theozijenamarsu | Komentáře u knih | Databáze knih

theozijenamarsu theozijenamarsu komentáře u knih

Planeta devíti klanů Planeta devíti klanů Georgij Šach

Obě témata oběvující se v knize mě poměrně bavila. První téma okatě napodobující Romea a Julii, jen v daleké budoucnosti, by bylo samo o sobě dobrý koncept pro celou knihu, ale mým snad ještě oblíbenějším tématem, objevujícím se ve většině knih se sci-fi tématikou je "robotizace" spolu se zánikem umění a celkové lidskosti.
Kniha stojí za přečtení.

30.04.2024 4 z 5

Eugen Oněgin Eugen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Těžké rozhodování!
Na jednu stranu se mi příběh velice líbil a ilustrace ve vydání z roku 1955 byly absolutně fenomenální, ale na stranu druhou jsem se do příběhu nedokázal zažrat a vnímat ho na sto procent (což podle mě není vůbec chyba knihy, ale spíše moje, jelikož jsem značnou část četl na rušných místech plus nerad čtu epiku psanou v próze).
Za nějakou dobu to asi zkusím znovu, neztrácím naději v tuhle knihu!

21.09.2024 3.5 z 5

Encyklopedické heslo: Láska Encyklopedické heslo: Láska Jaroslav Čejka

"Žehlíš mi u stolu sváteční košili
Naposled skládáš mi do kufru kravatu
Dobře víš že my dva jsme tady skončili
Přibývá odjezdů ubývá návratů."

11.09.2024 4 z 5

Popis jednoho zápasu Popis jednoho zápasu Franz Kafka

Nutno podoktnout, že hodnocení čtyř hvězd je pro mě v tomto případě relevantní pouze v porovnání s ostatními knihami/sbírkami od Kafky.
Nejvíce se mi líbily povídky Most, V noci, Sup, Kormidelník a Výzkumy jednoho psa

10.09.2024 4 z 5

Dopisy rodičům z let 1922–1924 Dopisy rodičům z let 1922–1924 Franz Kafka

Oceňuji za mě skvělé zpracování knihy, kde na jedné straně je kopie originálních dopisů a na straně druhé ve dvou sloupcích překlad dopisu a vysvětlivky.
Dost mě zasáhla poznámka 8) na straně 143, jelikož jsem byl za to, že Kafka byl ke konci života tak nějak smířený s tím, že už se nikdy neuzdraví ("Už nikdy se neuzdravím. Právě proto, že to není žádná tuberkulóza, kterou položíme do lehátka a vyléčíme,...").
Dopisy rodičům jsou jednoznačně skvělé okno do posledních dvou let Kafkova života pro milovníky jeho literárního díla.

30.08.2024 5 z 5

Leopardi v chrámu Leopardi v chrámu Franz Kafka

"...nemohu nést na ramenou svět, sotva na nich unesu zimník."

Kafka prostě dokázal vystihnout tak moc v tak málo slovech. Vrtá mi hlavou, kolik dalších skvělých příběhů a aforismů bylo už za jeho života bezcitně spáleno.

29.08.2024 5 z 5

Aforismy Aforismy Franz Kafka

"Ale na dně kouře je oheň a ten, jemuž hoří nohy, se nezachrání tím, že všude uvidí jen tmavý kouř."

11.08.2024 5 z 5

Únos doktora Neumanna Únos doktora Neumanna Stanislav Šusta

Kniha mě vůbec nezaujala. Je to přesně něco, co by člověk čekal od knihy z knihobudky.

09.07.2024 1 z 5

Zelený chrám Zelený chrám Hervé Bazin

Moc hezky napsaná kniha. Obsahově sice zajímavá, ale pro mě až moc podrobně napsaná. Určitě bych ji nenazval nudnou nebo zdlouhavou - svět je moc hezky vybudovaný, postavy taktéž - jen bych ocenil více napětí nebo alespoň trochu kreativnější rozuzlení. Rozhodně chápu, že dost lidí tuto knihu může milovat a souhlasím s recenzí od Alex_Jura - nejspíš se k této knize jen potřebuji pročíst. Třeba za pár let změním názor a ozvu se znovu, tentokrát s pěti hvězdičkami a ještě pozitivnější recenzí!

05.06.2024 3 z 5

Nespavost Nespavost R. Jenn Johansson

Knihu jsem četl již před několika lety, takže si ji vybavuji jen tak nějak matně.
Obal, název i nápad knihy mě tehdy velice zaujaly. Také si pamatuji, že mi konec příběhu připadal tak nějak divný a nesmyslný. Někdy bych si ji rád přečetl znovu.

29.05.2024 3 z 5

Labyrint (1.-3. díl) Labyrint (1.-3. díl) James Dashner

Zajímavá trilogie, která podle mě zaujme každého!

29.05.2024 4 z 5

Hodina relativity Hodina relativity Dmitrij Bilenkin (p)

Nějaké příběhy se mi líbily víc, nějaké míň - tak to zkrátka bývá u každé sbírek povídek. Má asi nejoblíbenější z těch deseti je povídka Nebuďte mystikem.

29.05.2024 2 z 5