Steew komentáře u knih
Je ubohé si tvořit fejkové profily a dávat si své vlastní knize hodnocení 5/5.
Postavy nesympatické, hlavní postava Ignácia je bizarní (účel). Snaha o přílišnou grotesknost a fraškoidnost z tohoto díla dělá extrémně natažený příběh, kdy jednotlivé pasáže bych osekal a jiné úplně vymazal. Poloviční by bylo super. Vtipné mi to přišlo až v poslední třetině knihy a to jsem se jen párkrát pousmál a jednou upřímně zasmál.
Ale jak tu někdo poznamenal, knihu ocení někdo, komu je tento humor bližší a kdo třeba zná reálie Ameriky šedesátých let jejíž je tahle kniha satirou.
(SPOILER) Příběh pánů a dam z Malevilu mě velmi bavil. Čte se dobře, nenudí a děj odsejpá. Jelikož mým dětským snem, který stále přetrvává, pořídit si hrad, zrekonstruovat ho a bydlet na něm, Malevil jsem si tak tím ihned zamiloval a okamžitě bych se do něj přestěhoval. S optickým internetem a elektřinou samozřejmě. :D
Níže vypíšu své výhrady, ale i přes ně dávám 5/5.
Spoilery:
Co mne trochu fascinovalo (šokovalo), byl šovinistický pohled na ženy. Pakliže je jedna žena ve skupině mužů, bylo by od ní nespravedlivé, kdyby si zvolila jen jednoho... V knize to je podáváno naopak, ale v podstatě tohle se z toho dá vyčíst. A další sexistické narážky na ženy a vůbec celkový pohled na ně. Jakože vážně je automatické u 14 leté holky, obklopené čtyřicetiletými chlapy, že automaticky musí prahnout po jednom z nich? Srsly?
Ale je to jen kniha.
Když čtete, Rusko v rozkladu zmenšené na Moskoviju, představíte si ráj na zemi. A právě že vůbec. Peklo na Zemi. Celkem utahaný začátek knihy postupně graduje k šílenému finále, které za mě je až ďábelské. Celá kniha má silně náboženský nádech, který mě místy dosti otravoval, ale dává to tam smysl. Hlavní hrdina je otravný, ale vlastně na 17 letého kluka, co se dá čekat, že? Dokázal bych si to představit jako takovou seriálovou minisérii. Za mě dobrý, už aby byl druhý díl v Čj.
Pro mne Pět neděl v baloně bylo mé první čtení Verneho. Pro mne to žádné wow nebylo, ale rozhodně je kniha čtivá a místy, na dnešní svět, velmi vtipná. Splést si skupinu černochů s opicemi, je dnes prostě nemožné a ještě o nich napsat, že si jsou lidé a opice podobní téměř zakázané. Za mne dobrý.
Recyklace příběhu z jedničky. Je to předvídatelné jak španělská telenovela. Nicméně je to pořád zábavné a až na jednu nebo dvé pasáže, kdy jsem se vyloženě nudil, mě to bavilo.
Jak tu někdo zmiňoval, planeta Prince byla pro mne utrpení. Dávám 70 %
Jsem silně v rozpacích, jelikož nevím jak tenhle díl hodnotit. Fifinka mne rozsekala, ale přišlo mi, že se ten díl strašně táhne, na druhou stranu jsem ho měl zase rychle přečtený. Čekal jsem trochu víc. Mrtvá schránka ničím nepřekvapí, ale zas moc nezklame. Humor sem tam se objeví, známé reálie potěší. Celkově se ale příběh začíná lehce táhnout a tenhle díl to jen dokazuje. Jasně, zvraty jsou a Pán hor za mne byl skvělý, ale celkově se to začíná natahovat. To ale neznamená, že se netěším na další díl. Těším a doufám, že si užijeme zrůdičky více.
Tohle je takový delší článek, blog převedený do miniknížečky. Shrnutí všech okolností, historie příčin a důsledků. Tohle bych rozdával jako brožuru do domovů důchodců, do všech fabrik, prostě všude.
Tahle brožurka je spíš připomínka všeho, co už dávno všichni víme, ale jen jsme to zapomněli nebo účelně vytěsnili z paměti.
Jak tu jeden rusofil v komentářích píše (Spid) o hospodském plivání na Rusko a jeho vlády... Když ono to Rusko JE prostě špatné. Prostě je. Bohužel jediný, nad čím dokáží stále masturbovat je vítězství ve válce nad nacistickým Německem, KTEROU POMOHLI ROZPOUTAT. Ale to pan Spid určitě též zapomněl.
Upřímně, o válce na Ukrajině se toho moc nedalo psát, v době, kdy to autor začal psát. A možná ani teď se toho moc nedá psát. Přece jen, válka stále probíha, jsou tu informační embarga a propaganda jak z jedné tak z druhé strany.
Nicméně doporučuji všem. Hlavně těm, kteří už zapomněli.
Výborná knížka, ne že se jen čte moc dobře, ale ještě vám dokáže změnit pohled na lidstvo, lidi jako takové a vůbec přístup k lidem. Moc poučné!
(SPOILER) Klíčí ve mně podezření, že Kristýna Sněgoňová bude mít o něco lepší pisatelský um než Franta Kotleta. Páč na konci jsem snad poprvé u těhle knih (včetně ostatních knih Kotlety) uronil slzu...
