rumova_kulicka komentáře u knih
I když je to už v pravdě podesáté totéž, není to totéž. Baví mě, jak autorka dokáže pokaždé navodit atmosféru daného místa. A co je fakt super, tak to provázání dílů mezi sebou. Tentokrát jsme se na skok vrátili do cukrárny v Paříži za Ninou. Tento díl taky bude patřit k mým favoritům (spolu s Islandem, Chorvatskem a Švýcarskem), možná i proto, že jsem před lety okolí Epernay v Champagne navštívila.
Za mě je kniha perfektní počin, určitě bych vyzdvihla grafickou stránku a ilustrace, ty jsou parádní. I obsahově je to dílo velmi zdařilé, poučné, byť určené asi pro mladší ročníky. Avšak i pro ostatní je to velmi zajímavé čtení. Některé osobnosti jsou nám notoricky známé, některé vůbec, přitom by zasluhovaly, aby o nich se o nich vědělo. Zároveň s knihou jsem si některé postavy googlila, abych se dozvěděla víc. Je vážně škoda, že jsme se o spoustě těchto žen ve škole neučili. Proč?
Tato série je pro mě srdcová záležitost, ale tento díl mě tolik netáhnul. Jak už bylo zmiňováno, Kate toho zase přežije až moc a taky mi chybělo dovysvětlení ohledně minulosti biskupa. Fajn ale byla minulost Kate, zase jsme se dozvěděli něco z jejího dospívání.
Tim Weaver je sázka na jistotu. Tentokrát mi to přišlo sice trošku překombinované, místy jsem se ztrácela, ale v zásadě mě to bavilo. A konec nám naznačil, kudy se asi bude ubírat další díl. Už teď jsem napnutá.
Pro mě bohužel nejslabší díl. Přišlo mi to strašně překombinované. Začátek vypadal slibně, ale pak se do toho začlo přimotávat FBI, bitcoiny, terorismus atd., že jsem se v tom začala ztrácet a dočetla jen silou vůle. Zápletka s manipulativní hrou je sama o sobě zajímavá a děsivá, ale to všechno kolem ji trochu zastínilo. Pachatele jsem si netipla, tak aspoň nějaké překvápko.
Podle názvu a obálky jsem čekala nějakou prostoduchou kravinu, ale byla jsem velmi příjemně překvapena. Ano, je to spíše oddychovka, ale kombinace romance s detektivní zápletkou byla neotřelá a já se do knihy velmi rychle zažrala.
Stále u mě vede první díl, ale ráda se k sérii vracím, je to prostě oddechovka. Prostředí Skalistých hor mě baví, stejně tak hlavní hrdinové, kteří ve větší či menší míře vystupují v každé knize. V předchozím díle mi bylo Anie hrozně líto, tak jsem ráda, že i ona si prožila svůj díl štěstí :-) Tuším správně, že další díl bude o Samovi?
Bylo to docela fajn čtení, ale že bych si z toho sedla na prdel, to fakt ne. Myšlenka hezká, bavily mě hlášky Krystal, ale jinak jsem se teda moc nenasmála.
Mám to jako spousta čtenářů tady. Některé byly lepší, některé horší, ale myšlenka vydání knihy je moc pěkná.
Tento druhý díl mě bavil o poznání více než první. Marie teda chudák dostala naloženo, bylo mi ji moc líto. Kateřinu a její milostné avantýry jsem si neoblíbila ani teď, ale líbí se mi, jak se z těch dvou staly kamarádky. Kdyby bylo pokračování jejich osudů, vůbec bych se nezlobila. Autorku jsem si zařadila do oblíbených a určitě si přečtu i další její knihy.
Příběh zajímavý, jen kdyby tam byla jiná hlavní postava. Pije, zobe prášky a ve vztahu k Boydovi se chová jako by ji bylo 15 a ne o 30 více. Je jí příliš, samé odsekávání a popichování. Opravdu mi tato osoba vůbec nesedla. Raději bych se dozvěděla něco více o kolezích...
Tento díl byl pro mě po minulém, trochu nezáživném dílu, příjemným osvěžení zajetého scénáře. Pravda, reálnost takového vyšetřování je asi hodně chabá, ale se všemi těmi tajnými zdroji a kličkami, to zábavné vskutku bylo. Popisy krajiny jsou opět úžasné a mě mrzí, že jsem na tuto sérii nenarazila ještě před tím, než jsme se do Bretaně vydali na dovolenou.
Taky jste hned po prvních stránkách koukali do mapy? :-)
Do tohoto dílu jsem se nějak nemohla začíst. Problém mi dělalo velké množství jmen a názvů míst. Asi mě více baví zimní díly, které se odehrávají v blízkosti usedlosti Kate a místní hospody. Trochu jsem postrádala i veterána Bobbyho. Ale co mě stále baví, je nátura místních lidí, jejich zvyklosti a zvyklosti přírody kolem.
Opět komisař Dupin a opět něco trochu jiného. Tentokrát musel zkrotnout pod vedením kolegyně z vedlejšího okrsku a to mě bavilo. A dokonce tu byly i trochu akční scény. Jinak opět spousta zajímavých informací o Bratani, Bretoňcích a jejich historii. Oblíbila jsem si komisařovu sekretářku a její bretaňské přísloví a průpovídky, které mi trochu připomínají velbloudí hlášky Asada z oddělení Q Adler-Olsena :-)
Nerudný komisař Dupin si mě začíná získávat. Ale co si mě získalo naprosto, je nádherný popis a příběhy souostroví Glenan, na které nás zavedl tento díl detektivky. Určitě jsem nebyla jediná, kdo si musel hned vygooglit fotky :-) Případ samotný pluje opět v celkem poklidném duchu, žádné drámo se neodehraje a na pachatele asi každý taky dřív nebo později přijde. Jsem zvědavá, kam nás zavede další díl.
Čtivost se knize nedá upřít, ale jsem mírně na rozpacích. Docela mě štvalo Mii věčné rozjímání nad fotkami z případu, umělé natahování knihy postavami, které pro děj nebyly stěžejní a pak to zmatkovité jednání s několika podezřelými. No a ten useknutý konec, kdy se nedozvíme, co pachatele vedlo k jeho činům, ten mě obzvlášť u takto zvlášního jednání mrzí... Kdo pachatelem byl, jsem vytušila.
Na tuto autorku jsem narazila díky čtenářské výzvě, jinak by mě asi minula. A to by byla škoda. Opět jsem se bavila, autorka umí skvěle vykreslit absurdní a komické situace stejně dobře, jako chytnout za srdce a že tentokrát to byl fakt doják. V první půlce byla hlavní hrdinka sice dost na pěst, ale celkově knihu hodnotím kladně a doporučuji jako oddychovku.
Až na ten klišoidní konec to byla zábava. A to i přes to, že Anna byla zralá na pár facek. Super oddychovka nejen na dovolenou.
Kniha byla opět velmi čtivá, styl psaní je trochu odlišný od jiných detektivek, ale baví mě. Líbí se mi, že není vyplněná zbytečnou omáčkou okolo a veškerý čas je věnován vyšetřování, jen se mi zdálo, že těch zvratů tam už bylo příliš. Konec v podobném duchu jako v předchozím díle mě dvakrát neohromil. Pokud to tak je pokaždé, asi už to na mě nebude úplně fungovat.
Nevím, jestli jsem nebyla v tom správném rozpoložení, ale bohužel se mě příběh příliš nedotknul. Za mě takový průměr...