Thrawn89
![Metro 2033 Metro 2033](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33191/metro-metro-2033-nOj-33191.jpg?v=1421270394)
Celkový koncept apokalyptického světa v podzemních tunelech moskevského metra je mimořádně povedený a svým pojetím i originální. Právě naturalistický popis prostředí, výborná psychologie lidského chování a celkový zážitek z toho představit si život v takovém světě jsou nejsilnějšími prvky této knihy. Samotný příběh mě bavil cca do druhé třetiny knihy. V poslední třetině už moje pozornost a zájem začali upadat, což vyvrcholilo slabým závěrem. Takže na plné hodnocení to nestačí, každopádně knihu určitě doporučuji (a potom si zahrát i stejnojmenou hru).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ranhojič Ranhojič](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1439/ranhojic-arj-1439.png?v=1567521906)
Historický román jako víno. Skvěle se čte, příběh vtahuje a nabádá i k přemýšlení (např. o náboženské nesnášenlivosti). Jedna z nejlepších knih v rámci žánru, kterou jsem četl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Velký Gatsby Velký Gatsby](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2459/velky-gatsby-MHY-2459.jpg?v=1535700518)
Spíš Velký nic! Příběh to nemá žádný. A když už to němělo příběh, tak jsem se snažil najít alespoň nějakou hlubokou myšlenku a ono taky nic. Prostě znovu Velký nic.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29794/harry-potter-a-kamen-mudrcu-cL0-29794.jpg?v=1566590180)
Vždy když kroutím hlavou nad tím, co čte dnešní mládež školou povinná za módní žblepty, vzpomenu si na sebe před nějakým tím pátkem a musím si nafackovat. I Harry Potter byl literárními "fajnšmekry" zatracován jako módní vlna, vymývání mozků či vykrádačka jiných fantasy. A dnes bych se na to možná díval podobně. Ale v té době jsem tím žil! A nezkazilo mě to (doufám). Takže se*u na intelektuální honění nad nedokonalostmi této fantasy série a při vzpomínce na to, jak jsem oplakal Voldemortovu smrt hodnotím plnou pětkou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zadní dvorek Ameriky: USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku s terorem Zadní dvorek Ameriky: USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku s terorem](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68309/zadni-dvorek-ameriky-usa-a-latinska-WiM-68309.jpg?v=1643736953)
Vždycky mě pobaví, když v souvislosti s krizí na Ukrajině naše média vykreslují Rusko jako říši zla, která nedá svým sousedům pokoj a vnucuje jim svoji politiku i vojenskou silou, zatím co dobrodinci zpoza velké louže šíří svoji svobodu a demokracii. Mezinárodní politika je a vždy bude pouze střetem velmocí, ať jde o Rusko nebo Ameriku účel světí prostředky. Hra na hodné a zlé je pouhopouhou ideologií.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na západní frontě klid Na západní frontě klid](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250/na-zapadni-fronte-klid-vvT-250.jpg?v=1619946443)
Normálně bych dal možná tři hvězdy ale vzhledem k očekávání, které jsem měl, jsem čekal více a proto dávám dvě. Ano dobrému popisu válečné reality, ano psychologii postav. Jinak však dle mého jde o nezáživnou četbu plnou nudných pasáží, takže jsem knihu dočítal spíše z povinnosti než z radosti.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Globalizace a krize Globalizace a krize](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88765/globalizace-a-krize-viK-88765.png?v=1643150377)
Kniha, která přináší mimořádně zajímavý pohled na řadu ekonomických (ale i sociálních a politických) jevů. Její názory působí v moři našeho politického mainstreamu poněkud cize, ale o to svěžeji a v mnohém nezbývá než souhlasit. Vytknul bych pouze to, že v některých pasážích to vypadá, že autorka své názory formuluje poněkud povrchně a nepokouší se o hlubší vysvětlení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cesta manažéra z pekla Cesta manažéra z pekla](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71300/cesta-manazera-z-pek-71300.jpg?v=1317852090)
Nemám rád tento typ lidí. Jejich nemorální podnikání, na kterém vydělají velké peníze "maskují" charitou, která jim má zvýšit popularitu a navodit pocit "slušnosti" a "férovosti". Virtuální obraz těchto lidí pak vyhrává volby. Ale není to problém jen náš, děje se to v celé Evropě.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Robinson Crusoe Robinson Crusoe](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30789/robinson-crusoe-YWM-30789.jpg?v=1668611708)
První "pořádná" kniha, kterou jsem přečetl celou. Velmi mě bavila. Dneska bych ji zřejmě víc než tři hvězdy nedal, ale nejsem příznivec objektivity za každou cenu. Takže s trocou nostalgie dávám čtyři.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Soumrak sociálního státu Soumrak sociálního státu](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146210/soumrak-socialniho-statu-146210.jpg?v=1358949458)
