sackettboy

Väčšinou som u Louisa spokojný, ale v tomto románe mi niečo chýbalo. Takže dávám o hviezdičku menej.

Ďalší kvalitný príbeh od Červenáka. Tentokrát prebiehajú neľútosné krvavé boje s Turkami. Tretí diel sa mi páčil viac, ale je to len osobný dojem.

K Bathoryho príbehom som si hľadal cestu dlhšie ako k sérii so Steinom a Barbaričom, musím však uznať, že tento tretí diel ma úplne dostal. To čo mi chýbalo v prvých dvoch dieloch a hlavne v druhom, v trojke už nechýbalo, a okrem skvelého príbehu, menej tureckého prostredia a dostatok historického humoru. Skvelé len tak ďalej.

Typický Dan Brown, knihe nechýba napätie, príbeh je síce originálny, no stále pre Browna typicky s jeho podobnou šablonou. Páčilo sa mi ako pospojoval všetky možné aktuálne technológie a vecí.

Ďuri znovu nesklamal, aj keď mi v príbehu chýbalo vzájomné podpichovanie Steina s Barbaričom kniha sa čítala dobre a napínala až do konca. Už sa teším na pokračovanie. Žeby sa to odohrávalo na Barbaričovej ....?

Neviem, či to bolo prekladom alebo slabším príbehom ako od Louisa zvyčajne očakávám, ale tentokrát len za štyri hviezdičky.

Kedysi dávno som čítal prvé vydanie s iným prekladom (Střelci z údolí borovíc). Neskúmal som teraz ako moc sa ten preklad líši, ale kniha ma bavila ešte viac ako toho času. Sám som bol prekvapený, že je to tak dobré. Znovu som si to užil. Dúfam, že Alpress vydrží i s ďalšími prekladmi diel LL.

Ďalšie podarené dielko Maria Puza. Najzaujímavejšie mi príde vykreslenie postáv u ktorých dokonca príbehy neviete či sú vlastne tí dobrá alebo zlí.

Kniha síce poskytne čitateľovi množstvo zaujímavých faktov, ale bohužiaľ aj vďaka tomu, že kopec informácii a dôkazov bolo zničených bývalými SISkármi tak nedáva ucelenejší príbeh. Aj keď chápem autora, prečo nechce zverejňovať väčšinu menej známych ľudí okolo ktorých sa kniha točila, neskutočne ma to štvalo. Za najzaujímavejšiu časť považujem dianie okolo Markízy. Od Tótha som čítal hádám všetky knihy, ale táto obsahovo asi najslabšia.

Milióny sem milióny tam, kam, že si ich schovám ....

Aj keď autor príbehom nesklamal tak z uvedenej série ho osobne radím na posledné miesto. Tesne po polovici som si musel dať pauzu a spraviť si chuť nejakým iným dielkom. Chýbalo mi tam trochu viac napätia ako tomu bolo v ostatných príbehoch. Každopádne príbeh je aj napriek mojim pocitom kvalitný a min. 4 hviezdičky si zaslúži.

Zaujímavé poviedky z westernového prostredia. K plnej spokojnosti mi chýbalo to, že to nebol jeden dlhší román. Taktiež som sa v príbehoch občas strácal a nevedel som ktoré dialógy patria ku ktorej konkrétnej postave. Dúfam, že nás Juraj ešte niekedy na divoký západ zoberie.

Patrím medzi fanúšikov JK, ale hlavne jeho "historicko-beletristickej tvorby" (ak to tak môžem nazvať), to znamená, že romány Tma a Strach beriem ako kvalitné, ale nepovažujem ich za autorovu najlepšiu tvorbu. Trhlina vo mne, ale zanechala obrovský dojem, ktorý ďaleko predčí prve dva romány z tejto "vetvy" jeho písania. Určite k tomu prispieva aj fakt, že jednak neviete kam rozprávanie smeruje a na druhej strane vôbec netušíte, či sa jedná o realitu alebo fikciu. Nechcem prezrádzať nič z deja, ale či už si autor príbeh tak dokonalé vymyslel, aby nás zmiatol alebo mal naozaj tak obrovské šťastie s tým, že sa na neho Igor obrátil, podal to bravúrne a je to jeho najlepšie dielo pokiaľ hodnotím "mysterióznu vetvu". Aj keď je JK mladý autor začínam si myslieť, že oslovenie "Bravó Maestro !!!" mu náležite patrí.

Po toľkých knihách od LL sám nechápem, že stále dokáže prekvapiť.

Pokračovanie osudov kapitána Bathoryho sa mi páčilo viac ako prvá časť. Zaujímalo by ma či autor uvedené miesta aj osobne prešiel. Určite sa vrhnem aj na ďalšie jeho príbehy. Za mňa palec hore.

Pohľad utrápenej matky na bezcitnú smrť jej dcéry. Nikto z nás by to nechcel zažiť a nepriali by sme to hadám nikomu. Tento prípad je o to horší, že táto žena to musela prakticky všetko znášať sama, pričom po revolúcií musela taktiež riešiť ďalších mediálnych spriaznencov vrahov, akoby nestačilo, čo jej sposobovali rodiny vrahov. Koho zaujímá tento príbeh bližšie odporúčam knihu Kauza Cervanová I. od Petra Tótha, kde je to podrobnejšie rozobrané.

Ďalšia výborná kniha z tejto série. Som zvedavý ako dlho sa autorovi podarí udržať kvalitu tejto série, zatiaľ to robí veľmi dobre. Čoskoro vyjde štvrté pokračovanie tak uvidíme. Len mi je ľúto, že kaprálovi, ktorého mám z tejto trojice hl. hrdinov najradšej sa nedostáva toľko zásluh a nezúčastnil sa ani "chlastačky" s arcivojvodom.

Vždy som sa divil, že ma tato kniha veľký úspech v USA a nedokázal som z opisov zistiť ako spojil Louis buržoáznu európu s divokým západom, ale predsa len sa mu to podarilo, a dielo je ako už tradične kvalitné. V najbližšej dobe si už konečne budem môcť filmové spracovanie.

K dokonalosti týmto knihám chýba len to, že jednak nemajú ucelenejší dej, keďže sú len prepisom počitačových hier, ale taktiež sa nevyvíjajú tak, ako by som chcel. :-D