skok01 | Komentáře u knih | Databáze knih

skok01 skok01 komentáře u knih

První republika v barvě První republika v barvě Pavel Pospíšil

Líbivá kniha se spoustou barevných dobových fotografií a přitom tak poutavá a velmi poučná. Řadu informací jsem se dověděl nových a spoustu informací jsem si zopakoval a utvrdil. Informace v knize jsou napsané velmi čtivou a přijatelnou formou pro jakéhokoliv čtenáře. Doporučuji k přečtení.

26.09.2024 5 z 5

Druhý dech a Ďábel strážný Druhý dech a Ďábel strážný Philippe Pozzo di Borgo

Musím se přiznat, že při četbě této knihy jsem byl velmi ovlivněn filmem. Od prvních řádek knihy jsem stále očekával ono filmové napětí, očekával jsem stále nějakou akci, sršení vtipem a humorem... A pak mi to konečně došlo (tedy celkem pozdě, až asi v polovině knihy), pak mě konečně kniha velmi oslovila a zasáhla. Zasáhlo mě osobní a velmi niterní popisování prožitého života samotným autorem, to jak vše podrobně popisuje a vysvětluje, co se mu přihodilo, co prožíval (bolesti, smutky, lásky...) a nic si nenechává pro sebe. Autor má můj obdiv, nejen pro napsanou knihu a pro jeho vyznání v knize, ale zejména pro jeho doposud prožitý život, proto, co všechno si už prožil a vytrpěl.

05.04.2024

Sestry z Osvětimi Sestry z Osvětimi Roxane Van Iperen

Další dílo věnující se tématu 2.světové války a holocaustu židů. Nicméně za mně velmi osobité, autentické a originálně podané. Osobně obdivuji sestry Brilleslijperovy, jejich život, životní dílo, hodnoty, které zastávali. Obdivuji, jak se dokázali postarat o své rodiny v nelehké době a i pod tlakem a hrozícími represemi a sami ohroženy na životě poskytovali útočiště i mnohým jiným dalším lidem. Člověka naprosto až zaráží a nutí k zamyšlení, s jakou samozřejmostí toto všechno činili, jak stále přemýšleli co a kde ještě mohou vykonat, jak byli neustále ve všem aktivní (ukrývání osob, shánění zásob pro ukrývané i pro sebe, činnost pro odboj...). Smekám.

20.03.2024 5 z 5

Století mučedníků Století mučedníků Andrea Riccardi

Poněkud náročnější kniha (možná spíše než kniha, tak téměř disertační nebo badatelská práce). Téma důležité, podstatné a poněkud ožehavé, ale dle mého úsudku naprosto nezmapované. Čte se dosti těžce.
Ale přesto kniha důležitá obsahující celou řadu podstatných a faktických údajů o životě a hlavně smrti mnoha a mnoha křesťanů, kteří pro svou víru byli ochotni zemřít a nakonec i zemřeli. Kniha (vzhledem k roku vydání 2009 = 1.originální italské vydání) ve svém závěru dává nahlédnout a fakticky informuje také o začátku 21.století a o mučednictví v této době.
Opět jedna z knih, která reálně popisuje "naši společnou historii" o které bychom měli vědět a ze které bychom se měli, anebo alespoň "měli chtít" poučit.

11.10.2023 4 z 5

Poslední revoluce: Jak jsme žili (1985-1992) Poslední revoluce: Jak jsme žili (1985-1992) Martin Komárek

Čtivá. Pravdivá. Pracuje s fakty. Nic nezaskrývá, nezkrášluje, nemění. Velké množství doprovodných dobových fotografií.
Nezměrné množství faktů podáno jednoduchou a čtivou formou téměř přímo od zdroje (od syna jednoho z hlavních protagonistů).

