické budoucnosti, v níž se z nakažených lidí stala monstra libující si na mase těch zdravých. A že už jich zbývá jenom hrstka. Děj příběhu má spád, těžko se od něj odtrhnete, a ačkoliv popisuje něco, co se nestalo a pravděpodobně ani nikdy nestane, je až nepříjemně životně realistický. Zvlášť konec mě dost rozsekal. Všem, kteří si na podobných příbězích libují, vřele doporučuji.
Kniha trošku působí takovým osnovitým dojmem. Úvod a první část na mě byla možná až moc uspěchaná, druhá polovina už o něco lepší. Úplně dobře jsem se nedokázala sžít s pocity a postoji hlavní hrdinky. Čekala jsem, že to bude dramatičtější a mnohem obtížnější na psychiku, ale navzdory všemu to nakonec byla vlastně docela příjemná oddechovka na pár večerů. :)
Přežít tuhle knihu a zejména tři desítky stran (mám takové tušení, že jich bylo i víc) o umírání... to už vyžaduje extra velkou krabičku diazepamu. No, zvládla jsem to. A už nikdy víc.
Mně se to líbilo. A zároveň nelíbilo, kruci. Ale asi na tom něco je, asi je ta knížka fakt dobrá. Takový zvláštní, snad až depresivní pocit, ve mně totiž jen tak něco nevyvolalo od té doby, co jsem viděla film Melancholia. A to už bude dost dlouho...
Kvůli tomuhle dávám taky jenom čtyři hvězdičky. Námět je určitě velmi originální a věřím, že spousta lidí špatně nese, když se musí podívat pravdě do očí. Nejhorší na tom asi je, že to není jen o tom, jaký možný dopad by na nás měl začátek zpomalování Země... v podstatě jsou zde rozebrány i problémy současné doby a sociálních vztahů. Opravdu čtivé a velmi zajímavé. Určitě to stojí za zkoušku.
Prostě mi tam chyběl ten nutkavý pocit se ke knize pokaždé vrátit a pokračovat ve čtení. Námět je neoriginální, ale v dnešní době je velmi těžké napsat něco naprosto neotřelého. Oceňuji poměrně solidně zvládnutou psychologii postav a ty popisy! ...z těch jsem měla nejeden až nevítaně živý sen. :-)
3,5/5
Abych byla upřímná, tohle jsem nečekala!
Po tom, co jsem si přečetla něco o autorce i to, jak dlouho na knize pracovala, jsem se tak trochu obávala, že půjde pouze o další soubor informací a faktů, které se na vás nemilosrdně nahrnou a nezanechají v podstatě nic. Byla jsem ale velmi mile překvapena. Krásný milostný příběh na pozadí Trojské války a toho, co jí předcházelo. Ožívají zde řecké legendy i řečtí bohové, dočkáte se napětí, akce, romantiky a nebudete se nudit ani na chvilku. Opravdu krása. :-)