theozijenamarsu theozijenamarsu komentáře u knih

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

"Dívám se na ruce, jež spáchaly zločiny, myslím na srdce, které je zosnovalo, a toužím po okamžiku, kdy mi tyto ruce přikryjí oči, kdy už na nic nebudu myslet."

16.07.2024 4 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

"Z prachu jsme vzešli, prach jsme a v prach se obrátíme. Před námi je tma a po nás je tma, ten život je jen chvilka mezi dvojím temným nekonečnem."

Velice zajímavá, děsivá, ale zároveň podivně humoristicky napsaná kniha!

12.07.2024 5 z 5

Únos doktora Neumanna Únos doktora Neumanna Stanislav Šusta

Kniha mě vůbec nezaujala. Je to přesně něco, co by člověk čekal od knihy z knihobudky.

09.07.2024 1 z 5

Popis jednoho zápasu Popis jednoho zápasu Franz Kafka

"Stál jsem opět na dlažbě a cítil bolest v koleni. Zapomněl jsem jména hvězd."

V téhle knize se toho dělo tolik, že si připadám, jako kdybych právě přečetl rozsáhlý román. Příběh byl podivně chaotický a upřímně bych teď nedokázal popsat, o čem přesně byl, ale přesto mi nějakým zvláštním způsobem utkvěl v paměti.

08.07.2024 4 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Vcelku jednoduchý příběh skvěle popisující společnost, ve které žijeme.

"All animals are equal. But some animals are more equal than others."

Strašidlo cantervillské Strašidlo cantervillské Oscar Wilde

"Ach, smrt! Smrt musí být překrásná. Ležet v měkké, hnědé hlíně, nad hlavou mít vlnící se trávu a naslouchat tichu. Být bez včerejška a bez zítřka. Zapomenout na vše, odpustit životu, poznat mír a klid."

Humoristický příběh, do kterého se autorovi podařilo "vecpat" i několik krásných a smutných pasáží. Přišlo mi, že si celá kniha dělá legraci z Ameriky, což vždy dokážu ocenit!

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Krásná kniha! Úchvatně napsaná, četla se rychle a několikrát přišel zvrat, u kterého jsem musel knihu zavřít a na chvíli se zamyslet.

Zámek Zámek Franz Kafka

", a že si proto představuji hrob, hluboký a těsný, kde se držíme v pevném objetí, skrývám si tvář v tobě a ty zas ve mně, a nikdo nás už nikdy neuvidí."

Asi moc není co dodat. Franze Kafku jsem si zamiloval ve čtrnácti letech a od té doby mě neomrzel. Jeho knihy spolu s jeho životním příběhem jsou neuvěřitelný zážitek. Jen mě pochopitelně mrzí, že kniha není dokončená, ale na druhou stranu by to už prostě nebyl Kafka, kdyby všechny jeho knihy byly perfektní a úplně dopsané.

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Před nějakou dobou jsem viděl zfilmovanou verzi a když jsem tuto knihu zahlédl v knihkupectví, prostě jsem si ji musel koupit. Na film jsem se díval s mamkou, která knihu zná a několikrát ji darovala svým kamarádkám.
Dost lidí kritizuje, že děj byl údajně utahaný a nudný, s čímž absolutně nesouhlasím. Naopak se mi kniha četla velice dobře a celé to hezky plynulo, až byl najednou konec. Na druhou stranu - já jsem poměrně zvyklý na "pomalý/táhlý" děj (současně s touto knihou jsem totiž četl také Zámek od Franze Kafky) a nemohu to porovnávat s jinými knihami tohoto typu.
Na celé knize je poznat, že byla psána ženou a hlavně pro ženy a témata, která se tam probírala, mi jsou poměrně cizí.
Přes všechno tohle se mi nějakým zvláštním způsobem kniha líbila. Je to zase něco jiného a jsem rád, že jsem si jí přečetl.

23.06.2024 4 z 5

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Velice nadčasové a dnes i dost aktuální!

