TaLu TaLu komentáře u knih

Přijede dědeček! Obrázková etiketa pro nejmenší Přijede dědeček! Obrázková etiketa pro nejmenší Ladislav Špaček

Etiketa pro nejmenší. Na jednom dnu ze života čtyřčlenné rodiny se nejmenší děti učí, co je v chování správné, a co ne. U jednotlivých obrázků najdou rodiče určitě i další příklady, které nejsou uvedeny textem. Uvědomila jsem si, jak se vytrácí společné stolování v rodinách, které by nebylo rušené mobilními telefony ani jinou činností. Když byly naše děti malé, byla to chvíle společného prožívání a rozhovorů.

06.08.2024 4 z 5

Líbánky Líbánky James Patterson

(SPOILER) Zápletka s Černou vdovou zajímavé, ale jinak mi přišel příběh takový placatý, bez hloubky. Na detektivku moc erotiky na milostný román málo propracované vztahy. Nu jak taky budovat vztahy, když vás snoubenka otráví dřív, než ji stačíte otrávit. Vedlejší špionážní linku jsem moc nepobrala a hlavní hrdina mě také moc neoslovil, když klidně propadne kouzlu podezřelé. Ale abych nebyla jen kritická, tak musím říct, že jako odpočinkové čtení na dovolenou se určitě brát dá.

25.06.2024 3 z 5

Znamení draka Znamení draka Angie Sage

Další příběhy přátel, které jsme měli možnost poznat v předešlé knize. Dobrodružný děj, únos, drak, bažiny, dračí loď, podzemní ledové tunely. Série je vhodná i pro mladší čtenáře, tak od 8 let. Nudit se určitě nebudou.

10.06.2024 4 z 5

V podezření V podezření Mary Higgins Clark

Nedokáži rozhodnout, zda by kniha byla lepší, pokud by ji autorka napsala bez spolupráce s další spisovatelkou. Oproti prvnímu dílu mi chyběla vnitřní dynamika vystupňovaná krátkými kapitolami v závěru. Tento příběh plyne poklidně, znovu se stáváme svědky postupného odhalování dávného zločinu. Podobný děj, hlavně kolem natáčení dalšího dílu příběhu, se trochu táhne, ale jako letní detektivku mohu určitě doporučit. Sice se nebrodíme potoky krve, ale zločin obchází a postavy jsou příjemné. Nejvíce jsem si oblíbila dědečka a vnuka. Paní spisovatelku mám ráda, tak jí klidně odpustím to, že tato série asi nebude patřit k jejím nejlepším. Je tu poměrně málo čtenářů, kteří knihu hodnotili, myslím, že je to škoda. O prázdninách jsem si vždy knihy od Mary Higgins Clark vychutnávala. K letnímu odpočinku se opravdu hodí.

16.07.2019 4 z 5

Nikdy není pozdě Nikdy není pozdě Mary Higgins Clark

Knihu jsem si přečetla znovu, protože mám v plánu pustit se do dalších dílů série, a tak jsem si chtěla oživit úvodní příběh. Při prvním čtení vyzněla zápletka samozřejmě originálněji, přesto se v letním čase řadí mezi knihy, které lze číst opakovaně. Krátké kapitoly zvyšují napětí. Každý má motiv, to je určitě plusem příběhu, to propletení vztahů, kdy se čtenář dozvídá, jak to bylo doopravdy, když se odloupalo pozlátko. Další dějová linka spočívající v ohrožení hlavní hrdinky a jejího syna výrazně zpestřuje vyprávění. Situace kolem natáčení je slabinou románu, jak už tady zaznělo v komentářích, toho aranžování, strojení, česání je až moc a nepůsobí to přirozeně. V sérii se má v této dějové lince pokračovat, tak jsem zvědavá, jak se s tím autorka vypořádá dál. Ano, paní spisovatelka má i lepší knihy, ale určitě mohu doporučit všem, jako čtení na dovolenou. A na pokračování se těším.

