Temný snílek Temný snílek komentáře u knih

Pod maskou nevinnosti Pod maskou nevinnosti Alexander Stainforth (p)

Historická romance o lásce, která překoná všechny nesnáze a o dívce, která je snad prokletá, jelikož jí stíhá jedna pohroma za druhou, ale ona vždy najde sílu jít dál, hlavně pokud má po boku svého milovaného.

Děj si rozhodně na nedostatek zvratů nemůže stěžovat, protože uhání kupředu téměř zběsile, tak se příběh může rychle měnit a ukazovat se stále další a další potíže, které udržují napětí i čtivost knihy, která vás chytí a ženy si počtení určitě užijí. Hlavně proto, že i přes detektivní zápletku, jde hlavně o romantiku a nejsou zde opomíjeny citová vzplanutí ani myšlenky postav.

Syn boha hromovládce Syn boha hromovládce Arto Paasilinna

V tomto románu převažuje fantazie nad běžným životem, a to přináší nevšední zážitek, na který jistě dlouho nezapomenete.
Je až s podivem, jak málo stačí, aby lidé uvěřili člověku, že je syn boha hromovládce a přiklonili se k jeho víře. Jeden či dva blesky a pár uzdravených bláznů, nic víc, a to již Rutja ztrácel naději, zda se mu jeho úkol podaří splnit. To je však jen další nadsázka této knihy, u které se rozhodně pořádně pobavíte.

Děj je čtivý, nepostrádá humor, bláznivé situace na sebe nenechají dlouho čekat a až groteskní vyvrcholení děje, při čemž se budete trhat smíchy. Čeká vás jízda sice bez akce, za to však dojde i na sex, i když o tom Rutja ani neví a domnívá se, že jde o rituál před spaním. Tím mi docela vyrazil dech, protože takové velké chlapisko bych za panice nepočítala.

Kniha sice nedosahuje kvalit jiných autorových děl, jako Prostopášný modlitební mlýnek či Krátká paměť pana rady, ale stejně jde o nevšední literární zážitek, nad kterým mladí čtenáři nejspíš ohrnou nos, což je jejich škoda. Já si rozhodně hodlám vychutnat i další autorovi knihy.

Žena prchá před zprávou Žena prchá před zprávou David Grossman

Málokterá dnešní kniha má na pozadí dva, velmi podobné tragické příběhy. Autor začal psát knihu a jeho syn narukoval k bojům v zemi. Během tvorby knihy si spolu dlouho telefonovali a vyprávěli si o Oře a jejích příhodách. Jenže před uzavřením příměří byl autorův syn zabit v tanku a David Grossman se po sedmidenním smutku, ke knize vrátil a dokončil jí.
Autorův osud se tak nápadně podobá příběhu Ory a způsobí, že kniha prostě musí zapůsobit na každého.

„Žena prchá před zprávou“ je velkolepý protiválečný román, který vypráví osud zoufalé ženy - matky. Svým stylem a strhujícím příběhem nadchne každého čtenáře, který má rád hluboké příběhy.
Kniha v sobě skrývá nezapomenutelný literární zážitek, který je dech beroucí a až vyčerpávající. Na tuto knihu dlouho po dočtení nezapomenete.

29.08.2015 5 z 5

Drasticky děsivý Dexter Drasticky děsivý Dexter Jeff Lindsay (p)

Kniha je zaměřena na psychiku (a rozpory v ní) hlavní postavy, proto chvíli trvá, než si čtenář přivykne a ne každému to musí vyhovovat, ale pokud nad tím, co čtete, rádi přemýšlíte, tak pro vás bude Dexter to pravé.
Objevují se názory, že seriálový Dexter je lepší, mě však až hypnoticky přitahoval a podle popularity knižní série nejsem jediná.

V příběhu prvního dílu série je Dexter rozpolcený, protože se ve městě objevují vraždy, které jako by spáchal on sám. Inspiroval se jím někdo? Nebo snad ta bestie uvnitř Dextera vystupuje v nestřeženou chvíli na povrch?

Drasticky děsivý Dexter zaujme všechny, kteří mají rádi psychologické thrillery s možností nahlédnout do šílené, ale geniální mysli.

Vraždy podle Grimmů Vraždy podle Grimmů Craig Russell

Kniha „Vraždy podle Grimmů“ je napínavý detektivní thriller, který sice měl výborný námět, ale střídáním tempa plynutí děje zpracování dost ublížilo. Kdyby byl knih trochu kratší, tak by to bylo lepší, ale takhle jde jen o lepší průměr.