V našem prostředí jednoznačně nejlepší analýza sociálního státu a jeho současné krize. Otázka zní, zda lze tento trend změnit, či zda je nutné začít přemýšlet o jiných konceptech.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Teorie nevzdělanosti: Omyly společnosti vědění Teorie nevzdělanosti: Omyly společnosti vědění](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36583/teorie-nevzdelanosti-omyly-spolecno-WjH-36583.jpg?v=1588056986)
Docela mě pobavilo, když na vejšce všichni o této knize mluvili jako o zjevení pravdy, ale na konci semestru ti samí lidé vyzdvihovali všemožné evaluace a dotazníky hodnotící vyučující a předměty, což je jedna z věcí, kterou kniha kritizuje. Liessmann má samozřejmě pravdu, ale lze se současným stavem něco dělat?!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tak pravil Zarathustra Tak pravil Zarathustra](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52225/tak-pravil-zarathustra-3NX-52225.png?v=1630563181)
Číst tuto knihu je očistec! Celou jsem ji přečetl až na potřetí a o nějaké hodnocení se ani nepokusím. Přesto všechno jsem měl po jejím dočtení opravdu dobrý pocit a myslím, že jsem si z toho něco odnesl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Žáby v mlíku Žáby v mlíku](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30060/zaby-v-mliku-aB2-30060.jpg?v=1601467546)
Neskutečně propracovaná historická fikce o tom, kdybychom se v osmatřicátým bránili. Je to čtivé, pohladí to srdce každého patriota, ale je to také v některých ohledech přitažené za vlasy. Možná jsme se v tu chvíli bránit měli, ale já jsem rád, že tomu tak nebylo, páč jinak bych to tu dnes asi nepsal...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Alexandrijská knihovna Alexandrijská knihovna](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74318/alexandrijska-knihovna-74318.jpg?v=1302375827)
Silně béčkový titul, postrádající téměř vše, co by dobrá kniha měla mít. Přečíst to až do konce vyžadovalo dost přemáhání, takže doporučuji opravdu jen v nouzi nejvyšší.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Ubavit se k smrti Ubavit se k smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32313/ubavit-se-k-smrti-C0X-32313.jpg?v=1668801529)
Knihu stojí za to přečíst, ačkoliv je psaná v době vrcholu televizní zábavy a nezachycuje přechod k dominanci internetu jako primárního komunikačního zdroje současnosti. Jde tedy spíše o analýzu určitého období ve vývoji komunikačních prostředků a vlivu střetu klasických textových médií s nastupující nadvládou obrazových médií. Kniha není příliš argumentačně podložená a budí dojem povrchnosti, tematizuje však řadu zajímavých jevů a je celkem čtivá, takže zakončím, čím jsem začal, knihu stojí za to přečíst, ale dodávám, moc od toho nečekejte.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dědic impéria Dědic impéria](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24215/dedic-rise-24215.jpg?v=1251893729)
Timothy Zahn je dle mého názoru nejlepší spisovatel ze světa Star Wars. Celá trilogie mě velmi bavila, i když tam byly i slabší linky (příběhová linie kolem Leii např.). Škoda, že Thrawn nevyhrál ;-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Genealogie morálky: polemika Genealogie morálky: polemika](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/5933/genealogie-moralky-polemika-myg-5933.jpg?v=1542671262)
Zatím čtenářsky nejpřístupnější dílo, které jsem od Nietzcheho četl, opět plné nekompromisních a trefných myšlenek, které jsou velmi aktuální i v dnešní době. Ne, že bych tedy vždy se vším souhlasil či se snad ztotožnil, ale myslím, že tohoto myslitele je třeba číst ať už věříte v cokoliv.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ravelstein Ravelstein](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24998/ravelstein-xTr-24998.jpg?v=1604320564)
Myšlenkovou pozoruhodnost, která je uváděna jsem tedy v této knize nenašel. Až na pár pasáží jde dle mého o nudné tlachání.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Bílá nemoc Bílá nemoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/687/bila-nemoc-NUl-687.jpg?v=1418683479)
Tato kniha je stejně dobrá pokud je o čtivost a sruzumitelnost tak pokud jde o její poselství varující před nebezpečím diktatury. Našim študentům, kteří ji dostanou jako povinnou říkám: Pěkně přečíst, ne jenom stáhnout obsah!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79768/jednou-jako-tragedie-podruhe-jako-f-WxM-79768.jpg?v=1646046516)
Žižek není žádný kavárenský filozof, libující si v nic neříkajících frázích a pohybující se v rámci politické korektnosti. Je to filozof angažovaný, který (po Nietzcheovsku) filozofuje kladivem. Žižek mimochodem není ani tak Marxista jako spíš Lacanovec a právě jeho použití psychoanalýzy na popis sociálních jevů je klíčový. Vyvracet jeho argumenty je složité, i když se vám vnitřně příčí a tak nějak si řikáte, "jo on má pravdu, ale takhle to přece není". A právě schopnost rozšiřovat obzor a rozbíjet stará schémata je dle mého názoru hlavní přednost dobrého filozofa, kterým Žižek bezesporu je.