ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Po první třetině, kdy mě příběh moc nebral jsem to chtěl zabalit, protože od románu co získal Pulitzera čekám mnohem víc. Poté co začal soud se to zlepšilo, teda ne že bych knihu honem doporučil, ale nakonec jsem to dočetl, a to už samo o sobě je dost dobrý. Celkový dojem je tak na trojku.

21.08.2019 3 z 5

Smrtící záře Smrtící záře Stuart MacBride

Na MacBridea jsem dostal tip, knihu jsem poté zvolil v knihovně víceméně náhodně. Je to solidně napsaná detektivka ze skotského Aberdeenu. Policajti nejsou žádní géniové, řešení případů které vyšetřují si musí tvrdě vyšlapat. Nebylo to ohromující, ale četlo se to dobře, a tak jsem nakonec s výsledkem spokojený.

02.08.2019 3 z 5

Za trest Za trest Dick Francis (p)

Příběh byl celkově slabý. Předvolební agitace v první polovině knihy mě nebavily. Napětí se nedostavilo ani s pokusy o atentát na Juliarda staršího. Pátrání po původci vyznívá do ztracena. Kromě toho, Francis hned od začátku dost okatě ukáže na hlavní záporáky příběhu. Bohužel, závěr ničím nepřekvapí...

09.03.2019 2 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

Jediné co bylo v úvodu zajímavé, byl kůň pověšený na lanovce, to jsem si říkal : jak ho tam sakra dostali ? Jinak se zdálo, že se jedná o knihu kvůli níž se dělá mnoho povyku pro nic. Postupně se příběh vylepšil, mohla zato hlavně určitá záhadnost případu i prostředí, takže mě to začalo bavit.
Proto škoda závěru, který byl až příliš vykonstruovaný na efekt. Díky tomu hodnotím 3/5.

15.08.2018 3 z 5

Čelisti Čelisti Peter Benchley

Kniha se od pozdější filmové verze celkem dost liší. Milostná aférka mezi Hooperem a Brodyho ženou mně moc pochuti nebyla, protože to vytvořilo nepřátelský vztah mezi Hooperem a Brodym.
Tleskám Spielbergovi, že tohle ve filmu úplně vynechal, udělal jen dobře.
Závěr byl ve filmu taky lépe ztvárněn. 3/5.

14.04.2018 3 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Kvůli veliké oblibě a skvělému hodnocení, jsem měl od knihy velká očekávání.
První polovina je taková seznamovací a rozjezdová, což je pochopitelné, když se Blomkvist musí prohrabat materiály o rodině Vangerů a čtyřicet let starým případem.
Poté co spojí síly se Salanderovou ( to je hodně originální postava) a pátrání začíná býti úspěšné, se mé dojmy z příběhu vylepšily. Tato detektivní část je opravdu velmi dobrá.
Já sice nejsem velký fanoušek severské krimi, takže mé hodnocení je spíše střízlivé, ale rozhodně si zaslouží 70%.

11.04.2018 3 z 5

Ďáblova slza Ďáblova slza Jeffery Deaver

Zajímavým aspektem knihy je představení oboru grafologie při policejním vyšetřování.
Zbytek příběhu má Deaverovu tradiční vysokou kvalitu zpracování.
Vtipná je epizodní rolička pro L. Rhymea.

19.03.2018 4 z 5

2061: Třetí vesmírná odysea 2061: Třetí vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Tohle třetí pokračování bylo trochu slabší. 2001 i 2010 jsou naprosto perfektní. Kdyby tuhle knihu napsal kterýkoli jiný spisovatel, tak bych hodnotil o jednu hvězdu více, ale protože jde o Clarkea, který si nasadil laťku hodně vysoko, tak snižuji na 3 hvězdy.

