TheMelorry komentáře u knih
Pro mě jako nepražského člověka byly všechny zmíněné informace a zapomenutá místa nová a zajímavá. Umím si představit použít knihu jako takového průvdce po Praze.
Po přečtení Posledního knihkupectví, které mě moc nenadchlo, jsem měla z knihy trochu obavy. Ale zbytečně, protože tahle je diametrálně odlišná, silná, emotivní... Obě linky z Lyonu i Lisabony jsou skvělé, hlavní hrdinky odvážné a všudypřítomné hrůzy války věrohodné a tísnivé.
Kniha je nejen o odvážných lidech, boji proti útlaku za války, ale i mezilidských vztazích, z nichž je řada opravdu silná. Nechybí dojemné scény, při kterých zákonitě slza ukápne.
Na knihu jsem se chystala už opravdu dlouho a jsem ráda, že jsem se k ní teď konečně dostala. Příběh požárníka Montaga a pálení knih je rozhodně zajímavý a celkový svět, v němž se příběh odehrává nutí člověka k zamyšlení. Na druhou stranu mi přijde, že některé věci jsou jen okrajově zmíněny a stály by za rozpracovní a vysvětlení...
Báseň Havran je naprosto skvělá a má přesně tu temnou děsivou atmosféru, na kterou člověk při čtení autora čeká. Ostatní básně ve sbírce obsažené už nebyly podle mého tak dobré a nedaly mi to, co úvodní Havran.
Celkově jsem ale spokojená a myslím, že i pro ty, kteří básně moc nevyhledávájí, by kniha nemusela být špatnou volbou.
Na první pohled je jasné, že kniha nese vážné téma a způsob jakým autor dokázal popsat (a mezi řádky varovat) před totalitní společností je úžasné. Od začátku čtení je cítit dusivá atmosféra, která se jen prohlubuje.
Určité věci mě nadchly jiné naopak. Celkově jsem ráda, že jsem se ke knize dostala, protože stojí za přečtení a člověk se při čtení mnohokrát zamyslí.
(3,5)
Jako pokaždé u autorčiných knih, i tentokrát jsem nadšená. Oproti jiným knihám je zajímavé, že ačkoliv máme dvě časové roviny (minulost a současnost) dělí je pouze několik let a hlavní osobou je pokaždé Alix. Konkrétně válečné období x doba krátce po válce u Diora.
Spojení historie, války, špionů, ale také šatů a práce u Diora a lásky ve všech možných podobách, je naprosto skvělé.
Stojím si za tím, že tohle je jedna z nejlepších sérii daného žánru jakou jsem četla. Tentokrát jsem možná trochu méně nadšená, ale i tak jsem si příběh a hlavní dvojici užila. Autorka opět dokázala překvapit novým tématem i novými žhavými scénami.
Záverečná scéna a setkání byla moc hezká a funguje opravdu jako jakýsi pomyslný konec série.
Spoustu let jsem se knize vyhýbala a teď po dočtení nevím proč, protože je naprosto skvělá.
Příběh o zvířatech, která převezmou farmu a začnou na ní uplatňovat myšlenky animalismu je naprosto skvělý. Jedná se o jasně patrnou alegorii komunistického režimu, bolševické revoluce, zavádění nových myšlenek... stejně tak některé postavy se dají velmi snadno spojit se sovětskými vůdci.
Jednoduše jsem nadšená.
"Všechna zvířata si jsou rovna, ale některá si jsou rovnější."
Na knihu jsem se hodně těšila, protože první díl mě nadchnul. Bohužel moje očekávání byla asi moc velká a nenaplnila se.
Ano, příběh druhé sestry nebyl špatný, četl se velmi dobře... ale něco mi v něm chybělo. Bylo zde velké množství myšlenek postav, což by nevadilo, kdyby se pořád neopakovaly tytéž. Hlavní postavy kolem sebe kroužily strašně dlouho, vymýšlely důvody, proč něco nejde, žhavější scény, které v minulém díle byly super, tady skoro nebyly a ještě takové nic moc.
Shrnuto, jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, byla to milá romantika, ale na první díl nemá.
(3,5)
Stejně jako u všech knih v této sérii jsem nadšená a velmi spokojená. Na prostředí francouzských vinic jsem se hodně těšila a dostala jsem přesně to, co jsem očekávala a ještě něco navíc. Krásný romantický příběh s postavami, které si člověk zamiluje. Bádherné popisy přírody, vinohradu, sídla a ve velkém také gastronomie. Navíc zajímavé profese svatební koordinátorky a vinaře.