03.09.2021 5 z 5

Kámen na mém srdci - O přežití holokaustu a dalším životě v Německu Kámen na mém srdci - O přežití holokaustu a dalším životě v Německu Shlomo Birnbaum

Kniha na mě osobně působí tak trošku dvojím dojmem. Jednak tak nějak "od každého trošku a nic pořádně...", "chvíli tam a chvíli tady". Je tam spousta časových úseků, událostí, které jsou zmíněny a vždy je tam od všeho jen chvíli a nic z toho nejde moc na hloubku.
Na druhou stranu (a to většinově, to převládá). Je to vypovídající, vyčerpávající svědectví očitého svědka, který to všechno prožil a poznal na vlastní kůži - ztrátu matky, sourozenců a dalších rodinných příslušníků.
Je to opravdové a hluboké svědectví. Doporučuji všem, kteří mají s tímto tématem již nějakou zkušenost a kterým jde o hloubku tématu a o poznání faktů a reálií z těcho osudových událostí.

01.04.2018 5 z 5

Já, voják v Afghánistánu Já, voják v Afghánistánu Pavel Stehlík

Upřímně řečeno kniha mě zklamala. Ano, vím, že se nic nemá srovnávat. Nicméně po autorově bestselleru Do temnoty se čekal něco podobného, navazujícího, prohlubujícího.
Upřímně nečekal něco takového co na mě při vší úctě bude působit jako "nějaká diplomová či disertační práce", jako strohá formlání publikace i když s osobními zkušenostmi a prožitky narátorů. Na to jaké je to téma, že šlo skutečně o reálné postavy a jejich osobní zkušenosti, je této knihy docela líto. Pro mě osobně to moc nevyznělo, jak jsem si představoval, anebo zamýšlel autor. A navíc (nejsem úplně odborník a jedná se o rize můj osobní neodborný naprosto laický úzký pohled a názor) jestli sem to pochopil správně, tak se jednalo a jedná od začátku o knihu, nikoliv o vytištěnou akademickou knihu na odborné úrovni s brilantním formáním vyjadřováním za účelem postupu v akademické dráze.
Zkrátka. Kniha je i přesto všechno docela hodně zajímavá a poutavá. Nevíce mě na ní stále přesto všechno upoutávají osobní zkušenosti a prožitky válečných veteránů AČR a proto jsem si ji také se zájmem a zapálením četl a DOČETL! A nunto podotknout, že kdyby na začátku nebyl úvod (s vysvětlením záměru autora) a na konci závěr (s vyjádřením a vysvětlením od kolegy kolegovi), tak bych viděl celou knihu více skepticky, ale tyto dvě části mi to celé pomohli více pochopit a dívat se na to celé trochu jinak.
Můj neskromný závěr a pocit z toho všeho - ano, naprosto s autorem souhlasím v rovině odborné a profesionální (profesionál AČR, veterán z Afghánistánu) - obsáhlé a podorobné informace o této misi, o válečných veteránech z této mise o padlých v této misi o zvýšení zájmu a úcty k těmto lidem, to všechno beru a rozumím tomu, ale v rovině odborné, akademické, odlištěné a strohé komunikaci "která nikomu nic moc neřekne", tak tomu absolutně nerozumím. Vážený pane Stehlíku, prosím, buďte i nadále sám sebou, pište se zarputuilostí sobě vlastní, piště jako voják a ne jako akademik, pište jak Vám "zobák narostl". Pište o zkušenostech, prožitcích, osobních věcech svých a svých kolegů, pište fakta, pište o padlých, zkoušejte i nadále vzbudit úctu a zájem o veterány a o profesionály AČR...., ale dělejte za sebe a buďte prosím sám sebou. Děkuji.

25.02.2018 4 z 5

Když padají manga Když padají manga Vojtěch Bílý

Poutavá a poučná kniha o dění v SAR v letech 2013/2014. Jedinečné autentické vyprávění a vzpomínání mladého člověka, který to všechno prožil přímo na vlastní kůži. Zajímavé je, jak "běloši" z misie se snažili pomáhat místním i v době bojů a nebáli se nasadit svůj život při vyjednávání v nelehkých podmínkách. Jestli a jak se jim to podařilo a zda-li si získali autoritu se dočtete v knize.

02.03.2016 5 z 5