TinaFr komentáře u knih
Z děl sester Bronteových se mi líbí asi nejméně (přesto je to velice dobrá kniha). Děj byl zajímavý, ale Jana Eyrová a Na větrné hůrce mi přijdou lepší.
Musím přiznat, že tato kniha patří do toho malého zlomku knih, které se mi líbí více zfilmované než psané. Krásný film s Audrey Hepburn je mým oblíbeným, kniha spíše lepší průměr.
Chtěla bych se dožít dne, kdy tuto knihu konečně dočtu. Vždy mě přestanou bavit dlouhé popisy. Je zajímavé, že u jiných, i delších knih, mi nijak nevadí. Snad se mi to jednou povede...
Musím říci, že spíše než Romeo a Julie se mi líbil Hamlet. Samozřejmě, obě díla patří mezi klasiku, u které není co zkazit.
Jedna z mých velice, velice oblíbených knih. Ráda se k ní vracím, i když čím více ji čtu, tím více mě irituje Kateřina i Heatcliff.
Od Balzaca jsem četla spoustu románů a stále se nemohu rozhodnout, který se mi líbí více. K Evženii můžu říci, že mi připadala lepší než Otec Goriot, ale zase horší než Lesk a bída kurtizán. Jako u ostatních Balzacových děl však v mém případě platí, že je mám přečtené jedním dechem a ráda se k ním vracím.
Velice kvalitní kniha, ke které se ráda vracím. Pokládám jí za jeden z vrcholů romantistické (kterým samozřejmě je) literatury, velice dobře a rychle se čte, děj je poutavý.
Od Čechova jsem četla více dramat, ale Tři sestry mi přišli jako jedno z nejčtivějších. Je zde poměrně mnoho děje, zaujali mě i hlavní postavy a celkově se mi kniha velice dobře četla.
Anna Karenina je pro mě něco úžasného. Poprvé jsem ji přečetla asi ve třinácti, a od té doby se k ní každoročně vracím - je to takový můj rituál v předvánoční době. Tato kniha je pro mě naprostý poklad, jedna z nejlepších knih jaké jsem kdy četla a v mém životě má vlastní - vzácné a osobité - místo, které (aspoň si tedy myslím) žádná další kniha nikdy nenahradí. Je v ní všechno - láska, neštěstí, bohatství, chudoba, moc.... Není jednoduchá, ale příběh je čtivý a velice krásný,Tolstý tolik nerozmazává politiku a ani myšlenkové pochody nejsou tolik rozsáhlé. Kniha má sice několik rovin, ale podle mého názoru se dá pochopit až poté, co si celý děj složíte jako celek. Také nemohu říci, která postava je moje oblíbená nebo neoblíbená - každá má své místo a všechny mají jako dobré tak špatné stránky. Anna Karenina je zkrátka literární poklad napsaný géniem.
Kniha je určitě kvalitní a patří mezi základní díla literatury obecně, ale při četbě jsem k ní měla několik výhrad - přesněji dvě:
1) hned od začátku jsem nesnášela postavu Juliana - jeho názory mi lezly na nervy
2) některé popisy byly přehnaně dlouhé, stejně tak myšlenkové pochody - vzhledem k žánru jsem to však očekávala
Musím také říct, že u některých popisů jsem to nemohla vydržet a přeskočila část zdlouhavých popisů, což ovšem, myslím si, nemělo žádný zásadní vliv na hodnocení. Je také pravda, že v závěru jsem dočítala už převážně jen z povinnosti.
Nemyslím si, že bych se ke knize v budoucnu vrátila právě kvůli zdlouhavosti, ale kdo ví.