simca9342 komentáře u knih
" Šla veverka na jahody,"
utíkala kolem vody,
jahody se rozsypaly,
do studánky napadaly.
Běž, panenko, běž ,
veverušku těš!
Sbírka básniček a příběhů pro malé děti na témata kolem zvířat a toho, že jednají jako lidé. Autor zde použil perzonifikaci a přivlastnil lidské vlastnosti postavám a knížce.
"Z pravěku"
Krtek.. další příhody s malým obyvatelem krtince , který tentokrát nešije kus oděvu, aby měl co na sebe, ale zachraňuje vodní živel s ploutvemi.
Rybka se poměrně rychle uzdraví a konec příběhu je skoro před námi.
Krásné ilustrace však jistě okouzlí jakéhokoli čtenáře.
" Z pravěku"
Krátké básničky pro malé děti i s doprovodnými ilustracemi. Každá z nich začíná písmenem abecedy tak, jak jdou písmena za sebou.
Přečteno před lety.
"proč podtržítko? Jaké podtržítko?" nechápal jsem. "Když už tak nadtržítko!"
"Obdivujete činy A. Hitlera?"
" Obdivujete činy Ute K. ?"
"Takhle se nikam nedostaneme " prohlásila rezolutně " Já přece nejsem mrtvá!"
"Možná se Vám to nelíbí " opáčil jsem" ale já také ne."
Co by se stalo kdyby Hitler nespáchal sebevraždu, ale normálně se probudil? Tedaa.. normálně ne, ale v Berlíně v současnosti roku 2011... okolí nic nechápe, myslí si, že to herec v dobovém kostýmu, který hraje ve filmu nebo show. Hitler taky nic nechápe, hledá svoje ztracené vojáky z Hitlerjugend, z novin se kromě data 30.8. 2011 dozvi, že původně je už dávno mrtvý, protože spáchal sebevraždu a diví se, co je müesli - myslí si, že jde o průmyslově slisované obilí zabalené v barevné fólii Jinými slovy satirický román o Vůdci, který si zvyká na naší dobu a život v ní
K filmu : nedávno jsem ho viděla a musím říct, že mě tak trochu zklamal...
- jiný rok a jiné datum
-Vtipy o Židech, narážky na holocaust
Proto je pro mě v tomhle případě lepší kniha než film.
Příběh délkou tak akorát pro malé děti o tom, jaké to je mít někoho rád.
Sofie má ve třídě ráda jednoho kluka, ale neví, jak mu to má sdělit. Dá na radu babičky, která ji při společně procházce začne vyprávět o svém setkávání s dědou. Jaký dárek si vzájemně dali . Proč? Přece z lásky ke druhému .
Krásný příběh plný šťastného pocitu a vzájemného pouta , přátelství mezi lidmi, které se později rozvine ve vztah. Sofie vymyslela, jak to kamarádovi dát najevo. Že nevěříte? Hurá do čtení!
" Z pravěku"
Legendární Krtek ožívá v příběhu. S kalhotami nebo bez nich je to pro mě pořád zvíře, které je slavnou postavičkou pro všechny na světě . I když jaké by to bylo , kdyby děti viděli krtka dole bez? Kritika by se snesla na autora a bylo by mu zakázáno psát. Co tedy na sebe? Kalhoty s kapsami z poctivého lnu. Jak se vyrábí?
Pro učební obory : zde máte popsaný celý proces zpracování lnu.
Příběhu nemám co vytknout , milé a zábavné pro malé děti určitě a dospělý aspoň zavzpomíná...
Přečteno před lety.
Ya román o hudbě a lásce.
Story hudbou celá prolezlá! Lily Abottová bydlí s mámou a bratry, o kterých si mysli, že aspoň někdy by se mohli chovat normálně. Chodí do školy, kde se někdy ztrácí v textech svých oblíbených písní. Baví jí si vymýšlet skladby, poslouchat hudbu. Když přijde další ráno do třídy s mizernou náladou , uvidí dopis. Od koho? Kluk, holka? Neví. Na scénu vejdou obyčejné věci i tužka a papír, bez kterých by se komunikace těch dvou asi neobešla.
