Shardlake Shardlake komentáře u knih

Nejkrutější měsíc Nejkrutější měsíc Louise Penny

Při čtení jsem si říkala, proč se díl jmenuje "Nejkrutější měsíc"? Jednak se vztahuje na měsíc v roce a jednak vrchní inspektor Gamache řeší opět vraždu a kruté vztahy vůči jeho osobě a jeho rodině od osoby, kterou považoval za svého přítele...
I tento díl postupně odkrývá stopy a čtenář má možnost spolu s mordpartou odhalit, kdo za vším stojí a proč. Skvělé!

15.12.2024 5 z 5

Vánoční pohádky Vánoční pohádky Zbyněk Malinský

Vzpomínka na dětství...
Útlá knížka obsahuje krátké pohádky spojené s vánoční tématikou. Ráda jsem zavzpomínala.

06.12.2024 4 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Ani tento díl neměl chybu! Skvěle vykreslený děj i charakter jednotlivých postav. Kim je skvělá a má kolem sebe skvělou partu. Těším se na pokračování.

05.12.2024 5 z 5

Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

Pokračování bylo opět čtivé a knihu jsem si užila. Líbí se mi, jak lidé z vesničky Three Pines spolu drží a vzájemně si pomáhají. Příběh se odehrává v období Vánoc a tak se do téměř adventní doby čtení hodilo. Tentokrát inspektor Gamache řeší záhadnou vraždu staré ženy bez domova, které říkají Elle a ženy od dítěte, která se jmenuje CC de Poitiers. Kdo za úmrtími stojí, zjistí čtenář po přečtení této knihy. Doporučuji.

28.11.2024 5 z 5

Píseň plačky Píseň plačky Wolf Serno

Poslední díl jsem si užila. Julius si šel pevně a cíleně za svým snem, dokončit lékařskou univerzitu a i přes svůj pokročilý věk se stát lékařem. Bylo zajímavé se dozvědět i jak se léčilo v té době. Příjemné zakončení série.

19.11.2024 4 z 5

Loutkářova hra Loutkářova hra Wolf Serno

Tentokrát se břichomluvec Julius Klingenthal spolu se svými loutkami vydává na cestu k Fridrichu Velikému do Postupimi. Během jeho pobytu ve městě dochází k několika úmrtím různých významných lidí. Kdo je za jejich smrtí zjistí čtenář po přečtení této historické detektivky.

14.11.2024 4 z 5

Mrtvá zóna Mrtvá zóna M. W. Craven

Opět jsem si užívala drobné narážky mezi Poem a Tilly. Příběh byl zajímavý a čtivý, i když byl s tématem špionáže, úplatků a vojenského prostředí. Krátké kapitoly knize neubírají na poutavém ději. Těším se na pokračování a doufám, že další díly budou ještě následovat.

08.11.2024 5 z 5

Zátiší Zátiší Louise Penny

Knihy této autorky jsem měla delší dobu v hledáčku k přečtení. Myslím, že tato série bude patřit k mým oblíbeným. I když se děj knihy odehrává v Kanadě, mně kolikrát přišlo, že jsem spíš v Anglii. Přátelství a pospolitost mezi jednotlivými postavami z knihy přímo čišela. Za mne příjemná detektivka.

26.10.2024 5 z 5

Podzimní děsy Podzimní děsy Agatha Christie

Kniha obsahuje dvanáct povídek s různými postavami, které autorka vytvořila. Některé povídky jsem znala, některé pro mne byly nové. Kniha měla své kouzlo, jako všechny knihy této autorky.

19.10.2024 5 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Ani tento díl neměl chybu! Kolikrát z toho všeho až mrazilo, hlavně když byla popisována důlní neštěstí. Čtenáře tentokrát autorka zavedla do dob normalizace, vyvlastňování majetku a nástupu komunistické strany a jejich vlivu na tehdejší životy obyvatel nejen Karviné a taky ukázala, jak strana dokázala prosazovat své zásady a vliv, aby dosáhla např. plnění tzv. pětiletek a dalších úkolů té doby.

14.10.2024 5 z 5

Na putimské faře Na putimské faře Ladislav Vydra

Při četbě knihy jsem se i já sama ocitla na putimské faře spolu s postavami z tohoto vyprávění. Kniha popisuje část životní etapy budoucího kněze a spisovatele Jindřicha Šimona Baara. V textu je místy použito chodské nářečí.