14.07.2019 5 z 5

Kráska a zvíře Kráska a zvíře An Leysen

Dvě knihy autorky jsem koupila pro překrásné ilustrace , jež propůjčují klasickému převyprávěnému příběhu kouzelný rozměr. Tentokráte mi přišlo, že překlad je o malinko horší, přestože překládala stejná překladatelka. Nejvíce je to vidět na úvodní básni a pak na slově "remcání". Myslím, že ke Krásce se toto slovo ve spojitosti s její ochotou se uskromnit a pracovat, ani trochu nehodí.
Nejvíce jsem ocenila rozuzlení s nehodnou sestrou. To se mi moc líbilo.
Myslím, že pro děti kolem pěti let je to ideální dárek. Rozhodně si budeme s vnoučaty tuto knihu číst až povyrostou. Už se na to těším. Já si Zvíře představovala trochu jinak a tak jsem zvědavá, jak osloví toto ztvárnění malé děti. Celkově je ale kniha až snově krásná, právě díky ilustracím. Časem si asi pořídím všechny knihy, jež autorka zpracuje, protože budou ozdobou v každé knihovničce.

22.02.2019 4 z 5

Pinocchiův sen Pinocchiův sen An Leysen

Klasický příběh s malinko jiným rozuzlením. Kouzelný příběh, kouzelná knížka. Atmosféru knihy podtrhují překrásné ilustrace. Autorce se podařilo zpracovat text citlivě a z jejích obrázků jsem nadšená. Začaly jsme číst s vnučkou, text byl pro ní přece jen po chvíli dlouhý a tak jsem zbytek příběhu vyprávěla podle obrázků.

22.02.2019 4 z 5

Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Přečetla jsem před mnoha lety. Kniha měla tajuplné kouzlo, oproti současným knihám pomalu plynoucí děj, který ale vykresloval velmi živě vše, co se dělo a nebylo toho málo. Pro mě byla velkým překvapením a v naší knihovně jsem ji pak často doporučovala k přečtení. Krásně napsaná, autora jsem obdivovala pro skladbu a volbu slov a přečetla si i další jeho dílo. A díky jednomu komentáři teď tady přečtenému, jsem se začala těšit na film, nevěděla jsem, že byl natočen.
Po jeho shlédnutí ale musím říci, že kniha je kniha, z filmu se rozhodně dalo vytěžit víc. Škoda.

06.11.2017 5 z 5

Údolí krásných žab Údolí krásných žab Stanislav Rudolf

Jedna z nejlepších knih autora, který psal kdysi dávno dívčí románky plné něhy a snů.
V době dospívání jeden z mých oblíbených autorů a jeho tehdejší knihy mám stále ve své knihovničce.
Pevně věřím, že sny zase přijdou "do módy" a něha bude patřit i do mládí dnešních dnů.

11.08.2015 5 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Moje první kniha od autora. Při jejím čtení mi stále letěl myslí Malý princ. Možná díky tomu myšlenkovému světu, ve kterém se každý má najít sám....
Při čtení se mi zdálo, že věty připomínají spíše citáty.
Není to běžná kniha s běžnou zápletkou. Je plná myšlenek a filosofování. A právě tak je zapotřebí k ní, podle mého názoru, přistupovat.

21.07.2015 4 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Pro mne nejlepší díl ze série. Nejen napětí a děj, ale ta nutnost zamyslet se v širších souvislostech, zjistit, že pád jedné totality ještě není vítězstvím.....
Škoda, že už ty knihy mám přečtené, moc by mne bavilo číst je znovu poprvé.

26.06.2015 5 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Ke knihám jsem se dostala po zhlédnutí prvního filmu, knihy přečetla za pár dní a pak si znovu a líp vychutnala i zfilmování.
Velmi dobře se mi četlo. Doporučuji.

26.06.2015 5 z 5

Tajemství Tajemství Julie Garwood

Od mé oblíbené autorky. Z jejích historických romancí spolu s knihou Králova milenka má nejoblíbenější. Nechybí napětí, romantika, hrdinství hlavních postav a jako plus jsou v knize vtipné dialogy a velmi hezky vykreslené vztahy. Přátelství malých dívek, které vydrželo do dospělosti a dokonce přežilo i odlišnost prostředí a rodů.
Neporušit daný slib - pro tyto pravdy mám prostě trvale slabost :o)
K odpočinku, na dovolenou vřele doporučuji.

17.06.2015 5 z 5

Objevujeme svět hrou! ZOO Objevujeme svět hrou! ZOO Nathalie Choux

Kniha pro nejmenší čtenáře a jejich rodiče, nebo pro kohokoli, kdo bude schopný donekonečna točit kolečkem. Zkušenosti z naší knihovny napovídají, že podobné knihy jsou velmi oblíbené. Točí se a točí, dokud není kniha bez koleček :o)

12.08.2024 5 z 5

Kačka a Matěj Kačka a Matěj Eefje Kuijl

Velmi hezky vymyšlená kniha. Nejmenší čtenář v obrázcích vyhledává různé postavy a věci. Vyprávět se dá i o mnoha jiných věcech, které jsou vidět na hezkých obrázcích.

