Ruzaaa Ruzaaa komentáře u knih

Elantris Elantris Brandon Sanderson

Skvěle vytvořený svět, do kterého jsem se dostala celkem brzy. I přesto, že to byla moje první kniha od tohoto autora, rychle jsem pochopila, o co jde. Jde o originální dílo, které mne moc bavilo a nemohla jsem se odtrhnout. Určitě si budu chtít od Sandersona přečíst další příběhy. Co se týče politikaření - za mě to bylo velmi přehledné a líbilo se mi to, protože to zase tak často v klasické fantasy nenajdete. V poslední části knihy se osudy postav začnou proplétat a vám dojde i to, co vám předtím dojít nemuselo.
Velmi pěkně a detailně vymyšleno, doporučuji.

21.10.2019 5 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Kříďák se mi četl velice dobře, příběh celkem rychle utíkal, bylo to zajímavé téma. V něčem mi to hodně připomínalo TO od Kinga, zřejmě ta dětská parta, co se potkává ve dvou časových liniích. Přiznám se, že konec mě úplně nepřekvapil, protože jsem si to odvodila. Pozitivně hodnotím občasné filozofické pasáže :-)

18.07.2019 4 z 5

Anděl smrti Anděl smrti Richard Sklář

Na knize se mi velmi líbil styl, kterým je napsána. Místy jsem se opravdu bavila. Ač jsem nečetla předchozí díl, rychle jsem pochopila postavy a vztah mezi nimi a nijak mne to neomezovalo. Příběh byl taky velmi dobrý, s překvapivým vývojem. Navíc vše situováno v Ostravě, což je za mne taky bod k lepšímu (často čtu příběhy ze světových velkoměst). Díky výzvě za to, že jsem se kvůli ní dostala k této knize.

10.04.2019 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Knihu jsem koupila již před nějakou dobou, ke čtení jsem se dostala až teď díky čtenářské výzvě. Ač kniha nepatří k úplně těm nejlepším válečným románům, má originální podtéma, které mě opravdu bavilo. Nicméně například kolem Moře plamenů mi konec přišel odfláknutý, stejně jako jsem nečekala, že Marie-Laure a Werner spolu prožijí tak málo času. Ale válka mnoho času lidem sebrala, takže je to jen můj subjektivní pohled. Kniha celkově se určitě řadí k povedeným a doporučuji ji.

04.12.2017 4 z 5

Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

Příběh plný dobrodružství, historie, napětí i humoru. Ke knize se v budoucnu určitě vrátím.

21.10.2016 5 z 5

Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Po přečtení knihy se nedivím, že autor nebyl spokojen s filmovým zpracováním. Kniha se krásně četla, z nostalgie párkrát málem slzička ukápla - jako malá jsem neustále brečela, když se Artax utopil :D. Příběh se dá číst dvěma způsoby, buď jen jako fantastické dobrodružství, které přečtete a tím to pro vás končí, nebo způsobem druhým a daleko hlubším, než je jen přečtení textu. A pokud se vám podaří tuto knihu uchopit tím druhým způsobem, pak ve vás nechá znatelnou stopu ve způsobu náhledu na svět jako takový.

05.08.2016 5 z 5

Divergence Divergence Veronica Roth

Ač jsem zvyklá číst poměrně náročnější knihy, Divergence mě mile překvapila. Kniha je psána velmi jednoduše, děj ubíhá rychle - působilo to na mě, jako když se dívám na film. Nemusím o tom moc přemýšlet, postavy se chovají předvídatelně (jak už zde bylo řečeno). Nicméně kniha má v sobě skvělý nápad a sama jsem zvědavá, zda svůj potenciál rozvine.

08.05.2016 4 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

(SPOILER) Moje první post apo kniha. Knihy mám už nějaký čas doma a teprve teď jsem se rozhoupala ke čtení. Není to úplně můj šálek kávy, ale oceňuji skvělý nápad a námět tohoto příběhu. Také se mi líbilo umístění děje, kdy jsem si u čtení hledala, jak ta daná místa v Moskvě opravdu vypadají.
Líbilo se mi vysvětlení na konci o propojení hlavního hrdiny s ďábly. A teď nějaká negativa: Arťom má vždy takové štěstí, několikrát skoro zemře, ale vždy zasáhne vyšší moc a je zachráněn, i když je to takový obyčejný kluk. Spousta lidí ho vezme skoro za svého a pomáhá mu, i když sám neví, jaké je jeho poslání. Jasně, možná to měla být ta vyšší moc od ďáblů, ale bylo to jako přes kopírák.
Prostě půl na půl.

31.05.2020 3 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Super a super. Od začátku jsem se fakt bavila tím stylem, jakým je kniha napsána. Technické výrazy, chemie a další pro mě nebyly na obtíž naštěstí. Knížku jsem si opravdu užila, na konci jsem byla strašně nervózní, jak to dopadne. V blízké době se podívám i na film. Doporučuji.