" Z pravěku"
Fantaskní vyprávění pro děti o přátelství malé holky s kočkou. Pomohou staré paní, na kterou po letech dcera nějak zapomněla. Příběh s krásnými ilustracemi o opětovném setkání a přátelství se zvířaty.
"Z pravěku"
Sbírka různých básniček , hádanek a rebusů pro malé děti, jejich sourozence a rodiče.
" Šlápneš na to: zamlaská to, zabublá to. Odpověď: bláto. "
" Z pravěku"
Pan a paní Prevítovi mají dost neobvyklé jméno. Ale sedí k nim dokonale,že?
Dům bez oken, opice na vlastní cirkus a nechutná jídla. Z čeho si ani nechtějte představit. Ve snu už vůbec ne.
Když si chtějí vychutnat svůj nejoblíbenější nákyp (ano klasické přísady v ní nenajdete) zjistí, že jim došla hlavní surovina. Jako obyčejní lidé nejdou do obchodu, ale na pole. Co tam dělají ví jen opičí rodinka z klece . Zachrání své kamarády důmyslnou pastí- až si ti dva sednou na lep. Doslova. A asi tam pěkně dlouho budou.
Přečteno před lety .
"Každý z nás si na kůži, ve způsobu chůze, dokonce i v tom, jak roste, nese mapu vlastního života."
Slova otce Isabelly mají něco do sebe. Jeho generace dědí mapy, on sám je kartograf, i když chudý, ale přivydělává si tvoření map svého kraje. O sobě říká, že mu tělem proudí černá inkoustová krev. A jeho dcera má po něm výborné pozorovací schopnosti. Právě svůj talent využije, když se v zapomenutém kraji, který je součástí guvernérova sadu a kam nikdo nesmí, ztratí její kamarádka Cata. Napínavý román, nechybí ani dobrodružství. Myslím, že právem získal ocenění v britské Knize roku a překonal tak Harryho Pottera.
Roztomilý dětský příběh o psech mi svým provedením zapadl do dalšího tématu letošní výzvy č. 15. Kniha s měkkou/brožovanou vazbou .
Lottie je mladá slečna, která má nejen v srdci místo pro každého opuštěného pejska , ale také u sebe doma. Cizím psům dává lásku a naději, ale hlavně pocit bezpečí a toho , že je má někdo rád.
Čtyřnozí vrtichvosti se postupně představují a smečka se rozšiřuje o nové spolubydlící.
Gus je vůdce celé "rodiny", vždy všude první. Místo velitele však začíná obsazovat nový přírůstek, který si asi o sobě moc myslí. Decker se na tuto pozici nemusel ani připravovat. To zda si Gus nechá poroučet od nějakého usmrkance se uvidí. Vyprávění o lásce k psům podobně jako film Psí poslání se vrací zpět do minulosti jednotlivých psů, odkrývá pozadí příběhu.
Danka, Míša, Pavlína nebo třeba Luky.
Děti mladšího školního věku zažívají v krátkých ilustrovaný příbězích spoustu neobyčejných dobrodružství. S kým jiným než s koňmi. Kniha o dětech a koních pro děti. Dozvíte se například jakou námahu dá naučit se cvik na koni, co se stane, když kůň onemocní nebo to, že pokud má někdo rád koně, není se za co stydět :)
Vyprávění s hlubokými, ale skrytými myšlenkami. Takové jsou příběhy Petra Síse. Tenhle také není výjimkou.
Autor zasadil sebe do hlavní postavy , své příhody z dětství. Konkrétně jednu, při které zažil nepěkné odpoledne na maškarním bále. Kostým nedopadl nejlépe, ale spíše spolužáci nepochopili za jakou legendu Petr přišel. Odešel brzy, skončil doma s horečkama.
