skok01 komentáře u knih
Líbivá kniha se spoustou barevných dobových fotografií a přitom tak poutavá a velmi poučná. Řadu informací jsem se dověděl nových a spoustu informací jsem si zopakoval a utvrdil. Informace v knize jsou napsané velmi čtivou a přijatelnou formou pro jakéhokoliv čtenáře. Doporučuji k přečtení.
Moc pěkná a zajímavá populárně naučná kniha - encyklopedie.
Zajímavé a poučné vložené artefakty.
Kniha mě zároveň velmi oslovila i zasáhla. Co je v knize popsáno, hlavně prožito, je pro mě naprosto nepředstavitelné, že bych sám osobně prožil. Skutečně obdivuji osoby v knize, že si něčím takovým prošli a že to přežili, já osobně nevím, jestli bych něco takového přežil. Nedokážu si něco takového ani v nejmenším vůbec jen představit, že bych se v takové situaci vůbec ocitl. Pro mě osobně je to naprosto nepředstavitelné a nepochopitelné.
Musím se přiznat, že při četbě této knihy jsem byl velmi ovlivněn filmem. Od prvních řádek knihy jsem stále očekával ono filmové napětí, očekával jsem stále nějakou akci, sršení vtipem a humorem... A pak mi to konečně došlo (tedy celkem pozdě, až asi v polovině knihy), pak mě konečně kniha velmi oslovila a zasáhla. Zasáhlo mě osobní a velmi niterní popisování prožitého života samotným autorem, to jak vše podrobně popisuje a vysvětluje, co se mu přihodilo, co prožíval (bolesti, smutky, lásky...) a nic si nenechává pro sebe. Autor má můj obdiv, nejen pro napsanou knihu a pro jeho vyznání v knize, ale zejména pro jeho doposud prožitý život, proto, co všechno si už prožil a vytrpěl.
Další dílo věnující se tématu 2.světové války a holocaustu židů. Nicméně za mně velmi osobité, autentické a originálně podané. Osobně obdivuji sestry Brilleslijperovy, jejich život, životní dílo, hodnoty, které zastávali. Obdivuji, jak se dokázali postarat o své rodiny v nelehké době a i pod tlakem a hrozícími represemi a sami ohroženy na životě poskytovali útočiště i mnohým jiným dalším lidem. Člověka naprosto až zaráží a nutí k zamyšlení, s jakou samozřejmostí toto všechno činili, jak stále přemýšleli co a kde ještě mohou vykonat, jak byli neustále ve všem aktivní (ukrývání osob, shánění zásob pro ukrývané i pro sebe, činnost pro odboj...). Smekám.
Zajímavá představa o nebi a pekle.
Nicméně zásadní jsou situace v nebi plné setkání, rozhovorů, rozhodnutí. Vnímání životního koloběhu a putování životem se všemi dilematy a rozhodováním se.
Kniha plná hlubokých myšlenek u kterých je třeba se zamyslet a nechat knihu, aby nám řekla co chce. Kniha určitě stojí za přečtení.
Velmi silné svědectví o velké víře, odvaze a důvěře.
Vzhledem k okolnostem, době a režimu se jedná skutečně o nebývalý čin obrovské odvahy.
Poněkud náročnější kniha (možná spíše než kniha, tak téměř disertační nebo badatelská práce). Téma důležité, podstatné a poněkud ožehavé, ale dle mého úsudku naprosto nezmapované. Čte se dosti těžce.
Ale přesto kniha důležitá obsahující celou řadu podstatných a faktických údajů o životě a hlavně smrti mnoha a mnoha křesťanů, kteří pro svou víru byli ochotni zemřít a nakonec i zemřeli. Kniha (vzhledem k roku vydání 2009 = 1.originální italské vydání) ve svém závěru dává nahlédnout a fakticky informuje také o začátku 21.století a o mučednictví v této době.
Opět jedna z knih, která reálně popisuje "naši společnou historii" o které bychom měli vědět a ze které bychom se měli, anebo alespoň "měli chtít" poučit.
Audiokniha. Je pravda, že tento žánr vůbec nemusím, ale je dobré občas zabrousit i mimo své oblíbené žánry. A musím pochválit. Paráda. Jsem nadšen, velmi zajímavé a nadčasové dílo.
Výkladová poutavá kniha, avšak čtivá a hlavně poučná.
Líbí se mi její přístupná a snadno pochopitelná podoba, zejména pak vložené faksimilie. Díky ní jsem se velmi poučil a více věcí z naší historie lépe pochopil.
Veselá, vtipná, hravá kniha s dějem, která barvitě pojednává o životních osudech hlavních hrdinů. A o náhody zde není nouze...
Lehké, vtipné, zábavné počtení. Autor má vskutku talent na vtipné zápletky.
Čtivá. Pravdivá. Pracuje s fakty. Nic nezaskrývá, nezkrášluje, nemění. Velké množství doprovodných dobových fotografií.
Nezměrné množství faktů podáno jednoduchou a čtivou formou téměř přímo od zdroje (od syna jednoho z hlavních protagonistů).
Audiokniha.
Skutečné. Pravdivé. Nezapomenutelné. Jaká hrůza, čeho se dopouštěli Češi na Češích.
Audiokniha. Reálně drsná, pravdivá kniha. Která si nic nepřibarvuje ani nic neubírá. I když nejde o autobiografii, ale o historický román, přesto popisuje hrůzy II. světové války naprosto reálně, opravdově, i když místy bez obalu a dost narovinu. Ale to k životu patří. Život sám o sobě bývá občas velmi drsný.
Audio kniha. Výborná kniha z válečného prostředí, která velmi detailně a slovně barvitě popisuje prostředí a pocity účastníků - vojáků válečného konfliktu. Jako by byl člověk přímo na místě přítomen s vojáky.
KOUZLO VYPRCHALO...
Stolety stařík odešel, už se nevrátil, místo něj přišel jiný stojednaletý stařík.
Kniha je celkem zajímavá. Dobře se čte. Ale už to bohužel není ten zábavný a kouzelný, světem protřelý stařík, který se vždy elegantně dostane z každé nesnáze. Bohužel, navázání a pokračování se už autorovi nepodařilo. Stoletý stařík je originál každým kouskem, je nepřekonatelný.
Vtipná milá kniha, od které se nedá odtrhnout.
Audiokniha. Kniha (příběh) v mnoha ohledech velmi silná. To co zprvu vypadalo nenápadně a nevinně ( s čím jsem se snažil jako čtenář sžít, do čeho jsem se snažil vcítit), se postupně měnilo v drsnou, krutou realitu (kterou bych jako čtenář určitě nechtěl zažít). V mnohém to je vizionářské dílo. A bohužel v mnohém byl ten skutečný svět za minulého režimu ještě horší, drsnější, nebezpečnější, nelidštější a vražednější než tato knižní předloha.
Kniha na mě osobně působí tak trošku dvojím dojmem. Jednak tak nějak "od každého trošku a nic pořádně...", "chvíli tam a chvíli tady". Je tam spousta časových úseků, událostí, které jsou zmíněny a vždy je tam od všeho jen chvíli a nic z toho nejde moc na hloubku.
Na druhou stranu (a to většinově, to převládá). Je to vypovídající, vyčerpávající svědectví očitého svědka, který to všechno prožil a poznal na vlastní kůži - ztrátu matky, sourozenců a dalších rodinných příslušníků.
Je to opravdové a hluboké svědectví. Doporučuji všem, kteří mají s tímto tématem již nějakou zkušenost a kterým jde o hloubku tématu a o poznání faktů a reálií z těcho osudových událostí.