Sklenička komentáře u knih
Skvělá knížka. Věcně popsaná vojenská dráha Aleše Opaty od studií na vojenském gymnáziu až po kancelářské strázně na generálním štábu. Spousta zajímavých historek z misí, vážných i nevážných, které ilustrují titulní heslo. Jen kapitoly o působení na generálním štábu mi přišly slabší (ale taky asi těžko čekat nějaké vzrůšo od kancelářské práce, že?)
Čtyři příjemné detektivky s nádechem tajemna. Hlavní hrdina postupně nabírá do týmu další postavy. Motivy jednotlivých povídek jsou záhada zamčeného pokoje, duchařina, magie a vlkodlak. Těším se na případné pokračování.
Chvílemi občas divoké spekulace, ale jako odpočinková literatura a doplněk k seriálu Strážce duší OK
Zaměřeno na americkou, britskou a francouzskou sci-fi. V úvodu shrnut vývoj literatury do podoby moderního sci-fi od antiky, v závěru je průřez současnou světovou sci-fi.
První moje kotletovina. Vypadá to dobře. Narážky na reálné věci a osoby občas vedou k výbuchu smíchu (pobavila např. narážka na herce-esoterika Jardu Duška :-) )
Polopatě vysvětlená fyzika běžných věcí. Po přečtení se už nebudete dívat na věci jako dřív.
(SPOILER) Asi nejzmatenější díl série - mnoho retrospektiv, retrospektivy v retrospektivách, tenhle díl na mě působil velice roztříštěně.
S osudy jednotlivých postav se autor taky moc nemazlil.
Celou sérii Zaklínače si časem nejspíš přečtu ještě jednou, ale spíš jen proto, abych pochopila, co mi uniklo (mnoho postav, spletité intriky, prase aby se v tom vyznalo)
Fuj, dost beznadějné čtení. Myšleno obsahově. Stylisticky se to četlo dobře, ale kvůli těžkému tématu jsem tuto celkem útlou knížku četla v podstatě od března do půlky září. Musela jsem si to dávkovat po troškách.
To by člověk nevěřil, že povídání o teorii relativity, černých dírách a kvantové fyzice může být pohodové počtení na dovolenou. Prokládáno celkem pestrými životními zkušenostmi, autor musí být zajímavej týpek.
Stručný a srozumitelný úvod do kosmologie. Podrobněji, ale stále čtivě o stejné problematice píše i Brian Green, rovněž skvělý popularizátor "té divné fyziky" :-)
Naprostá pecka. Zpočátku pozvolný vývoj, který postupně gradoval, konec byl trochu jiný, než jsem očekávala, ale za mě dobrý. Fyzika realistická a, jak už jsem psala níže, některé hlášky jsou prostě top. Zkrátka byť byl hlavní hrdina v obtížné situaci, román je psán s příjemným nadhledem. Prostě 5 hvězd.
Hrozně mě baví různé formulace hrdiny jakoby mimochodem typu: "To vůbec není strašidelné. Člověk je sám ve vesmírné lodi 12 světelných let daleko, a někdo klepe na dveře. Úplně normální."
Potkají se vědmák, amazonka, básník, trpaslíci, upír a Nilfgaarďan, co tvrdí, že není Nilfgaarďan... Nemám ji sice ještě dočtenou, ale rozhodně je tahle knížka zábavnější než předchozí
Do půlky nuda, po půlce jsem se od toho nemohla odtrhnout, ale konec je takovej kostrbatej. Ač je to na obálce prezentováno jako nejrafinovanější thriller s mystickou zápletkou od dob Dana Browna, dovolím si s tím polemizovat. V příběhu jako takovém jsou tři linie - linie sériového vraha Škrtiče, osobní linie policistky Mitzi Fallonové a záhada turínského plátna. Ta osobní linie Mitzi tam byla zbytečná.
Asi bych to shrnula do dvou známých úsloví: Správný život znamená vědět, na co se vys.at a I pád na hubu je pohyb kupředu.