Rony70 komentáře u knih
Hodně zvláštní kniha, jako kdyby Dumas nevěděl, co to má být za žánr. Do poloviny knihy autor střídá románový styl s učebnicí historie. Často odskakuje od hlavního děje, aby přidal další osoby i s vysvětlením celého jejich příběhu. To se střídá s pasážemi, kde vysvětluje historii a klidně se vrátí i o 600 let zpět od doby příběhu. Střídají se zajímavé a čtivé pasáže s naopak pro mě naprosto nudnými. No a za polovinou knihy jsem se dostal do romantického příběhu superhrdiny, který háže těžkými dělovými koulemi 20 metrů daleko, je neporazitelný střelec, šermíř, zpěvák, jezdec na koni a dokáže zůstat střízlivý i s 5 promilemi alkoholu v krvi. Prostě strčí do kapsy čtyři z tanku i se psem, Rambem a kapitánem Amerika dohromady. Vydržel jsem to do strany 521 (kniha má 967 stran, samotný příběh 910, zbytek je doslov) než jsem knihu definitivně zavřel a odložil. Vůbec nechápu, jak může někdo tvrdit, že to je nejlepší Dumasova kniha. A nedivím se, že na rozdíl od Tří mušketýrů a Hraběte Monte Christa, ji téměř nikdo nezná.
Moje druhá kniha od Cartera. Ta první - Hovory se smrtí - se mi líbila o trochu víc, ale i tahle kniha byla super. Asi od 70. strany jsem měl tip na vraha a držel jsem se ho celou knihu. Ještě 15 stran před koncem jsem si věřil, že se trefím, ale už o pár stránek dál jsem se dozvěděl, že jsem vedle jak ta jedle. Vrah byl někdo úplně jiný, někdo, kdo by mě vůbec nenapadl... A celkově rozuzlení celého příběhu je hodně zajímavé a překvapivé. Je ale pravda, že autor čtenáři v závěru knihy jaksi zatajil jednu skutečnost, která je klíčová k tomu, abyste vraha odhalili.
Od pana Bauera už jsem nějaké knihy četl, takže jsem věděl, co mě zhruba čeká. A nezklamal. Opět příběh o tom, jak jeden historicky anonymní člověk řídil běh dějin, zatímco člověk, kterého zastupoval (tady Karel IV., předtím Jan Žižka), vlastně nic kloudného nevymyslel a bez tohohle svého pomocníka by byl naprosto neschopný. Ale proč ne, příběh je to hezký a nikde není napsané, že historický román se musí řídit realitou. Navíc pan Bauer to má napsané tak, že každému "normálnímu" člověku hned dojde, že se nejedná o skutečný příběh a že je potřeba to brát s nadsázkou. Četlo se to dobře a jako oddechovka naprosto v pohodě kniha.
Moje první kniha od tohoto spisovatele. Recenze vynikající a dokonce můj kamarád mi řekl, že má doma všechny knihy z této série, že to je jeho srdcovka. No a opravdu mě to nezklamalo, přečetl jsem to za čtyři dny. Nejhorší pro mě byla druhá vražda, ta mi fakt nedělala dobře a Carter to umí všechno tak pěkně popsat, že jsem to viděl živě před sebou. A nejen samotná vražda, ale i to psychické utrpení všech zúčastněných... Kdo byl vrah jsem zjistil až na konci a Carter nedává v podstatě žádné vodítka, podle kterých by se dal vrah odhalit. V podstatě by mohl být vrah téměř kdokoliv a můžete tak akorát bez jakýchkoliv indicíí tipovat... Dal bych o hvězdičku navíc, kdyby to šlo :-)
Moje první kniha od tohoto autora. Četla se hodně dobře, příběh zajímavý, krátké kapitoly... Za 2,5 dne jsem ji měl přečtenou, což se mi už hodně dlouho nestalo, většinu knih čtu 3 - 5 týdnů :-) Je to taková oddechová kniha, člověk nad ní nemusí moc přemýšlet. Hvězdičku jsem ubral za to, že je to taková nereálná americká pohádka ve stylu Ramba - dva správňáci drsňáci vystřílí v podstatě sami ukrajinskou mafii, která ovládá celé město... Co k tomu dodat? :-)
