ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

Nenápadný vrah Nenápadný vrah James Carol

Knihu hodnotím jako velmi dobrou. Autor vymyslel zajímavé zločiny, ať už provedením nebo ročním intervalem, který je hodně neobvyklý. Winterovo pátrání je taky dobře sepsané, a závěr se taky vydařil. Celkově jsem byl s příběhem spokojený.

28.03.2023 4 z 5

Návnada Návnada Kent Messum

Zápletka je jednoduchá. Boj o přežití pěti lidí. Styl je přímočarý a čte se dobře. Není to žádná velká literatura, ale to vůbec nevadí. Trochu mě překvapil konec, takový jsem nečekal. Knihu tak hodnotím jako slušně odvedenou práci.

13.03.2023 3 z 5

Pikový Jack Pikový Jack James Hankins

Hned od začátku jsem si říkal, že je to docela dobré. Autorův styl se četl dobře, detektiv Spader byl fajn postava a zločiny kdy pachatel dává obětem na výběr, i tohle bylo zajímavé. Postupně jsem si uvědomil, že mě příběh stále více baví, a to se mi běžně nestává. Ze solidního thrilleru se tak vyklubalo něco lepšího. Pomohly k tomu i některé momenty z vyšetřování a pátrání. Ani závěr nezklamal. Pikový Jack tak byl nakonec velmi příjemným překvapením a zaslouží si ode mě maximum 5/5.

26.02.2023 5 z 5

Odvrácená strana konce Odvrácená strana konce Michael Connelly

Znovu dobře odvedené spisovatelské řemeslo. Bosch řeší dva případy najednou. První se týká dědictví a ve druhém se pátrá po pachateli několika znásilnění.
Connelly opět dosáhl své tradičně vysoké kvality příběhů. V případu znásilněných žen je identita pachatele docela překvapivá.
Ani případ dědického práva není špatný, do klasické rutiny autor přidal trošku toho koření, aby to nebylo tak tuctové. Kniha se mi líbila a dávám 80%.

31.12.2022 4 z 5

Mrtvý muž přichází Mrtvý muž přichází Paul Finch

Základní idea thrilleru, že sériový vrah, který je zdánlivě mrtev se vrací, je ok. I Finchův styl je bez problému. Ovšem hodně mi vadilo, že v prostředí vesnice, kde je mlha, která by se dala krájet, obtížný terén v okolí a nevlídná teplota, se vrah lehce pohybuje, všechno mu vychází je skoro všude bez výrazných obtíží. K tomu přidám i absolutně nesmyslně brutální vraždy.
Kvůli hodnocení jsem byl tedy zvědav jak mi Finch ozřejmí vrahovy motivy a zdali to bude mít hlavu a patu.
V závěru jsem vše dostal, ale pachuť z výsledku zůstává. Nakonec se tedy mlha zvedla, a já taky zvedám své hodnocení na tři hvězdy.

03.12.2022 3 z 5

Posedlost Posedlost James Patterson

Neočekávejte detektivku s utajeným pachatelem, tady totiž Patterson jejich totožnost odhalí hned na začátku. Není to ale na škodu příběhu. Například spolupracující a soupeřící dvojice vrahů si své zločiny až neskutečně užívá. Dále je tu pomstichtivý Ron Guidice, který jde cíleně po Crossovi. Oba případy jsou dobré a mají i netradiční ukončení. Kniha mě určitě nezklamala a hodnocení vidím na 70%.

19.11.2022 3 z 5

Dva druhy pravdy Dva druhy pravdy Michael Connelly

U sérií které čtu pravidelně, čekám co nového si autor vymyslí, aby další díl získal nějakou originalitu. Ani zde Connolly nezklamal. Uvězněný vrah žádá o obnovení procesu, ve kterém byl Bosch vyšetřovatelem. To tu ještě nebylo. I druhý případ, dvou zavražděných lékárníků je zajímavý. Oba případy jsou dobré a knihu hodnotím 80%.

14.11.2022 4 z 5

Vyhlídka Vyhlídka Michael Connelly

Vyhlídka se Connellymu povedla. Kniha je poměrně krátká, takže děj běží rychle a plynule vpřed. Líbilo se mi jak si jde Bosch za svým a nenechá se odstrčit od vyšetřování agenty FBI, přestože s nimi musí spolupracovat. Vyústění případu pak nemá chybu a je velmi překvapivé. Zaslouženě 80%.

30.10.2022 4 z 5

Poslední bitva Poslední bitva Cornelius Ryan

Je to komplexní pohled na závěr války popsaný ze všech stran od spojenců, Rudé Armády po normální německé obyvatelstvo a samozřejmě i německé velení v čele s Hitlerem.

28.09.2022 3 z 5

Zákon neviny Zákon neviny Michael Connelly

Celá kniha je vlastně soudním procesem ve kterém je Mickey Haller obviněn z vraždy. Soudní procedura je detailně popsaná, a i když víme, že Haller vraždu nespáchal, protože to něj bylo narafičené, vůbec to neubírá na atraktivitě a výsledek rozhodně není jistý... tedy že bude osvobozen...příběh se mi líbil a 80% si zaslouží.

17.09.2022 4 z 5

Staré dluhy Staré dluhy Peter Temple

Moje první kniha od Templea. Styl ujde, začátek je volnější, ale postupně úroveň stoupá a zápletka je stále zajímavější. I vedlejší linka se sázením na koně byla povedená. Hodnocení je na trojku, ale je to lepší trojka.

