Sudkovak Sudkovak komentáře u knih

Ztracená čest, zrazená věrnost - Svědectví německého vojáka o 2. světové válce Ztracená čest, zrazená věrnost - Svědectví německého vojáka o 2. světové válce Herbert Maeger

(SPOILER) Zajímavý příběh řidiče od Waffen SS. Líbila se mi příhoda, jak se autor potkal se Seppem Dietrichem i jak mu byl slíben železný kříž. Jedna z mála memoárových knih, co působí autenticky, bez příkras, které by měly knize dodávat děj. Na druhou stranu místy pokulhává překlad.

29.10.2024 4 z 5

Hitlerův gladiátor Hitlerův gladiátor Charles Messenger

Vskutku dobrý souhrn informací, který, spíše než o Seppu Dietrichovi, je o událostech, ve kterých Sepp Dietrich ať už přímo či nepřímo sehrál svou roli. Nejvíce se mi asi líbila předválečná kapitola o Freikorps a bojích ve Slezsku. S klidem mohu doporučit jakémukoliv fanouškovi literatury faktu se zájmem o 2. SV.

22.10.2024 4 z 5

Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Kotleta nikdy nebyl na úrovni Kulhánka nebo Kopřivy, co se týče příběhu, nicméně jeho prvotiny byly zábavné. Zhruba od roku 2020 nevydal nic, co by stálo za řeč včetně celé Legie, prostě je to tak. Nechápu, odkud se berou zdejší kladná hodnocení, tohle je slabé.

24.08.2024

Sturmbrigade Frankreich. Tragické dobrodružství francouzských esesmanů Sturmbrigade Frankreich. Tragické dobrodružství francouzských esesmanů Jean Mabire

Musím pochválit počin malého vydavatelství Nightingale Press, díky němuž tato kniha vyšla v češtině a ještě k tomu v kvalitním překladu.

Obsahově je kniha opravdu svižná, dobře se čte, ačkoli je velmi idealistická až místy naivní. Přesně vystihuje mé představy o Francouzích jako romanticích a snílcích, kteří se stále snaží svůj život zasvětit nějaké vyšší idee, ale ne a ne ji najít, což dokazují i nikdy nekončící politické, životní úvahy francouzských Esesmanů a členství v různých předválečných hnutích, organizacích a spolcích, na které navazují novinové deníky, ke kterým mi v knize chyběla příloha se jmenným seznamem, abych se v tom pořád neztrácel :) ...snad kluci našli, co hledali a kýžené nasazení na frontě proti Rudé armádě naplnilo jejich životní představy.

Jinak velmi čtivá kniha, přečtu určitě i další díly.

19.08.2024 4 z 5

Byl jsem Sudeťák: Příběh dlouhého návratu domů Byl jsem Sudeťák: Příběh dlouhého návratu domů Helmut Kopetzky

Zajímavý a hodně subjektivní pohled na tuto dějinnou kapitolu. Jako nejcennější z knihy hodnotím popis začátků "našich" Němců v Německu, kde se ocitli jako cizinci. Na druhou stranu jsem čekal trochu více faktů, vzpomínek na Šumperk, o otci, otčímovi, ale většina knihy byla spíše líčením autorova složitého vztahu s vlastní matkou. Dle mého názoru, kniha není pro každého a rozhodně nečekejte příběh ve stylu "Sudetský dům".

19.08.2024 3 z 5