SimonaR06 SimonaR06 komentáře u knih

Hellbound Hellbound Theresa Black

(SPOILER) *V druhé části se najdou spoilery i s vyzrazením jádra pudla*

Holly sweet Jesus! Tohle není první kniha, kterou jsem od autorky četla a rozhodně není poslední.

Začnu zlehka. Postavy byly suprově vykreslené, byly jasné motivy, dobré, špatné vlastnosti, strachy, radosti a já nevím co všechno. Líbilo se mi, že hlavní vedlejší postavy (hlavní křoví, jak jim ráda říkám), nebyly pouze pro okrasu, měly tam nějaký důvod, vcelku dost ovlivnily určité části děje a dovedly i přirůst k srdci čtenáře.

Děj jako takový se mi líbil. Nemám problém s agegapem (který autorka umí fakt dobře napsat), s psychothrillery (naopak je ráda vyhledávám), ani s erotikou. Vše tu bylo napsané dobře, neměla jsem pocit, že by něčeho bylo přes míru. Naopak jsem asi polovinu, možná dvě třetiny knihy, přemýšlela, kdy najedeme na dráhu psychothrilleru, protože do té doby to byl fakt čajový odvar a spíše se to soustředilo na první a poslední žánr. Ale v té druhé části (tak od druhé třetiny) se psychothriller ukázal a já byla více než spokojena. S Mayou jsem fakt soucítila, její nervozita, strach, stres, vše, co prožívala, se na mě přeneslo a já měla dojem, že jsem toho celého součástí.

Jo a detail, kdy každá kapitola začíná jménem hlavní hrdinky (až na jednu výjimku), byl fakt pecka, velmi se mi líbil a taky se mi líbila ta jedna výjimka, která to hezky rozbila a udržovala čtenáře ve střehu.

SPOILERS

Tady už budu konkrétnější. Co fakt cením, bylo to, že autorka si nehrála na schovávavnou s minulostí hrdinky. Vcelku brzo to na nás vysypala a stejně se zachovala i k obsahu nočních můr. Bylo jasné, že tady nebude jádro psychothrilleru a to jsem byla opravdu ráda, protože by to na mě působilo lacině.

Propracovaná psychologie postav byla vydět i na sezení u psychiatra, kde bylo eviděntní, že si o tom autorka něco načetla a později se tento prvek ukazoval i mimo sezení (scéna v Mayině pokoji, když tam byl James poprvé, je jedna z mých neoblíbějších).

Líbilo se mi, jak autorka pracovala s napětím. To malé Jamesovo prořeknutí někdy ze začátku knihy, byla pecka. Dávala to docela jasnou nápovědu, že přeci ví, kdo Maya ve skutečnosti je, ale jak samotný děj, tak i délka knihy (ne že bych si stěžovala) donutí čtenáře na to pozapomenout, nebo minimálně přemýšlet, jestli to opravdu nebylo jen pouhé zakuckání, zakoktání, nebo co já vím. Přestože jsem tohle měla stále namysli, když jsem to četla, tak i tak mě konec odrovnal.

Konec byla jak čistá bomba do tváře. Blížila jsem se mílovými kroky ke konci, zbývalo pár stránek a jako konec příběhu se zdál být v nedohlednu. To, že se konec uzavřel (tedy, jak se to vezme) na posledních, dobře, budu hodná, deseti stránkách, mi nevadilo. Byla jsem napnutá k prasknutí, hltala jsem slova jedno po druhém ve víře, že brzy budu vědět, jak to dopadne. A já to stále nevím!

Co se ksakru stalo s Mayou po tom odhalení? Co s ní měl James v plánu? V čem se James přetvářel a co byla pravda? Byla do toho Lily napočená, nebo její matka, nebo byly využity? Bylo to všechno precizně naplánované, nebo to byla zvětšiny improvizace? Co ten stalker v zeleném? Kdo ho najal, proč (dobře, asi možná chápu proč), ale prostě proč? xD

Připadám si jako Sheldon, ale narozdíl od něj, u mě se žádný "Oh, thats why!" moment nekoná, pokud tedy autorka nemá v plánu vydat bonusovou knížečku, brožůrku, kapitolku o třeba dvaceti stránkách (platím zlatem), o čemž silně pochybuju.

A díky tomu soudím, že kniha splnila svůj ůčel. Jsem ráda, že se tady žádný happyend nečekal, žádný pochytání zločinců, hezky jedna mrtvolka maminky (i když i tam bych našla nějaký otázky), a brutální odhalení v posledním (hergot v posledním!) odstavci, že jsem měla chuť tu knihu zahodit a pak obejmout a pak spálit a pak koupit znovu. Nějaký ty psychothrillery jsem už načetla a díky tomu budování napětí a ne-happyendu se to dostává na první příčky a já tuhle knihu budu doporučovat, kudy budu chodit. A taky jsem i hrdá, že právě takový parádní psychothiller napsala česká autorka.

A poslední co k tomu dodám, protože mi to nedá: Já to kurwa věděla!

P.S. Název knihy pasuje k ději doslova a do písmene.

03.12.2023 5 z 5

Království popela Království popela Sarah J. Maas

Naprosto epické zakončení skvělé série. Je pravda, že jsem trochu doufala, že pár věcí dopadne jinak, ale jsem spokojená, jak to skončilo. Přečetla jsem to během 12 hodin a nedokázala jsem se od toho odtrhnout. Nic menšího by člověk od SJM nemohl očekávat.

13.08.2019 5 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Pěkná knížka, hlavní hrdinku jsem si ihned zamilovala, ale dosti mě zklamal konec a celé to rozuzlení. Dlouho jsem přemýšlela, zda budu ve čtení pokračovat, avšak miluji autorčinu druhou sérii (Skleněný trůn) tak jsem tomu dala ještě šanci a vcelku se to vyplatilo.

10.07.2019 4 z 5