Sklenička Sklenička komentáře u knih

V mrtvé zóně V mrtvé zóně Jakub Mařík

(SPOILER) Zas mrtvejch jak na orloji. Začínám se bát pátého dílu, snad přežije aspoň někdo :-)

29.04.2024 4 z 5

Pán hor Pán hor Kristýna Sněgoňová

(SPOILER) Další svazek dočten. Tentokrát podrobněji poznáváme "dědka" Vodičku a Giuseppeho, kterak hledají svou "skorodceru" Amandu. Za mě spíš slabší díl...

SPOILER

Co to bylo kur.a za konec? Muselo to být?

05.07.2023 3 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Krize středního věku je holt nebezpečná věc :-D

15.06.2020 4 z 5

To snad nemyslíte vážně! To snad nemyslíte vážně! Richard P. Feynman

Úsměvné příběhy člověka, který se života nebál, byl velice zvídavý a obecně celkem nekonvenční. A mimochodem vynikající fyzik, nositel Nobelovy ceny.

29.12.2023 5 z 5

Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

(SPOILER) Mrtvejch postav jak na orloji. :-( Asi vím, jak se cítí čtenáři Hry o trůny. Dává to sice smysl, válka není hezká. Ale i tak doufám, že další díly budou umírněnější, co se týče smrti členů posádky.

02.11.2023 4 z 5

Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Asi bych to shrnula do dvou známých úsloví: Správný život znamená vědět, na co se vys.at a I pád na hubu je pohyb kupředu.

15.11.2021 3 z 5

Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Alternativní bible :-)

08.06.2013 4 z 5

Zřídla Zřídla Kristýna Sněgoňová

(SPOILER) Příjemné čtení se zajímavou zápletkou. Ze začátku mě ovšem mátlo, že každá kapitola byla v ich formě a navíc se v promluvě střídaly osoby, takže člověk se musel soustředit na to, kdo zrovna mluví.
SPOILER
Konec poněkud nelogický - jdou po člověku, který chce uzavřít zřídla, aby pak poslední zřídlo uzavřeli sami? Proč?

05.07.2024 3 z 5

V jámě lvové V jámě lvové Jakub Mařík

No dopr, to byl divnej konec. Série pěkná, ale konec to zabil. Škoda.

04.06.2024 3 z 5

Příběhy z Medové stráně Příběhy z Medové stráně Václav Deyl

Četla jsem to jako malá (cca 1. třída), když to byla ještě žhavá novinka. Bohužel si to už moc nepamatuju, jen vím, že to byla moje první přečtená knížka, tak se mi to asi líbilo.

09.05.2024

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Asi nejzmatenější díl série - mnoho retrospektiv, retrospektivy v retrospektivách, tenhle díl na mě působil velice roztříštěně.
S osudy jednotlivých postav se autor taky moc nemazlil.
Celou sérii Zaklínače si časem nejspíš přečtu ještě jednou, ale spíš jen proto, abych pochopila, co mi uniklo (mnoho postav, spletité intriky, prase aby se v tom vyznalo)

22.10.2022 3 z 5

Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Prošla jsem kursem filosofie na střední a na vysoké, a nejvíc mě popostrčila k filosofickému zamyšlení tahle kniha. To je na jednu stranu poklona pro autora, na druhou stranu celkem smutný obraz školství, obzvlášť když je to de facto literatura pro mládež.
Samotný příběh je od druhé poloviny celkem absurdní, autor se kvalitně odvázal a já se docela bavila.

09.07.2017 5 z 5

Mort Mort Terry Pratchett

Během zuřivého hledání práce se mi dostalo do ruky tohle. Asi seknu s učitelstvím... NA SHLEDANOU.

02.06.2014 4 z 5

Zjevení Cthulhu Zjevení Cthulhu Howard Phillips Lovecraft

Sbírka povídek na pomezí horroru a sci-fi. Strach je založen na něčem neznámém, ošklivém a obrovsky převyšujícím člověka. Strach má budit představa, že člověk není vrcholem civilizace a pánem tvorstva, ale jen drobnou epizodkou v mnohem delších dějinách země a vesmíru. Ve své době to asi mohlo být účinné. Je však znát věk těch povídek (úsměv na tváři mi vyvolala zmínka o Einsteinově teorii relativity jako o diskutované novince).

31.12.2024 5 z 5

Plutoshine Plutoshine Lucy Kissick

Autorka využívá nejnovějších poznatků o Plutu, de facto tímto dílkem oslavuje úspěch mise New Horizons. Příběh se odehrává na lidské kolonii na Plutu. V knize můžeme sledovat tři linie - nejvýraznější je linie přátelství "slunkonoše" Luciana s rodilou plutoňankou Nou, která z psychických důvodů nemluví a Lucian hledá cestu, jak ji rozmluvit. Zároveň můžeme sledovat druhou linii - úsilí terraformátorů (Lucian a další hosté) o terraformaci planety. Toto úsilí souvisí s třetí linií - hledáním života na planetě. Je zakázáno teraformovat planetu či jiné těleso, které má vlastní život. Hledání života na planetě začalo už dříve, před příletem teraformátorů, ovšem něco se při tom přihodilo a nebylo to dobré...
Tempo je celkem pomalé, rozjede se to až v poslední třetině, ale stojí to za to. Nakonec jsem se tedy rozhodla pro 5 hvězd.

05.11.2024 5 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Úspěšně přečteno. Autorovi se povedlo zachovat jazyk a ducha původní předlohy, za to klobouk dolů. Ano, pár vtipů je tam známých odjinud, není to originální autorova myšlenka, to by taky nevadilo, není toho moc. Co bych vytkla, je slabý, vlastně prakticky žádný příběh. Kniha je v podstatě jen o tom, jak se známá sestava sešla u dědečka a povídali si, občas vyrazili na výlet. Miloušova linie by mohla být trochu rozvinutější, přece jen se mu přihodilo pár nových věcí. Ale jednotlivé kapitoly jako jednohubky před spaním byly fajn.

30.12.2018 4 z 5

Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Liliana: Mně se líbil i umytej :-D

11.01.2016 5 z 5

Faust Faust Johann Wolfgang Goethe

Autorovi všechna čest za takto monumentální dílo. Dílo s mnoha symbolickými narážkami, případné neporozumění však nenaruší čtenářovo vnímání samotného příběhu.

17.11.2014 5 z 5

Z ptačí říše Z ptačí říše Květoslav Hísek

Skvělá nejen pro děti, ale pro jakékoliv začínající pozorovatele. Jestli chcete vědět, co se vám motá okolo krmítka, tak šáhněte po tomhle. Doprovodný text je samozřejmě přizpůsoben cílové skupině dětí.

09.09.2013 4 z 5

Lakomec Lakomec Molière (p)

Viděla jsem v TV představení s M. Kopeckým v hlavní roli. Výborné :-)

30.06.2013 5 z 5