Nemám absolutně co vytknout. Ano prvoplánová romantika se šťastným koncem - ale není to přesně to, co všichni hledáme?
Zlomky milostných básní známé antické básnířky Sapfó se dobře četly, byly zajímavé ale upřímně jsem čekala více. Velmi krátký soubor neucelených básní jsem přečetla, zamyslela se, ale hlubší pocity ve mě příliš nezůstaly.
(2,5)
Celou sérii mám hodně moc ráda a každý díl ukazuje, že autorka opravdu umí psát. Tentokrát jsem možná ještě nadšenější než u předchozího dílu, sedl mi specifický vztah hlavních hrdinů i jejich sbližování.
Zároveň velmi pozitvně hodnotím i podrobnější informace o životě horníků a nelidských podmínkách, ve kterých byli nuceni žít.
Číst vánoční příběh v létě není obvyklé, ale já to udělala a nelituji. Od začátku jsem se začetla a příběh se mi vážně moc líbil. Předvánoční atmosféra, skvělé postavy, pozitivní energie, romantika, mezilidské vztahy... to vše a mnohem víc jsem v knize našla a čtení bylo jako pohlazení po duši.
Kniha je doporučována Julii Caplinovou, kterou mám moc ráda a myslím, že tahle kniha je na podobné vlně jako její knihy. Rozhodně stojí za přečtení.
Je vidět, že se autorka každým dalším dílem zlepšuje, protože z tohohle jsem úplně nadšená. Měla jsem trochu obavy z asijské hlavní postavy, protože tématiku Asie moc nemusím. V tomhle případě byly obavy zbytečné, protože stále je hlavním tématem ragby a prostředí Nového Zélandu a doplnění japonské tatérky je pomyslnou třešničkou.
Celkově můžu říct, že se mi příběh líbil, hlavní postavy mi byly sympatické a oceňuji setkání se starými známými z předchozích dílů a pohled do jejich životů.
Jedná se asi o první knihu z prostředí švédské přírody a hor, kterou jsem četla, proto mě popisy krajiny velmi zaujaly a bavily. Stejně tak popisy jídel a celkové tamní mentality. Co se příběhu týče, ten nebyl špatný, ale nebránila bych se nepatrnému zrychlení - tohle bylo možná až moc "feel good". Kniha se ale velmi dobře četla, proklady popisy nebyly na škodu... Co mi chybělo je aspoň malá romantická linka, kteoru mám v knihách ráda a tady by se hodila.
Je to jen můj názor, ale v určitých aspektech mi atmosféra knihy připomínala Pekárnu s vůni skořice.
Celkově mám tuhle sérii hodně ráda, takže i třetí díl (oba díly) mě nadchly. Nejsme úplně spokojená s rozdělením na dvě části, na druhou stranu to lze pochopit.
Tahle část je od začátku napínavá, akční, tajemná a také temná. Od první strany se člověk začte a nejde se odtrhnout. Obdivuji, jak autorka dokáže vše vymyslet tak, aby do sebe jednotlivé dílky skládačky přesně zapadaly.
Krátký příběh z pera výborné autorky zasazený do předvánoční Prahy. Značka ideál. Je vidět, že i na malém prostoru je možné rozehrát hru slov, významů, zajímavého příběhu a popisu prostředí a gastronomie, jak je dobrý zvykem série.
(4,5)
Stejně jako u předchozího dílu i tentokrát jsem nadšená. Spojení historické tématiky, boje za ženská práva a romantické zápletky prostě skvěle funguje. Navíc autorka píše neuvěřitelně čtivě a napínavě a její postavy si nejde neoblíbit.
Ke knize jsem přistupovala jako k jednohubce, která mi toho moc nedá, ale ve výsledku jsem byla mile překvapená. Opravdu je to velmi krátká knížka, ale příběh, postavy i celková atmosféra je super a člověk se do knihy velmi snadno začte.
Oproti minulému dílu, který mě tak trochu zklamal, je tohle zas ten dobře známý, skvělý a čtivý příběh, na který jsem zvyklá. Hlavní postavy jsou skvělé, téma také a i zpracování stojí za to.
Nechybí samozřejmě odvážnější scény, ale autorka už mnohokrát dokázala, že je psát umí a nepůsobí trapně nebo směšně, naopak.
Stojím si za tím, že tohle je jedna z nejlepších sérii v tomto žánru, kterou jsem zatím četla.