Sarah01 Sarah01 komentáře u knih

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Moc pěkně napsáno, čte se to tak nějak samo, zajímavý příběh několika žen z jedné rodiny, který se opravdu mohl stát.

23.04.2019 5 z 5

Chlapec na dřevěné bedně Chlapec na dřevěné bedně Leon Leyson

Jsem překvapená, že někomu popisy válečného života a hrůz v ghettu a pracovním táboře v knize nepřipadaly strašné... pro mě to tedy byla naprostá hrůza, co ti lidé museli vytrpět...vydržet pořádně nejíst několik měsíců, neustále se třást zimou, nemoci se v noci něčím přikrýt, dřít 12 hodin v kuse, umí si to dnes vůbec někdo představit? Nevydržela bych ani týden. Spousta lidi namítá, že osoba Oskara Schindlera je v dnešní době dost idealizovaná, nemyslím si to. Všude se lze dočíst, že Schindler byl velmi rozporuplnou osobností, ale přesto dokázal neuvěřitelné, kolik takových lidí tenkrát bylo? Šokující pro mě je, jak se k Židům chovali někteří Poláci a ani dnes si to nechtějí přiznat, vlastně ani nemůžou, smutné....a to si dobře uvědomuju, že jich v této válce zahynulo nejvíc.
Jsem ráda, že jsem si tuto knížku pořídila do knihovny, na toto by se nikdy nemělo zapomínat. A řádkování neřeším, pro mě naprosto podružná banalita.

02.03.2016 5 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Knížku jsem si koupila kdysi v antikvariátu a až teď jsem na ni dostala "chuť". Po první kapitole jsem si říkala, že jestli to bude jen takovéto vyprávění, tak tedy nic moc....ale ono se to rozběhlo tak, že jsem skoro nebyla schopná knížku vůbec odložit. Níže někdo zmínil, že příběh je příliš černobílý, všechny bílé paničky jsou mrchy a černé hospodyně všechny hodné a obětavé... já jsem tedy ten pocit neměla, třeba Minny mi přišla strašná, ale tedy tím koláčem si mě fakt získala :-) A konec, ten mi tedy přišel úžasný...ano, segregace nezmizela jako mávnutím kouzelného proutku, ale osudy všech hrdinek skončily nejlépe, jak mohly.

06.12.2015 5 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Klasika, která nezklame, anglický humor miluju, dávám plný počet.

31.12.2013 5 z 5

Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Četla jsem vzápětí po Pátém jablku, krásné završení volně navazující trilogie. 50. léta vždy ve mě vzbuzují skličující pocity, hrozná doba i pro obyčejné vesnické lidi. Přesto všechno byl závěr docela pozitivní.

22.07.2023 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

(SPOILER) Zajímavé a aktuální téma, tak nějak jsem nevěděla, jak se k hlavnímu hrdinovi postavit, spíš jsem se na to dívala neutrálně, nebyl mi ani sympatický, ani odporný. Určitě ale chápu, že s tímto žít musí být hodně těžké.

02.12.2022 4 z 5

Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Jak už jsem očekávala ze Zuzanina dechu, naprosto výjimečný styl a nakonec i téma, které je hlavně o samotě a stárnutí.

02.06.2021 4 z 5

Dneska už se tomu směju Dneska už se tomu směju Adina Mandlová

Tuto knížku jsem dlouho sháněla, nakonec se podařilo v antikvariátu a jsem ráda, že ji mám. Adina Mandlová je moje nejoblíbenější prvorepubliková herečka, její herectví bylo přirozené, civilní, nepřehrává, nedělá že sebe pitomého diblíka, není toporná jako jiné hvězdy. Že byla v soukromí taková, jaká byla, to už bohužel vyplynulo z její výchovy v dětství, rodiče si nikdo nevybíráme. Sama k tomu na konci života došla, když si prožila svoje v emigraci.
Nedá mi, abych to nezmínila.... cituji: "pořádali jsme večírky, chodili do divadel a restaurací a jezdili po Evropě na dovolenou."
Tak dnes by měla smůlu, ani jedno z toho nám není dovoleno.

28.01.2021

Anglické listy Anglické listy Karel Čapek

Poslouchala jsem audioknihu, abych si knížku od našeho klasika lépe vychutnala....nádhera, ten jazyk! Některé pasáže jsem si pouštěla znovu a znovu. Moc krásná knížka, ne nadarmo se k panu Čapkovi stále vracím, to se nikdy neomrzí.
K samotnému cestopisu si jen dovolím podotknout: Škoda, že dnešní Anglie už není, co bývala.

