Temný snílek komentáře u knih
Věk magie: Bájná pečeť je dobrodružné fantasy inspirované Vernerovými díly, je určené pro mládež ve věku 11+ a ti by příběh mohli snad i ocenit. Pro ostatní je to průměrná kniha.
Čarodějův učeň sice obsahuje pohádkový příběh o kouzlech, zároveň v sobě však ukrývá i temné hororové prvky. Věřím, že by se kniha mohla líbit i dnešní mládeži a nejspíš i dospělejším čtenářům.
Černý krkavec je klasická krimi detektivka, která zaujme hlavně příznivce tohoto žánru, protože jim má co nabídnout. Pro ostatní to však je zajímavá oddychová četba.
Bitva o labyrint je dobrá moderní fantasy, kde si trochu zopakujete dějepis, ale hlavně se pořádně pobavíte a čtení si užijete. Skvělá oddychovka.
Zlodějka duší je jen další nadpřirozenou romancí pro náctileté slečinky, které jistě ocení lehoučký děj a pořádnou dávku citů, snad se i dokážou vcítit do Evelyn, ale já už jsem na to asi stará. Pro ostatní čtenáře je to průměrná oddychovka, nad kterou nemusí vůbec přemýšlet.
Únos je druhý díl série Theodore Boone, která v sobě dokáže skloubit napětí i akci thrilleru s humorem a zajímavými postavami, které si rychle získají vaši přízeň. Věřím, že knihu ocení nejen mládež, ale i dospělí, pro které bude jistě výbornou oddychovou četbou.
Úchvatný thriller s propracovaným dějem, postavami i pozadím děje, vše je přesně propojené, aby příběh dával celek, a finále rozhodně stojí za to. Knihu ocení všichni čtenáři, kteří mají rádi složitý děj, akci i detektivní zápletku.
Netradiční akční thriller s politickým pozadím plný promyšleného teroristického plánování, honiček, přestřelek, vražd a zahlazování stop. Samotný atentát a odpálení mostu je vcelku propracovaný, kniha tak nenudí a rozhodně stojí za přečtení.
Povedený historický román pro mládež, který má napínavý děj, jen tu není zase tolik akce. Kniha však není moc dlouhá a příběh je zajímavý, takže se čte velmi snadno.
Malinkatý kretén je kniha se zajímavým nejen názvem, ale i dějem a postavami. Ocení jí spíše ženy, kterým se bude jistě líbit ženský pohled na vztahy, muže, politiku a psy, vše promýchané s humorem a zábavou.
Přirozené příčiny jsou vynikajícím kriminálním thriller, který si prostě užijete...
Příběh se čte velmi dobře a dějové zvraty vás plně pohltí. Většina knihy je psána ve svou časových linií - první je na Drkolné, kde se Tas zotavuje ze svých zranění a druhá je o tom, co předcházelo, než polomrtvý dojel na Drkolnou. To knihy zatraktivňuje, čtenář se musí více soustředit, aby mu nic neuniklo, a má z četby ještě větší požitek.
Vynikající historický román, který se nebojí ukázat pravou tvář české historie a hlavně válek, dále pak surovost středověké společnosti, jenž nám může připadat až příliš drsná. Jiná doba, jiné mravy.
Skvělé počtení, které vás pohltí.
Skvělý historický román, kde není nouze o zvraty, napětí, boje a politické pletichaření. Život Tase pokročil o patnáct let a zároveň svět hraje velmi nebezpečnou hru. Dějiny se opět daly do pohybu a krev poteče jako víno v celé zemi.
Autor se prostě nebojí ukázat historii takovou, jaké byla, surová, tvrdá a bez slitování. Na nic si tu nehraje a čtenář má skvělou příležitost poznat i odvrácenou tvář husitských válek. Pohádkové rytíře na bílých koních tu nehledejte, tady jsou jen vojáci, žoldáci a vrazi. Hlavní rozdíl spočívá v tom, čí rozkazy přijímají nebo za kolik se dají koupit.
Čas vlků volně navazuje na předchozí díl Čtvrtý králův pes, je stejně dynamický a nepředvídatelný (jen Tas prostě musí přežít, to jediné lze uhádnout). Autor opět doplnil děj o historické souvislosti, a tak se v příběhu vyznají i málo znalý v dějepisu.
Čtivý a napínavý děj vás chytne a nepustí, Tase čekají ztráty a vy mu prostě musíte fandit, jeho postava si získá každého. Jen to jeho slovní pošťuchování s králem mi tu trochu chybí.
Hynek Tas z Boru je rozhodně zvláštní a rozporuplná postava, která si ovšem hned od počátku získala mé sympatie, na rozdíl od krále Václava. Ve středověku by všichni očekávali rytíře v blyštivé zbroji hodného velkých skutků, jenže skutečnost byla úplně jiná. Pletichaření a úplatky bujeli asi v každé době, a kdo chtěl moc, musel být ochoten si ušpinit ruce, nebo si na to někoho najmout.
Domnívala jsem se, že půjde jen o historický román ze středověku, ale to byl omyl. V knize je toho mnohem více, hlavně díky Tasovi, který se nerozpakuje zabíjet bez rozdílu a diplomacie pro něho vážně není.
Máme tak možnost vidět historii i z pohledu „obyčejného“ vojáka plnícího královo rozkazy, zároveň se mu podařilo nevědomky vykonat velké věci. Třeba se setkat i s velikánem té doby, mistrem Janem Husem a vést s ním debatu o jeho vizi království nebeského na zemi.