28.02.2018 3 z 5

2010: Druhá vesmírná odysea 2010: Druhá vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Knižní sága Vesmírná odysea je klasika žánru scifi. Právě tyto knihy mě kdysi k žánru scifi přivedly. Clarke na mě působí jako vizionář, podobně jako před ním Jules Verne.
2010 jsem si teď přečetl po dlouhých letech znovu, a zjistil jsem, že to pro mě neztratilo nic ze své přitažlivosti a opět se mi kniha líbila. ( třeba pasáže s Bowmanem)
Takže absolutní spokojenost.*****

01.01.2018 5 z 5

Tommyknockeři Tommyknockeři Stephen King

Začátek dobrý. Mimozemský létající talíř havaroval a leží pohřbený v zemi u městečka Haven v oblíbeném Kingově státě Maine. To zní zajímavě.
Ve finále mě kniha moc nebavila. A hned z několika důvodů. Za prvé je zde ohromné množství postav, King snad pojmenoval kdejakýho pišišvora co v Havenu žije. Za druhé, chápu, že se vyžívá v dlouhých popisech, ale tady to působí utahaně, nudně a spousta textu nemá žádný vliv na zápletku. Například, když chce Bobbi ukázat Gardovi tu vesmírnou loď, tak než se k ní vydají musíte přelouskat ještě 20 stránek. No a takhle oddaluje všechny klíčové momenty. Za třetí, za polovinou jsem už jen mechanicky obracel stránky, abych dospěl k velkému finále, ale ouha, tady mě King taky zklamal.
Hodnocení tak slabší 3 hvězdy, s tím, že podruhé bych už tuhle knihu číst nechtěl.

08.04.2017 3 z 5

Zub za zub Zub za zub Ed McBain

Povedený díl z této série. Trochu neobvyklé bylo, že se celý odehrává jedno říjnové odpoledne, a navíc drtivou většinu času na policejním okrsku. Silnou stránkou jsou opět jednotlivé postavy detektivů a jejich myšlenkové pochody.

29.11.2016 4 z 5

Zabiják Zabiják Lawrence Block

I když je Keller najemný vrah, tak je to vcelku sympatická postava. Není totiž pouze bezduchým strojem na zabíjení, ale má své pocity a nálady. V každé kapitole sice plní novou zakázku, které jsou hodně rozmanité, ale v mnohých dostává větší prostor jeho soukromý život, od pořízení psa až po sbírání známek.
Block knihu věnoval Evanu Hunterovi, a musím přiznat, že je zde podobný jemný ironický humor jako v McBainových knížkách o 87. revíru.
Tohle bylo mé druhé čtení této knihy po několika letech a opět mne to bavilo.

27.11.2016 4 z 5

Jatka Jatka Lee Child

Childova prvotina s Jackem Reacherem udala směr pro další pokračování této série. Reacher se octne v nějakém zapadákově, pak se dostane do víru událostí kterým nerozumí ani on, ani čtenář. Zločinci kterým čelí jsou slušný drsňáci a i když to nejsou jatka, jak by název mohl napovídat, tak se snimi Reacher nemazlí a nepředčítá jim jejich práva.
Reacher je pořádně neohrožený, ale jeho supermanství může někomu vadit, na druhou stranu, kdyby byl bábovka, tak koho by to bavilo?
V knize je použitý celkem fikaný způsob padělání peněz.A propos ty peníze...v knize je jedna scéna pro fantazii čtenářů: sklad ve kterým jsou uloženy jednodolarové bankovky na ploše 30x30 metrů a jako pyramida do výše 10ti metrů...jooo to bych chtěl vidět!
Jinak je to solidní vstupní díl, který má své klady i zápory.

27.06.2016 3 z 5

První pravidlo První pravidlo Robert Crais

Všechny knihy kde nechá Crais vyniknout Joe Pikea, a umožní mu hrát hlavní roli, jsou pro mě vždy ještě lepší, než už tak vysoký příběhový standard.Tím nechci říct, že mi Elvis Cole vadí, ale Pike je skutečně originální postava, která se v knihách moc nevyskytuje.
Navíc příběh opět frčí, Crais udržuje tempo a neustále k němu přídavá další akci.
Hlavně díky Pikeovi dávám 4/5.

