Rup Rup komentáře u knih

Případ nejistého novomanžela Případ nejistého novomanžela Erle Stanley Gardner

Lepší průměr, rozhodně lepší než mnohé současné slátaniny se zdrogovanými alkoholiky v hlavní roli vyšetřovatelů. V závěru se sice Mason zrovna nevyznamenal, leč to neubírá na čtivosti. A propos, anotace blbá.

10.05.2024 4 z 5

Ostřím dýky Ostřím dýky Michael Brett

Stokrát ohraná deska v žánru tzv. tvrdé školy. Jazykově chudé. Šedivý průměr. Přečíst a zapomenout, nebo ještě lépe, nezdržovat se a sáhnout po něčem lepším. Život je příliš krátký.

10.05.2024 3 z 5

Procitnutí Procitnutí Adrian Doyle (p)

Autor měl patrně tendenci povýšit brak na vyšší literární úroveň a zmatečný blábol. Mistrům hororu se ani nepřiblížil. Knihu jsem si vybral spíše namátkou, nicméně založil jsem ji na nejzazší konec knihovny zcela účelově a s úlevou.

04.01.2024 1 z 5

Islámskému státu na dostřel Islámskému státu na dostřel Lenka Klicperová

Bohužel, z mé strany žádné nadšení. Dvě třetiny knihy se daly napsat doma z gauče a u zbývající třetiny mi uniká smysl. Emoce se na mě nikterak nepřenesly. U fotek mi chybí dramatičnost a "nálada". Lituji, za mě střed.

04.01.2024 3 z 5

Ztroskotání Pacifiku 1 Ztroskotání Pacifiku 1 Václav Horák (p)

Plně souhlasím s Turlogh, jen dodávám, že dost mizerně převyprávěný. Howgh.

03.01.2024 2 z 5

Radiová sopka Radiová sopka Stewart Edward White

Žádný literární klenot, ale co jsem očekával, toho se mi dostalo. Lehce naivní dobrodružný příběh s prvky sci-fi, formou, obsahem i jazykově poplatný době svého vzniku. Nicméně musím přiznat, že jednou stačilo. Děvčata pozor, ani kapka romantiky - ženský element se nevyskytuje v žádné podobě. A ještě jednou pozor, tentokrát všem: anotace je nesmyslný blábol. Nuže vypněte mozek, popusťte uzdu fantazii a vzhůru do neznáma. Milovníkům dobrodružství doporučuji.

03.01.2024 4 z 5

Zajatec pustin Zajatec pustin Jules Verne

Velmi slabé až blbé. Snad to ani Verne nenapsal, nebo nenapsal to ostatní. Zdá se, že kvůli závazku nakladateli odevzdat dva romány ročně, si 30. prosince uvědomil své povinnosti a spíchl tento elaborát. Jen s úcty k autorovi dávám jednu hvězdu. Měl jsem co dělat abych román dočetl.

01.09.2023 1 z 5

Jdi a přines hlavu krále Jdi a přines hlavu krále Jeremy Shackleton (p)

Přiznám se upřímně, smysl mi unikl, tedy pokud se tam někde ukrývá. Hlavní hrdina kam vleze, tam dostane naloženo, slovy J. Haška: Byli jsme biti jako žito, což je ovšem předzvěstí budoucích velkých vítězství. (Dějiny Strany mírného pokroku v mezích zákona). Slátanina hrubého zrna. Jednu hvězdu s těžkým srdcem přiznám, ale víc mě nedonutí ani celá posádka drakkaru.

01.06.2023 1 z 5

Fiorella a hřbitov upírů Fiorella a hřbitov upírů Vlastimil Vondruška

Ke svým komentářům k prvním dvěma dílům nemám co dodat. Opět za tři.

10.09.2018 3 z 5

Fiorella a záhada mrtvého netopýra Fiorella a záhada mrtvého netopýra Vlastimil Vondruška

Bohužel je celá tato řada psaná nejen pro děti, ale jako by dítětem. Mám svůj rodný jazyk rád a nedokážu se přenést přes jeho tak, mírně řečeno, chudou formu. S chutí bych doporučil a neváhal dát pět hvězd, leč nemohu jinak, zvláště vím-li, že autor psát umí.

04.09.2018 3 z 5

Černý mustang Černý mustang Karel May

Jaksi mě už nechytá za srdce jako v mládí. Zde navíc cítím i absenci charakteristického autorova sociálního akcentu.

04.04.2018 3 z 5

Lichvář Gobseck (Pařížský román) Lichvář Gobseck (Pařížský román) Honoré de Balzac

Autor zde ani zdaleka ještě nedosahuje úrovně svých pozdějších prací, leč některá jeho slova by se dala tesat do kamene: „Neškodí‑li dobročinnost tomu, kdo ji prokazuje, ničí toho, komu se prokazuje.“ Dávám střed a stejně doporučuji.

11.03.2018 3 z 5

Znamení šíleného střelce Znamení šíleného střelce James Oliver Curwood

S Jackem Londonem se to srovnávat nedá, ale řekněme tak napůl.

29.01.2018 3 z 5

Zapomnětlivý vrah Zapomnětlivý vrah Attila Kristóf

Socialistický krimi thriller s občasnými pokusy o vtipnost.
Máte-li co na práci, neztrácejte čas.

08.12.2017 2 z 5

Královna Královna Alex Haley

Haley musel autorovi udělat něco hrozného, že se mu tak strašlivě pomstil. Příšerné i díky českému překladu, jenž tomuto paskvilu zdárně sekunduje. Odpad!

03.11.2017

Ve spárech oceánu Ve spárech oceánu Knud Andersen

Autor byl možná dobrým námořníkem, ale určitě špatným spisovatelem. Bez nápadu, postrádá dramatičnost, vtip i nadhled, naivní i na dětskou literaturu, a to včetně češtiny překladu. Vlastním ani nevlastním potomkům bych nedoporučil, mohli by si zkazit vkus.

22.10.2017 1 z 5

Ember, posel věků Ember, posel věků Mark Canter

V skrytu duše jsem doufal v inteligentní příběh o konfrontaci člověka prehistorického versus moderního, a on je to stupidní thriller o konfrontaci zlých kapitalistů s hodnými, no řekněme dětmi přírody. Kromě toho pan spisovatel neumí psát a paní (slečna) překladatelka neumí česky, natož hezky, neřkuli krásně (stylistika, syntaxe i prostý pravopis - vše otřesné). Původně jsem chtěl dát za lehce neotřelý nápad alespoň jednu hvězdu, ale postupně se čtení změnilo v utrpení, tudíž házím do odpadu. Je mi líto. À propos, vědeckého (sci-fi), ani pohádkového (fantasy) v románu není zhola nic.

22.09.2017

Puls nekonečna Puls nekonečna Ivan Adamovič

Upřímně? Nic moc. Co dodat?

28.08.2017 2 z 5

Slezské báje a pověsti národní Slezské báje a pověsti národní Karel Jaromír Bukovanský

Autorovi zjevně chybí "básnické střevo". Proti Němcové nebo Erbenovi hodně chabé.

29.06.2017 2 z 5

Pošťák Pošťák David Brin

Tragédie obsahově i stylisticky. Ten člověk neumí psát. Raději se podívejte na film.

23.06.2017