18.06.2024 4 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Absolutně geniální.
Knihu jsem začal číst minulý týden na školním výletě. Večer jsme tam měli záhadnou "zážitkovou aktivitu" - zavázali nám oči, zakázali mluvit a po pár minutách mi konečně došel smysl aktivity. V jedenáct v noci jsme si zahráli na nevidomé z téhle knihy a několik hodin jsme slepě po skupinkách bloudili lesem.
Doteď tomu vlastně nedokážu uvěřit. Tahle shoda náhod mi prohloubila zážitek jak z výletu, tak ze čtení.
Samotná kniha je velice zajímavá, dobře napsaná a její námět je nadmíru originální. Spojením všeho nemohu jinak, než dát plný počet hvězdiček.

17.06.2024 5 z 5

Zelený chrám Zelený chrám Hervé Bazin

Moc hezky napsaná kniha. Obsahově sice zajímavá, ale pro mě až moc podrobně napsaná. Určitě bych ji nenazval nudnou nebo zdlouhavou - svět je moc hezky vybudovaný, postavy taktéž - jen bych ocenil více napětí nebo alespoň trochu kreativnější rozuzlení. Rozhodně chápu, že dost lidí tuto knihu může milovat a souhlasím s recenzí od Alex_Jura - nejspíš se k této knize jen potřebuji pročíst. Třeba za pár let změním názor a ozvu se znovu, tentokrát s pěti hvězdičkami a ještě pozitivnější recenzí!

05.06.2024 3 z 5

Pohádky Pohádky Hans Christian Andersen

Už jen kvůli nostalgii musím téhle knize dát pět hvězdiček - jako malý jsem ji vždy četl s tátou. Náš společný oblíbený příběh je "Starý dům".
Kniha je také doplněna úžasnými ilustracemi, které krásně dokreslují všechny příběhy.

Proces Proces Franz Kafka

Kniha je absolutně nepochopitelná a zabývá se tématy mně velice cizími, přesto je něčím zajímavá. Hlavní postavou není nikdo idealizovaný, jak to je ve většině ostatních knih. Navíc po celou dobu se o hlavní postavě píše pouze jako o "panu K.", případně "Josefu K.". Konec byl pro mě dost nečekaný.
Dalším faktorem, který mě zaujal, je fakt, že kniha je v podstatě nedodělaná a na konci si můžete přečíst různé "dodatky" nebo "místa škrtnutá autorem".

Nespavost Nespavost R. Jenn Johansson

Knihu jsem četl již před několika lety, takže si ji vybavuji jen tak nějak matně.
Obal, název i nápad knihy mě tehdy velice zaujaly. Také si pamatuji, že mi konec příběhu připadal tak nějak divný a nesmyslný. Někdy bych si ji rád přečetl znovu.

29.05.2024 3 z 5

Labyrint (1.-3. díl) Labyrint (1.-3. díl) James Dashner

Zajímavá trilogie, která podle mě zaujme každého!

29.05.2024 4 z 5

Vražedná léčba Vražedná léčba James Dashner

Za mě asi nejslabší díl z celé trilogie.

29.05.2024 4 z 5

Spáleniště: Zkouška Spáleniště: Zkouška James Dashner

Upřímně se nemohu rozhodnout, jestli se mi více líbil díl první nebo druhý. Je pravda, že v dobu, kdy už jsem věděl, o co tak nějak jde a kdo za tím vším stojí, se z příběhu vytratilo nějaké to záhadno, které tomu právě dodávalo to kouzlo. Přesto mě tento díl zaujal natolik, že mu též dávám pět hvězdiček.

Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Za mě nesmírně zajímavý nápad!
Knihy jsem četl dříve, než jsem viděl filmy, což mi osobně na zážitku dost přidalo. Kdybych nejdříve zhlédl filmy, a teprve pak bych se pokoušel přečíst tu původní knižní verzi, ubralo by to příběhu na tom skvělém tajemnu, kde nikdo, včetně čtenáře, vlastně moc neví, co se děje.

29.05.2024 5 z 5

Hodina relativity Hodina relativity Dmitrij Bilenkin (p)

Nějaké příběhy se mi líbily víc, nějaké míň - tak to zkrátka bývá u každé sbírek povídek. Má asi nejoblíbenější z těch deseti je povídka Nebuďte mystikem.

29.05.2024 2 z 5