Tulák Rover Tulák Rover J. R. R. Tolkien

Příběh to byl opravdu fantasijní a klaním se před Tolkienovou představivostí, protože dát vousatého chlapa na Měsíc, kam za ním létá racek a tvoří se tam sny, tak to mi přijde jako pořádná fantasmagorie. K tomu se v knize objevili hned tři psi jménem Rover, což je trochu podivné a hlavně pro menší děti i matoucí.
Důležité ovšem je to, že se to četlo vcelku lehce, tedy až na popisování téměř každého stébla trávy či kamene.

Kniha Tulák Rover je fantasy pohádka pro děti s velmi jednoduchým dějem, který se dá předvídat, a vy už dopředu tušíte, jak to dopadne. Pro dospělejší čtenáře je to skvělá oddychovka.

Setkání s duchem Setkání s duchem Stacey Kade

Kniha „Mezi nebem a zemí: Setkání s duchem“ je příjemná romance s duchy pro náctileté slečny, které ocení citové výlevy postav, lehký děj, trochu té romantiky i důvtip příběhu. Pro ostatní je to nenáročná četba.

Brány pekel Brány pekel Frank Tallis

Ke knize jsem přistupovala dost skepticky a příliš toho od ní neočekávala, ale o to více mě překvapila, protože dokáže být děsivá i bez potoků krve, což je u dnešních hororů dost velká vzácnost, ty se totiž obvykle řídí pravidlem - čím víc krve, tím víc horor. Tahle kniha však dokáže napínavou i děsivou atmosféru vytvořit i bez nechutností, sice je tu několik scén, kde končiny létají vzduchem, ale jinak se soustřeďuje hlavně na pocity stísněnosti a hrůzy, za které by se nemusel stydět ani E. A. Poe. Kniha se totiž vrací ke klasice a to jí dělá ještě výjimečnější.

Kouzlo Kouzlo Rhonda Byrne

Přiznám se, že mi chvíli trvalo, než jsem téhle knize přišla na chuť, i když se mi to úplně nepovedlo a stále jsem „nevěřící“, něco mě na ní zaujalo a přinutilo ji dočíst.

Kouzlo je zvláštní i velmi zajímavá kniha s návodem na šťastnější život. Pokud tedy hledáte smysl svého vytí, tak pro vás bude to pravé.

Upír, můj pán Upír, můj pán Alexandra Ivy

Upír, můj pán je historická červená knihovna s upíry a velkou dávkou humoru, takže čtení baví a nudit vás ani nenapadne. Taková pohodová oddychovka pro ženy...

Závěr byl trochu uspěchaný, ale všechno se vysvětlilo, takže Gideon a lady Simone, mohou být v klidu, i když přece jen trochu ostražitosti by si měli ponechat. Ale věřím, že náš dokonalí upíří chlapec to zvládne, protože je šikulka.

Soumrak Soumrak Dmitry Glukhovsky

Soumrak je rozporuplný příběh pohrávající si s koncem světa a zároveň tématem stáří člověka i jeho smrtelnost, tím působí velmi chmurně a přispívá na děsivé atmosféře knihy, což nemusí každému vyhovovat.

Nepřítel mého nepřítele Nepřítel mého nepřítele Kateřina Petrusová

„Nepřítel mého nepřítele“ je romance s mafiánským pozadím a s nádechem krimi zápletky, ale hlavně zde jde o city hlavních postav, proto také knihu jistě ocení něžnější pohlaví.
Je to skvělé oddychové počtení, které pohladí po duši a vy se můžete na okamžik vykašlat na každodenní shon a užívat si volné chvíle.

Půlnoční rekviem Půlnoční rekviem Veronika Černucká

Knížečka je útlá a zhltne se během chvilky, protože je děj napínavý a nepostrádá smysl pro humor, což jej trochu odlehčuje a dělá příjemnějším. Po přečtení budete jen litovat, že už je konec, protože bych uvítala, kdyby byla alespoň o pár stran delší. Autorce se totiž skvěle povedlo vykreslit jak pocity, tak napínavost příběhu.

Půlnoční rekviem je povedená detektivka, která nenudí a užijete si jí, k tomu je plná napětí a akce, takže rozhodně skvělé čtivo.

