Shardlake Shardlake komentáře u knih

Žádný člověk není ostrov Žádný člověk není ostrov Thomas Merton

Kniha obsahuje texty k prohloubení duchovního života, zvláště pro studenty kněžství. Autor v knize popisuje své myšlenky o určitých stránkách duchovního života, který směřuje více k Bohu.

26.08.2021 3 z 5

Cesta k nebi Cesta k nebi František Hobizal

Příběh fiktivního kněze Jana, který zůstává celý život jako kněz v kraji kolem Boubína a Pošumaví. Autor do této postavy promítá své autobiografické rysy a lásku k šumavské přírodě.

26.08.2021 4 z 5

Hrom udeřil potřetí Hrom udeřil potřetí Jan Dobraczyński

Beletristickou formou popsán život sv. Jana Křtitele, který byl předurčen, aby se stal "Hlasem volajícího na poušti" a připravil cestu Pánu.

26.08.2021 5 z 5

Spiknutí oběšenců Spiknutí oběšenců Vlastimil Vondruška

Opět čtivé odpočinkové čtení, kdy Oldřich z Chlumu pátrá po ztracených oběšencích a do toho odhaluje další neplánované vraždy i vysoce postavených pánů.

26.08.2021 4 z 5

Baletky Baletky Miřenka Čechová

Autorka vychází z vlastních prožitků. Popisuje život že zákulisí baletek, dívky přichází nejen o dětství, ale dril, který je v této profesi nutný, jim ničí i zdraví.

19.08.2021 3 z 5

Řetěz Řetěz Adrian McKinty

Příběh, který by nikdo jako rodič malého dítěte nechtěl ve skutečnosti zažít!
Jako čtenářka jsem si knihu užívala, byla čtivá a děj mě nutil číst dál a dál, abych zjistila, zda se Rachel podaří Řetěz přetrhnout či nikoliv.

18.08.2021 5 z 5

Srdce z kamene Srdce z kamene Sabine Ebert

I tento díl neztrácí nic na své čtivosti. Nelehké a současnému čtenáři možná dost vzdálené 12. století německých dějin je vykresleno velmi barvitě a poutavě. Těším se na závěrečný díl.

13.08.2021 5 z 5

Čas zrady Čas zrady Sabine Ebert

Opět poutavým způsobem popsán další život a panování Fridricha I. a jakým způsobem působil na své přátele i nepřátele, aby získal titul císaře a mohl více prosazovat svou moc a postavení.

06.08.2021 5 z 5

Christian Dior Christian Dior François-Olivier Rousseau

Příběh o muži, který dal své jméno nejen francouzské módě...

25.07.2021 3 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Četbu této knihy jsem si opět užívala od začátku až do konce. Skvělé!

17.07.2021 5 z 5

Neposlušná dcera Neposlušná dcera Cynthia Harrod-Eagles

Tento díl jsem si opět velmi užívala. Na pozadí bojů Napoleona Bonaparte se odvíjí další osudy potomků Morlandů. Tentokrát se děj více soustředí na postavy Morlandů než na bitvy na moři, což mi více vyhovovalo. Fany, budoucí dědička morlandského panství, si svojí panovačností a paličatostí snaží u všech získat obdiv a prosadit, co si sama přeje. Zda se jí to podaří, nechť zjistí čtenář po přečtení dalšího dílu této skvělé ságy.

11.07.2021 5 z 5

Slavné vítězství Slavné vítězství Cynthia Harrod-Eagles

Opět pěkný příběh. Tentokrát se děj převážně odehrává na moři za různých válečných tažení, kdy nejznámější je asi bitva u Trafalgaru s admirálem Nelsonem. Pasáže na moři pro mne byly místy málo zajímavé. Naopak se mi líbila část, kdy je zmíněna chudoba a životní podmínky pracujících v textilce v Manchesteru spolu s jejich dětmi. Jejich špatné životní podmínky vyústily v epidemii moru. Někteří z potomků rodu Morlandů přijdou v důsledku shora uvedených události o své milované a nejbližší.

04.07.2021 4 z 5

Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Skvělý čtenářský zážitek, pro mne nový autor, od kterého si moc ráda přečtu další knihy. Vřele doporučuji ostatním čtenářům!!

20.06.2021 5 z 5

Mladý sokol Mladý sokol Sabine Ebert

Za mne bylo velmi čtivé i pokračování o bojích o místo na trůně mezi jednotlivými rody Štaufů a Welfů. Tento díl se odehrával nejen za křižáckých válek, ale především je v popředí osoba Fridricha Švábského, později zvaného Barbarossa neboli Rudovouse podle zrzavých vousů. Vřele doporučuji a těším se na další díly.

18.06.2021 5 z 5

Mistr mystifikace Mistr mystifikace Sabine Ebert

Čtivý středověký příběh z období německých dějin z 12. století, kdy Štaufové a Welfové mezi sebou usilují o trůn. Ztrácela jsem se ve jménech postav a v jednotlivých rodech, proto dávám o hvězdičku méně.

06.06.2021 4 z 5

Biblické příběhy Biblické příběhy Ivan Olbracht (p)

Čtivou formou zpracovány příběhy ze Starého zákona. Knihu doplňují i nádherné ilustrace.

30.05.2021 4 z 5

Pohorská vesnice Pohorská vesnice Božena Němcová

Děj knihy je autorkou zidealizovaný. Jedná se o povídku ze Šumavy, autorka v textu použila i domažlické nářečí. Ve vesnici stojí všichni při sobě, mají rádi hraběnku a hraběte, kteří berou jako svoji stavovskou povinnost, že se musí postarat i o toho posledního chudáka a žebráka, např. tím, že mu zajistí ušité košile. Četla jsem vydání upravené Dr. Josefem Horkelem pro školní četbu.

24.05.2021 3 z 5

Černé léto Černé léto M. W. Craven

Opět jsem si četbu užila! Washington Poe spolu s Tilly tentokrát hledají vraha dcery kuchaře s Michelinskými hvězdami. Najde se zde i trochu gastronomie, ale nedoporučuji s postupem četby u knihy cokoliv konzumovat... :-) Vřele doporučuji!!

22.05.2021 5 z 5

Poslední lež Poslední lež Riley Sager (p)

Napínavý příběh z letního tábora pro vyvolené - pro děti rodičů, kteří nemají hluboko do kapsy. Děj se odehrává ve dvou časových osách, Současnost a doba před 15 lety. Na táboře Slavík se stane nejedna tragická událost, hlavní postavy děje mají svá tajemství, která je nutno odhalit, než dojde k další tragédii... Velmi čtivé, napínavé a pro mne nový autor, od kterého si ráda přečtu jeho další knihy.

20.05.2021 4 z 5

Pomsta bílého jednorožce Pomsta bílého jednorožce Vlastimil Vondruška

Tentokrát Oldřichovi z Chlumu nestačila k vyřešení případu pomoc pouze panoše Oty a vojáka Diviše, ale musela přijít na řadu i ženská logika a ženský pohled na věc od jeho manželky Ludmily z Vartenberka. Odpočinkové čtení

20.05.2021 3 z 5