Ve snech se stal trosečníkem, ale ne tím v převleku. Opravdu ztroskotal na pustém ostrově. Neměl nic, neviděl nikoho a nikdo za ním nepřišel. Že ne? Spolužáci! Ale už ne ve snu. Doopravdy :)
Doslov Petra Síse je opravdu pomyslnou třešničkou na dortu. V knížce je skryto více než se zdá.
Opět kniha, která je s tématem války a zároveň splňuje páté z témat letošní čtecí výzvy.
Vyprávění života Ann, manželky člena německé válečné jednotky z jejího pohledu. Všichni spolu žijí v barácích nedaleko Osvětimi které kdysi sloužily jako ubytovny příslušníkům SS a jejich rodinám.
Nacistické myšlení si zběsile razí cestu vpřed a zanechává za sebou vymyté mozky. Lidé včetně Ann slepé věřili tomu, co slyšeli, četli nebo viděli. Ann byla ženou někoho kdo denně vraždil nevinné, ale měla celou dobu za to, že jde o trestné stíhané lidi . Včetně Židů a ostatních "vězňů v tom pruhovaném."
Dostávala dary v podobě drahých kusů oblečení a šperků, ale nevěděla, že pocházejí od Židů "levně" za cenu jejich pracovního nasazení a života.
V knize najdete fotografie vyobrazující život velitelů KT a interiér tábora a předměty používané nacisty za druhé světové války.
Jakoby se v posledních dnech s recenzemi roztrhl pytel.
Jedna z přečtených včerejšího dne loňského roku.
Tahle recenze je z trochu jiného pohledu.
Hugo, Holly, Daisy, Jack a zákeřná kočka Pertida. Vánoční příběh jako vystřižený z filmu Sám doma.
Klapka, akce, stop! Doladíme detaily a můžeme pokračovat. Místo Kevina a jeho šilených sourozenců sem dáme hladového buldoka Huga, který by v jednom kuse do něčeho kousal a bude hrdinou příběhu.
Nikdo nikoho zapomínat doma nebude, ale vánoční výlet bude plánovaný. Cíl cesty nebude Miami, ale Paříž, město eiffelovky a chystané návštěvy zámeckého sídla. Vypadá to, že Hugo bude v teple hryzat francouzské kuřátko, ale komplikace začaly už v autě. Mohla za to Pertida, jak jinak...
"Tak jo. Máme všechno?"
Ne Daisy a Jacku. Zapomněli jste na Kevina! Teda Huga!
Ten teď stráví Vánoce zřejmě sám doma (většinu z nich u sousedky s přitroublou kočkou) a hladový. Ale to by nebyl on, aby něco nevymyslel. Ozdoby pozor a perníčky, vy se raději schovejte :)
"Z pravěku"
Příběh Vodomila, který je přezdívaný Bubáček. Je to dávno, co jsem knihu četla, tak si teď nevybavím, proč ta přezdívka, ale u skautů se dává asi každému. Do jednoho takového oddílu nastoupil i Vodomil, baculka, který si v duchu píše deník. Ale už od první stránky rozesmívá nejen své kamarády a vedoucí (těm spíš leze na nervy), ale i čtenáře. Trapasy, které svou nešikovností způsobuje, mi připomínají další už více známý komiks - Rychlé šípy
"Z pravěku"
Zajímavosti ze světa zvířat formou celoročního zpravodaje s doplňujícími obrázky zvířat.
"Z pravěku"
Příběh o smutném životě chlapce, který sedí v podkroví a brečí za svou mámou. Chybí mu hodně, ale nic mu jí už nevrátí. Svůj stesk utápí v knihách, které mu dělají po dlouhé dny a večery společnost. Jednou k němu začnou promlouvat a přenesou ho do říše kouzel, které panuje král. Ten ukrývá své tajemství v tajné Knize ztracených věcí. Tajemno a napětí dýchá ze stránek a David hledá své štěstí.
Přečtená před lety.
Hlavní hrdinka Johana se snaží vyléčit z rozchodu. Kurýruje se v lázních po dobu několika týdnů. Co se z toho všeho vyklube nám prozradí lázeňská povalečka :)