Ťule_ Online Ťule_ komentáře u knih

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Audiokniha je skvělá! Třetí díl Milénia byl už trochu fádní - nepřinesl nic nového proti prvním dvěma dílům, nový autor přinesl příjemnou změnu. Jiný svěží styl vyprávění a jiné téma. Nedávno jsem četl Lagerkrantzovo Přiznání Alana Turinga a tak mne potěšilo, že i tento díl Milénia má podobné téma: šifry, matematiku, umělou inteligenci. Téma čím dál aktuálnější - nejspíš právě proto mne kniha tak bavila:
"Umělá superinteligence je něco, co nás intelektuálně předčí. A pak to půjde čím dál tím rychleji. Počítače se budou zdokonalovat stále závratnějším tempem a budou stokrát, tisíckrát, desettisíckrát chytřejší než my, a co se stane pak?"

22.10.2024

Ratajský les Ratajský les Aleš Palán

Poslouchal jsem jako audioknihu a ta je výborná! Excelentní je postava vnučky, ta z toho dělá moderní detektivku, za kterou by se nemusel stydět ani Stieg Larsson.
Můj táta pochází ze sousední vesnice, ale celý svůj život o téhle tragické události s námi vůbec nemluvil. Dozvěděl jsem se o ní až po jeho smrti. Je to nejspíš dobře - jen bychom se kvůli tomu pohádali.
Teď hledám jak to všechno bylo. Materiálu je docela dost: https://open.spotify.com/episode/7uYJVNiRNhj5aV7Rg4DL36

20.10.2024 5 z 5

Přiznání Alana Turinga Přiznání Alana Turinga David Lagercrantz

Zase jednou po delší době audioknížka, kterou jsem poslouchal se zatajeným dechem. Pravda, začalo mě to opravdu bavit až od 19. kapitoly, když se autor konečně začal trochu podrobněji zabývat tím, co dělalo Alana Turinga tak výjimečnou osobností - tedy matematikou, jejími záhadami a paradoxy a myslícími mechanickými stroji. V dnešní době, kdy tyto stroje nabraly nový dech a suveréně procházejí Turingovým testem inteligence je to ještě víc vzručující než rozluštění kódu Enigma!

13.10.2024 5 z 5

V lesích V lesích Tana French

Moc pěkná detektivka/thriller bez jediného hluchého nudného místa.
Zaujala mne zápletka s dálnicí a archeogickým nalezištěm - v podstatě stejný příběh se bude brzy odehrávat na severním okraji Prahy. Přes četné protesty dálnice povede přes jedno z nejzajímavějších míst české historie - hradiště Zámky. Na záchranný průzkum bude zoufale málo času...

26.08.2024 5 z 5

Čisté radosti mého života Čisté radosti mého života Jan Šmíd

Čisté radosti jsem poprvé četl asi před čtyřiceti lety, zrovna když jsem chodil s Eileen. Eileen mi dávno utekla, ale byl jsem rád, když na mne díky čtenářské výzvě tahle nádherná laskavá knížka plná i osobních krásných vzpomínek znovu vykoukla (tedy doufám, že lvice je kočka ;) ). Po sérii detektivek, hororů a válečných knih jsem to už potřeboval!

16.08.2024 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

(SPOILER) Poslouchal jsem e-knihu v aplikaci, možná proto mi dělalo docela problém orientovat se v čase i místě. Kapitolky jsou ultrakrátké a než jsem pochopil kde jsem, byl jsem už zase jinde. Kolem páté kapitoly jsem to chtěl vzdát, ale jsem rád, že jsem vytrval: napětí v knize má tvar příkopu, nejprve pomalu klesá a teprve od šesté kapitoly zase pomalu roste až k závěru, kdy se už čte jedním dechem. Už už to vypadalo na happyend, ale to by nesměla být válka ;(.

12.08.2024 4 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Tohle bylo hodně těžké čtení, vlastně v mém případě poslech audioknihy. Autorka dokázala vytvořit tak živý obraz, že jsem měl pocit, jako bych prožíval to peklo sám. Musel jsem několikrát čtení přerušit, neměl jsem kuráž pokračovat. Velký podíl na tom má i výborný přednes Marie Štípkové, která načetla audioknihu.

19.07.2024 5 z 5