Výborný zážitek a autorovi tleskám za to, jakým způsobem zpracovat historii a vytvořil čtivý děj, vyladil postavy a udržel napětí po celý příběh.
Zdařila česká detektivka, která mě v závěru překvapila a jejíž čtení jsem si vážně užívala. Skvělá oddychovka.
Opravdu zvláštním počtením, které se sice čte pomalu, ale za to si užijete detailů kriminalistické práce a jejich postupů. Zároveň v některých momentech dokáže brát dech a pevně věřím, že si toto severské krimi vychutnají nejen příznivci tohoto žánru.
Nenasytná se hned od začátku čte velmi lehce a děj svižně ubíhá, takže se brzy seznamuje se všemi hlavními postavami a jejich záměry, které se však během knihy mění. A to je kámen úrazu, protože postavy se rozhodují naprosto nelogicky a všechny myšlenky tak vyzní naprázdno. Jak se hlavní hrdinka Mína může zamilovat a vyspat s Lucienem po dvou setkáních?
Naštěstí v knize nejde jen o city, kterých je zde opravdu hodně, ale najde se i nějaká akce. Alaric knihu obohacuje o notnou dávku agresivity, hlavně když se neohroženě ohání svým mečem a nebojí se použít nátlak i na ženy.
Rozhodně nelze autorce vytknout, že vytvořila zajímavou knihu pro dospělé ženy, kde jsou propracované postavy i děj, takže i když vše úplně nedává smysl, tak se čte dobře a čtenářka si u ní výborně odpočine a zároveň se zasní nad "dokonalým" mužem.
Zároveň se z knihy dozvíte něco nejen o upírech, ale také o historické postavě Vladu III. a jeho životě. Dočtete se, že jeho manželka skočila z okna a on zešílel, jeho dva synové Lucien a Dimitrij to bohužel velmi odnášeli a měli nešťastné dětství. Oba bratři jsou velmi rozdílní a nejspíš to nebude jen tím, že mají rozdílné matky, ale také jejich povahou.
Závěr byl možná, až příliš šokují (třeba Lucienova přeměna v draka), ale přesto skončil otevřeně, kdy čtenář čeká, jak se postavy budou rozhodovat a co je ještě čeká. Přijme nakonec Mína Lucienovu nabídku, aby se k němu připojila a prodělala přeměnu v upíra? Nebo bude Mína pomáhat Alaricovi a Palatinské gardě v boji upíry? A má případný vztah mezi Mínou a Alaricem budoucnost?
Mě osobně se kniha hodně líbila a už se těším, až v říjnu tohoto roku vyjde pokračování s názvem Overbite, který nám snad přinese další odpovědi na otázky.
Kniha je zvláštní především tím, že se z počátku tváří jako klasické fantasy typu Conan, kde jsou však ženy ty silné a vládnou mečem, pak však děj nabere překvapivých obrátek a promění se spíše ve sci-fi. Jde totiž o postapokalyptický děj, což činí knihu zajímavou.
Obálka mě zaujala na první pohled, polonahá děva s nádherným tělem a velkým mečem se mi velmi líbila. Vyrostla jsem totiž na Xeně, takže obdivuji bojovnice, co porážejí jednoho muže za druhým. Že je to feministické? No a co? Prostě mám ráda ženy, co se o sebe umějí postarat.
Děj je propracovaný a čtivý, čtenář si četbu užije a příběh ho vtáhne do sebe. Jen je dost krátká, takže pokud se vám líbila, není problém si jí přečíst znovu.
Nejde o klasické fantasy, přestože se zde objevují elfové i trpaslíci a děj se odehrává v imaginárním světě, který je sice rozlehlý, ale přitom hrdinům netrvá dlouho se někam dostat a to ještě k tomu pěšky. Prostě jdou a za chvíli jsou na místě, což je maličko nedotažené. Objeví se zde vlkodlaci, a tak se autorka nejspíše snažila navodit hororovou atmosféru, což je jí příliš nepovedlo, protože i když Temnovlci trhají celé vesnice na kusy, tak strach nemáte.
Problémem knihy je děj, který pokulhává od samotného počátku, kdy se přeneseme do Neranova dětství a pak opět do přítomnosti, což může být zmatečné. Občas mi přišlo, jakoby autorka vařila z vody a snažila se poskládat smysluplný příběh, který je ve výsledku vyplněn nepříliš zdařilými dialogy, a napínavé scény vyznívají do prázdna.
První díl Vlčí krev se mi docela líbil a jeho děj měl potenciál, jenže v této závěrečné knize byl naprosto zazděn a občas nedával ani smysl.
Opět se jedná o fantasy literaturu určenou mládeži, hlavně dívkám, které ocení propletené vztahové linie a citové rozpoložení postav, kterých v této knize není nikdy dost, protože každý před ostatními něco skrývá a ukazovat city si postavy nemohou dovolit.
Obálka se hodně vydařila, ten vlkodlak je k sežrání, i když ve skutečnosti by člověka smlsnul jako malinu. Ke knize se však skvěle hodí a dodává jí na kráse. Zaujme na první pohled a já od ní nemohla odtrhnout oči, jak se mi líbila.
Kniha je zábavná, čtivá i napínavá, ale chybí jí větší hloubka příběhu, který je povrchní a snadno předvídatelný, tedy až na závěr. Naštěstí tu jsou i krvavé scény, které sice nesou nijak brutální, ale dodávají ději na zajímavosti.