Scheron Scheron komentáře u knih

Válka vlků Válka vlků Henri Loevenbruck

rereading ( >2x ): Děj přestal být tak předvídatelný jako v prvním díle, ale přišlo mi, že trochu upadla čtivost. V jedničce jsem chválila politikaření druidů i nedruidů, tady toho na mě však bylo až dost. Navíc se podstatná část děje odehrává ve Světě snů - což jsou sice zajímavé pasáže, jenže děj to moc neposouvá. Imala tady aktivně hraje jen minoritní roli, ale jak se jí podařilo to podstatné, co výrazně ovlivnilo závěr, se nedozvíme. Navíc mě mrzelo úmrtí postav, které se stalo pouze kvůli tomu, že záporák byl příliš OP a prostě musel někoho zabít - jen pro efekt. Jinak se mi naopak líbila postava Aminy a moc doufám, že dostane prostor, jaký si zaslouží. A chvilkové setkání s Phelimem bylo dojemné.
Celkově bych tento díl hodnotila jako přípravu na finále, jako vycpávkový, i když v něm odehrané události mají nepopiratelný vliv na celý děj.

04.07.2024 3 z 5

Cela Cela Benjamin Oliver

(SPOILER) Nebylo to špatné, řekla bych taková klasika. Mix všech předchozích dystopií s prvky Labyrintu.
Začátek mě bavil hodně, pobyt v cele, od kterého jsem měla vysoká očekávání, ale nakonec nebyla vyslyšena. I když Luka byl sympatický, Žně originální a princip vězení mrazivý a uvěřitelný, chyběly mi detaily - detaily o Odkladech, samotných pokusech. Pořád mě ale tahle část bavila nejvíce. Po nabytí svobody se to bohužel nějak zvrhlo. Všichni se začali chovat naprosto absurdně, bez příčin se zabíjeli, měli divné dialogy a děj stagnoval. Navíc samotné násilí bylo popsáno tak zvláštně nezúčastněně, určitě by zasloužilo o dost brutálnější a realističtější popisy. Tuhle třetinu byste s klidným svědomím mohli přeskočit, nic by vám neuteklo. Zajímavé to znovu začalo být, jakmile se dostali do města, kde akce střídala akci. Bohužel nemám moc ráda zombíky jakéhokoliv původu, proto mě vývoj děje zklamal. A myslím, že zkušenější čtenáři uhodnou hned po prvním hrdinově rozhovoru s Happy, proti čemu se tu vlastně bojuje. Samotný závěr byl super, miluju, když můžu hádat, co je realita a co ne. Tuto recenzi píšu teprve po týdnu od přečtení, ale těžce se mi vzpomíná na děj, pamatuju si jen málo scén a postavy už vůbec ne. Shrnutí - neurazí, nenadchne.

09.05.2024 3 z 5

První pomoc pro psy - Vše, co potřebujete vědět v nouzi První pomoc pro psy - Vše, co potřebujete vědět v nouzi Jennifer Parker

Tahle knížka mi nic moc neřekla. Jsou v ní uvedené spíše obecné postupy, jaké by z fleku udělal snad každý člověk. To podstatné by se dalo shrnout na maximálně pěti stranách (resuscitace, otrava, stravování, březost a porod). Neustále se opakovaly ty stejné (a velice základní) postupy dokola. Zajímavých informací jsem napočítala cca 7. Hezké byly fyziologické obrázky. Spíš nedoporučuji.

09.05.2024 2 z 5

Jeden temný trůn Jeden temný trůn Kendare Blake

Jedná se o nesmírně neotřelou a originální fantasy, ale je opravdu zvláštně napsaná. Druhý díl byl rozhodně lepší než ten první. A přiznávám se, že stejně jako první díl, jsem tento také četla jen a pouze kvůli královně Katharině. Ne že by v tom nehrálo roli naše společné stejné jméno, ale děj okolo ní je nejzajímavější, charakter má nejlépe vykreslený a v tomto díle je z ní pořádný badass - a nelze jí nefandit. Její kapitoly stejně jako v jedničce táhnou děj dopředu, ale bohužel, stejně jako v jedničce, dostává málo prostoru. Není pochyb, koho autorka protěžuje. Přitom to byly právě pouze její scény, při kterých jsem tajila dech. Kapitoly královny Arsinoe jsou zde opět nejdelší a nejnudnější, i když zápletky související s jejím travičským darem jsou výborné, i její akce i uvažování jsou pro mě trochu snesitelnější než v jedničce. Ale Jules pořád nemůžu vystát. A královna Mirabella zde pro mě byla čistým utrpením. Tak nijakou, nudnou a plochou povahu bez vlastních cílů jsem u jedné z hlavních postav nečekala. To snad všechny vedlejší postavy měly víc charisma, než ona. Za mě je na této sérii zatím nejzajímavější to, jak je děj absolutně nepředvídatelný - a ta zvědavost mě nutí číst dál a dál. No... jsem zvědavá, jak to bude s Kat pokračovat.

09.05.2024 3 z 5