29.08.2015 4 z 5

Dar vlka Dar vlka Anne Rice (p)

Příběh se odkrývá pozvolna, ne však zdlouhavě a postupně všechno do sebe zapadá, až dojdeme k velkému odhalení společně s postavami. To vás k nim zase o kousek přibližuje a většina postav je k tomu i hodně sympatických, což je nebezpečná kombinace.
Sice se tady objeví láska, dokonce dvě, ale romance to není, protože je v knize mnohem důležitější napínavý děj a příběh o vlčích mužích s jejich vlastní spravedlností.

Dar vlka je poutavý, lehce hororový příběh, který je čtivý a zajímavě pojatý. Čtenář musí nad dějem přemýšlet a prožívat osudy postav, jinak hrozí, že ztratí nit a nedobere se zdárného konce, který rozhodně stojí za to. Úžasná kniha a ještě lepší literární zážitek.

Poslední z bohů Poslední z bohů Rick Riordan

U minulého dílu jsem trochu remcala, že je série zdlouhavá a na tom si trvám stále, protože předchozí díly děj hrozně natahovaly. Tento, poslední díl je dle mého názoru nejlepší, protože se děj konečně rozhoupe kupředu a napínavost doslova sálá z řádků.

Poslední z bohů je moderní fantasy pro mládež, která nejvíce ocení lehký a dost předvídatelný děj, ale zároveň si jistě užije atmosféru knihy.

Aphra Aphra Hana Parkánová-Whitton

Knižní Aphra je krásná, inteligentní a hlavně okouzlující, až jí všichni muži padají k nohám a ženy jí ze žárlivosti nenávidí. Ona se několikrát zamilovala a s muži prožívala velmi vášnivé vztahy, ale vždy šla dál za svým snem, a tím bylo psaní.

Aphra se čte velmi lehce a rozhodně jde o příjemné odpočinkové čtení, které pobaví i zaujme svým příběhem a zajímavými postavami.

29.08.2015 4 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Je to až neuvěřitelné, ale spoust lidí bylo šokováno mírou sexu v knize. Co sakra čekali od „erotického románu“? Procházky v růžové zahradě a nevinné polibky? Ano, je tu sex, často až tvrdé šukání a je to popisováno do podrobnosti, ale nazývat tuto knihu „pornem“ mi přijde přehnané. V knize je totiž sex použit jen jako kulisy pro vcelku romantický příběh, takže bych to nehrotila.
Pokud chce pořádné knižní porno, tak si přečtěte Výchovu lady Lucindy od Bertrice Small, což je historická červená knihovna, ale tam si sexu, i toho tvrdšího, užijete do sytosti. A ta nikoho nepohoršovala, takže to trochu nechápu.

Kniha Padesát odstínů šedi se mi více méně líbila, ale jde jen o lehce nadprůměrnou červenou knihovnu, která je natahovaná, a příliš akce se v ní nedočkáme. Je tu sice sex, ale jen v běžné míře, nic extra. Knihu zachraňuje hravost, vtip a zábava protkaná dějem, který tak ožívá a čtenářka se nemůže odtrhnout a přitom se jen culí a šklebí blahem. Ale jinak je to jen lehká (hrozně dlouhá) oddychová četba na zkrácení nudy.

Krátká paměť pana rady Krátká paměť pana rady Arto Paasilinna

Kniha se čte velmi lehce, děj totiž plyne jen v jedné linii a nikam neodbočuje. Ani tu není velké množství postav, ale o to více místa je jim věnováno. Jsou velmi dobře vykresleny a všichni jsou sympatičtí, proto si je každý rychle oblíbí a fandí jejich praštěným nápadům.

Krátká paměť pana rady je dokonalá kniha, které nelze nic vytknout, a mohu ji jen doporučit všem věkovým kategoriím, protože i mladí lidé si ji určitě užijí.

Drákula Nesmrtelný Drákula Nesmrtelný Dacre Stoker

Drákula nesmrtelný je horor s tragickým koncem, který se však dá předvídat stejně jako u původního Drákuly od Brama Stokera. Tenhle příběh prostě nikdy nemohl dopadnout dobře a tím se také liší od dnešních upířích romantických slátanin, za což patří autorovi velké díky.

Pokud jste příznivci Drákuly a klasických upírů s charismatickým šarmem, kteří děsí svým vzezřením, tak by se vám tahle kniha mohla líbit.
Já ji četla již několikrát a pokaždé si tento horor náležitě užiji.

29.08.2015 4 z 5

Krvavá kreatura Krvavá kreatura Darren Shan (p)

Krvavá kreatura je čtivé, napínavé fantasy, které si čtenář užije. Doporučil bych ji spíše starší mládeži, která už něco vydrží, ostatně jako celou sérii.