15.05.2019 4 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Fakt moc pěkně napsáno, jiní současní autoři historických románů by se mohli učit. Příběh má spád, pořád se něco děje, nechybí láska a opravdové přátelství, člověk ani nestačí sledovat stránky. Hned jsem se pustila do posledního dílu :-)

05.04.2018 5 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Já jsem tedy nadšená. Přestože je tady kniha označena spíš jako čtení pro mládež, tak mně se líbila moc (ty popisy sexuálních scén zase nejsou tak barvité, to i dítě kolem 15ti let snese). Vůbec mám ráda popisy života v Praze za doby Václava IV., hodně mi to připomínalo pana Hrdličku, i když ten do toho vnesl ještě více humoru.

25.03.2018 5 z 5

Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Moc zajímavá knížka, dosud jsem neměla možnost něco takového přečíst. Zpočátku jsem měla problém se stylem, postupně jsem si zvykla, některé úvahy Christophera byly opravdu trefné. Jen ty matematické úlohy a úvahy mně nic moc neříkaly, matematika není můj koníček.

22.01.2021 5 z 5

Katova dcera Katova dcera Oliver Pötzsch

Zajímavý středověký příběh, jehož hlavní postavou je spíš kat, než jeho dcera. Líbí se mně, že autor napsal tuto sérii na základě pátrání po svých předcích - katech. Z hlediska některých dobových reáliích je knížka určitě zajímavá, ale ten závěr mi připadá taky takový až překombinovaný a těžko uvěřitelný. Určitě se ale pustím do dalších dílů.

15.10.2020 4 z 5

Já jediná jsem přežila Já jediná jsem přežila Lauren Elder

Tak po dlouhých letech přečteno podruhé a musím říct, že jsem si to pamatovala úplně jinak. Teď mně to připadalo daleko syrovější a neuvěřitelnější. Jak proboha mohla slézat skály bosá a v sukni? Vůbec si to neumím představit. Neustále nás bude překvapovat, co všechno člověk dokáže přežít, když má obrovskou vůli žít.

23.03.2020 5 z 5

Výhra Výhra Patricia Wood

Čekala jsem napodobeninu Foresta Gumpa a zpočátku jsem ke čtení tak i přistupovala, ale autorka více než překvapila...knížka je sice podobná, ale svým způsobem úplně jiná. Jak jsem ji nejdřív chtěla darovat, tak teď si ji určitě nechám v knihovně a ráda se k ní budu vracet. Hlavní hrdina má sice smůlu na vlastní rodinu, ale na druhou stranu neuvěřitelné štěstí na přátele. Moc se mi líbily jeho jednoduché a zároveň pravdivé úvahy o světě kolem nás....nač všechno vidět zbytečně složité, když je to vše tak prostě jednoduché. Jen ten konec je na můj vkus až moc americký happyend.

03.09.2014 4 z 5

Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Tak asi budu jediná, ale knížka se mi líbila daleko více než divadlo. Nechci říct, že bylo špatné, rozhodně ne, Bára Hrzánová je úžasná herečka. Ale knížka je knížka a já si Helenku představovala úplně jinak. Jenže já to tak mám u každé knížky, ke které je i divadelní nebo filmové zpracování, moje fantazie zkrátka pracuje a je úplně jiná než ta filmařská :-)

10.06.2014 5 z 5

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Velmi zdařilé převyprávění, pro děti je často originál od Daniela Defoa zdlouhavý a nečtivý. Při jeho čtení mě často napadala otázka, jak bychom si asi v jeho situaci poradili my, civilizovaní lidé 21. století :-).

11.01.2014

Gabra a Málinka 1. a 2. díl Gabra a Málinka 1. a 2. díl Amálie Kutinová

Knihy mého dětství, které mi vždy o prázdninách předčítala babička, milovala jsem je a i dnes zaujímají čestné místo v mojí knihovně, i když moje děti si cestu k nim nenašly.

09.01.2014 5 z 5

Začátek Začátek Lenka Chalupová

Tak tahleta povídková knížka s autorce hodně povedla, nejvíc mně asi nadobro v paměti utkví povídka Loutkoherečka. Bohužel je tato knížka poslední, kterou jsem si od paní Chalupové přečetla, protože některé ty předcházející už nemůžu sehnat, můžu jen doufat, že nakladatel je třeba někdy v budoucnu znovu vydá.
Ještě bych chtěla doplnit....níže v hodnoceních jsou zmíněny hrubky a chyby, ty jsem samozřejmě zaznamenala taky, ale spíše mi to připadalo jako chyba v tiskárně, než chyba autorky.

21.08.2023 5 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Zajímavý příběh. Netuším, jestli se to stalo nebo nestalo, každopádně stát se to mohlo.

22.07.2023 4 z 5