26.03.2017 5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Přiznám se, že jsem se ke Krysařovi dostala až díky Čtenářské výzvě. K maturitě jsem skoro nic nečetla, na vše mi stačily výtahy z internetu :D Z Krysaře jsem byla mile překvapena, dobře se mi četl, děj hezky ubíhal. Plus k tomu ta skvělá ponurá atmosféra díla, přítomnost ďábla, lásky, zklamání, smrti a nakonec naděje.

14.03.2017 4 z 5

Nákaza Nákaza Robin Cook

Kriminální případ z prostředí lékařů. Neurazí, nenadchne. Kniha je čtivá, zajímavý námět, ale pak se hrdinka chová jako střevo. Vše končí happyendem.

30.10.2016 3 z 5

Satanská bible Satanská bible Howard Stanton Levey

První polovina knihy mě bavila a i vzdělala, dozvěděla jsem se mnoho zajímavých informací a zároveň kniha vyvrátila bludy kolem satanské církve. Líbily se mi pasáže o křesťanství, byly k zamyšlení. Samozřejmě nyní nehodlám provádět satanské rituály, ale určitě bych knihu nehodnotila nijak záporně. Tři hvězdy dávám kvůli druhé polovině knihy, která pro mě nebyla přínosná a jen jsem ji zběžně projela.

15.09.2016 3 z 5

Válečný deník Válečný deník George Orwell (p)

Vidět válku očima lidí, kteří ji zažili, je vždy přínosnější než učebnice dějepisu. Dozvíte se, že život jde dál, i když se ve vaší zemi a kolem ní válčí, musíte řešit každodennosti. Pro mě velmi zajímavým poznatkem je analýza chování lidí ze všech společenských tříd, nesouhlas s vládou, která jen žvaní a nekoná. Připomíná mi to současnost...

29.08.2016 5 z 5

Aliance Aliance Veronica Roth

Nejdřív jsem chtěla dát jen tři hvězdy, protože začátek nic moc. Zbytečně zkomplikovaný děj a k tomu mi trvalo, než jsem si zvykla na kapitoly v podání Tobiase, které mi přišly takové chabé až trapné. Čtvrtá hvězda je tedy za konec, protože jsem ho opravdu nečekala a překvapil mě, jak u Triss, tak u Uriaha.

24.05.2016 4 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Skvělá kniha, četla se sama od začátku do konce. Zajímavé charaktery se svými tajemstvími, propojené příběhy a poutavé prostředí byznysmenů, včetně rozsáhlé kriminální zapletky. je to bestseller zcela zaslouženě.

14.02.2016 5 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Budu se opakovat, ale opravdu je to vynikající kniha. První část na mě působí někdy velmi úsměvně, tak nějak příběhově, jakmile se ale dostane čtenář do Osvětimi a jiných koncentračních táborů, není mu hej. Hlavně když víme, že se tohle opravdu dělo... Kniha je skvělá, doporučila bych jí všem, kdo válečné zločiny berou na lehkou váhu.

27.10.2015 5 z 5

Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Po relativně negativních recenzích jsem se obávala nejhoršího, ale nic takového nepřišlo. Tento díl jsem přečetla velmi rychle, jednalo se o takovou jednodušší povídku, nenáročné čtení. Díky tomu je kniha nejspíš brána za nejhorší v sérii knih o Zaklínačovi. I přesto ale Geralt zůstane mým oblíbencem a nezanevřu na něj.

05.10.2015 4 z 5

Pryskyřice Pryskyřice Ane Riel

Tuto knížku jsem koupila pár let zpět někde ve výprodeji a dostala se k ní až teď díky Čtenářské výzvě. Moc jsem neočekávala a o to víc jsem překvapená. Velmi dobře a čtivě napsaný příběh s originálním tématem. Oceňuji i popisné pasáže, které čtenáře přímo zanesou na místo příběhu.

15.08.2024 5 z 5

Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

Nádherná knížka, tady rčení Nesuď knihu podle obalu neplatí. Je totiž úchvatná i uvnitř - jak příběhem, tak i krásnými ilustracemi.
Děj je jednodušší s odkazem na příběhy severské mytologie.

13.11.2023 5 z 5

Kříž u potoka Kříž u potoka Karolina Světlá (p)

Když jsem začala číst, trochu jsem se bála jazyka, kterým je kniha psaná. Ale obávala jsem se zbytečně, naopak to tak krásně příběh podtrhlo. První část knihy byla boží, připadala jsem si jako v pohádce Princezna ze mlejna. Příběh byl pro mě velmi čtivý a zajímavý, jistou předvídatelnost děje jsem přešla s tím, že to k tomu tak nějak patří. Chvílemi jsem nechápala Evičku v jejím chování a nesouhlasila s ní. Ale jen takhle asi dokázala Jozu porazit.

01.12.2021 4 z 5