TheMelorry TheMelorry komentáře u knih

Drakie Drakie Sophie Jordan

Měla jsem docela strach z tématu knihy. Byla jsem ale mile překvapená a kniha se mi i líbila. Je pravda, že děj je trošku jednodušší, ale jako oddechovka je tahle kniha prostě skvělá.

07.11.2015 4 z 5

Staré pověsti české Staré pověsti české Alois Jirásek

Kniha patřím k těm lepším z povinné četby. Mě osobně bavila a pověsti byly zajímavé...

05.11.2015 4 z 5

Bitva o Hex Hall Bitva o Hex Hall Rachel Hawkins

Tenhle díl se mi líbil opravdu hodně. Akorát závěr mě na jednu stranu potěšil, ale na druhou stranu i rozesmutnil. Je mi jen líto, že série tímto dílem končí....

11.10.2015 5 z 5

Sleduj mě Sleduj mě Stacey Kennedy

Tento díl se mi líbil o něco více než ten předcházející, ale úrovně prvních dvou nedosáhl. Hlavní postavy jsou fajn, zápetka také není špatná. Ale vzhledem k tomu, jak je kniha krátká, se nestihne děj pořádně rozvinout, což je konkrétně v tomhle případě škoda.

28.03.2024 3 z 5

Antigona Antigona Sofoklés

Pro milovníky antiky a velkých tragických příběhů je Antigona a její příběh naprosto ideální.
Krátká knížečka a přesto tak silný, hluboký příběh, ze kterého si můžeme vzít ponaučení i my v současnosti.

28.10.2023 4 z 5

Ve jménu pomsty Ve jménu pomsty Kinga Litkowiec

Je dobře, že autorka tentokrát změnila ústřední dvojici, knize to dodalo nový čerstvý vítr.
Opět se jedná o příjemné, odpočinkové čtení z prostředí mafie (los angelské i mexické), ve kterém nechybí několik erotických scén. Příprava pomsty je zajímavá, škoda jen, že se to odbylo tak rychle a na můj vkus málo dramaticky.
Jinak jsem ale mile překvapená, a přestože mi hlavní postavy nepřišli příliš sympatické, něco na nich je.

27.06.2023 3 z 5

Domek u lesa Domek u lesa Mary Ellen Taylor

Kniha volně navazuje na Dům v zátoce, takže se příběh opět točí okolo známého prostředí Zimní vilky a Jarního domku a známých postav, přičemž tou nejhlavnější je Megan. V předchozí knize jsem si stěžovala na chybějící rekonstrukci. Té jsem se tentokrát dočkala, byť jen v malé míře.
Autorka opět vytvořila skvělý příběh s propletenými osudy, se zajímavou linkou ze současnosti i minulosti. Výhodou je také zakreslený rodokmen, který je pro orietnaci v množství postav z počátku klíčový.

26.06.2023 4 z 5

Vše, co k tobě cítím Vše, co k tobě cítím Nora Welling

Kniha mě zaujala hlavně nádhernou obálkou, ale obsah stojí také za to. Zejména prostředí španělské Andalusie a koňské farmy je skvělé a člověk má hned chuť se tam také rozjet. Příběh jako takový obsahuje hned několik závažných, náročných témat, která ale nejsou příliš rozepsána, objevují se jen okrajově. Hlavním motivem je vztah mezi Lindou a Damiánem, který byl na můj vkus zbytečně uspěchaný a minimálně zpočátku mu chyběla chemie.
Celkově jde ale o příjemnou, odpočinkovou romantickou knihu, která je specifická svým prostředím a nepatrně vyšším věkem hlavních hrdinů, kteří již mají něco odžito.

17.06.2023 3 z 5

Útulný domov krok za krokem Útulný domov krok za krokem Iva Šmídová

Kniha má za cíl poradit při přestavbě, renovaci nebo zařizování bydlení. Zcela nesouhlasím se vším, co autorka zmiňuje.Každý máme svůj osobitý styl, kterého je třeba se držet. Minimálně v některých ohledech mi ale kniha ukázala různé možnosti a nové obzory. Navíc musím vyzdvihnout krásnou grafickou podobu knihy laděnou do růžova, s řadou fotografií, nákresů...

10.06.2023

Audience Audience Václav Havel

Pro mě se jedná o první setkání s tvorbou autora a úplně nevím, jak knihu hodnotit. Je to nepochybně skvělý pohled na danou dobu, kritika pokrytectví, společnosti... Ale na druhou stranu mě rozhovor mezi Sládkem a Vaňkem, resp. Sládkův monolog místy rozčiloval.

17.04.2023 3 z 5

Svlékání hadů Svlékání hadů Oldřich Mikulášek

Začátek sbírky mě tolik nenadchl, ale druhá část už byla mnohem lepší a poslední báseň Tráva byla jednoznačně nejlepší. Zajímavá byla také část s názvem Slova, kde autor vysvětluje spojení básní a moderní techniky a poté poslání básníka a básnického řemesla.

12.04.2023 3 z 5

Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

U téhle knihy jsem se opravdu pobavila. Některé historky byly skvělé, jiné maličko slabší, ale celkově hodnotím, jako velmi povedené čtení na zlepšení nálady. V některých pasážích jsem úplně slyšela hlas autorky.