25.07.2024 5 z 5

Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

Havran a Slunce by si mohli užívat vzájemnou přitažlivost, seznamovat se a zamilovávat se. To by ovšem nesměli být učni čarodějek, které mezi sebou mají komplikované vztahy a ještě se jim do života plate Kouzelnické konsorcium.
Vtipné momenty byly bonusem. Má první kniha, kde se u překladu vyskytuje tvar pro dívku i kluka zároveň. Zvláštní, dost to rušilo.

27.05.2024 3 z 5

Karla Karla Božena Němcová

Spolu s Divou Bárou má nejoblíbenější povídka autorky. Přišla mi taková nadčasová, rozhodně ne zastaralá. Obavy matky, vzpoury mládí, zamilovanost. Všechno tam bylo a navíc se to dobře četlo.

01.08.2018

Plzeňské mordy, Nepohřbený rytíř, Případ s alchymistou Plzeňské mordy, Nepohřbený rytíř, Případ s alchymistou Vlastimil Vondruška

Mezi českými čtenáři budu zřejmě výjimkou, protože toto je pro mě první přečtená kniha od autora. A ještě šlo o přehmat. Chtěla jsem použít příběh do Čtenářské výzvy a sáhla omylem po jiné sérii. Své jméno jsem v knize tedy hledala marně, ale jinak jsem našla velmi příjemné, odpočinkové, letní čtení. Celkový rámec doby je autorem opravdu věrohodně vykreslen.
Sice nás teď nikdo nevydá katovi, aby na nás vykonal útrpné právo, ale žárlivost, hněv, lakota, závist - kdo by to neznal?
Uvědomila jsem si, že ani kruté tresty neodradili tenkrát zločince od jejich skutků a proto mají sympatické postavy románu stále plno práce s vyšetřováním.
Přeneseno do současnosti, by navrácení trestu smrti nepřineslo zřejmě žádný pokles zločinnosti.
Jsem ráda, že žiji tady a teď, ale výlet do minulosti se mi líbil.

23.07.2018 4 z 5

Stříbrná zátoka Stříbrná zátoka Jojo Moyes

Z komentářů jsem očekávala, že tato kniha bude možná přece jen o trochu "horší", než ty další, mnou již přečtené. Říkala jsem si : "Co naplat, nelze přece udržet tu laťku stále tak vysoko, to by asi nebylo možné."
Dočetla jsem a vážně si nemyslím, že by to byla kniha s nižší kvalitou. Jak ona to ta moje stále oblíbenější autorka dělá, že dokáže psát tak, že mne ( a věřím že mnohé další) naprosto vtáhne do děje, do příběhu a dokonce i do prostředí takovým způsobem, že jsem po přečtení prvních stránek "slyšela a cítila moře"
Zpočátku jsem si říkala, že to bude méně komplikovaný příběh.
No a co, nemusí to být vždy drama !
Záhy jsem ale pod klidnou hladinou zátoky vycítila temné proudy.
Opět žasnu nad lidstvím postav, naprosto uvěřitelnými vztahy a promyšlenou zápletkou se znalostí prostředí.
A konec?
Jo, já vím, že tohle by v životě asi nedopadlo, protože život je plný ztrát, ale na druhou stranu, proč se bránit šťastným koncům, když jako bonus plavou kolem i velryby ?
Co se mne týče, já tuto knihu doporučuji stejně, jako ty další od autorky.
A myslím, že ona tu nastavenou laťku udrží.
Děkuji za její psaní a věřím, že budu ještě dlouho číst to, co napíše.

28.02.2016 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Pro mne nejtemnější díl.
A pohádkovost prvních dvou dílů je definitivně pryč.
Proto jsem byla ráda, že dříve děti s Harrym "vyrůstaly" - každý rok jen jeden díl.
Teď čtou i desetiletí čtenáři najednou celou sérii, a podle mne je to škoda.
Právě u tohoto dílu si myslím, že by bylo prima, pokud by menší čtenář měl možnost s někým starším rozebrat temné rituály na konci knihy.
Ale jinak stejně strhující čtení, jak to už od úžasné Rowling je pravidlem.

05.08.2015 4 z 5