07.09.2022 3 z 5

Polednice Polednice Jiří Březina

Tahle česká detektivka se sice přečíst dala, ale na větvi z ní teda nejsem. Vrah byl vlastně blb co měl akorát štěstí, který mu pak došlo. Párek detektivů Volf s Černou potřeboval trochu lepší charakteristiku, abych se s nimi mohl lépe ztotožnit. Určitou originalitu vnášely do příběhu pouze pasáže vyprávěné Martou.
V procentech to vidím tak na 50%.

21.01.2022 2 z 5

Sběratelé Sběratelé David Baldacci

Byla to první kniha od Baldacciho co jsem četl. Nebyla špatná, je to taková špionážní detektivka s celou řadou zajímavých postav i prostředí kde se děj odehrává. Četlo se to dobře a nemám vlastně žádné závažné připomínky.

23.12.2021 3 z 5

Pomsta Pomsta Chris Ryan (p)

V Pomstě Ryan využívá své znalosti a zkušenosti z SAS, politických hrátek a principu chování teroristických organizací. Vytvořil uvěřitelný příběh, který by mohl vycházet z reálné situace.
Na úvod zpackaná operace, z vojáka Pluku se stane životní ztroskotanec, následuje návrat k jedné záchranné akci, a neschází ani zrada... a taky nečekaná spolupráce... vše je dobře vymyšlené i zpracované, nějaké detaily jsou možná trochu na náhodu a štěstí, ale to je taky potřeba...
S knihou spokojenost a hodnotím 70%.

24.08.2021 3 z 5

Třikrát hlavní viník náhoda Třikrát hlavní viník náhoda Pierre Boileau

Dohrát až do konce
Zde sledujeme příběh maséra Raula Duvala, který jedním neuváženým činem( nechá povolené matice kola u vozu ve kterém právě jede s manželkou) spustí řetězec událostí, které mu obrátí život naruby. Duval není zlým člověkem, spíše nešťastným. Další maléry se na něho řítí jak přílivová vlna a on na ně musí reagovat... zároveň se snaží zabránit nejhoršímu a touží zjistit co se to děje. Čeká ho i jedna výborná zpráva, která mu ovšem situaci znovu zkomplikuje... musím ocenit i samotný závěr, který je povedený. Duval mi byl vlastně sympatický. Příběh možná postrádá dnešní moderní styl, ale myslím, že stále obstojí... přečtení tedy není ztrátou času.80%.

Operace Petrklíč
V tomto příběhu jsou hlavní postavy vlivný novinář Gersaint, jeho žena Florence, která ho chce opustit, skupina atentátníků, kteří mají na novináře spadeno a René Alliot bývalý přítel Florence. Po zločinu je důležitým faktorem právě náhoda nebo spíše smůla, která uvede do pohybu veškeré dění... Hodně času se děj odehrává při jízdě v autech. Po několika zvratech příchází závěr, který se k celkovému pojetí příběhu hodí.Moje hodnocení je 70%.

V kleštích
Třetí příběh má jednoduchou zápletku.Ve hře je ohromný majetek rodiny Lehouxových, havárie letadla při cestě z Reunionu do Paříže a záměna osob. Autoři pak rozehrávají kolotoč událostí, které se neustále mění a komplikují. I tento příběh mě bavil a závěrečné rozuzlení nepostrádá hořký výsledek pro většinu postav... i zde hodnotím 80%.

12.08.2021 4 z 5

Pasažéři Pasažéři John Marrs

Kniha má dobrý námět. Osm samořiditelných vozů začne ovládat únosce, který je chce nechat hromadně nabourat. Autor v příběhu dovedně používá vlivu veřejného mínění, které má rozhodnout o osudu pasažérů...
Každý se musí pro svou záchranu obhájit, aby se stal jediným který přežije...
Kromě solidního napětí nechybí ani zvraty a překvapení...
Čtení mě bavilo a s výsledkem jsem spokojený.

21.06.2021 3 z 5

Zářivý anděl Zářivý anděl Nelson DeMille

Když hodnotím příběh samotný, tak mi vychází jako solidní průměr. Takže asi za tři, protože opravdu nemám výraznější námitky k celému průběhu děje. No a jednu hvězdu navíc dostane samotný John Corey, jehož pasáže jsou vtipné i za velice vážné situace. Čtení příběhu z jeho pohledu mě hodně bavilo. Výsledek je tedy na 4/5.

06.06.2021 4 z 5

Vetřelec - Chladná výheň Vetřelec - Chladná výheň Alex White

Tak napsané je to slušně. Průběh děje byl celkem očekávaný, tím, že po úvodním seznámení s výzkumnou stanicí dojde k úniku vetřelců, no a pak už je to boj o holý život, a současně sledujeme chování hlavních postav. Nesympatický šmejd byl Dorian Sudler, jemu jsem přál to nejhorší...
Zakončení se mi nelíbilo, tedy takhle jsem si závěr nepředstavoval a dost mi pokazil dojem z knihy...
Hodnocení je slabší trojka.

23.05.2021 3 z 5

Golem z Hollywoodu Golem z Hollywoodu Jonathan Kellerman

Tak mě to moc nebavilo. Detektivní pasáže jsou dobré, ale kapitoly odehrávající se v minulosti nedávají dlouho valný smysl, až teprve v závěru se odhalí souvislosti se sérií vražd. Konečné řešení případu se mi taky nezamlouvalo, moc divné až mystické. Souhrnné hodnocení knihy je asi 50%.

11.01.2021 2 z 5

Mezi koly Mezi koly Dick Francis (p)

Detektivka s dobrou úrovní, která se četla hladce. K detektivní zápletce přidává Francis informace jak fungují firmy na přepravu koní k dostihům. Vcelku spokojenost 3/5.

27.12.2020 3 z 5