Sklenička komentáře u knih
Patapuf: Pokračování už vyšlo a jmenuje se Nevinná krev.
Solidní krváček před spaním místo večerníčka, ale některé detaily mohl autor vynechat.
Mikika: Druhý díl této nové série má vyjít 17. září. :-)
Čtivá publikace, která zbytečně neokecává a jde k věci. Vše podstatné je zde obsaženo, autoři kvalitně a srozumitelně vysvětlili důležitost tepové frekvence, popsali potřebné cviky, uvedli hlavní zásady při výběru obuvi a oděvu. V textu jsou uvedeny i specifické hodnoty konkrétních veličin u žen, bohužel však chybí ryze ženská specifika - např. vliv menstruace na výkonnost, jak si správně vybrat podprsenku atp. Při dalším vydání by autoři mohli přibrat do kolektivu běžkyni a tu knihu o patřičné kapitoly rozšířit.
Trochu moc nadpřirozených bytostí a na konci trochu moc šťastných náhod. Jinak super.
Kniha, která čtenáře příjemnou formou seznamuje s původem některých slov a rčení prostřednictvím historických souvislostí. Přečteno jedním dechem.
Přehledná publikace s významy jednotlivých karet, jejich kombinacemi. Autorka zde seznamuje i s dvěma způsoby výkladu karet a uvádí i konkrétní obrazce z praxe. Potřebujete jen 32 kanastových karet (od sedmičky výše od každé barvy), trpělivost a intuici.
Skvělá publikace o svobodném zednářství, zaměřená na skotské sv. zednářství. Seznámíte se se základními symboly a jejich významem, mytickou i skutečnou historií bratrstva, se základními zednářskými stupni. Autor je na slovo vzatý odborník - je kustodem Skotského zednářského muzea a knihovníkem Zednářského domu v Edinburghu, a samozřejmě svobodným zednářem. Kniha je čtivá, i když kapitola o stanovách a proslovech není tak záživná jako ostatní. Zatím je to to nejlepší, co jsem o zednářích četla.
Srozumitelné ponaučení o častých chybách v mluvené i psané češtině.
Četla jsem to jako noviny. Atmosféra na mě dýchla natolik, že mi bylo až do breku, jako kdyby se to dělo teď.
Murphy nikdy nezklame. Při čtení jsem si vybavila spoustu svých zážitků.
Další z řady populárně naučných knih o nejstarším dosud fungujícím laickém bratrstvu. Symboly, tajná znamení, mýty, ale i aféry svobodných zednářů. Slavní zednáři minulosti i současnosti. A k tomu čtivost.
Knížka přístupně vysvětlující historii, základní symboliku a současný stav zednářství. Bohatě ilustrovaná, ovšem ilustrace nejsou zrovna k věci, autor tam podle mě naflákal obrázky, jak mu to přišlo pod ruku.
Skvělý jazykový humor, geniální překlad P. Eisnera. Ke konci knihy ale už předvídatelný.
Legenda pojednávající nejen o sv. Václavovi a "bábě jeho sv. Ludmile", jak název napovídá, ale i o misi Cyrila a Metoděje a pokřtění českého knížete Bořivoje. Struktura odpovídá žánru, tedy je zde dopodrobna vylíčen život, umučení a zázraky titulních světců.
Kniha je dvojjazyčná - latinský originál a český překlad, na konci je textová kritika Jaroslava Ludvíkovského, ve které jsou popsány diskuse o původu legendy a jejího autora, a textové poznámky.
Psáno čtivě.
Kniha zachycuje důležité kulturní a intelektuální momenty ve vývoji evropské civilizace v období od 11. do 14. století. Psáno čtivým způsobem, skřípe však překlad - překladatel uvádí tvary jmen osob, které se u nás neuvádějí (např. Filip Spravedlivý je u nás známý jako Filip IV. Sličný) a má problémy s některými mluvnickými jevy (dvěma, třemi, čtyřmi, ale čtyřma očima).
Za kvalitu překladu tedy srážím hodnocení z pěti hvězdiček na čtyři.
Čtivá publikace o jednom z nejmocnějších mužů Českého království doby bezvládí, na kterého však učebnice dějepisu pozapomněly.
Sborník filosofických úvah o pojetí dobra a zla, štěstí, morálky, moci a fetiše. Autoři esejů začleňují myšlenky Tolkienova díla do kontextu světové filosofie, takže se zde setkáte i smyšlenkami např. Nietzscheho, ale i dalších velkých myslitelů.