SSTknihy Online SSTknihy komentáře u knih

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Zajímavé, jak málo kdo si uvědomuje, že tohle vydání není překlad originálu od Daniela Defoe, ale převyprávěný příběh z pera J. V. Plevy. Změny, které oproti původní verzi udělal, jsou zajímavé – Defoe například nesnášel lidi jiné pleti a tak z nich pro jistotu Pleva udělal padouchy, aby mohl Robinson zůstat hrdinou. Také ubral na Robinsonově přehnané zbožnosti a zkrátil jeho pobyt na pustém ostrově z 28 na 11 let. I závěr je optimističtější – zatímco v originále nenachází Robinson po svém návratu z rodiny nikoho, Pleva ho nechává setkat se znovu s matkou a věrný Pátek se stává jeho společníkem. Celkově je česká verze romantičtější a já dodávám, i čtivější.

Lesní noviny Lesní noviny Vitalij Valentinovič Bianki

Encyklopedická podoba jakéhosi kalendáře lesní přírody od jara do zimy, přinášející zajímavosti ze života lesních obyvatel, ale i o rostlinách a koloběhu života v přírodě. Nás v dětství nejvíc bavily vědomostní kvízy na ověření nabytých informací.

Kouzelné městečko Kouzelné městečko Václav Pavel Borovička

Příběh o klukovi, který se dostane do městečka budoucnosti, kde každý musí dělat něco užitečného, aby se všem dařilo dobře. Prozření přichází v podobě zjištění, že ne každý má dobré úmysly. A jak poznat, co kdo zamýšlí? Není nic jednoduššího než rozdat obyvatelům kšiltovky v barvách jejich zásluh a záměrů. No, od pana Borovičky mám raději kriminální příběhy. Z dnešního pohledu zní Kouzelné městečko trochu jako město hrůzy.

Cour a Courek Cour a Courek Svatopluk Hrnčíř

Tandem Hrnčíř – Born, co dodat. Já milovala, jak Cour zašíval Courkovi kalhoty, přišil si je ke svým a během návštěvy pak musel Courek celou dobu sedět Courovi na klíně. Prostě dokonalé.

Procházky pana Pipa Procházky pana Pipa Stanislav Holý

Úžasné, nápadité, originální – srdcovka, která zůstane milovanou navždy. Stále má čestné místo v mé knihovně a nejednou jsem po ní sáhla, když jsem si potřebovala zlepšit náladu nebo se chtěla prostě jen tak potěšit a pobavit.

Kouzelná koloběžka Kouzelná koloběžka Svatopluk Hrnčíř

Příběhy pana Semtamťuka jsem milovala, už když vycházely na pokračování ve Čtyřlístku, takže knížku jsem prostě mít musela. Co pan Born nakreslil a pan Hrnčíř napsal, vždycky stálo za to. A vynálezy pana Semtamťuka (druhý díl) byly snad ještě lepší.

Minehava Minehava Eduard Štorch

Věřím, že pro mnohé to je kultovní kniha jejich dětství, pro mne to bylo utrpení v podobě povinné četby. Když jsem v knize po letech listovala, překvapilo mě, jak zajímavě a čtivě je psaná, ale v době, kdy jsem ji četla, mě nijak neoslovila.

19.06.2018 3 z 5

O chudém mládenci a carevně O chudém mládenci a carevně neznámý - neuveden

Ukrajinská lidová pohádka o chudém mládenci, který zachrání psa, kocoura a hada a za to získal kouzelný prsten. Jak už to tak ale bývá, místo bohatství a krásné nevěsty skončí chudý, uvězněný a odsouzený k smrti. Naštěstí jsou tu jeho věrní zvířecí kamarádi a dobro tak zase jednou zvítězí nad zlem.

Pohádka o malém Mukovi Pohádka o malém Mukovi Wilhelm Hauff

Dobrodružství malého nevzhledného hrdiny, který hledá štěstí a přátelství, přesvědčen, že ho získá tak, že bude lidem plnit jejich přání. Kouzelné střevíce a hůlka mu ale přinesou do života jen závist, nepřízeň a zlobu. S následným trestem přichází i zmoudření a šťastný konec. Klasický příběh o tom, že štěstí a spokojený život člověk málokdy nalezne v hmotném bohatství.

