simca9342 komentáře u knih
Přečtená loni.
Název mluví asi za vše. Fotograf polského původu je chycený při útěku za hranice státu ,protože odmítne vstoupit jako pravý Němec do oddílu wermachtu. Skončí v dnes už asi nejznámnějším táboře vůbec- Osvětimi.
Ale ne jako kápo nebo člen SS. Zařadí ho jako vězně do tzv. oddělení identifikace . Každý vězeň se před vstupem do tábora smrti musí zaevidovat, nechat se vyfotit. Wilheim poslouchá rozkazy a fotí jako o život. Doslova, protože si dost dobře uvědomuje, že na tomhle místě stačí, když neposlechne rozkaz nebo špatně zaostří a jeho život může vyhasnout jako milióny dalších, ale z jiného důvodu. To zdá přežije závisí jen na něm. Historická kniha kromě zdrcujících vzpomínek obsahuje černobílé fotografie. Odkud asi to si domyslíte... kromě toho je v knize zachycena výpověď fotografa s málo známou holkou - Czeslawa Kwoka, katolička, zemřela fenol. injekci vpichlou přímo do srdce.
Přečtená před lety.
Ze začátku jsem chtěla knihu odložit, ale pár stránek navíc mě přesvědčilo o opaku. Co musí prožít matka, když ztratí dceru? Cindy se s Julií pohádala. Na několik dní to budou jejich poslední slova. Pohled do psychiky zničené a unavené ženy po bezesných nocích plné nočních můr to je celá p. Fieldingová. Opět jako u Špatné dcery jsem se nemohla odtrhnout od děje.
Přečtená před lety.
Olga o sobě může říct, že žije doma. Vychovává desetiletého syna Filipa a manžel uci na přírodovědecké fakultě takže musí mít teplé večeře. Olga kromě toho, že se musí doma pořád "otáčet" , má nadváhu a té se chce zbavit co nejdřív. Má pocit, že už pro Milana není dost přitažlivá. Z neúspěchu je naštvaná na celou rodinu a nejen na ně je dost podrážděná. Ale když uslyší o speciálním zákroku, jde do něho. Bez toho,aby si uvědomovala jak velké někdy můžou mít rychlá a nečekaná rozhodnutí následky...
Přečtená loni.
Naděje je někdy to jediné, co pomáhá přežít v časech války.
1943, Francie : Mladá dcera pekaře Ceci se zamiluje do pronásledované osoby.
1993, Anglie : O 50 let později vnučka zjišťuje podrobnosti o své babičce, kterou si pamatuje teď už jen mlhavě. To, co zjistí, změní vše. To, co si myslela, že ví.
Dopisy můžou potěšit na duši, ale také prozradit nikým nevyřčené tajemství.
Katarina spolu s mámou zkoumají věci po nedávno zemřelé babičce a zároveň objevují krabici Neodeslané dopisy, datum bez adresy, k tomu kus jejího dávného života, fotky , lidé na nich už dávno nežijí a přece má Katarina pocit, že závan větru ji přenesl mezi ně. Je tak blízko a minulost je tak daleko.
Vytahují sešit, jazyku ale nerozumí ani jedna . Co se tehdy dělo v Arménii, proč babička ty dopisy psala a nikdy je neodeslala, co stojí v deníku?
Dlouhé putování nejen formou překladu začíná. Připravte si letenky :)
Příběh má také druhou rovinu- píše o arménském masakru na místních obyvatelích. Z pohledu rodiny tehdy mladé Mariam, vlastně ještě malého děvčátka. Nevěděla jestli přežije ani to, že bude jednou mít krásnou dceru a později vnučku ...
Tento komiks mě v knihovně potěšil nejen jako milovnici komiksů, ale hlavně proto, že byl historický. Byl o druhé světové a zároveň nebyl. Příběhy tří odvážných žen , které přežily a prožily dnes už téměř nepředstavitelné.
Helena spolu s rodiči utekla z židovského ghetta, prožila dny plné strachu o svůj život a těch ostatních. Přežila, ale na úkor životů blízkých.
Jarmila byla vinou příbuzných zatažena do spolupráce v odboji. Ani ona neskončila šťastně ..
Francesca se narodila za těžkých časů nuceného nasazení . Pro její rodinu to bylo těžké, ale později pro ni a její sourozence to bylo daleko těžší... Rodinu sice neviděla umírat, ale nikdy se neviděli.
Líbilo se mi, že každý příběh byl vyobrazený jiným stylem .
Edita, Adéla a mnoho dalších dívek. Ty všechny byly stejně jako ostatní slovenští Židé perzekuované, zarizované. Postupně je zbavili všech práv od zákazu chodit do školy po zákaz vlastnit domácí zvíře včetně koček. Číslo v názvu znamená počet všech registrovaných a následně deportovaných žen ze slovenské vesnice do táborů. Žen, kterým bylo odepřeno vzdělání jen kvůli židovskému původu. Pravý význam trojice čísel je asi nejen astrologického rázu(jak se můžete dočíst v knize), ale vyškrtnutím jednoho jména ze seznamu na základě známosti.
Hodnocení a pocity : 4/ 5 ze začátku, i když v předmluvě na to autorka upozorňuje je hodně jmen najednou, která se mi sice pletla ,ale pak jsem začala příběh vnímat jako celek, vyprávění více postav , skupiny vězeňkyň než jako příběh jedné osoby. Tragický, ale nezapomenutelný román , doporučuji.