13.09.2024 4 z 5

Ztracena v bílém šumu Ztracena v bílém šumu Javier Castillo

Jak příběh plynul byl pro mne víc a víc čtivý. Mladá reportérka od novin, která nevzdala pátrání po malé holčičce, když všichni ostatní od policie to dávno vzdali! Zoufalí rodiče časem ztratili sílu a energii, ale s postupem děje knihu nešlo odložit. Skvělé byly i kratší kapitoly a různé časové osy.

09.09.2024 4 z 5

Anna Boleynová - Králova posedlost Anna Boleynová - Králova posedlost Alison Weir

Autorka dokáže historická fakta podat pro čtenáře velmi poutavým způsobem. I když na mne zpočátku osoba Anny Boleynové působila jako vypočítává a chtivá moci, nakonec mně jí bylo líto, i když jsem věděla, že její život skončí popravou. Pro současného čtenáře je možná zarážející, že král sám mohl podvádět královnu s jinými milenkami, ale Anně Boleynové jako královně by to neprošlo.
Přestože jsem knihu četla delší dobu, příběh se mi líbil a doporučuji knihu ostatním čtenářům.

24.08.2024 5 z 5

Tajná manželka Tajná manželka Steve Robinson

Příběh mi připomínal knihu "Mrtvá a živá" od Daphne du Maurier. Byl napínavý a čtivý. Doporučuji.

15.08.2024 5 z 5

Josefíně všichni lžou Josefíně všichni lžou Kateřina Pantovič

Jednotlivé kapitoly na sebe mnohdy dějově nenavazovaly, přišlo mi, že autorka kolikrát nedokončila ani myšlenku...
Bylo to dost divné.

02.08.2024 2 z 5

Zbroj světla Zbroj světla Ken Follett

Ani toto pokračování neztratilo na čtivosti. Opět jsou zde popsány "boje" obyčejných lidí s těmi, kteří byli u moci mohli rozhodovat i o životech těch, kteří se jim znelíbili. Líbilo se mi i vyprávění o vývoji a zdokonalování tkalcovských stavů a autor nechal čtenáře nahlédnout i mimo Anglii, do napoleonských bojů s Francouzi a Němci.
Jsem zvědavá, zda v této sáze bude autor pokračovat. Doporučuji.

27.07.2024 5 z 5

Poirot a já Poirot a já David Suchet

Pro mne velmi pěkné zpracování o nejznámější postavě detektiva Agathy Christie od toho nejpovolanějšího, sira Davida Sucheta, který se před lety rozhodl, že půjde do filmového zpracování postavy Hercula Poirota, a za to mu patří velké poděkování, neboť jednotlivé díly s jeho ztvárněním mám v největší oblibě a ráda se na ně opakovaně dívám.

19.07.2024 5 z 5

Slečna Marplová – Život a doba Slečna Marplová – Život a doba Anne Hart

Pro mne skvělá knížka o drobnostech ze života slečny Jane Marplové a časem se chystám si přečíst všechny detektivky s touto postavou. Ale pěkně pomalu a popořádku, aby mi neunikl žádný detail, jako slečně Marplové.

30.06.2024 5 z 5

Vraždy v Canterbury Vraždy v Canterbury E.M. Powell

I tento třetí díl měl strhující příběh a byl pro mne zajímavý a čtivý. Autorka propojila skutečné historické postavy a místa s fiktivními a přitom popsala život v té době tak autenticky, že je mi líto, že není další díl.

22.06.2024 5 z 5

Eugenie Eugenie Cynthia Harrod-Eagles

Čtivý příběh z období Velké francouzské revoluce za vlády Robespierra. Hlavní postava, Eugenie, dcera hraběte de Talcy je nucena po smrti svého otce uprchnout do Anglie, aby neskončila pod gilotinou. V Anglii poznává spoustu nových přátel, kteří se jí ujmou a pomohou jí se sžít v nové situaci.
Knihou se vine spiknutí proti lidem, kteří pracují pro Robespierra a kteří usilují o život Eugenie. Kniha se velmi dobře četla.

13.06.2024 4 z 5