TheMelorry TheMelorry komentáře u knih

Knihkupectví pana Livingstona Knihkupectví pana Livingstona Mónica Gutiérrez Artero

Tato kniha by se dala popsat jako milá a kouzelná, z níž přímo dýchá atmosféra klidu, pohody, čajových dýchánků a spousty spousty knih. Nic zásadního se v ní nestane, a přesto obsahuje tolik. Mimo jiné, že každý z nás má na světě své místo a dříve nebo později se k němo dopracuje.
Vše skvěle doplňují citáty ze všech možných děl klasiků.

28.06.2022 4 z 5

Jak svrhnout vévodu Jak svrhnout vévodu Evie Dunmore

Na knihu jsem se hodně těšila, a ve výsledku ještě mnohonásobně předčila má očekávání. Jedná se o spojení romantiky, historie a bolí sufražetek za volební práva pro ženy. Z historického hlediska jsou určité scény, a zejména závěr, lehce nepravděpodobné, ale to mi vůbec nevadilo...
Jedná se o skvělou knihu, ke které v podstatě nemám výhrad. Příběh mě vtáhl od první strany a čtení jsem si opravdu užila.

13.06.2022 5 z 5

V jabloňovém sadu V jabloňovém sadu Susan Wiggs

Tato kniha je prostě skvělá. Prostředí, ve kterém se odehrává, tedy jabloňový sad, je zajímavé, kouzelné a originální místo. Hlavní postavu Tess si nejde jinak než zamilovat, i přes její počáteční zlozvyky. Stejně tak ostatní postavy. Romantická linka je zde naprosto skvělá a opravdu je cítit jak to mezi postavami jiskří.
Začátek knihy je pomalejší a spíše uvádí do děje, zhruba od druhé třetiny začíná být příběh zajímavější a už se od něj nelze odtrhnout. Vše je doplněno několika retrospektivními vsuvkami, které přispívají pátrání v tajemné minulosti.

Jediné, co mě zarazilo je, že ačkoliv kniha vyšla až po Knihkupectví ztrát a nálezů, časově se odehrává před ním. Příběh Tess jsem měla tedy svým způsobem trošku vyspoilerovaný... ale jen nepatrně. V tomhle druhu knih je stejně poměrně jasné, jak vše dopadne.
(4,5)

22.01.2022 4 z 5

Když jsme ještě věřily na mořské víly Když jsme ještě věřily na mořské víly Barbara O'Neal (p)

Na první pohled krásná knížka, která v sobě ale skrývá silný příběh o hledání pravdy, rodinných problémech, pátrání po minulosti a schopnosti žít svůj život, jak nejlépe to jde. Kniha je napsána velmi čtivým způsobem, skvělé je střídání vyprávění ze dvou zcela odlišných úhlů pohledu a časté retrospektivní vsuvky z minulosti. Také propracovaná psychologie postav, jejich motivace, vnitřní svět...
Podle mě jde o velmi povedený román s psychologickými prvky.

09.10.2021 4 z 5

Rendez-vous s múzou Rendez-vous s múzou Dee Ernst

Krásný, odpočinkový příběh z nádherného prostředí Paříže, o hledání sebe sama, nečekané lásce a spisovatelském bloku. Kromě nádherných popisů Paříže, je v knize obsažen i malý vhled do spisovatelské a nakladatelské práce.
Jako milá odpočinková četba na dovolenou je tahle kniha naprosto ideální.

18.09.2021 4 z 5

Nevinný záskok Nevinný záskok Lizzy Dent

Na knihu jsem se hodně těšila, zajímavé téma záměny, vína a prostředí Skotska... Bohužel zpracování jako takové a příběh samotný mě nenadchly, právě naopak. Do čtení jsem se musela nutit, hlavní postavy mi nepřirostly k srdci a ani téma sommeliérství, které je mi blízké, mě nedokázala příliš zaujmout.
Nevím, jestli jsem knihu četla ve špatném rozpoložení, ale jsem z ní zklamaná. Což mě mrzí. (půl hvězdičky navíc přidávám za originální téma)
(2,5)

25.08.2021 2 z 5

Klíč Klíč Kathryn Hughes

Z knihy jsem nadšená. Obě časové roviny z minulosti i současnosti jsou zajímavé a jejich závěrečné propojení je nečekané a dojemné. Stejně tak celý příběh, zejména z minulosti, působí velmi silně, emotivně a co se pocitů týče je velmi náročný. Je neuvěřitelné, jak se zacházelo s psychicky nemocnými pacienty, a to ne v tak vzdálené minulosti. Krátké kapitoly končící otevřeně přidávají na poutavosti a člověk prostě musí číst a číst, aby se dozvěděl, jak to bude dál.
Za sebe můžu říct, že jsem z knihy nadšená. Prostředí psychiytrické nemocnice je pro mě v knihách zcela nové a autorce se podařilo věrně vystihnout pocity beznaděje a zoufalství, které převdládaly.