22.12.2022 4 z 5

Psanec Psanec T. M. Frazier

Opět velmi čtivý a návykový díl, tentokrát s novými hlavními postavami. Stejně jako předchozí díly, ani tenhle jsem nemohla odložit. Oproti Kingovi mi ale Bear nebyl tak sympatický a celkově byl příběh na můj vkus (i v rámci tohoto žánru) poměrně rychlý... Na druhou stranu autorka umí psát a čtenáře udržet u knihy.
Jak už bylo zmíněno níže, zase tak otevřený konec? Kdo má to čekání vydržet.

15.12.2022 3 z 5

Vůbec o nic nejde Vůbec o nic nejde Barbora Vajsejtlová

Obvykle povídkové sbírky moc nevyhledávám, ale s touhle jsem udělala výjimku ze dovu důvodu. Za prvé jde o zajímavé téma, za druhé jsem před nějakou dobou četla autorčinu Bokovku, která se mi líbila moc. A neudělal jsem chybu.
Jednotlivé povídky jsou výborně napsané, pojednávají o různých tématech, různých druzích lásky a často obsahují nečekanou překvapivou pointou. Hned několik na první pohled banálních příběhů má v sobě daleko víc, než se může zdát. Celkově jde o velmi povedenou knihu.

11.10.2022 3 z 5

Stánek s polibky Stánek s polibky Beth Reekles

Film se mi jako milá, oddechová, nenáročná romantika líbil a totéž jsem čekala i od knihy. Ve své podstatě jsem to i dostala. Co mě ale nemile překvapilo a zklamalo je opravdu velmi jednoduchý styl, jakým je příběh napsaný. Navíc mě celkem rozčilovala smýšlení a jednýní hlavní hrdinky a neuvěřitelně toxické přátelství mezi dvěma kamarády.
V tomto případě musím výjimečně konstatovat, že film se mi líbil o něco víc.

31.08.2022 3 z 5

Hrdinové: úcta k hrdinům a hrdinství v dějinách Hrdinové: úcta k hrdinům a hrdinství v dějinách Thomas Carlyle

Překvapivě čtenářsky přívětivě napsané dílo se zajímavou výpovědní hodnotou. Autor představuje několik typů hrdinů, kteří měli podle jeho mínění v dějinách význačné či důležité místo. Svá tvrzení podpírá fakty sociálními, politickými, historickými srovnáními...
Každá kapitola je přepisem jedné z přednášek na tohle téma, proto je text místy komplikovanější a různě přeskakuje mezi tématy, proto je třeba se na čtení hodně soustředit.

07.08.2022 3 z 5

Ztracené klenoty Ztracené klenoty Kirsty Manning

Krásný příběh, ve kterém je propojena skutečná hisotrická událost nalezení cheapsideských klenotů s příběhem ze současnosti. Nechybí rozplétání dávné historie, rodinné minulosti, původu drahokamů, které poklad obsahoval... V obou časových rovinách se navíc objevují postavy silných ženských hrdinek, které jsou odvážné, pevné ve svých názorech a nehodlají se sklonit před konvencemi a přáními společnosti.
Za mě je tato kniha o něco lepší než autorčina předchozí. Z velké části za to může prostředí Anglie, které je mému srdci bližší. Příběh se ale zdaleka neodehrává jen tam.
(4,5)

30.07.2022 4 z 5

Čechové, kteří tvořili dějiny světa Čechové, kteří tvořili dějiny světa Zdeněk Kalista

Jednotlivé probírané osoby jsou bezpochyby zajímavé a jistě se značnou měrou podílely na světovém dění tehdejší doby. Bohužel mě osobně kniha příliš nesedla. Nejspíš to bylo stylem/jazykem, jakým byla napsána.
Informace jsou zajímavé, ale zpracování už tolik ne.
(2,5)

25.07.2022 2 z 5

Třetí polovička Třetí polovička Carola Lovering

Zhruba prvních 100 stran jsem měla docela problém se začíst a pořád jsem nějak nechápala, co je na knize tak zajímavého. Po tomto pomyslném zlomu jsem si ale k příběhu našla cestu a už se nemohla odtrhnout. Hlavní hrdinka Skye mi přirostla k srdci a (přesně tak, jak je napsáno v komentáři níže) Burke, kladná nebo záporná postava? Přistihla jsem se, že ho vlastně omlouvám a cítím jistou sounáležitost...
Celkově můžu říct, že i přes pomalejší začátek jsem si knihu užila a v mnohém mě překvapila.

02.07.2022 3 z 5

Jak být asertivní a říkat ne bez pocitu viny Jak být asertivní a říkat ne bez pocitu viny Damon Zahariades

Nemyslím si, že je tohle seberozvojová literatura v pravém slova smyslu. Naopak je lepší. Autor krásně vysvětluje, jak se stát asertivnějším a vše dokládá příklady z vlastního života. Nejedná se o direktivní "udělej tohle a tohle", spíš jde o doporučení, rady a nápady, jak si zjednodušit a zpříjemnit život a jak beze strachu říkat ne.
Doporučuji každému, kdo se někdy cítil zahnaný do kouta a měl problém se ubránit.

27.06.2022 4 z 5