Moje první kniha od tohoto autora a taky první podobného zaměření. No a dost pozitivně mě překvapila a překvapilo mě i to, jak kniha dokázala ovlivnit moje nálady (ne ale do pozitivna :-) ). První povídka ze začátku taková nezajímavá, říkal jsem si, dobré, zavraždil manželku, už to víme a co jako s tím? No jenže příběh nabral směr, který jsem vůbec nečekal a závěr mě dorazil :-) Když jsem ten příběh pak vyprávěl kolegům v práci, tak z toho byli taky dost na větvi. Druhý příběh mě zaujal hned od začátku, ten mi připadal taky hodně silný. Znásilněná spisovatelka, která objeví vcelku slušně zorganizovaný zločin a vezme spravedlnost do vlastních rukou. Třetí příběh mě malinko zklamal. Vynikající myšlenka, celou dobu jsem se těšil, čím mě King překvapí a jak to dopadne. No ale ono to nedopadlo vlastně nijak... Takže trochu zklamání. No a čtvrtá povídka opět super, manželka, která po 27 letech manželství zjistí, že její manžel je sériový vrah a násilník. Navíc je to inspirované skutečným příběhem, jak píše autor v doslovu. Prostě pro mě kniha, u které jsem se nejen nenudil, ale i trochu pohla s mými emocemi a duševním stavem.
Ze začátku jsem byl z téhle knihy nadšený, tak prvních 80 - 100 stran. Pak se ale můj vynikající pocit z této knihy pokazil scénami, kdy kněžny začnou vyvolávat různé bohyně - Živu, Děvanu a Strigu. Popis tohoto způsobu magie mi přišel poněkud naivní a připomínalo mi to spíš pohádky pro děti, než napínavou historickou fantasy. Navíc na začátku se ukazuje, že vzývaná božstva nemají v podstatě žádnou moc a sílu a jejich pomoc hrdinům knihy je naprosto minimální. Časem teda na síle získají. Navíc často, když jsou hrdinové v nesnázích, tak zasáhne právě ona magická moc a autor i hrdinové si tím značně usnadňují život a dostanou se z každé zapeklité situace. No a zklamal mě závěr. Závěrečný boj byl sice super a jeho popis se mi líbil, jenže pak jsem zjistil, že příběh nekončí, nemá žádné rozuzlení a pokračuje dalším dílem. Což jsem bohužel netušil, když jsem si knihu půjčoval a na knize to ani není uvedeno. Takže jak to zhodnotit? Dílo to rozhodně není špatné, ale chtělo by to poněkud vybrousit a vylepšit, protože k dokonalosti to má daleko.
Je to moje třetí kniha ze Saské kroniky a popravdě řečeno už mi to začíná připadat takové dost podobné. Takže i když se mi příběh líbil, tak už jsem z něj nebyl tak nadšený, jako u předchozích knih a do dalších dílů se určitě nějakou delší dobu pouštět nebudu. Chce to prostě už změnu.
Pro mě trochu rozporuplná kniha. Hodně opravdu dobrých nápadů, ale v některých místech mi přišla poněkud překombinovaná a ne úplně srozumitelná. Každopádně je to kniha originální Moc se mi líbil nápad, kdy se auditoři vtělí do lidského těla a zjišťují, že tělo funguje nezávisle na tom, co si přejí oni svou vůlí. Jinak řečeno, člověk nemůže za svoje slabosti, protože jeho chování neurčuje rozum, ale potřeby těla. Zrovna tak nápady s navíjením času kunktátory, aby si člověk vytvořil zásobu času, pojmy jako plátkování času, aby se člověk časem pohyboval rychleji... Nebo jak jsou mýtické postavy - Hlad, Válka, Zuzana Stohelistá, Lobsang zkažení tím, že se chovají jako lidé... Prostě spousta originálních nápadů, ale něco tomu chybí a nedokážu to pojmenovat. Chvílema jsem byl z knihy nadšený, chvílema mi to přišlo nezáživné. Myslím, že v Zeměploše se najdou i lepší kousky...
