S.sidi S.sidi komentáře u knih

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Drsná doba, život v ní, těžký osud všech zúčastněných. Seznámení s postavami Vás vytáhne do děje a prožíváte s nimi jejich každodenní těžký život. Ty osoby byly silné, pokud chtěly v té době přežít. Zajímavé je i prostředí, šachta, obyčejný život, hospoda, lázně, vývoj predválečného i poválečného uspořádání. Tento kraj tolik neznám. Dokonce i mapa mi pomohla. Doporučuji k četbě i poslechu. Velmi chválím interpretaci paní Vilmy Cibulkové.

31.07.2024 5 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Uf, tak to bylo hodně silné. Velmi dobře prokreslene postavy, člověk se do nich vžíval. Další poznatky z nového prostředí, z dějin, ale i z obyčejného života. Nejdříve jsem nemohla přivyknout novému načtení, ale hodně mi pomohlo hudební dokreslení příběhu. Doporučuji a dávám 5 z 5.

02.08.2024 5 z 5

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Velice pěkně se to poslouchalo,dobře namluveno.Priběh byl smutný,ale velmi zajímavé téma příběhů obyčejných lidí na konci války.Jsem zvědavá na pokračování.

04.10.2024 4 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Těžká doba, těžký život, krásná knížka.V audiu.

24.09.2024 4.5 z 5

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Těžké a smutné téma... Dobré zpracované. Poslouchala jsem v audiu a dám si i další díl. Jen si musím chvilku odpočinout a vyčistit hlavu. Dávám 4,5 z 5.

06.08.2024 4 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Nejdříve jsem kdysi četla, potom filmové zpracování obě verze a nakonec audiokniha. Martin Stránský výborný. Audiokniha mě bavila a před očima mi běžel i film. Samozřejmě pokračuji a těším se. Je to drsné, ale zajímavé.

31.05.2024 4 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Další historická detektivka, která mě bavila. Je v ní chod středověké Prahy, poznatky o platnerskem řemesle i zajímavý dej, který to vše spojuje. Jdu poslouchat další díl.

24.03.2024 5 z 5

Cesty rytířů Cesty rytířů František Niedl

Moje oblíbená série,bude se mi stýskat. A v létě jsem se byla podívat na Ojbyně a hledala tam Wolframa.:-)))Místo krásné a rozhodně stojí za návštěvu jako i celá série za přečtení nebo poslech.

23.12.2024 4.5 z 5

Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Příjemný historický román.Poslouchala jsem v audiu,velmi dobře načten. Hodnotim 4 z 5.

26.10.2024 4 z 5

Ve službách mocných Ve službách mocných František Niedl

Další díl je zase o fous lepší než ten předchozí. Osudy se propletaji a zvědavost u mě vítězí,takze se těším na další příjemné poslouchání.

09.03.2024 4 z 5

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Druhý díl poslechnout taky v audiu.Hodně těžká doba a těžký život v ní.Misty i dost drsné.Mě se to líbilo a dobře poslouchalo.Chvalim i načtení Kamilou Janovičovou.

01.10.2024 4 z 5

Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Knihu jsem četla jako mladá holka, viděla seriál s Richardem Chamberlainem, který na mě taky hodně zapůsobil a některé scény se mi odehrávají před očima dodnes. Tentokrát audiokniha výborně nactena. Pěkný i hudebni doprovod. Kniha, u které se musí přemýšlet a pokaždé si tam člověk něco nového najde. Zajímavé prostředí a osudy hrdinů asi za půl století.Mam i v knihovně a po čase na ni zase přijde řada. Doporučuji.

10.07.2024 4 z 5

Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

První díl se mi zdál nejlepší, i když jsem se z počátku trochu ztrácela v souvislostech. To jsem si srovnala, když jsem si po čase pustila knihu podruhé. Dokonce jsem si k tomu vzala mapu a hledala místa, abych se líp orientovala.Za mě hodně zajímavé. Určitě mi to dalo víc, než celý dějepis na základce.

07.03.2024 5 z 5

Kateřina Aragonská - Pravá královna Kateřina Aragonská - Pravá královna Alison Weir

Příjemný poslech známých historických událostí.Zase trochu jiný pohled na krále Jindřicha.Mít ho za manžela byla jistě radost pro všechny ženy,které si vybral. 4 z 5

17.12.2024 4.5 z 5

Zločin na Bezdězu Zločin na Bezdězu Vlastimil Vondruška

Jeden z lepších detektivních případů.Kdyz už jsem se v létě vyškrábala na Bezděz,tak se mi to o dost lépe poslouchalo než poprvé.Dávam 4z5.

29.10.2024 4 z 5

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Poslouchano v audiu, Pavel Soukup výborný.Priběh trochu červená knihovna,trochu nuda, ale nakonec jsem doposlechla do konce. Zase zajímavý vhled do života továrníků a jejich sloužících.Az odpočinu,tak se pustím do dalšího dílu.Davam 3 z 5.

23.10.2024 3.5 z 5

Šógun Šógun James Clavell

Kdysi jsem četla, viděla Zajatce japonských ostrovů, nové zpracovani Šoguna a teď audiokniha. Úplně jiný fascinující svět, jiná filozofie života,jone myšlenkové pochody.. zkrátka jiný svět. Samozřejmě se tam vyskytují i křesťanství spasitelé, ale je to jen politika, moc a peníze. Výborně namluvena panem. Soukupem nutí k zamyšlení. Hodně obsáhlá, ale stojí to za to. Doporučuji.

23.06.2024 5 z 5

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Zajímavá doba, pěkné vykreslení postav a života i obyčejných lidí. Audiokniha mě bavila, ale bylo to opravdu hodně dlouhé. Odpočinu a pustím si další díl. Načteno výborně.

03.06.2024 4 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Druhý díl lepší než první. Má spád, jen se trochu zasekl na Castello Nuovo, ale i tak fajn. Zajímavá zápletka, hodně intrik a další poznatky z platnéřského řemesla a i o životě ve středověkém Miláně. Budu pokračovat a už se těším.

31.03.2024 5 z 5

Ženy na pranýři Ženy na pranýři Naďa Horáková

Posloucháno v audiu.Historický příběh z Brna mě bavil.Dověděla jsem se zase spoustu nových poznatků o řízení středověkého města a výkonu práva v něm. Dějová linka byla zajímavá a zasazená i do pro mě oblíbené doby.Celkove hodnotím 4 z 5.

13.01.2025 4 z 5