SalomeH komentáře u knih
Jedno z nejnapínavějších Bigglesových dobrodružství. Málem jsem okousala okraje knížky, když se Biggles setkával s personálem na své nové základně.
Na téhle knížce mi vadilo, že hlavní hrdinové vlastně pro své dobrodružsví nemuseli vlastně nic moc udělat, všechno za ně udělala náhoda. To taková Správná pětka se musela aspoň trochu snažit. Nicméně mě to nalákalo na přečtení dalších dílů, které mi obecně přišly mnohem lepší a série jako celek se mi líbila.
Knížka má dva hlavní příběhy: romantickou linku a politickou. Přiznám se, že ta romantická mi místy dost lezla na nervy a mnohem raději bych si přečetla rozepsanější příběh krále.
To jsem zase jednou četla něco, kde jsem chtěla postavám hromadně zakroutit krkem...!
Další pokračování zvěrolékařských historek. Tentokrát byl poměr sentimentálních a veselých příběhů trochu víc ve prospěch těch sentimentálních.
Velmi detailní popis poměrů v československé části RAF.
A ještě zpětně - díky.
Ten Biggles má vůbec rodinku k nezaplacení: když si stěžuje, že už ho dlouho nikdo neohrožoval na životě, tak si stačí zajít ke strýčkovi. A ještě se při tom kulturně obohatí!
Prostě Biggles v nejlepší formě.
Proč Ginger nebyl... ginger?
Příběh se mi líbil, dobře to ubíhalo, ale nemálo míst, zejména to nejvypjatější, by si zasloužilo aspoň jeden vysvětlující obrázek.
Bigglesova dobrodružství jsem měla ráda už od malička, i tohle bylo parádně napínavé. Akorátže Biggles tam mohl dostat trošku víc místa, je to přece jenom větší frajer než Thirty.
První díl (Helenina drůbež) mi učaroval, ale druhý (Děti jiných rodičů) už se trochu omrzel. Ty klukovské lumpárny byly stále stejně roztomilé, ale trošku mi v tom chyběl ten podtext "a sbalíme sousedku".
Kdybych ty díly četla každé zvlášť, asi bych s hodnocením šla výš. Rozhodně ale stojí za přečtení.
Tohle dobrodružství z dálného severu mě naprosto vtáhlo! Zlatokopové s pytli zlata, zlouni ovládající dav a hlavně letadla, letadla, letadla a plno akce!
Klasický dobrodružný příběh s domorodci, místím otrokářem a zlatým pokladem.
Situace, kdy kluci prostě křičí tak, že jsou z toho všichni kolem zoufalí, mi prostě nepřijdou vtipné. Mikulášovy příběhy mám ráda, hledání všemožných důvodů, proč si kluci rozbíjejí noc, se mi líbí, ale tady prostě chybí ta část, že jsou vlastně nakonec všichni spokojení.
Tolik k první části o rodinném výletě. Druhá část o táboře je o nco lepší, ale málem jsem se k ní ani nedostala.
Místy mi lezlo na nervy, jak spolu ti lidi nebyli ochotní komunikovat. Hlavně proto, že kdyby byli, tak by patrně neměli takové ztráty a knížka mohla být o nemálo stránek kratší. Ale i tak to bylo dobré dobrodružsví a i v kontextu ostatních young adults knížek poměrně neokoukané, byť lehce předvídatelné. Lehce. Na poslední dvě stránky knížky jsem koukala jak husa do flašky, takže další díl si přečtu velmi brzy (ještě že už se tu na mě směje z poličky).
Ze série jsem celkově zase až tak nadšená nebyla, ale tuhle poslední knížku jsem si užila. Bylo to svižné, plné akce a hlavně jsem měla dobrý pocit z toho, jak postavy stárnou a dospívají.
Knížka se skládá z několika částí. Nejprve je tam dvaapadesát krátkých, třeba jen jednostránečkových, zamyšlení nad konkrétními slovy. Dovedu si je docela dost dobře představit přilepených jako anekdota ve víkendovém vydání novin, jako takovou tečku na závěr. Aby se člověk nemusel pořád jenom rozčilovat nad těmi bláboly, co se v novinách píšou, tak něco malého na zoubek mozku. Nakolik mě každé jednotlivé bavilo, takhle seřazená v knížce za sebou pro mě vůbec nefungovala, protože přicházela moc rychle za sebou (jasně, mohla jsem knížku zavřít a zamyslet se nad nimi, taky jsem to párkrát udělala, ale nečíst si knížku není úplně to, proč si ji s sebou do té šaliny beru).
Druhá půlka svazku už byly delší úvahy na různá témata týkající se vyjadřování, frází a obratů, kdy se používají a co tím vlastně chceme říct, když nechceme říct to, co říkáme. Ta mě bavila mnohem víc.
Vždycky jsem měla strašně ráda dětské hrdiny řádící po sousedství. A tenhle to dělal vědecky! A s podporou své sestry!
Dobrodružství docela zajímavé, ale u téhle série mám opravdu problém vcítít se do postav. Občas se nemůžu zbavit dojmu, že ani ty postavy se ještě nevyrovnaly samy se sebou.