Robodlak Robodlak komentáře u knih

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Zajímavě vyprávěný příběh, ze kterého vyčnívají popisy zrůdného zacházení se zvířaty. To ve mně zanechalo v posledku nejsilnější a znechucující dojem z knížky, jakkoli chápu, že jde o popis toho, co se skutečně dělo.

14.08.2023 2 z 5

Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Kniha se na jednu stranu dobře čte a je zajímavá. Na druhou stranu obsahuje ohavně kruté scény, které mi nejdou dohromady s celkovým pojetím vyprávění. Zajímavé také je, že film mnohé zamlčel a mnohé nesmyslně nadsadil.

14.08.2023 2 z 5

Byli jednou dva písaři Byli jednou dva písaři Gustave Flaubert

Na knize mě nejvíc překvapilo to, že zdaleka nebyla tak laskavá jako seriál. Naopak pojednává o nepěkných stránkách lidských povah včetně obludné krutosti. Ovšem napsáno je to mistrovsky.

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Velmi zajímavá kniha s nečekaným rozuzleným. Skvělá myšlenka, bohužel jako celek příliš zdlouhavé.

14.08.2023 4 z 5

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Autor má pozoruhodný kulturní rozhled, který zúročil v této knížce, v níž nevíte, co je skutečnost a co ne. Zajímavé byly i střípky ze soudobé japonské společnosti.

Motýlek Motýlek Henri Charrière

Geniálně napsaný román, i když spousta událostí je jen dílem autorovy fabulace. Čte se ovšem jedním dechem.

Tchaj-pan Tchaj-pan James Clavell

Místy zajímavá kniha, ovšem nekriticky shovívavá ke skutkům britských obchodních společností, jejich bezohlednému vykořisťování Číny.

14.08.2023 3 z 5

Gaidžin Gaidžin James Clavell

Skvěle napsaný román z období restaurace císařské moci v Japonsku druhé poloviny 19. století.

Šógun Šógun James Clavell

Skvělý román, odehrávající se v době vzniku tokugawského šógunátu. Stejně jako další Clavellovy knihy je založen na střetu výrazně odlišných kultur. Škoda jen, že se nedrží více historických reálií. Četba je to ovšem skvělá.

14.08.2023 4 z 5

Kořeny Kořeny Alex Haley

Pozoruhodná sága rodu Kunty Kinteho, odvlečeného do otroctví. Velmi sugestivně líčí hrůzy a bezvýchodnost postavení otroků.

Věc pro lidi Věc pro lidi David Gerrold

Jedna z knih, kterou jsem přes veškerou snahu nedokázal dočíst. Připadala mi naivní a nechtěně komická.

13.08.2023 1 z 5

Čtvrtý den až navěky Čtvrtý den až navěky Ondřej Neff

Na dobu vzniku skvělá knížka. O lidských předsudcích, vztazích a způsobu myšlení. Pointy jsou nečekané a příběhy napsané s lehkostí a vtipem. Četl jsem to poprvé někdy v roce 1988 a od té doby mi v hlavě uvízly termíny jako homaso, svízel přílepa a lajalul :-)

12.08.2023 5 z 5

Od zbroje k stejnokroji Od zbroje k stejnokroji Petr Klučina

Stručná, nicméně krásně udělaná knížka - exkurz do vývoje výzbroje a výstroje armád od starověku do 19. století.

11.08.2023 5 z 5

Velká obrázková knížka pro malé děti Velká obrázková knížka pro malé děti Milena Lukešová

Kniha sice obsahuje pár době poplatných hesel, ale celkově jde o velmi krásnou publikaci pro děti.

Jánošík Jánošík Václav Cibula

Moc pěkné převyprávění jánošíkovské legendy. A navíc jsem tu knihu dostal darem od školy pro nejlepšího žáka 2.C ZŠ v Pardubicích. :-)

Polámal se mraveneček Polámal se mraveneček Josef Kožíšek

Geniální leporelo pro nejmenší. První básnička, kterou jsem se naučil. Nádherně zpracované...

O statečném Jasanovi O statečném Jasanovi Miroslava Zychová

Jedna ze série pohádkových obrázkových brožurek s krásnými ilustracemi a neobvyklými příběhy.

11.08.2023 4 z 5

Ušatá Cecílie Ušatá Cecílie neznámý - neuveden

krátká obrázková pohádka v nezvyklém formátu útlé knížečky nebo spíš brožurky. Pohádky v této sérii měly svébytnou, pro mě lehce melancholickou atmosféru.

11.08.2023 4 z 5

Cesty formana Šejtročka Cesty formana Šejtročka Václav Čtvrtek (p)

Jedna z nejhezčích knížek pro děti. Pozor na dubové mužíčky...

09.08.2023 5 z 5

Nový Gulliver Nový Gulliver Bohumil Říha

Skvěle napsaná guliveriáda, přenesená do budoucnosti. Je to o lidech a jejich vztazích mezi sebou navzájem, ale také k přírodě.

09.08.2023 5 z 5