Shardlake komentáře u knih
Autorka zatím v každém díle podle mne má vysoko nasazenou laťku a dokáže držet čtenáře v napětí až do konce. Opět jsem si knihu užila a těším se na další díl.
I pokračování neztratilo nic na čtivosti a zajímavém ději. Tentokrát je hlavní dvojice vyslána do ústraní cisterciáckého kláštera. Chvílemi mi děj připomínal knihu "Jméno růže". Těším se na třetí díl.
Další příběh mne opět pohltil. Tentokrát Kimin tým lidí bojuje za záchranu unesených malých dívek. Při čtení děj neztrácí na kvalitě a napětí. Knihu jsem si moc užila, doporučuji ji ostatním čtenářům a těším se na další díl.
Další příběh o vyšetřování Kim Stoneové a jejího týmu neměl chybu. Zvrácená psychiatrička Alex, která nepracuje pro dobro svých klientů ale pro své vlastní pohnutky, gradace děje a opět skvělé rozuzlení! Těším se na další díl série.
Opět příjemný detektivní příběh ze Švédska. Bylo zajímavé postupně odhalovat osobu, která za vším stojí. Opravdu jako detektivky od Agathy Christie s pozvolným odhalováním příčin a důsledků, kdo za vším stojí.
Miluji příběhy z Anglie a mám ráda historii. V této detektivce odehrávající se ve druhé polovině 12. století za vlády Jindřicha II. nechybělo napětí, zvraty, svižný děj a také jsem se dozvěděla více o ordálu neboli Božím soudu a právním systému té doby. Už teď se těším na pokračování a knihu doporučuji.
Těšila jsem se na pokračování s mentalistou Vincentem a vyšetřovatelkou Minou. Děj knihy mne chytl až za jeho polovinou, kdy jsem byla zvědavá jak vše dopadne. Přesto jsem si čtení užila.
Opět velmi čtivé a napínavé. Byla jsem zvědavá, kdo stojí za vraždami mladých dívek... Těším se na další díl série.
Série detektivních příběhů mi byla doporučena. Tento prequel seznamuje čtenáře s vyšetřovatelkou Kim Stoneovou a jejím týmem, který i když nejsou sehraní a nemají zrovna jednoduchý případ k řešení, dokážou nadřízeným ukázat, že jsou schopni odhalit, kdo všechny ty hrůzy dělá.
Kniha obsahuje velmi krátké kapitoly a čtenář se nemůže od knihy odtrhnout. Doporučuji.
Čekala jsem spoustu vtipných či méně vtipných situací a obrázků POUZE ve vztahu ke kočkám. Místo toho polovina komiksů byla o rozpolcené duši umělce. Bylo to mnohem slabší než komiks Dospělost je mýtus.
Velice čtivý příběh jedné chudé rodiny odehrávající se v Irsku ve druhé polovině 19. století, kdy jsou lidé velmi ovlivněni kněžími, co se týká náboženství. Chvílemi mi přišla rodina až fanatická. Skvěle vykreslený příběh i krajina, kde se děj odehrával.
Poslední díl se odehrává v roce 1931, kdy v Americe dochází ke krachu na burze. Děj se pomalu přesouvá přes různá historická období, jako byla nezaměstnanost, hlad, vysoká úmrtnost dětí až k době, kdy se v Německu ujímá vlády Hitler jako kancléř a prosazuje árijský původ osob. Do dějin tak vstupují Norimberské zákony a celý příběh končí smrtí anglického krále a je zde náznak, že nebude dlouho trvat a bude II. světová válka...
Během čtení této série jsem si obohatila i historické události a dozvěděla se plno věcí velmi poutavou formou. Celou sérii jsem si užila a vřele ji doporučuji ostatním čtenářům.
I tento díl byl velice čtivý a obdivuji autorku, že dokázala opět propojit spoustu skutečných historických událostí do svého příběhu. Opět se ukázalo, že kdo na Morlandu vyrostl, ten k němu kořeny neztratil.
"Pět set let Morlandů na Morlandu: jejich kosti jsou pohřbeny v kryptě pod kaplí, a kdysi ve své dětské nevinnosti vždycky předpokládala, že tam jednou spočine i ona. 'Musím domů,' řekla... citace str. 513
Zpočátku mi dělaly problém jména panovníků a jejich potomků včetně střídání se tehdejších papežů či vzdoropapežů, ale postupně se v ději začal objevovat životní příběh a osudy bratrů Metoděje a Konstantina, pozdějšího Cyrila a pochopila jsem, že autorka potřebovala nenásilně čtenáře provést dějinnými událostmi, které jejich osudům nejen předcházely, ale i navazovaly. Doporučuji k přečtení.
Zajímavým způsobem sepsán historický příběh, který vycházel i ze skutečných faktů. Škoda, že od autora nevyšlo více knih v češtině.
Konečně první světová válka skončila a lidé se snaží zapomenout na všechno špatné, bolestivé a smutné. Ženy přestávají být závislé na svých manželích, protože mohou pracovat, ty majetnější i cestovat a podnikat, uplatňovat volební právo a bavit se ve společnosti i bez gardedámy. V lékařství se např. hledá vakcína proti tuberkulóze. A především ti mladší se snaží opět bavit a tančit na společenských dýcháncích, aby zapomněli na hrůzy války, hlad, strach o své blízké a na to, že se mnozí z nich už nikdy nevrátí...
Čtení bylo pecka! Útlá knížka, kterou jsem zhltla za 2 dny.
Kniha přibližuje americký právní systém a ukazuje, že rozhodující slovo nemá soudce, ale jmenovaná porota. Pro mne nový autor, od kterého si ráda přečtu další knihy. Doporučuji.
Kniha popisuje dobu od narození Ježíše Krista po jeho ukřižování a dále dobu, kdy byli stíháni a mučeni jeho následovníci, apoštolové.
Autor, kněz, se snažil popsat politickou situaci a dobu především na jednotlivých postavách té doby, kdy hlavním vypravěčem je kněz Annáš. Na jeho vypočítavosti a lstivosti ukazuje, jak se snažil zajistit postavení a moc nejen pro sebe, ale i své potomky. Autor přibližuje čtivou fotmou i osudy dalších osob, jako byli Herodes, Jidáš, Kaifáš, Pilát a další.
Autorka příběhu použila nejednu indicii ze života a díla samotné Agathy Christie, což mu přidalo na atraktivnosti a čtivosti. Zároveň odhaluje život služebnictva v takovém sídle, a to může připomínat Panství Downton.
Děj se odehrává na venkovském sídle ve 30. letech 20. století. Kniha plyne rozvážně a přitom nabývá na intenzitě. K odhalení vražd pomáhá policii neodbytná hospodyně Phyllida, která může připomínat slečnu Marplovou, i když více obdivuje malého belgického mužíka Hercula Poirota.
Knihu navíc obohacuje pěkná a částečně plastická obálka.
Za mne to bylo svižné a pěkné čtení a moc jsem si to užívala. Těším se na pokračování a knihu vřele doporučuji.
Opět jsem ráda sledovala osudy osob z rodu Morlandů i jejich příbuzných či známých. Knihy s válečnou tématikou nevyhledávám, proto jsem měla místy pocit, že kniha je víc o bojích, válkách a věcech s tím spojených, ale do této mnohovrstevné ságy to jistě patří. Lépe se mi čtou pasáže, kde se dozvídám více o životě postav a době, ve které žily. Přesto se těším na další díl.