Moje druhá kniha z této série. Předchozí kniha Pohanský pán se mi líbila o něco víc, ale i tak se mi Meč králů četl dobře. Je možná škoda, že těch knih v sérii je 13, což mi přijde zbytečně moc a obávám se, že naprostá většina lidí (stejně jako já), přečte pár knih a pak se bude věnovat jiným autorům a tématům. Každopádně je dobře, že každá kniha je samostatný příběh, takže rozhodně není potřeba tuhle ságu číst celou. Naopak co bych knize vyčetl, tak je to, že Uhtred z Bebbanburgu je prostě nesmrtelný a kniha tím trochu ztrácí na napínavosti - člověk prostě už dopředu ví, že to pro Uhtreda stejně dobře dopadne, ať už se ocitne v jakkoliv složité situaci...
Moje první kniha od tohoto autora a musím říct, že ne poslední. Je to hodně čtivé, zajímavé, navíc pro mě jsou sasko - dánské války a anglická historie naprosto neznámé, takže jsem se i leccos nového dozvěděl. No a taky jsem zjistil, že podle těchto knih byl natočený seriál Poslední království. Kniha není sice nějak humorná, ale občas jsem se u ní i zasmál. Něco ve stylu: Chtěl jsem ho křížem bouchnout do hlavy, ale nevěděl jsem, že kříž je opatřený trnem na zabodnutí do země, takže se mu trn zabodl do lebky... V knize je i popis boje křesťanů a pohanů a obsahuje docela zajímavé úvahy o křesťanství (např. jejich bůh je žárlivý a proto nesnese žádné jiné bohy). Zajímavé je například i to, že Uhtred coby pohan bojuje vlastně na straně křesťanů proti jiným pohanům (Dánům). No a občas se v knize objeví i nějaký ten zvrat, kdy se ukáže, že Uhtred, aniž by to chtěl, udělal správnou věc (to se týká např. toho křížem zabitého kněze). Prostě mě kniha bavila a tak jsem si půjčil další z téhle série, která se jmenuje Saská kronika a do češtiny bylo přeloženo 13 knih z této série.
Kdysi jsem přečetl Potopu. Bylo to dlouhé, ale bavilo mě to. To už je ale před více jak 30 lety. Tak jsem si řekl, že zkusím teď Ohněm a mečem. Recenze na knihu jsou skvělé, kdysi se mi to líbilo, tak proč ne. Bohužel už asi po 40 stranách jsem začal pochybovat, jestli to bylo dobré rozhodnutí a po 60 stranách jsem knihu vrátil zpátky do knihovny. Nejvíc mi asi vadily dvě věci - hrozně moc popisů úplně všeho, takže kniha neměla žádný spád a druhá věc - chování hrdinů této knihy mi přišlo hodně nerealistické. Takže bohužel, Sienkiewicz u mě z reparátu propadl. A není moc knih, které jsem nedočetl...
Výborná kniha, dost odlišná od toho, co znám. Věděl jsem částečně o co jde, ale překvapilo mě, jak je kniha napsaná. Všechno je to takové dost stručné, autor si vůbec neláme hlavu s nějakým podrobným popisem a dává hodně velký prostor čtenářově fantazii. Přesto mě příběh hodně zaujal a přišel mi napínavý. Už dlouho jsem u knihy nebyl tak zvědavý, jak to bude dál a jak to všechno dopadne. A závěr knihy je pro mě taky překvapivý, to srovnání lidí a zvířat... (nechci prozradit víc). Překvapilo mě, že takhle krátká kniha (175 stran tištěných velkým písmem a navíc s obrázkama) může mít tak silný příběh. A navíc to bylo napsáno v roce 1896... Co víc k tomu dodat? Jednoznačně plný počet hvězdiček.
Moje první kniha od tohoto autora a musím říct, že jsem byl mile překvapený. Hodně dobře napsané, čtivé, bez nudných pasáží, autor se evidentně vyzná v tehdejších zbraních a překvapil mě občas i popis historických událostí. Takže je to taková zvláštní kniha - fiktivní příběh s prvky nadpřirozena (např. strigy, "vlčí" žena apod.) a přitom zasazený do reálné doby a reálných historických událostí. Hlavní hrdina jde z dobrodružství do dobrodružství a i když má často smrt na jazyku, tak se z toho vždycky dokáže vylízat, takový konkurent amerického Ramba :-) Nicméně mě mrzí, že tato série má celkem 5 dílů a nejedná se o ucelené příběhy (alespoň první díl nemá žádný happy end a žádné finále) a protože se mi to všechno nechce číst (těch dobrodružství kapitána Báthoryho jsem se už v prvním díle nabažil ažaž), tak se do dalšího dílu zatím pouštět nebudu.
