ttinecka komentáře u knih
Ještě teď mě mrazí, když si vzpomenu, co o některých budovách či místech teď díky knize vím a předtím by mě to nikdy ani ve snu nenapadlo a to některými místy procházívám docela často... Jímavá kniha pro všechny, co se chtějí dozvědět něco o válečném nacistickém Brně. Fotografie jsou doplněny krátkým textem, který přibližuje dobu, místo, čas. Pocit z knihy nejspíš dlouho nevyprchá, hlavně proto, že si vždycky připomenu, že žiju v relativně klidné době a nemusím zažívat všechny ty hrůzy.
Mám tu nevýhodu, že dočítám knihy do konce, i když se mi moc nelíbí... a tohle je zrovna ten případ. Téma zajímavé, taky bych se vydala po stopách románů Jane Austenové, čte se to svižně, ale ten děj byl prostě hloupý... a do toho ta nevysvětlená zjevení pana Darcyho :-) Hrdinka by mi byla i sympatická, kdyby nebyla tak natvrdlá....prostě mi to nesedlo :-)
Ještě teď v duchu vidím ten pohořelický pochod..... Obdivuji autorku, že ač tak mladá, dokázala napsat něco tak autentického. Žítkovské bohyně jsem taky četla, ale Gerta mi přišla lepší. Kniha je mi blízká i tím, že znám Brno a jižní Moravu a leckterá místa, o nichž píše. Silný a uchvacující příběh.... škoda že se Gertě ani další život vůbec nevyvedl, i když si to zasloužila jako málokdo jiný....
Knihu jsem přelouskala během 2 dnů, ale více se mi líbila biografie, kterou napsal herec sám (Žil jsem skvělý život). Skvělý život, to opravdu žil, ale za velmi drahou cenu :-(
Klasická romantika, řekla bych, že jedna z lepších. Autora jsem četla poprvé a dám si chvíli pauzu. Hezký, ale předem nalajnovaný příběh, docela zajímavá zápletka. Za mě 3,5 :-)
Realita života je holt někdy tvrdá, ale co na to říct, tak to prostě chodí. Raději čtu něco takového než předem jasné, předvídatelné a sladké příběhy. Styl psaní mi vyhovoval, bavilo mě číst, co se honí hrdinům v hlavě a kam to všechno dospěje...do zdánlivě překvapivého konce, který se ale podle celkového tónu příběhu dá také do jisté míry očekávat :-). Líbilo se mi to.
Knížka se mi líbila, ale nemůžu říct, že na 100%, asi i pro to, že jsem ji četla po kouskách, jak byl čas. Příběh je zajímavý, ale ten konec mi nějak nesedl, mám z celku trošku rozpačitý pocit. Oceňuju, že autorka Dořin život, navíc ke všemu tomu "bohování" , ozvláštnila realitou péče o handicapovaného Jakoubka a poodkryla střípky z hrdinčina osobního života......Ale doporučuju, knížka stojí za to si ji přečíst.
Pět bodů a kdybych mohla, tak klidně 10 :-). Je to nejzajímavější kniha, co jsem v poslední době četla. Neobvyklá vypravěčka, silný příběh, skvěle napsáno.
Taky bych ve svém životě chtěla potkat tak laskavého člověka... ale nemusel by při tom umírat :-), ale to je holt život. Taky nemusím podobné knížky, ale tahle mi pohnula srdcem.
Nejdřív jsem viděla film, a protože mě příběh zaujal, koupila jsem si knížku. Kdybych příběh poznala v opačném pořadí, nejspíše by se mi knižní podoba líbila více. Příběh je to úžasný, i když smutný, ale takový je život. Knížka mohla být kratší, některé pasáže, kdyby nebyly, nic by se nestalo. Vztahy mezi lidmi jsou obecně složité, tady ještě složitější, ale z vyprávění dýchá silný cit a láska. Pocit z příběhu ve mě zůstane dlouho :-)
Kniha je čtivá, ale psána poněkud věcným, fádním tónem, téměř žádné emoce. Něco se děje až téměř na konci, kdy příběh alespoň někam spěje. Několik předchozích dílů jsem četla v originále, český překlad mi přijde slabší.
První půlka mě moc nebavila, přišla mi nejslabší. Četla jsem ji dlouho a s přestávkami. Druhá půlka mi přišla lepší, těším se na to, co se konečně stane s mrchou Cersei a jestli se znovuobjeví moji oblíbenci :-)
Na to, že kniha byla psána tak dávno, řeší velice aktuální téma i pro dnešní dobu - a to relativně otevřeně a velice čitelně. Občas jsem zapomínala, že knihu kdysi napsal Tolstoj a ne nějaký současný autor. Vadily mi popisy Levinových myšlenek o hospodaření a celkově rozmluvy o politice, které už v dnešní době nejsou moc aktuální, ale tak to tehdy bylo.
Lepší než Hra o trůny, drsnější, napínavější, čte se jedním dechem....
Tento žánr moc nečtu, o to větší to pro mě bylo překvapení, jak dobře se to četlo. Příběh trošku zamotaný, mnoho postav a těžko zapamatovatelných jmen. Jinak není co vytknout, představivost pracovala na plné obrátky. Seriál jsem neviděla, chci jej zkouknout až po přečtení :-)
Zoufalý vzorek mužské populace, ale kdo si počká, ten se dočká :-). Obsah těžko uvěřitelný, nicméně psaný s celkem obstojným humorem.
četla jsem slovensky a přečetla jedním dechem.... byl mi vždycky sympatický a pokud je všechno pravda, co o sobě píše, byl to opravdu obdivuhodný člověk, všestranný, nadaný, vzdělaný a hodně komplikovaný. Opravdová škoda, že už dál o sobě nic nemůže napsat :-(
Kniha se hezky četla, pěkné fotky (a nejen pouze ty "plakátové"), dobře popsaný jeho životní příběh.
četla jsem v angličtině, českým překladem se obtěžovat nebudu... happily ever after, daleko od reality, o něco lepší než první dil, ale i tak jsem to dočítala jen pro to, že málokterou knížku odkládám
Druhý díl mi přišel lepší, i když stále těžko uvěřitelný :-). S realitou nejspíš nemá mnoho společného.