Kaštánek a Kaštanka Kaštánek a Kaštanka Hans Greschek

Předchůdci dnešních Dubánků. Malinké příběhy svou panáčků, vyrobených z kaštanů jsou spíš jen doplňkovou četbou. Hlavní náplní je velká řada nápadů, jak si z lesních plodů, klacíků, šišek a semen vytvořit celou škálu různých zvířátek a panáčků. Jako děti jsme nejvíc milovaly sovu ze smrkové šišky a nejednou díky ní vyhrály soutěž v tvořivosti.

Bzum-bzum-bzum Bzum-bzum-bzum Traudel Hoffmann

Ptejte se o včelách na co chcete a tahle kniha vám na to odpoví. Díky ní jsem už jako dítě věděla, co se stane, když vám dá včela žihadlo, jak to vypadá v úlu nebo proč včely vlastně opylují květy. Jasné, výstižné a laskavé povídání, doplněné názornými ilustracemi, takže všechno je úplně jasné.

Cesta do neznáma Cesta do neznáma Adam Bahdaj

Byla jedna mlsná myška a než se nadála, pytlík bonbonů i ji samotnou unášel vítr na palubě malé loďky po širokém rozlehlém jezeru. Neplánované dobrodružství s dobrým koncem, doplněné výraznými akvarelovými ilustracemi polské výtvarnice Naszy Ksiegarniové.

Kocour v botách Kocour v botách Hanna Januszewska

Volné zpracování klasické pohádky Ch. Perraulta, o chytrém kocourovi. Převyprávění nijak příběhu neubírá na kvalitě, navíc je kniha krásně ilustrovaná.

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Pěkně dramatické, barvité a dobrodružné čtení. Oproti tomu, co se dělo mezi antickými bohy, byla tady v českých zemích pohoda a klid. Díky krásnému jazyku Eduarda Petišky se dají příběhy číst dodnes a ani léty rozhodně neztrácejí nic na své kráse a poetičnosti.

Pučálkovic Amina Pučálkovic Amina Jindřich Plachta

Roztomile absurdní příběh o jedné malé žirafě, ze které se stala velká a čím více rostla, tím více se projevovaly charaktery všech kolem ní. Pan Plachta byl skvělý herec a očividně i výborný spisovatel. Škoda, že toho nenapsal pro děti víc.

19.06.2018 4 z 5

Poplach v Kovářské uličce Poplach v Kovářské uličce Václav Řezáč (p)

Vtipné, zábavné a hlavně napínavé. Klasika, stejně jako třeba Bylo nás pět. Zajímavé, že tady ten sociální podtón a mravní ponaučení vůbec nevadí a nepůsobí nijak agitačně. Bratrstvo kočičí pracky prostě umí!

19.06.2018 3 z 5

Timur a jeho parta Timur a jeho parta Arkadij Gajdar (p)

Kdyby se hlavní hrdina jmenoval třeba Tomáš a v příběhu nevystupovali rudoarmějci, možná by to byla dodnes oblíbená dětská kniha. Mne bavila. Dodnes si vybavuju tu nostalgickou atmosféru, kterou příběh vyvolával, jako bych při čtení poslouchala jednu z těch smutných ruských harmonikových písní.

19.06.2018

Robinsonka Robinsonka Marie Majerová

Dlouhá léta mě tahle kniha děsila. Vždyť začíná tak srdceryvně a bolestně, že jsem ji nedokázala číst ani ji poslouchat. Teprve filmové zpracování mi k ní otevřelo dveře, ale k mým oblíbeným bohužel nikdy nepatřila.

Odvážná školačka Odvážná školačka Jevgenij Lvovič Švarc

Hezká vzpomínka na školní léta. Jak já té Marušce rozuměla, když se snažila dělat všechno správně a jak nejlépe uměla, ale ono to ne vždycky vyšlo podle jejích představ. Navíc jsem měla vydání, které bylo doplněno fotografiemi ze stejnojmenného filmu, takže fantazie pracovala na plné obrátky.

Obrázky z českých dějin a pověstí Obrázky z českých dějin a pověstí Zdeněk Adla

Ať pan Jirásek i všechny mé bývalé paní učitelky dějepisu prominou, ale z téhle knížky jsem se naučila o české historii prostě nejvíc. A na rozdíl od většiny z toho, co se mi snažili nalít ve škole do hlavy, tyhle vtipně psané a hezky kreslené komiksy si pamatuji dodnes.