17.07.2021 5 z 5

Letní sázka Letní sázka Emily Henry

Milé čtení ideální na léto, u kterého si člověk odpočine, a zároveň se pobaví. Je zajímavé sledovat kontrast skvěle popsaných hlavních hrdinů, kteří by si nemohli být více nepodobní - ať už jsou to jména, pohled na svět, žánry, které píšou... Téma spisovatelského bloku a vzájemné výměny žánrů je skvělé a originální. Ještě jsem nic podobného nečetla.
Jak už jsem zmínila není to žádné náročné čtení, přesto se člověk nenudí a narazí na nejednu zajímavou situaci.

26.06.2021 4 z 5

Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Tahle kniha je naprosto skvělá, díky svému originálnímu neotřelému prostředí. Z každé strany je jasně patrná atmosféra Ruska, třeskuté zimy, ale také bájných, pohádkových postav a postupem děje i neidentifikovatelného zla, které se plíží kolem. Prvních několik kapitol bylo pomalejších a hodně popisných, ale postupně se příběh dal do pohybu a ke konci byl akční víc než dost.
Autorka píše specifickým stylem, kdy vše důkladně a věrně popisuje a čtenáře přenáší do dané situace. Fantasy prvky a postavy jsou zajímavě propojeny se silným příběhem každodenního života v nehostinném mrazivém prostředí.
I když je kniha řazená do literatury pro děti a mládež, řekla bych, že staršímu čtenáři, který umí číst mezi řádky, předá víc a zároveň si děj a popisy více užije.

14.04.2021 4 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Další skvělá kniha, která si udržuje vysokou kvalitu a čtivost předchozích knih ze série.
Tématiku Japonska a obecně asijských zemí moc nevyhledávám, a možná i díky tomu mi v téhle knize velice sedla a opravdu mi přinesla množství nových poznatků a informací o kultuře, prostředí, zvycích a jídlech... Právě japonská atmosféra dýchá z každé stránky. Hlavní hrdinka mi jako člověk velmi sedla a dokázala jsem se do ní snadno vcítit. Dokonce mi při jednom z jejích vzpomínání na minulost zaslzely oči, což se nestává často.
Celá kniha plyne na příjemné, klidné, romantické vlně a závěr je prostě úžasný.

11.04.2021 5 z 5

Strmý pád Strmý pád Bianca Iosivoni

Strmý pád je kniha, která každého zaujme na první pohled svou obálkou (je to povrchní, ale je to tak). Uvnitř se ale skrývá krásný, romantický příběh o hledání nové životní cesty, smiřování se s minulostí a pátrání po nedořešených záležitostech. Hlavní postavy, a vlastně i velká většina postav vedlejších, jsou sympatické a je velmi snadné se s nimi ztotžnit a pojmout jejich příběh za vlastní.
Už podle anotace a žánru je jasné, že nepůjde o nijak dramatický, nebo akční příběh. Vše plyne v poklidnějším duchu, ze všech stran je cítit letní atmosféra malého města, ale také neodvratně se blížícího konce. Zhruba v polovině knihy se objeví "hluché" místo, které ale brzy vystřídá opětovně zajímavý text. Posledních několik stran je emocionálně velmi silných a otevřený konec způsobí frustraci a nutkavou potřebu přečíst si druhý díl, mnoha čtenářům.

07.12.2020 4 z 5

Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Stejně jako předchozí díly, i tenhle je plný romantiky, mezilidských vztahů a příjemné atmosféry (v tomto případě velkou roli sehrává hygge). V podstatě všechny postavy jsou neuvěřitelně sympatické a člověk se s nimi velmi snadno ztotožní a přeje jim jen to nejlepší. Jak už je podle názvu jasné, tentokrát je děj přenes na Island, který působí neuvěřitelně kouzelně A tak, přestože zimu moc nemusím, hned bych se tam také vydala...
Myslím, že od prvních stran je patrné, jak příběh skončí, ale to rozhodně neubírá na atraktivitě a zajímavosti, možná právě naopak.

15.11.2020 5 z 5

Pekelný plášť Pekelný plášť Simona Michálková

Od knihy jsem neměla příliš velká očekávání, a o to víc jsem po dočtení nadšená. V knize se propojuje zajímavý fantasy svět, neotřelé postavy a pohádkové motivy, při jejichž čtení jsem měla pocit, jakoby se mi před očima promítala některá z českých filmových pohádek. Postupně se příběh zrychluje, je akčnější, napínavější a v závěrečné části je dokonce i temnější.
Nemyslím si, že je kniha určená jen mladším čtenářům, i ti starší si v ní najdou to své.