Další kniha od mé oblíbené autorky. Stráša je malé strašidlo, které bydlí spolu s rodiči a rodinou kastelánových na hradě. Ve skutečnosti se jmenuje Bubu, ale od té doby, co se před vším schovává mu jinak než Strášo nikdo neřekne. Chce chodit do školy, mít hodně kamarádů, ale má zatím jen dva - kočku Lízu a Matěje - syna kastelánovych. Co když se jeden z nich dlouho neukáže? Samotné strašidlo vezme pátrání na sebe .
Jak příběh skončí,
uvidíme někdy v papouščí kleci drápky kočičí?
"víkendovka "
Rodina je jako klubko vlny. Každý člen má svou pomyslnou nitku, která roste a dotyčný si namotává svůj osud a spolu s ostatními utvoří v dospělosti celé klubko.
Vlado se Sárou jsou názorný příklad. Jejich už dospělé čtyři děti se ze zahraničí, z vlastních domovů vrací do rodinného hnízda a "hrubá vlna začíná pelichat ."
V příběhu se vracíme do minulosti, vzpomínek Sáry na výchovu dětí.
Jak zmiňuji v recenzi na knihu Ireniny děti Irena byla žena, která dokázala v životě hodně a její vůli nezlomila ani ocel. V této knize se zaměříme podrobněji na dosud nepublikované projevy polské zachránkyně, její ocenění spojená s organizací Společnost dětí holocaustu, ale také příběh několika obyčejných studentek (později známé jako Sendlerové kvarteto) a jejich dějepisného projektu. Na základě ověřených znalostí , nad kterými jejich učitel kroutil ze začátku nevěřícně hlavou uspořádaly divadelní představení s názvem Holocaust. Život v zavařovačce. Po dobu války do té nádoby skryla Irena pravé identity zachráněných dětí napsané na cigaretových papírech.
Změnila životy dívek a když o rok později zemřela, její odkaz žil dál.
Ukázka z projektu je dodnes dostupná na Youtube v angličtině :
"Z pravěku"
Pěkný příběh o dvou holkách- identických dvojčatech, které se potkají na táboře a později se vymění. Připomíná mi to trochu filmy o dvojčatech Olsenových, kdy se dvě dvojčata vymění, aby daly dohromady své rodiny.
4 velká města tehdejšího Československa, kde se odehrává ten nejsilnější příběh malého kluka Jendy a jeho rodiny, spolužáků a známých. Procházka první světovou a událostmi, které s ní souvisí den po dni . Nádherný příběh. Doporučuji všem, koho zajímají dějiny. Ty ilustrace jsou prostě perfektní️️. Plus se mi ještě moc líbí na bocích skoro každé stránky popisky , vysvětlivky různých slov, která se tehdy používala nebo nějak souvisela s dějem určité události a doby.
Pokračování Karlíka a továrny na čokoládu je snad ještě lepší než díl první. Vím, že je to knížka pro děti, ale myslím, že by si ji měli přečíst také rodiče spolu s dětmi, aby na chvilku nemysleli na práci a povinnosti.
Román o tom, že ani válka mnohdy nezastaví nikoho od pomoci druhých ani od odvážných činů.
Tohle není jen tak běžný román, vymyšlený z pera mladé autorky. Tento biografický příběh přináší pohled do dějin a nejen to, ale také na samotný život nebojácných zdravotnic bez kterých by to asi Londýn nezvládl. Těžká práce, stres , ale také vyčerpanost a nouzové stavy se podepsaly na fyzickém a psychickém zdraví mnoha z nich. Autorka byla mezi nimi, v knize popisuje své začátky v práci porodní asistentky. Zde je další svědectví jak to skutečně bylo.
4 ženy, 4 životní omyly a životní osudy. Jeden příběh. Každá z nich si projde hroznou věci, která teď ani později nejde změnit. A nezáleží na tom , že toho, co dělaly nebo v čem se rozhodly lituji a chtějí to změnit. Už je pozdě. bohužel..
Nejlepší kniha od Fieldgové!!!
" Povinná četba na maturitu"
Povídky ukazující odvahu a hlavně odpor k válce. Jsou důkazem toho, že i běžný člověk se může jednou stát opravdovým hrdinou.
" Povinná četba na maturitu"
Historický román - opět legenda inspirována životem slovenského zbojníka Jánošíka.
Příběh loupežníka Nikoly, který je odolný vůči nástrahám v podobě kulek.
Bohatým bral, chudým dával.
"Povinná četba na maturitu"
Asi nejkratší příběh ze všech 20 knih na seznamu.
Veršovaná pověst o králi a hlavně o jeho holiči, který musí chtě nechtě skrývat velké tajemství. Nesmí za žádnou cenu mluvit o tom, co vidí na králově hlavě. Ale známe to... i to největší tajemství jednou praskne.
Tady za to mohl jeden strom, kterému se sice dá pošeptat úplně vše, ale k holičově smůle, proutí také umí mluvit :)
Vtipný, ale hlavně velmi krátký příběh a stejně jako Krysař- legenda inspirována tentokrát řeckou bájí o slavném králi Midasovi a jeho zvláštních uších.
" Z pravěku"
Asi moje nejoblíbenější kniha v dětství od autora! Hrdinka příběhu miluje knihy stejně jako já akorát ji ve čtení rodiče bohužel vůbec nepodporovali a jejich hlášky, že čtení je hloupost jsou podle mě ve příběhu špatné, protože si z toho nějaké dítě může odnést jen to, že čtení je dalo by se říct ztráta času. Na druhou stranu postava učitelky dokázala, že to tak být vůbec nemusí.
Román o dvou lidech, kteří se vzájemně neznají a přece se nakonec potkají. Každého potkala ošklivá věc, ale jedna z nich je celoživotní. To jak se společně poperou se životem si můžete přečíst v "bichli"