Pokud chcete trošku více pochopit Putina a jeho činů, rozhodně stojí za to knihu přečíst, přestože občas skáče časovými úseky tam a zpět, čte se dobře. Ačkoliv se autor dušuje nestranností, kritiku Putina tam prostě nenajdete kromě zmínky pár mrtvých nebo vyhnaných oligarchů a řízení médií státem. Autor v podstatě odsuzuje bombardování srbských cílů jednotkami NATO, a co si to vlastně NATO dovolilo. Nicméně již nezmiňuje tamější vyvražďování civilního obyvatelstva srbskými jednotkami.
Nestrannost zde rozhodně není, ale i tak lze z knihy aspoň trochu pochopit ruské uvažování a vcítit se do jejich pozice.
Na druhou stranu, kniha už neobsahuje aktuální informace, jelikož od roku 2015 se toho událo poměrně mnoho. Vražda Borise Němcova, zdiskreditování a uvěznění kritika Navalnyho a momentálně válka na Ukrajině a s tím spojená masivní cenzura, šílené zákony s drakonickými tresty a v podstatě omezení svobody projevu. Demonstrace proti válce je prostě velké Nět!
O čem tedy je? O životě Putina, jeho dětství, dospívání a jak to vlastně bylo s tou službou v KGB. Přečtete si oslavnou ódu na Lavrova, dozvíte se, čeho Putin všeho dosáhl a jaký je to génius a vlastně zjistíte, jak je pro Rusko to nejlepší co ho mohlo potkat. A ona to možná bude i pravda. Rusko, je stále imperialistické, mnohonárodní, plné různých republik, oblastí a národností. Ono jinak, než pevnou rukou, to udržet nelze. To na západě neznáme a proto to odsuzujeme.
Knihu tedy doporučuji, s připomínkou, přečíst si i něco kritičtějšího. :-)
Kniha s filozofickými myšlenkami (přebranými od jistého filozofa) pro širší okruh čtenářů, nenáročná avšak s přidanou hodnotou. Možná mi chybí hlubší rozebírání témat sebevraždy a deprese, ale to by zas kniha byla příliš depresivní. Náročného čtenáře, který očekává nějaké velké filozofické dílo bohužel zklame, nicméně mě mile překvapila ačkoliv takové knihy nečtu (viz mé přečtené).
Příběh mi plynul jako film před očima, čtenost tedy zaručena a u knihy jsem se vůbec nenudil.
Takže mohu doporučit pro všechny čtenáře Mornštajnové, F. Backmana a další, kteří si chtějí přečíst něco nenáročného a přesto chytrého a vlastně i pozitivního. :)
Trochu jsem se bál, zda mě to bude bavit. A bavilo a sakra hodně.
Musím souhlasit s komentářem níže od Rawen616. Začátek je opravdu skvělý a má výborný námět. Pak tedy přijde to skákání v čase. Přesto, mě to ale bavilo, i když občas zorientovat se v tom mi chvilku trvalo po každém skoku.
Nedivím se, že taková fanfikce vyšla i knižně. Čte se (asi taky díky překladu) velmi slušně, děj plyne. Řekl bych, že občas se v jedné pasáži člověk začne ztrácet. Zážitek z trilogie mi určitě nekazí, ba naopak, bylo skvělé si tímto předchozí knížky připomenout.
Hodně se tu rozvíjí různé události a dovysvětluje děj. Komu to nevadí, bude určitě rád. Mně to nevadilo a kniha mě bavila.
Áno, vyrůstal jsem na Hvězdné bráně a tak mé srdíčko zaplesalo pokaždé, když jsem narazil na její odkaz, jako s těmi P90.
Myslím, že kniha je vhodná i pro mladší čtenáře, odpovídá tomu styl psaní a v podstatě i věk autora, což není nic na škodu, je to spíš úctyhodné. Knížka má spád a dobře se čte, vlastně se čte až moc dobře, přestože se tam objevuje spoustu technických zajímavostí, ale napsáno to je tak, že to pochopí i malé dítě. Kniha mě každopádně velmi překvapila a až na poslední tři kapitoly, kdy mě některé věci trošku zarazily, dávám 4/5. Těším se na pokračování!
Pakliže někdo hledá knížku u které by se zasmál nahlas, tato je ta správná volba. Škoda, že je to tak krátké, jelikož jsem se opravdu bavil.
V podstatě klasika, která je na stejné brdo a ničím nepřekvapí až... až na naprosto všudypřítomné narážky na některé současné politiky, společenské věci a různé další reálné postavy z historie i současnosti. A tyhle narážky a s nimi spojené hlášky jsou naprosto parádní. Revoluci jsem si díky tomu náramně užil! A proto hodnotím 5/5.
Tahle knížka je naprosto šílená a je určená pro opravdové fajnšmekry, gurmány a lidi, kteří už neví, co by četli. Ne, vážně, je to takovej myšmaš až mě z toho občas bolela hlava. Vlastně jsem tak nějak tušil, jak by knížka mohla skončit, v průběhu knihy jsou takové náznaky, vlastně je to i celkem chytré. Přesto mě knížka bavila i nudila zároveň.
Nudila, protože se mi plynutí příběhu zdálo zcela chaotické.
Bavila, protože některé scény jsou zábavné a konec je hezky vygradovaný.
Nicméně obří plus za luxusní obálku.
Svižné, zábavné, docela chytré, žádné hard sci-fi. Tohle mě hodně bavilo. Docela bych si dokázal představit i další díly.