01.11.2020 4 z 5

Po tvém boku Po tvém boku Kasie West

Pro mě se jedná o první knihu od autorky a splina přesně to, co jsem očekávala. Po tvém boku je romantický YA příběh s milými postavami, které si čtenář zamiluje a musí jim fandit. Text je jednoduchý s absencí komplikovaných slov nebo vět, a o to příjemněji se čte. Místy působí až trochu naivně, což se mi na tomhle druhu četby líbí. Autorka dokázala na banálním příběhu vystavět poutavý román, při jehož čtení se člověk odreaguje a naladí na pozitivní vlnu.

27.09.2020 4 z 5

Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

Nejsem častým čtenářem thrillerů, takže moje hodnocení není ve srovnání s ostatními.
Z knihy jsem naprosto nadšená, unešená a dá se říct, že také zmatená. Tolik nečekaných zvratů, děsívých událostí, zajímavých postav se skvěle vykreslenými charaktery... Několikrát jsem si říkala "aha, to dopadne asi takhle...", autor potom vše naprosto obrátil a závěrečné rozuzlení by mě nenapadlo ani ve snu.
Po zkušenosti s touto skvělou knihou jsem se rozhodla, že budu thrillerům dávat větší prostor a více šancí. Díky tomu je také vidět, jak moc je kniha povedená - ti, co tenhle žánr milují a ti, kteří ho příliš nevyhledávají, všichni téměř bez rozdílu jsou nadšení.

08.08.2020 5 z 5

Nová životní kapitola Amy B. Nová životní kapitola Amy B. Kelly Harms

Kniha byla přesně tím, co jsem potřebovala, a to příjemný, zábavným a uklidňujícím čtením. Hlavní hrdinka působí na první pohled sympaticky, věci, které zažívá jsou uvěřitelné a spojení knihovnické konference a knih obecně spolu s módním časopisem je skvělý nápad. Jako odpočinkové čtení, u kterého člověk vypne, uvolní se a pobaví se, je tato kniha naprosto ideální.

15.07.2020 5 z 5

Anděl Anděl Jáchym Topol

Moje první setkání s autorem a nevím jestli příliš povedené. Knize se nedá upřít určitá čtivost a zajímavé téma z prostředí pražské spodiny a drogově závislých. Na druhou stranu má čtenář pocit, že je na něj autorem házen příval slov, životní osud jedné postavy se vrští na osud jiné, žádné pořádně vysvětení, místy nedořešené a otevřené...
Rozhodně je to zajímavé čtení jak po jazykové, tak po obsahové stránce, ale mě osobně kniha nesedla.

19.05.2020 2 z 5

Cizinec hledá byt Cizinec hledá byt Egon Hostovský

Překvapivě velmi dobrá a čtivá kniha, od které se nelze odtrhnout. Strasti cizince doktora Marka v Americe a potkávání se se zvláštními lidmi, kteří ho u sebe nechávají bydlet je opravdu velmi zajímavé. Jako vhled do tehdejší poválečné americké společnosti a do života emigranta je kniha ideální.
Jak už je v komntářích níže, knihu napsal autor svým osobitým stylem, ve kterém si na nich nehraje. Chce jen popsat pravdu a je mu jedno, koho s ní zaujme. Pro autora je typická jistá neurčitost. Která je v tomhle díle více než patrná. Nic není přímo řečeno, mnoho věcí si musíme domýšlet a jen se dohadovat, jak by to mohlo být. Dokonce i konec je neurčitý a nejasný.

09.11.2019 3 z 5

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

To, o čem kniha je zde bylo mnohokrát opakováno, takže řeknu jedno: Kniha se výborně čte, přináší řadu zajímavých myšlenek a na to, jak je stará, je až s podivem kolik věcí stále sedí. Hned za několika "radami" jsem si představovala panovníky z historie. Teď už je mi jasné, čím se řídili.

29.07.2019 4 z 5

Dům neřesti Dům neřesti Candice Proctor

I přestože název knihy je více než zavádějící, ve výsledku je kniha milá historická romantika s příjemnou sympatickou hrdinkou a špatným hochem, kterého všichni nevyjímaje hlavní hrdinkou milují. Nechybí trocha dobrodružství, akce a napětí a samozřejmě romantika. Příběh je velmi čtivý a jako oddechová příjemná kniha je naprosto ideální.

01.07.2018 4 z 5