28.05.2016 4 z 5

Století hokejových hrdinů Století hokejových hrdinů James Duplacey

Kniha představuje 100 největších hokejových hvězd.Drtivou většinu tvoří hráči z NHL. S výběrem jmen lze asi polemizovat, ale já osobně jsem s tím žádný problém neměl.
Hráče, kteří NHL nikdy nehráli zastupují např.: Holeček, Tumba Johansson, Tretjak, Malcev nebo Charlamov).
Hráči jsou seřazeni abecedně, každému je věnována jedna dvoustránka, kde je stručné seznámení s kariérou pomocí textu a statistik a jedné veliké fotky daného hráče.
Informace jsou spíše základního charakteru, takže hardcoreový fanda hokeje zde asi moc nových poznatků nenajde. Přesto to na naše poměry není špatná publikace. 3/5.

01.01.2016 3 z 5

Až do nejdelší smrti Až do nejdelší smrti Ed McBain

Případ má neobvyklé prostředí, odehrává se totiž skoro celý na svatbě, a to svatbě Carellovy sestry. To co zpočátku vypadá jako hloupý žert, se rychle změní v nebezpečí pro Carellova budoucího švagra.
Celkový vývoj událostí je spíše tragikomický, je to série epizod, které se na sebe nabalují a směřují do závěrečného finále...
Nechci prozrazovat, ale vrcholem je pak rvačka Cottona Hawese v podkroví jednoho domu. Tady se McBain úplně vyřádil při barvitém popisu této bitky, ta byla skvěle, skoro až lyricky popsaná.
Původně jsem chtěl dát za tři, ale závěr mě dost bavil, protože při něm je Steve Carella doslova na roztrhání...tak zvyšuji na zasloužené čtyři hvězdy.

19.10.2024 4 z 5

Překupník Překupník Ed McBain

Překupník má tradiční dobrou kvalitu. Ať již průběhem případu, dialogy či popisem města v předvánočním čase. Tím navíc je pak třeba účast syna poručíka Byrnese nebo ohrožení Steva Carelly..
Chronologicky je tohle třetí díl o 87. revíru, a právě proto je velice zajímavý a překvapivý McBainův doslov, ve kterém vysvětluje, že původně měla tato kniha skončit jinak, ale na nátlak agenta ho nakonec pozměnil... no a udělal dobře.

01.10.2024 3 z 5

Těžký prachy Těžký prachy Ed McBain

Carella s Meyerem vyšetřují únos malého chlapce. Největší devíza příběhu tkví jako tradičně v dialozích a také v tom, že samotný únos a následné vyjednávání o penězích neprobíhá zcela podle předpokladů...
V hodnocení jsem trochu váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdami, no dám tři, ale v procentech je to 70%.

28.07.2024 3 z 5

Skládačka Skládačka Ed McBain

Skládačka je opravdu povedený díl série. Napsaná je svěžím stylem s humornými dialogy. I samotná zápletka potěší, k tomu ještě finta s rozstříhanou fotkou a seznamem jmen.
I já jsem kdysi viděl zfilmovanou verzi v seriálu Columbo. Knížka mě bavila a dávám 85%.

12.07.2024 4 z 5

Smrtící Apollo Smrtící Apollo Chris Hadfield

Chris Hadfield je bývalý astronaut a pracoval pro NASA, a tyto znalosti jsou v knize znát. Předstartovní příprava a samotný start, to je takový skoro manuál.
Příběhu prospívají i skuteční lidé, kteří se ve vesmírných programech obou velmocí pohybovaly.
Dění ve vesmíru a na Měsíci je pak taky velmi zajímavé a řekl bych, že i realisticky akční jak to jen podmínky dovolují.
Na knihu jsem se těšil a výsledek nezklamal. Hodnotím 85%.

04.10.2023 4 z 5