Abych pravdu řekl, tak po prvních stránkách jsem přemýšlel, jestli nemám knihu vrátit zpátky do knihovny. Chování a vyjadřování Jana Lucemburského mi přišlo hodně nereálné, připadal mi spíš jako sedlák, než jako král. Naštěstí to byl jenom začátek knihy. Jinak se mi ta kniha dost těžko hodnotí. Příběh je pěkný, zajímavý a líbil se mi. V knize je i hodně historických faktů, které jsem četl např. i v knihách od paní Vaňkové. Nicméně tohle je na rozdíl od paní Vaňkové takové lehké, odpočinkové čtení, taková pohádka na dobrou noc...
Jedna z nejlepších knih, které jsem četl. Krásné a zajímavé shrnutí naší historie od doby vlády Jana Lucemburského až po Zikmunda Lucemburského. Připomněl jsem si u ní události, které znám už z románů paní Vaňkové, trochu jsem si zopakoval dějiny Českého království v dobách středověku a dozvěděl jsem se i pár nových informací. Navíc jsem se u knihy často i zasmál, protože pan Bauer se s tím prostě nemaže...
Kniha určitě zajímavá a plná děje, na nudu u ní není čas. Na druhou stranu je to takový naivní příběh, kterému asi nikdo neuvěří. Jednak musím souhlasit s komentáři níže, že Lukas Praghese je něco mezi Supermanem a agentem 007 a další věc jsou ty přímé, jednoduché dialogy, kdy Lukas vždy mluví pravdu a druhá strana mu tu pravdu vždy bez připomínek uvěří a odsouhlasí. Takhle to přece v reálném životě vůbec nechodí a musím říct, že částečně mi to připadalo úsměvné a částečně mě rozčilovalo, že chování postav je tak strašně nerealistické... V této knize je prostě vše buď černé nebo bílé a nic mezi tím neexistuje. A to je bohužel škoda, proto nemůžu dát plný počet hvězdiček.
Zajímavá a dobrá kniha, ani nevím, jestli jsem se u ní aspoň někde nudil :-) Příběh o přátelství, o podrazech, vydírání a o rozhodování se mezi ctí a kariérou. Do toho popis způsobu středověkých bojů a dobývání hradů a tehdejších krutých způsobů zacházení s lidmi. Navíc to není zrovna pohádka s dobrým koncem, ale nechci předjímat. Docela se divím, že ještě nikdo podle této knihy nenatočil film (aspoň myslím) a rozhodně doporučuju k přečtení.
Zajímavá a trochu nezvyklá kniha. Jste zvyklí, že v každé kapitole se něco zajímavého odehraje? Jste zvyklí, že na každé stránce se něco zajímavého odehraje? Tak v této knize se velmi často něco zajímavého odehrává v každém odstavci! :-) Kniha je doslova nabitá různými historickými událostmi a děje se v ní toho tolik, že absolutně nemáte šanci si to zapamatovat. Ale i tak rozhodně stála za přečtení, dozvěděl jsem se z ní spoustu informací, o kterých jsem neměl vůbec tušení. Jednu hvězdičku jsem ubral za to, že některé pasáže se až příliš zabývaly náboženstvím a u těch jsem se nudil, naštěstí ale tyto pasáže nebyly nějak přehnaně dlouhé. Kdo má rád historii, koho baví intriky, podvody a války tehdejších panovníků a vlivných lidí, ten se u ní rozhodně nudit nebude.
Moje první kniha od tohoto autora. Po přečtení sta stran jsem přemýšlel, že ji asi odložím, protože mi připadala spíš jako pornografie, než jako dobrodružný román. Kolega z práce má ale tohoto autora hodně rád a přesvědčil mě, abych to nevzdával. No a nelitoval jsem, sexuálních scén ubylo a příběh byl už potom mnohem zajímavější. Takže nakonec se z toho vyklubala zajímavá a napínavá kniha, ve které se téměř na každé stránce něco zajímavého děje. Je teda pravda, že je dost dlouhá a zabrala mi dost času, než jsem ji přelouskal, ale stálo to za to.