Rostlina Rostlina komentáře u knih

Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Vyborny soucasny spolecensky roman o nefunkcni komunikaci a velkem prostoru nevyrceneho. To zpusobuje onu osamelost, ktera hrdiny provazi zivotem. Roman ukazuje cloveka jako bytost ovlivnovanou bolestmi z minulosti. Je neuveritelne ctivy, az na konci mi doslo, jak neni zadne postave doprana harmonie zivota.

28.01.2021 5 z 5

Kluk odnikud Kluk odnikud Katherine Marsh

Tendencni, lacine, nudne.

28.01.2021

Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

Tahle atrapa že má být "fantasy s potenciálem stát se moderní klasikou"? Paskvilózní červená knihovna se samoúčelnými erotickými pasážemi (#explicita) v kulisách (!) fantasy světa, zasazeného do doby 16./17. století. Zdlouhavý děj je uměle natahován skrze prvek "všechno je vlastně jinak", téma neleží ve fantasy světě, nýbrž ve vnitřím světě hlavní hrdinky, která je typem America Singer (Selekce), styl: Nejsem jako ostatní, nejsem povrchní, ale neustále budu do detailu komentovat svůj zevnějšek a hodnotím, jak kdo vypadá. Iritující je kromě Agniezsky i druhá hlavní postava, čaroděj Drak, který je pro mě nepochopitelnou postavou hlavně z toho důvodu, že je vykreslen jako vzdělaný perfekcionista, avšak postrádá vznešenost a důstojnost (nepřirozená je zejména jeho řeč a některé akty jednání). Přiznávám, že jsem knihu dočetla s maximálním sebezapředím a poslední kapitoly četla už jen skokově. Možná jsem tedy nechtěně přeskočila skrytou hloubku. Na knize oceňuji nápaditost týkající podstaty kouzlení, která je postavena na tom, že čaroděj pronáší hlásky kouzelné formule svým vlastním stylem, čímž kouzlo ovlivňuje.

22.11.2020

Dvorní šašci Dvorní šašci Viktor Fischl

Vyborne charaktery a jejich drsne osudy propletene v jedne utle knizce se spojuji v ustrednim tematu clovek a jeho vztah k Bohu ci smyslu byti obecne. Moc me bavily peclive skladane perspektivy, mapovani myslenek cloveka, ktery patra po podstate...

20.04.2020 5 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Dobra jednohubka. Ctiva, ac mraziva. Zaujala me sonda do mentality matky, primitivni zeny lpici na vnejsim poradku. Vyborny je take kontrast prirozeneho, jednoducheho zivota vrany a pokrivenych, neprirozenych vztahu lidi v dome.

25.03.2020 5 z 5

Oskar a růžová paní Oskar a růžová paní Éric-Emmanuel Schmitt

Jak prozit naplneny zivot v nekolika malo dnech? Tahle kniha da odpoved. Vyborne vypraveni, pri nemz se na ctenarove tvari misi slzy od smichu a place.

25.03.2020 5 z 5

Tobiáš Lolness Tobiáš Lolness Timothée de Fombelle

Tobias Lolness = recept na libivou knihu: Vezmi pokud mozno vsechny osvedcene motivy a namety, zabal je do preslazenych kabatku a vse slatej dohromady. Dochut poucnymi sentencemi o zivote. Podavej. Dobrou chut! (Stezi jsem to docetla do konce. A to jsem se na knihu hodne tesila.)

21.03.2020 1 z 5